leech Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Ten kalkulator, który podałeś akurat w przypadku weizenów ma zawyżone nasycenie. Najlepiej sprawdzaj dzień po dniu czy schłodzone piwo nie wychodzi z butelki. Jak będzie wychodzić to odgazuj całą serię. 2 posty wyżej podałem link do innego kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Ten kalkulator, który podałeś akurat w przypadku weizenów ma zawyżone nasycenie. Najlepiej sprawdzaj dzień po dniu czy schłodzone piwo nie wychodzi z butelki. Jak będzie wychodzić to odgazuj całą serię. 2 posty wyżej podałem link do innego kalkulatora. dzieki, bede uzywal. moze sie jeszcze cos uratuje z tego . poniewaz po odkreceniu peta juz piwko lekko gushuje, wiec w tej chwili schladzam pozostale butelki i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Edytowane 2 Listopada 2013 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 No i last but not least, co zrobic poki mi pokoju nie zaleje Moneta 5PLN pod otwieracz i upuszczasz gazu. Im wyższa temperatura piwa tym mniej co2 się w nim rozpuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 za chwilę wrzucam płatki dębowe cherry do 20 L brzeczki piwa świątecznego, chce uzyskać efekty podobne jak w Saint no more z AleBrowaru, w sumie mam 100 gram a nie wiem ile tego wrócić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Nie piłem piwa z Alebrowaru ale wrzuć około 30-40g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dlaczego aż tyle cukru dałeś? W Twoim przypadku powinno być max 180g (nasycenie 2,9). posluzylem sie ta strona: http://hbd.org/cgi-b...ml?16511999#tag wg ich widelek, nagazowanie dla stylu to miedzy 3.6 a 4.5, wiec wzialem "bezpiecznie" 3.8. Mozesz polecic jakis inny kalkulator? No i last but not least, co zrobic poki mi pokoju nie zaleje ? Ten kalkulator podaje do wszystkich piw dobre nagazowanie tylko nie do weizenów, widełki tam podane są zdecydowanie za duże, sam się kiedyś naciąłem, trzeba było szybko pszenicę wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam Dzisiaj mam rozlew w butelki stout mleczny. Czy podczas dolewania wody ze zwykłym cukrem (120g na 24l piwa)mogę dosypac tez laktozy? Przy próbowaniu jednak jest mało wyczuwalna i przydało by sie dosypać z 200g. czy drożdże laktozy nie zjadają w 0% nie chce zrobić granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Drożdże laktozy nie zjadają. Możesz sypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 200g laktozy na 24l piwa to niewiele, dałbym 500-600g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Ale z tego co rozumiem to kolega juz laktoze dal, tyle ze za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 właśnie:) już rozlane ostatecznie zostało jak było czyli 0.350kg. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Do ok 11 litrów piwa 13 blg wlałem ok 36 godzin temu fiolkę drożdży white labs. Piwa jest niedużo więc tym razem nie zrobiłem startera, czego teraz żałuję, dodatkowo były ok 2 tyg po terminie ale uznałem, że taki okres czasu jest nieistotny.Drożdże nie ruszają, podniosłem temperaturę, napowietrzałem powtórnie pojemnik poprzez bujanie i nic. Radzicie kombinować i sypać suche czy poczekać jeszcze jakiś czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Zaczekaj bo drożdże potrafią startować do czasem nawet 72 h ale jak nic nie będzie się działo jutro to możesz już sypać. No wiesz dwa tygodnie po terminie to ponad 8 miesięcy też od momentu wyprodukowania drożdży (z tego co pamiętam mogę się mylić). Dla drożdży po terminie najlepiej zawsze robić starter, bo nie jest pewna ich kondycja, niektóre odpalą odrazu po paru godzinach, inne mogą w ogóle nie ruszyć. Napowietrzanie powtórne nic tu nie da, zostaw pojemnik w trochę wyższej temperaturze i tak jak pisałem jak jutro nie będzie oznak fermentacji to wsyp suche (ale uwodnij je) ruuski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 panowie zrobilem pilsa poznanskiego (receptura z wiki) wg receptury zawartość ekstraktu powinna wynosic 12 blg u mnie wyszło 15blg. planowane bylo 20 l brzeczki a mi wyszlo 17. wczoraj jak mierzyłem późna noca blg bylo na poziomie właśnie 12 blg(tylko, że brzeczka miala pewnie z 75 st a nie tak jak powinno być 20... zostawiłem na noc żeby wystudziło sie do okolo 15 st i rano zadałem drożdże). Dopiero po zadaniu drożdzy zmierzyłem blg (wtopa) i wyszlo 15blg w tem okolo 15st celsjusza. Tutaj właśnie pojawia się moje pytanie czy mogę dolać wody mineralnej?? i ewentualnie w jakiej ilości bo nie mam doświadczenia(początek kariery jak to można tak nazwać :-)) czy może nie ruszać i zostawić takie jak jest???? prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Tak możesz dolać wody. Aby z 15°Blg zrobić 12°Blg należy do tych 17l dolać 4,5l wody. Jak chcesz możesz zostawić tak jak jest. Polecam Toolkit.xls, zakładka sumaryczne blg http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ Poza tym jest tam mnóstwo innych przydatnych kalkulatorów. Edytowane 4 Listopada 2013 przez WiHuRa ruuski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Możesz - taka z świeżo otworzonej butelki jest ok. No i ponoć lepiej źródlaną niż mineralną. 17l 15 blg = 21.25l 12 blg czyli aby otrzymać ekstrakt początkowy 12 blg dolej 4.25l wody ruuski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 hmmm dzieki panowie za sugestie dzis juz nie zdaze bo jestem w pracy ale jutro wleje 4l wody zrodlanej jak zalecacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 mija 52h od zadania drozdzy a w rurce nic sie nie dzieje... mam sie zaczac martwic? czy jeszcze czekac cierpliwie? (piwo stoi w lodowce 9 st. celsjusza stala temperatura). Moje pierwsze piwo dolnej fermentacji stad te obawy.... najwyzej zaczekam jeszcze troche i zmierze blg. Co wy byscie zrobili w takiej sytuacji?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 9 st to nisko. Podnieś troche temp. Dolniaki długo startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 ja wiem czy nisko... pisało ok 10 st celsjusza. niektorzy pisali, ze nizszych fermentowali i bylo ok. wiesz w lodowce mam zakres akurat do 9 w piwnicy mam okolo 12-13 st czasami nawet 15. W lodowce prrzynajmiej caly czas jest ta sama temperatura. Ogolnie nie martwic sie i czekac spokojnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 A cożeś tam zadał i w jakiej ilości (oraz w jaki sposób)? Ile ekstraktu ma brzeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 fermentis saflager w34/70 saszetke 11.5 g okol 16-17litrow brzeczki 15 blg. wsypalem saszetke do wystudzenej wody okolo 20 st. celsjusza odczekalem ponad godzine i wlalem do fermentora. piszcie panowie ja lece na 2 zmiane odezwe sie po 22. tylko popelnilem blad zamieszalem drozdze a nie powinno sie tego robic.... tak mi mowiono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 No to wszystko było jak trzeba, albo prawie. Spokojnie czekaj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Prawie. Trochę mało drożdży. Należało poczekać ze schłodzeniem brzeczki na start fermentacji. Jeżeli lag będzie trwał to wyjmij fermentor z lodówki i poczekaj aż się ogrzeje. Gdy ruszy fermentacja można z powrotem wsadzić do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 mam jeszcze jedna saszetke w pogotowiu 11,5 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi