Fidel Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Napisz jak zacierałeś, jak filtrowałeś, czy robiłeś próbę jodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) warzę pszeniczne (hefeweizen) i po filtracji wyszło mi zaskakująco niskie blg - 5, przy 23L. Czy to piwo jest do uratowania? Będzie pijalne? To nie możliwe. Edytowane 5 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Pomiar prawidłowo zrobiony (20C, areometr ok), zasyp 4kg, wychodziło mi kolo 11-12 na brzeczce nastawnej, sam nie wiem dlaczego tak się stało ;O. Zmierzę po gotowaniu (70min) i dodam odpowiedź. EDIT: Musiałem popełnić błąd przy pomiarze. Wyszło mi 17L brzeczki nastawnej o 13 BLG. Edytowane 5 Października 2013 przez Cyran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Pytam w tym wątku bo jest to dla mnie pilne : czy mogę użyć do refermentacji nachmielonej brzeczki . Zostało mi dobre dwa litry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
convict Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Cześć - z moim problem zwracam się w tym dziale ponieważ własnie rozlałem do butelek cydr gruszkowy (gruszecznik) ale chciałem go trochę dosłodzić do smaku. Okazało się jednak że 'słodzik lidlowy' się skończył. Mam jeszcze słodzik w proszku "Sussina Gold". Skład: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu. Wszystko fajnie - pytanie tylko czy nie jest on fermentowalny? Co prawda w kilku miejscach w internecie znalazłem informacje że sama maltodekstryna nie jest fermentowalna - ale w artykule "Moje pierwsze piwo z brewkita" (http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita) jest wpis: Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy jest to mieszanka glukozy z ekstraktem, czy z maltodekstryną (sprzedawana jako tzw. "cukier piwowarski"). Mieszanka z maltodekstryną nie jest zalecana, ponieważ źle wpływa na pianę w gotowym piwie. Nie wiem jak to interpretować. Czy w cukrze piwowarskim tylko glukoza jest fermentowalna a maltodekstryna nie? Czy mogę spokojnie ten słodzik dodać bez ryzyka cydrowych granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Cześć - z moim problem zwracam się w tym dziale ponieważ własnie rozlałem do butelek cydr gruszkowy (gruszecznik) ale chciałem go trochę dosłodzić do smaku. Okazało się jednak że 'słodzik lidlowy' się skończył. Mam jeszcze słodzik w proszku "Sussina Gold". Skład: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu. Wszystko fajnie - pytanie tylko czy nie jest on fermentowalny? Co prawda w kilku miejscach w internecie znalazłem informacje że sama maltodekstryna nie jest fermentowalna - ale w artykule "Moje pierwsze piwo z brewkita" (http://www.wiki.piwo...piwo_z_brewkita) jest wpis: Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy jest to mieszanka glukozy z ekstraktem, czy z maltodekstryną (sprzedawana jako tzw. "cukier piwowarski"). Mieszanka z maltodekstryną nie jest zalecana, ponieważ źle wpływa na pianę w gotowym piwie. Nie wiem jak to interpretować. Czy w cukrze piwowarskim tylko glukoza jest fermentowalna a maltodekstryna nie? Czy mogę spokojnie ten słodzik dodać bez ryzyka cydrowych granatów? Wydaje mi się, a internet potwierdza to co mówi moja nienajlepsza pamięć, że maltodekstryny nie są fermetnowalne, a w cukrze piwowarskim dodają one "pełności" smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
convict Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Wydaje mi się, a internet potwierdza to co mówi moja nienajlepsza pamięć, że maltodekstryny nie są fermetnowalne, a w cukrze piwowarskim dodają one "pełności" smaku. Ok, dzięki! Zabutelkowane. W razie czego będzie doświadczenie. (przy okazji moja kapslownica gretta odmówiła posłuszeństwa na szczęście było tylko 8 butelek. Dobrze że okazało się teraz, a nie przy 22L warki która jest w czasie fermentacji...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Przelewanie na cichą AIPA Mam zapytanie, czy przelewać na cichą AIPA pomiar blg 6 , blg pierwotne 18 , powierzchnia piwa jak na zdjęciu ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Przelewanie na cichą AIPA Mam zapytanie, czy przelewać na cichą AIPA pomiar blg 6 , blg pierwotne 18 , powierzchnia piwa jak na zdjęciu ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 USy? Sprawdzałeś przez pomiar (np co 2 dni), czy gęstość nie spada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Przelewanie na cichą AIPA Nie spiesz się, wygląda jak fermentacja w pełni. Edytowane 13 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 chcę użyć ponownie chmielu "na zimno" na goryczkę, jak liczyć IBU? czy nie warto się babrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Teoretycznie zawartość a-kwasów nie ulega zmianie przy chmieleniu na zimno. Pamiętaj tylko, żeby do obliczeń wziąć wagę chmielu przed zamoczeniem go w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Nie mogłem dokończyć wczoraj warzenia i po filtracji zostawiłem brzeczkę żeby ją dziś zagotować. Wcześniej zdarzyło mi się tak robić i było ok. Dziś ponoszę pokrywkę a tam intensywny zapach jakby kukurydzy z puszki. Zaczęło się psuć i lepiej wylać czy powinno mu przejść? Garnek stał przykryty w temp pokojowej - do lodówki się nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Może to DMS? Gotuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) taki efekt daje infekcja (między innymi Pediococcus) możesz spróbować zagotować brzeczkę, ale jest spore prawdopodobieństwo, że ten aromat zostanie, poza tym mogły już powstać inne mniej przyjemne metabolitu, a część z nich może być szkodliwa. Ja bym wylał [edit] czy brzeczka jest mętna? czy się pieni? Edytowane 15 Października 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Może to DMS? Gotuj. intensywne jak na DMS zacząłem podgrzewać, ale kukurydza wciąż tam jest czy brzeczka jest mętna? czy się pieni? lekko mętna, ale mieści się w granicach mętności brzeczki na górze była lekka piana, taka jak się tworzy podczas gotowania, niedużo tego było, kilkanaście małych wysepek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 jak po gotowaniu nadal będzie czuć kukurydzą to chyba pozostaje tylko kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 jak po gotowaniu nadal będzie czuć kukurydzą to chyba pozostaje tylko kanał Zawsze można sobie wmawiać, że to Cream Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 powiem tak, zniosę różne wady w piwie, ale średni/wysoki poziom DMS'u całkowicie dyskwalifikuje dla mnie taką warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Wylać zawsze zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Mycie, dezynfekcja, kapslowanie a później otwieranie wylewanie, mycie, dezynfekcja - szkoda czasu i energii, lepiej przeznaczyć go na zrobienie nowego, lepszego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Zagotowałem i potrzymałem na wrzeniu jakieś 20 minut. Nie pachniało coraz gorzej, ale nie robiło się lepiej. Nie wyglądało to na dobrą, zdrową brzeczkę z której chciałbym zrobić pyszne piwo dla siebie i swojej rodziny, dlatego poszło w kanał. Na fermentacji trzymałbym się zasady "wylać zawsze zdążysz", ale tu było jeszcze trochę roboty przede mną, poza tym szkoda mi było wrzucać tam chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi