Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

 

Ale nie wprowadzaj w blad, ze trzeba zero piatkom dwóch tygodni na przejedzenie 12blg

Nie zapominaj o kwestii temperatury zadania, temperatury fermentacji, natlenieniu, ilości zadanych grzybów oraz ich jakości i żywotności jak również czy był starter, czy było uwodnienie (i jak one przebiegły) a także o objętości warki. No i o tym, czy było zacierane na słodko, na wytrawnie czy w stylu mieszanym. Czynników jest wiele... ;)

Zapomniałeś o najważniejszym!!

-

-

----

 

 

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

o fazach księżyca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

właśnie ześrutowałem na mokro  6 kg+ 250ml wody ale za chwilę muszę wyjść i  warzyć będę wieczorem albo nawet jutro-zostawię to w dwóch miskach  przykryte ręcznikiem ,albo odkryte 

pytanie:

stanie się coś z tym do wieczora?

może się przez to np lekko zakwasić?

 

250ml wody na 6kg to nie dużo spokojnie możesz zostawić do jutra nic się nie stanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz sprawdzić pH już w czasie zacierania, jeśli nawet wyjdzie pH=5,4-5,8 to nawet lepiej. Jeśli normalnie dodajesz jakiegoś kwasu do zakwaszania zacieru to dodaj tylko tyle żeby wyrównać do pożądanego pH. Podczas gotowania i tak powinieneś wybić wszystkie bakterie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0?

ale wiesz, że to mityczne "0" to zero pozorne? ;)

 

Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu.

 

 

sprawdź blg  jutro,pojutrze i za 3 dni 

Jak brety to raczej "sprawdź blg dzisiaj i za miesiąc"

 

Piwko nastawiłem miesiąc temu a trzeba zwalniać tanki bo kolejka jest długa. Czy jak w tydzień się nie ruszy to można butelkować, czy strach? To moje pierwsze piwko na brettach ale czytałem że fermentacja trwa średnio 3tyg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu.

Rzecz w tym, że to co mierzymy to ekstrakt pozorny bo alkohol przekłamuje wskazania, a więc wskazanie 0 to nie zero ekstraktu.

Tobie pewnie jednak chodziło o to czy brety zjedzą wszystkie cukry?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

They say 90% done in 2 weeks, and final 10% takes 8 weeks. My experience has been all over the map; fast, slow, done at 2 weeks, and continued for 3 months.

 

In my experience Brett will get 90% done then drop a point a month

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=309462

 

EDIT:

 

Dzięki za rozjaśnienie tematu, w takim razie piwko leci na długą cichą. 

 

 

 

Chociaż z tego co widzę themadfermentationist butelkuje po ok miesiącu. Najwyżej butelkuj i sprawdzaj nagazowanie w butelkach ;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu.

Rzecz w tym, że to co mierzymy to ekstrakt pozorny bo alkohol przekłamuje wskazania, a więc wskazanie 0 to nie zero ekstraktu.

Tobie pewnie jednak chodziło o to czy brety zjedzą wszystkie cukry?

 

Ok, rozumiem. Chodziło mi o cukry bo słyszałem że bretty czyszczą wszystko, łącznie z laktozą i takie piwa są "wytrawne do kości".

 

 

 

They say 90% done in 2 weeks, and final 10% takes 8 weeks. My experience has been all over the map; fast, slow, done at 2 weeks, and continued for 3 months.

 

In my experience Brett will get 90% done then drop a point a month

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=309462

 

Dzięki za rozjaśnienie tematu, w takim razie piwko leci na długą cichą. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak zabrać się za takie piwo, nic nie czytając o fermentacji, pracy drożdży i o samym piwie... :) Powodzenia życzę i lepiej się do edukuj bo sobie granatów narobisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na pewno tak zrobię ale bardziej mi chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0?

Bretty nie zawsze zjadają do zera, a jeśli fermentacja to 100% brett to właściwie nigdy tego nie robią.

Dodatkowo przy fermentacji 100% brett, czasami potrafią się po prostu zatrzymać i odfermentować płycej niż zwykłe drożdże.

W większości piw o niezbyt wysokim ekstrakcie 12-15(czy 16) przy fermentacji 100% brett wystarczyło im 6-8 tygodni na zakończenie roboty, ale np. przy brett saisonie okazało się, że po fermentacji bretty nie podjęły się refermentacji i przez prawie rok nie ruszyły cukru do refermentacji, dopiero tej jesieni, gdy wyciągałem butelkę z piwnicy w celu zakażenia innego piwa zaskoczyło mnie nagłe mocne nagazowanie butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiatajcie. Miałem dziś butelkować malinowe z resztek i dwa dni temu wstawiłem je do lodówki aby wszystko opało. Niestety w lodówce coś nawaliło i komora chłodząca w dwa dni zmroziła mi fermentor z 12 l piwa. Czy po rozmrożeniu coś z tego piwa jeszcze będzie i czy refermentacja ruszy, czy może dodać świeżych drożdży i jeśli tak to w jakiej ilości?

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem dokładnie to samo. Lagerowałem sobie lagera wiedeńskiego a on mi zamarzł!    :P

Czekałem dobę po wyjęciu z lodówki żeby rozlać.

Nagazowało się bez żadnego problemu i w normalnym czasie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.