Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Drożdże nie jajka, od mieszania się nie potłuką :)

 

No i fermenetacja ruszyła. Co prawda dopiero po 12h, ale juz mam sporą pianę w fermentorze. Panika na nic, tylko drożdże sie skarżą, że je jajka bolą od wstrząsania ;)

Dzięki za reakcję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W trakcie gotowania - 45 minuta wsadziłem chłodnice a po paru minutach mój grzejnik wyłączył się z grzania ciągłego i dogrzewa włączając i wyłączając się. temperaturę utrzymuje ok 103 stopnie. Wlałem do gara 33litry obecnie po 1godz i 20 min mam ok 29-28 litr. miałem dodać końcowe chmiele i co...? chmielić czy grzać dalej. Nie mam dodatkowej grzałki. Do tej pory grzejnik grzał na maksymalnej na termostacie 110 i nie było problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W trakcie gotowania - 45 minuta wsadziłem chłodnice a po paru minutach mój grzejnik wyłączył się z grzania ciągłego i dogrzewa włączając i wyłączając się. temperaturę utrzymuje ok 103 stopnie. Wlałem do gara 33litry obecnie po 1godz i 20 min mam ok 29-28 litr. miałem dodać końcowe chmiele i co...? chmielić czy grzać dalej. Nie mam dodatkowej grzałki. Do tej pory grzejnik grzał na maksymalnej na termostacie 110 i nie było problemu.

 

Jeśli już gotowałeś całość to nic się nie stanie jak dodasz końcowe chmiele i zaczniesz chłodzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia?

Dlatego nie pije się zielonego piwa. Może mieć różne niepokojące smaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia?

Dlatego nie pije się zielonego piwa. Może mieć różne niepokojące smaki.

 

Czyli jeszcze nie wylewać? Goryczka wydawała się być tak jak planowałem jakieś 40 IBU. Tylko ten kwaśny posmak strasznie mnie zaniepokoił, to że drożdże czułem temu się nie dziwiłem. Ten kwas to nie był ocet ale był wyraźny a może ja jestem przewrażliwiony.

Edytowane przez halford232
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wylać zawsze zdążysz ;)

Nie bardzo bo 1 października wyjeżdżam i nie będzie mnie w domu przez dłuższy czas. Jeśli to kwas to stracę czas na przygotowanie nowej warki. A teraz przez 7 dni będę mieć zajęty fermentor co prawda mam drugi ale nie dysponuje dużą ilością butelek i to jest najgorsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, 2x miałem warkę po otwarciu kwaskowatą, nawet zapach był octowaty, ale...zabutelkowałem, postało trochę i miód malina;D

 

Wylać zawsze zdążysz, nie ma co się śpieszyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokup wiadro i po kłopocie. A z wylewaniem poczekaj.

Właśnie wiadro mam tylko butelek mi brakuje obecnie mam 40szt i nie mogę sobie pozwolić zabutelkować zepsute piwo. Muszę mieć pewność, że kwaśny posmak piwa przy zlewaniu na cichą nie jest objawem infekcji. Wcześniej nie próbowałem piwa przy zlewaniu na cichą więc nie posiadam porównania. Jadę do Anglii i nie wiem kiedy wrócę a po powrocie chciałbym skosztować dobre piwo.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-.- zrobiłem starter dla WLP530, teraz przed samym zaszczepieniem brzeczki znalazłem 4 muszki owocowe :ble:. Nie wiem, jaki profil smakowy dają te drożdże, spróbowałem startera, kwaśny, trochę jak przefermentowany kompot....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie temu wylałem starter przez muszkę (w ilości sztuk 1)..

Początkowo nic się nie działo, nawet ładnie się sklarował ten starter, ale po 2 dniach wszystko zmętniało i pojawił się kwach octowy :(

Wstaw do lodówki i obserwuj może?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie temu wylałem starter przez muszkę (w ilości sztuk 1)..

Początkowo nic się nie działo, nawet ładnie się sklarował ten starter, ale po 2 dniach wszystko zmętniało i pojawił się kwach octowy :(

Wstaw do lodówki i obserwuj może?

 

Dzięki za odp. Koniec końców zaszczepiłem suchymi M27. A próbkę ze startera biorę jutro do labu i wyizoluję czystąkulturę po prostu.

Przy następnym starterze po prostu zastosuję podkolanówkę.

Edytowane przez Kilus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia?

 

 

 

Pewnie się czepiam, ale wypadało napisać co to za piwo. Np. pszeniczne są kwaskowe i to akurat nie wada.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie się czepiam, ale wypadało napisać co to za piwo. Np. pszeniczne są kwaskowe i to akurat nie wada.

potwierdzam - też narobiłem paniki przy pierwszej warce, Dunkelweizen wydał mi się taki kwaśny i nieprzyjemnie pachniał - a teraz moim piwem raczy się żona wieczorami - to znaczy że już musi być wybitnie dobry jak na jej francuskie podniebienie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Dziś przy zlewaniu piwa na cichą napiłem się piwa z menzurki, w której mierzyłem Blg. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piwo było kwaśne czy to objaw zakażenia?

 

 

 

Pewnie się czepiam, ale wypadało napisać co to za piwo. Np. pszeniczne są kwaskowe i to akurat nie wada.

To nie jest pszeniczne.

Słody: pilzneński, monachijski, karmelowy i barwiący. Drożdże nie wiem do końca jakie użyłem bo użyłem drożdży z brew kit-u coopers-a real ale, które mi zostały z pierwszej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.