Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Jest szansa że jeżeli po mieszaniu na mieszadle przez całą noc sucharów, dosypaniu trochę sacharozy i zdjęciu z mieszadła nie było widać jakiejkolwiek pracy? Zero pęcherzyków zero wszystkiego, kolor ok, zapach ok. Jako pożywka poszło 20g zagotowanych drożdży piekarniczych.

Pytanie główne brzmi: czy żyją, czy nie żyją.

Balingometr potłukłem, cukru nie zmierzę.

Edytowane przez dwesoly
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli masz jakieś skrajnie niepewne suchary, nie dają oznak aktywności na mieszadle ale dalej liczysz na jakiś cud? Daj sobie spokój. Ja stare suchary wyrzucam bez zastanowienia. To tylko się tak pozornie wydaje, że możesz zaoszczędzić 10zł a w praktyce tracisz cenę wszystkich surowców na skopanej fermentacji. Drożdże to jest ostatnia rzecz w piwowarstwie domowym, na której powinno się ciąć koszty.

 

No i nadal nie rozumiem w jaki sposób sacharoza ma pomóc sprawdzić czy drożdże żyją.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Żeby sprawdzić czy żyją i żeby sprawdzić, czy żyją.

Może od tych zagotowanych drożdży piekarniczych wykorkowały :D

 

 

przy pierwszych podśmiechujkach pomyślałem sobie, że przecież każdy może czegoś nie wiedzieć, ale skoro w swojej niewiedzy drążysz temat dalej, dodatkowo zasrywasz ostry dyżur, to ci podpowiem: sprawdź co zawiera biowinowska pożywka kombi i po co i, uprzedzając ewentualne kolejne wątpliwości, zastanów się czy w tym kontekście pewna nadmiarowość dodawania całych komórek drożdżowych ma jakikolwiek negatywny wpływ na piwo, skoro z całego startera kolega doda do brzeczki tylko świeże drożdże.

 

zasadność startera z sucharów pomijam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy pierwszych podśmiechujkach pomyślałem sobie, że przecież każdy może czegoś nie wiedzieć, ale skoro w swojej niewiedzy drążysz temat dalej, dodatkowo zasrywasz ostry dyżur, to ci podpowiem: sprawdź co zawiera biowinowska pożywka kombi i po co i, uprzedzając ewentualne kolejne wątpliwości, zastanów się czy w tym kontekście pewna nadmiarowość dodawania całych komórek drożdżowych ma jakikolwiek negatywny wpływ na piwo, skoro z całego startera kolega doda do brzeczki tylko świeże drożdże.

 

Wiem jaki jest skład pożywek, co i po co jest i bardzo trudno będzie powiedzieć, że dodanie 20g zagotowanych drożdży   nie będzie miało

 

 

 

jakikolwiek negatywny wpływ na piwo

 

że tak dalej

 

 

zasrywasz ostry dyżur,

jak już zostałem wywołany

 

 

PS Wg mnie to zapytanie to zwykłe trollowanie, nie ma info jak duży starter, z czego, ile blg, jest tylko coś o sacharozie i dodaniu sporego kawałka drożdży Babuni jako

pożywki.

PS2 Aby zobaczyć co się dzieje jak gotuje się drożdże to wystarczy jakiś bimber spróbować, bardzo rzadko taki bimber nie ma aromatu gotowanego mleka.

 

edit:

Są nawet pożywki z samych autolizowanych drożdży np to

VINILIQUID Fermentisa http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2010/07/FT-ViniLiquid-EN.pdf

ale dawkowanie jest 50ml/hl, a nie 20g/l(?)

 

wobec czego na pytanie

zastanów się czy w tym kontekście pewna nadmiarowość dodawania całych komórek drożdżowych ma jakikolwiek negatywny wpływ na piwo

Odpowiadam, że ma taki sam wpływ jak np. "pewna nadmiarowość" przy dawkowaniu już żywych drożdży do fermentacji.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jest ktoś z Bydgoszczy? Chyba sobie zabiłem drożdże uwadniajac w zbyt wysokiej temperaturze a tu się brzeczka gotuje. Pewności nie mam ale jakoś się dziwnie zachowują i zawsze duża pianka była na wierzchu. Teraz mała i zamiast ładnego kisielku wiekszosc na dnie. Poratowalby ktoś jakimiś drożdżami do bitera?

 

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Szybkie pytanie. Właśnie warze piwko APA i jednocześnie przelewam IPA na cichą, i pytanie: lepiej użyć świeżych drożdży (US-05) czy po schłodzeniu i napowietrzeniu przelać do fermentora po APA? IPA też na US-05 była.

Gestwa lepsza ale w ilości z kalkulatora. Jak przelewasz do fermentatora po czymś to piwo ma kontakt z ogromną ilością trupów. Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam małą butlę CO2 (chyba 1.5kg), manometr pokazuje jakieś 20bar/300psi na butli.

 

Myślicie, że starczy na nagazowanie jeszcze jednego kega 19l i na wyszynk tegoż kega + jeszcze 1/2 kega już nagazowanego piwka?

 

(takie dylematy przed długim weekendem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.