Skajo Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 A w jaki sposób je odzyskałeś? Night Hawk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 A w jaki sposób je odzyskałeś?Przelewane były przez kilka tygodni, butelka za butelką, łącznie z około 50 butelek. Przechowywane w lodówce. Bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Cóż, więc nie miałeś pewności czy coś tam żyje, w jakim jest stanie itp. Ja zdecydowałbym się chyba na starter. Teraz możesz poczekać do jutra, jak nic nie ruszy to zadać s-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ruszyły! Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Jest szansa że jeżeli po mieszaniu na mieszadle przez całą noc sucharów, dosypaniu trochę sacharozy i zdjęciu z mieszadła nie było widać jakiejkolwiek pracy? Zero pęcherzyków zero wszystkiego, kolor ok, zapach ok. Jako pożywka poszło 20g zagotowanych drożdży piekarniczych. Pytanie główne brzmi: czy żyją, czy nie żyją. Balingometr potłukłem, cukru nie zmierzę. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez dwesoly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ja tak ostatnio miałem że starter ruszył po ponad 24h, więc szansa chyba jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Po co mieszasz na mieszadle suchary i po co dosypujesz sacharozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Jako pożywka poszło 20g zagotowanych drożdży piekarniczych. Myślałem że nic mnie już nie zadziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Po co mieszasz na mieszadle suchary i po co dosypujesz sacharozę? Żeby sprawdzić czy żyją i żeby sprawdzić, czy żyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Czyli masz jakieś skrajnie niepewne suchary, nie dają oznak aktywności na mieszadle ale dalej liczysz na jakiś cud? Daj sobie spokój. Ja stare suchary wyrzucam bez zastanowienia. To tylko się tak pozornie wydaje, że możesz zaoszczędzić 10zł a w praktyce tracisz cenę wszystkich surowców na skopanej fermentacji. Drożdże to jest ostatnia rzecz w piwowarstwie domowym, na której powinno się ciąć koszty. No i nadal nie rozumiem w jaki sposób sacharoza ma pomóc sprawdzić czy drożdże żyją. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Żeby sprawdzić czy żyją i żeby sprawdzić, czy żyją. Może od tych zagotowanych drożdży piekarniczych wykorkowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Czy żyją to może bez problemu cukrem na mieszadło sprawdzić. Tylko czy potem po tej sacharozie drożdże podejmą fermentacje brzeczki to już jest inne pytanie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Żeby sprawdzić czy żyją i żeby sprawdzić, czy żyją. Może od tych zagotowanych drożdży piekarniczych wykorkowały przy pierwszych podśmiechujkach pomyślałem sobie, że przecież każdy może czegoś nie wiedzieć, ale skoro w swojej niewiedzy drążysz temat dalej, dodatkowo zasrywasz ostry dyżur, to ci podpowiem: sprawdź co zawiera biowinowska pożywka kombi i po co i, uprzedzając ewentualne kolejne wątpliwości, zastanów się czy w tym kontekście pewna nadmiarowość dodawania całych komórek drożdżowych ma jakikolwiek negatywny wpływ na piwo, skoro z całego startera kolega doda do brzeczki tylko świeże drożdże. zasadność startera z sucharów pomijam, bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) przy pierwszych podśmiechujkach pomyślałem sobie, że przecież każdy może czegoś nie wiedzieć, ale skoro w swojej niewiedzy drążysz temat dalej, dodatkowo zasrywasz ostry dyżur, to ci podpowiem: sprawdź co zawiera biowinowska pożywka kombi i po co i, uprzedzając ewentualne kolejne wątpliwości, zastanów się czy w tym kontekście pewna nadmiarowość dodawania całych komórek drożdżowych ma jakikolwiek negatywny wpływ na piwo, skoro z całego startera kolega doda do brzeczki tylko świeże drożdże. Wiem jaki jest skład pożywek, co i po co jest i bardzo trudno będzie powiedzieć, że dodanie 20g zagotowanych drożdży nie będzie miało jakikolwiek negatywny wpływ na piwo że tak dalej zasrywasz ostry dyżur, jak już zostałem wywołany PS Wg mnie to zapytanie to zwykłe trollowanie, nie ma info jak duży starter, z czego, ile blg, jest tylko coś o sacharozie i dodaniu sporego kawałka drożdży Babuni jako pożywki. PS2 Aby zobaczyć co się dzieje jak gotuje się drożdże to wystarczy jakiś bimber spróbować, bardzo rzadko taki bimber nie ma aromatu gotowanego mleka. edit: Są nawet pożywki z samych autolizowanych drożdży np to VINILIQUID Fermentisa http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2010/07/FT-ViniLiquid-EN.pdf ale dawkowanie jest 50ml/hl, a nie 20g/l(?) wobec czego na pytanie zastanów się czy w tym kontekście pewna nadmiarowość dodawania całych komórek drożdżowych ma jakikolwiek negatywny wpływ na piwo Odpowiadam, że ma taki sam wpływ jak np. "pewna nadmiarowość" przy dawkowaniu już żywych drożdży do fermentacji. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkymonk Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Witam. Jest ktoś z Bydgoszczy? Chyba sobie zabiłem drożdże uwadniajac w zbyt wysokiej temperaturze a tu się brzeczka gotuje. Pewności nie mam ale jakoś się dziwnie zachowują i zawsze duża pianka była na wierzchu. Teraz mała i zamiast ładnego kisielku wiekszosc na dnie. Poratowalby ktoś jakimiś drożdżami do bitera? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKorneliusz Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Witam. Szybkie pytanie. Właśnie warze piwko APA i jednocześnie przelewam IPA na cichą, i pytanie: lepiej użyć świeżych drożdży (US-05) czy po schłodzeniu i napowietrzeniu przelać do fermentora po APA? IPA też na US-05 była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Poratowalby ktoś jakimiś drożdżami do bitera? Jeśli potrzebujesz gęstwy pisz tutaj: http://www.piwo.org/topic/4027-oddam-poszukuj%C4%99-g%C4%99stw%C4%99/page-65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Szybkie pytanie. Właśnie warze piwko APA i jednocześnie przelewam IPA na cichą, i pytanie: lepiej użyć świeżych drożdży (US-05) czy po schłodzeniu i napowietrzeniu przelać do fermentora po APA? IPA też na US-05 była. Gestwa lepsza ale w ilości z kalkulatora. Jak przelewasz do fermentatora po czymś to piwo ma kontakt z ogromną ilością trupów. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Można przechowywać roztwór roboczy Starsanu w butelce pet? Jak długo? Pilne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Oczywiscie ze mozna. A jak dlugo. Az ph bedzie odpowiednie. Nie pamietam ile musi miec. Ale mysle ze jak powiem rok albo dwa to sie nie pomyle. Amiga 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Oczywiscie ze mozna. A jak dlugo. Az ph bedzie odpowiednie. Nie pamietam ile musi miec. Ale mysle ze jak powiem rok albo dwa to sie nie pomyle. Amiga 600 pH3 jeśli mnie pamięć nie myli Ram czasowych chyba nie było. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jak pH przekracza 3 uważa się że starsan stracił swoje właściwości Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Mam małą butlę CO2 (chyba 1.5kg), manometr pokazuje jakieś 20bar/300psi na butli. Myślicie, że starczy na nagazowanie jeszcze jednego kega 19l i na wyszynk tegoż kega + jeszcze 1/2 kega już nagazowanego piwka? (takie dylematy przed długim weekendem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jak juz spada z okolic 40-50 bar to długo nie pociągnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zważ na wadze butlę, będziesz wiedział mniej więcej ile CO2 jeszcze zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi