Maggot Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie mam zamiaru nadużywać ani Waszego czasu, ani tego wątku. Napisałem tego posta, bo wg mnie mam tu potencjalne granaty, ale przy szybkiej reakcji warka będzie do uratowania. Stąd post w wątku dla potrzebujących "pilnej" pomocy. Jeśli jest to nie na miejscu, to sorry. Moim zdaniem to albo drożdży za dużo w butelce albo jednak dostał się chmiel albo obydwa na raz. Przy moim ostatnim rozlewie Stout'a postanowiłem tak jak ty wycisnąć ile się da przy czym ja nie odfiltrowuje chmielu a chmiele na zimno i to dużo . Dwie ostatnie butelki były bardzo ale to bardzo nawalone chmielem i drożdżami, stwierdziłem ,że wypije je pierwsze (miały być testowe) skończyło się na tym ,że test był wcześniej, bo się rodzinka napaliła żeby spróbować no i częstowałem butelkami normalnymi (bez chmielu i nadwyżki drożdży) wszystko oczywiście było ok. Tydzień później postanowiłem w końcu wypić te testowe butelki i oczywiście był mega gushing z tym że ja nie byłem na to przygotowany bo był to mój pierwszy. Przy następnym rozlewie na pewno nie będę już pchał wszystkiego do ostatniej kropli w butelki, tylko odcedzę co się da i wypiję jako zielone piwko W tych dwóch butelkach miałem takie same objawy jak ty drożdże u góry szyjki, mała pianka no i chmiel sobie pływał. Reszta butelek nie jest przegazowana po dziś dzień Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Maggot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Liczyłem na to, że nigdy tu nie postanę z zamiarem zadania pytanie, no ale. Warkę #6, uwarzoną 22 marca, zabutelkowałem 7 kwietnia, czyli 6 dni temu. Dzisiaj postanowiłem otworzyć butelkę (a raczej trzy, bo domownicy by nie wytrzymali) kontrolną. 2x330 i jedna 400ml. Pierwsza 330: nic, delikatny syk i piękna, zbita piana w szklance. Druga 330: aops, solidny gushing. 400: znowu gushing. W smaku i aromacie jest świetnie. Chmiel, trawa cytrynowa i skórka pomarańczy zrobiły robotę. Zero kwasu, zero nieplanowanych rzeczy - jeszcze jeden tydzień i będzie wchodzić litrami. Ale ten gushing, boję się go. Każdą butelkę nadwęglanem sodu i szczotą traktuje, jeżeli widzę jakiś osad z drożdży, którego nie mogę domyć - do kosza. Butelki przechowywane są w 8-15C, w zależności od pory dnia. FG przez 3 dni = 7.5 Brix = 4 Plato. 90g cukru na 15.5 litra. Co radzicie? Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Czekać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 "Caraaroma 0.15kg do filtracji" #6 Co kilka dni 1 butelkę otwieraj i kontrola pełna przed ewentualnymi niechcianymi wylewami i jak Jejski pisze, nie panikować. Bardziej doświadczony piwowar niech wypowie się na temat tego składnika i dodania, efekty itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeszcze zwrócę uwagę na to, że 3 dni po butelkowaniu piwo było już klarowne. Jeszcze dzisiaj otworzę półitrową butelkę, bo jest przesmaczne, nie chcę, aby się zmarnowało. Dam później znać jak u niej jest. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Chyba znalazłem przyczyne: drożdże ponownie zaczęły jeść cukier zawarty w piwie. Aktualnie w butelkach ma ~7 (6.8/6.9) Brix, a przy butelkowaniu było 7.5, czyli odpowiednio 3.5 Plato teraz i 4 wcześniej. Wstępnie upuściłem z każdej butelki troche gazu - na środe mam chętnych na 30 butelek, więc wszystko szybko zejdzie - trochę szkoda, bo wyśmienite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Robiłem dziś stouta, niestety zapodziałem słód palony. Uwarzyłem piwo bez dodatku słodu i chciałbym zatrzeć mini-warkę 0,3 kg pilzneńskiego, 0,3 kg słodu whisky i 0,3 kg słodu palonego 1300 EBC w 2 litrach wody. Taki ekstrakt dodałbym do fermentującej brzeczki. Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ale w palonym to raczej skrobii się nie spodziewaj, tak więc wygotuj lub ekstrahuj na zimno i przegotuj i dodaj. MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ekstrakt ma drugorzędne znaczenie, bardziej chodzi mi o paloność i kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jeżeli będziesz ekstrahował słód palony to posmaki będą, ale od minimalnych do brak. Jeżeli zagotujesz to dodasz więcej paloności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jeżeli aktywność enzymatyczna nie jest wymagana w ekstrakcji aromatów, to odpuszczę sobie pilzneński. Gotować i tak będę chciał żeby odparować jak najwięcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bestisz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Do usunięcia....źle umieściłem posta Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez bestisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Szczerze powiem że w obecnym stanie ta gorycz jest dla mnie zbyt silna żeby swobodnie pić to piwo. Czy jest szansa że te piwa się jakoś zmienią? goryczka słabnie z czasem, piwa da się z pewnością wypić poza tym pytanie nie jest na ostry dyżur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Jest ktoś z Poznania? Pilnie potrzebuję drożdży US-05 (najlepiej), lub innych nadających się do AIPA. Prawdopodobnie zabiłem swoje drożdże zbyt wysoką temperaturą wrzucając je do wody (w celu rehydratacji). Raczej napewno. Fermentacja nie ruszyła, a minęło już 36h od przelania do fermentora. Poratuje ktoś? Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez Grabarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 36h lagu to rzeczywiście strasznie długo jak na US-05, wsypałeś je do gorącej wody? Jesteś pewien, że fermentacja nie ruszyła, w jakiej temperaturze stoi fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wsypałem je do gorącej wody (Wrzątek 150 ml wody cekał 15 min - więc pewnie z 60 stopni było). Przez pierwse 10h fermentor stał w 18.5st., ale potem przeniosłem go do 21 st. Pewnie zabiłem drożdże. Na gwałt potrzebuję nowego startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zerknij na Wroniecką http://www.szklolab.pl/ Niestety dzisiaj do Poznania sie nie wybieram bo bym poratował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Leć do jakiegoś marketu budowlanego. Na stoiskach biowinu są suche drożdże. Wczoraj widziałem w practicerze na franowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Warzę właśnie Full Aroma Hops - czy do chmielenia na zimno mogę użyć Sybilly w granulacie zamiast w szyszkach? Zawartość alfakwasów ta sama. Właśnie teraz skojarzyłem, że chmielenie na zimno rozpocznę dopiero za co najmniej 7 dni Do tego czasu zaopatrzę się w szyszki. Pytanie jednak zostawiam... Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie ma ktoś czasem na południu Wrocławia żateckim poratować? Miękką wodę nawet zwiozłem, a chmiel jakoś umknął... Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez 101k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 jak wrócę w poniedziałek to mogę odsypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Mam krótkie pytanie: czy można jeszcze zrobić dolniaka, temperatura w piwnicy ok15 st.C? Jakiego efektu można się spodziewać? Pytam, bo zostały mi niewykorzystane surowce.Pozdrawiam i Wesołych Świąt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Będzie sporo estrów w aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Mam krótkie pytanie: czy można jeszcze zrobić dolniaka, temperatura w piwnicy ok15 st.C? Jakiego efektu można się spodziewać? Pytam, bo zostały mi niewykorzystane surowce.Pozdrawiam i Wesołych Świąt! http://www.piwo.org/topic/13607-szczepy-drozdzy-piwowarskich-gozdawa-premiera/#entry275121 Są nawet dolniaki co optymalna 17stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi