zepu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 to czekoladowy 1200 ebc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Jak zwał tak zwał Dodaj więcej tego jaśniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dzięki, dam tego 400ebc 200gram a tamtego na koniec, uff chwila paniki bo juz wiekszosc do gara poszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Potwierdzam dodaj więcej jasnego, a ten czekoladowy wrzuć na ostatnie 5 minut - Mash Out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Kopiuję pytanie z innego watku bo pilnie potrzebuje odpowiedzi.Jestem juz w trakcie warzenia i nie wiem co robić.... Witam , dziś moja premiera -warzę pierwsze piwo z zacieraniem .Moja wczoraj zebrana gęstwa rozdzieliła się się niby na trzy części,ale na górze utrzymuję się świeża piana [myślę ,ze z żywych drożdzaków.i tu głupie pytanie czy tą pianę z góry delikatnie zamieszać i wyląć razem z tą cieniutką warstewką piwa, a 2-3 łyżki gęstwy z samej góry po wylaniu tej piany z piwem pobrać do zadania nowej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Zabełtaj całym słojem i wlej wszystko Wszystko jest w porządku, piwa tego jest tak mało że nie trzeba go oddzielać od drożdży. Staraj się tylko nie wlać drożdży z samego dna zbitych w ciemne grudy one są martwe, a tak to lej całość! Nie przejmuj się tak mało istotną rzeczą teraz... a na przyszłość polecam poczytać tematy o płukaniu i przechowywaniu gęstwy drożdżowej. http://www.piwo.org/topic/8148-plukanie-drozdzy-wyeast-xl-1028/ http://www.piwo.org/topic/3555-jak-przechowywac-gestwe/ http://www.piwo.org/topic/764-zbieranie-gestwy/ http://www.piwo.org/topic/6731-przemywanie-gestwy-clo2/ http://www.piwo.org/topic/7974-wykorzystanie-swiezej-gestwy/ Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 I bardzo popularny ostatnio temat o nie kombinowaniu za bardzo;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 A ja polecam nauczyć się używać kalkulatorów do obliczania ilość potrzebnej gęstwy na podstawie parametrów piwa, które będziesz robić i zadawać mniej więcej taką ilość. To jest łapanie pewnych dobrych nawyków. Łyżki do słoika bym nie wsadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Łyżki do słoika bym nie wsadzał. A dla czego? Wystarczy ją (łyżkę) odpowiednio przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Wszystkie te tematy czytałam ze sto razy wcześniej ,ale jak przyszło do praktyki to jest tak ,ze rodzą się wątpliwości ....Teraz np. boję sie wlać tego całego słoika ,bo czytałam ,ze wystarczy 2-3Łyzki i że mi te drożdze wylezą z tego wiadra jak ich dam za dużo ,ale jak radzi mi taki" stary wyjadacz "to wleję pewnie większość z tego słoika i niech się dzieje wola nieba .Lece podgrzewać zacier do 78stopni -trzymajcie kciuki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 W tym słoiku za dużo żywych drożdży nie będzie (byłoby ich za dużo w warce z której je zebrałaś), a jeśli nawet wyjdą to może lepiej niż żeby miały się rozpędzać 3 dni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 No to siupnę wszystko[zostawię jakiś cm od dna tych umarlaków] Skończyłam właśnie ostatnia 10-sięcio min. przerwę i zaczynam przelewać do wiaderka z węzykiem -zaczyna sie zabawa z wysładzaniem.....,poczekam tylko niech sie to wszystko jakoś ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 W tym słoiku masz chyba 500ml gęstwy. Na typowego ejla potrzeba Ci jej 90ml. Taki nadmiar nie jest wcale dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 No to kogo mam w końcu posłuchać??Kolega Undehat po uwarzeniu 103 -ech warek radzi wlać wszystko ,ja faktycznie doczytuję się ,ze wystarczy 2-3 Łyżki lub max 100ml,ale pytam zeby tej pierwszej warki nie s.....ć Przesyłam nawet zdjęcie z pytaniem co robić z tą pęcherzykowata górną warstwą [bo gęstwa jest świeża -wczorajsza] Ech... Moze mi ktoś podpowie w takim razie co zrobić z resztą wysłodzin w ilości 5l o Blg =2. W garze gotuje mi się brzeczka 25l o Blg =12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Moze mi ktoś podpowie w takim razie co zrobić z resztą wysłodzin w ilości 5l o Blg =2. gołębie nakarm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Wysłodziny wylej. Na 25 litrów brzeczki o gęstości 12°Blg daj około 120 ml gęstej gęstwy. Na przyszłość polecam kalkulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 s...ć możesz najbardziej przez zakażenie, pilnuj sterylności ja bym się przychylał do opcji Na typowego ejla potrzeba Ci jej 90ml Ale jak wlejesz wszystko to też nic strasznie złego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Czyli wystartowałam do gotowania z dobrym Blg=12?W sumie chciałam uzyskać nawet troche mniej litrów ,ale te wysłodziny ciągle miały powyzej 2Blg i tak dolewałam...i mierzyłam ten poziom cukru w garze ,aż uzyskałam te 12i zakończyłam .Pozostało mi jeszcze jakieś 5l.,ale uznałam że lepiej miec piwo finalne jakieś 13-14Blg ,niż sikacza.Dobry kierunek? gołębie nakarm. ewentualnie -je napoje. Edytowane 27 Lutego 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 .Pozostało mi jeszcze jakieś 5l.,ale uznałam że lepiej miec piwo finalne jakieś 13-14Blg ,niż sikacza.Dobry kierunek? Kierunek dobry ale... Większość znanych mi piwowarów, po pewnym czasie zaczyna schodzić z Blg do ok 10-11 w przypadku tak zwanych piw codziennych, pilsów czy ejli. Zależy jak nisko jeszcze udaje sie uzyskać pełne w smaku a nie wodniste. U mnie 11-ta to już kawał piwa zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Ile czasu może czekać brzeczka po filtrowaniu ale przed gotowaniem? zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 20~30min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Ile czasu może czekać brzeczka po filtrowaniu ale przed gotowaniem? Dopóki nie skwaśnieje. 20~30min Nie znasz się, nie pisz bzdur! Edytowane 1 Marca 2014 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Ile czasu może czekać brzeczka po filtrowaniu ale przed gotowaniem? Dopóki nie skwaśnieje. 20~30min Nie znasz się, nie pisz bzdur! Popieram, TOTALNA BZDURA !!! Czyli moja brzeczka nie nadaje się do chmielenia, bo wrzenie osiąga około godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 A ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 To do GB... wyłącznie: 1h 46' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi