Macck Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Zatyka sie non stop a robię tak jak mówisz xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jaką temperaturę ma zacier? Może przy tych kombinacjach spadła i zacier zgestniał. Podgrzej z powrotem do 78 stopni, niech się rozluźni i powinno ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Pomieszaj aż do samego dolu, czasem młóto się przybetonuje od dołu. No i nie filtruj za szybko bo to też zbija mocno młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Na razie leci, moze sie uda to skonczyc. Ciekawe ile mi pojdzie wody zeby rozcienczyc do 12,8 blg, ale na razie pojdzie około 15 na wysladzanie zobacze ile sie w garnku zmiesci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Mam w przepisie 15g Amarillo + 15g Citra - Hop Stand (dodane przy temp. 70°C) 30min Tzn ze po gotowaniu mam schlodzic brzeczke do 70 i dac chmiel? Przed oddzieleniem przelomu czy po? Jak dokladnie ma o chmielenie wygladac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Chłodzisz brzeczkę i w momencie, w którym osiągasz temperaturę ok. 70C wrzucasz chmiel, a następnie przerywasz chłodzenie na 30 min. i chłodzisz dalej do zakładanej temperatury (można też od razu schładzać, ważne żeby ostatecznie pomiędzy wsypaniem chmielu a jego oddzieleniem od brzeczki minęło 30 min.), dopiero wtedy oddzielasz wszystkie chmieliny od brzeczki, przelewasz do fermentora, napowietrzasz i zadajesz drożdże. Z tym chłodzeniem do 70C chodzi o uniknięcie wytwarzania się DMS w trakcie przestoju w chłodzeniu brzeczki - dlatego na początku szybkie zejście do niższej temperatury, dodanie chmielu i przetrzymanie przez określony w przepisie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Czyli osad goracy dopiero oddzielam po chmieleniu whirpoolowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 No i dalem do zacierania 16 litrow a brzeczka przednia poleciała 25 blg :o Jak złapałeś z początku, to czemu nie... natomiast weź pod uwagę, że pod koniec wysładzania leci z kolei np. 3Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Z tym chłodzeniem do 70C chodzi o uniknięcie wytwarzania się DMS w trakcie przestoju w chłodzeniu brzeczki - dlatego na początku szybkie zejście do niższej temperatury, dodanie chmielu i przetrzymanie przez określony w przepisie czas. Nieprawda, przy chmieleniu tą metodą obniżenie temperatury ma przede wszystkim ograniczyć izomeryzację alfa kwasów, aby nie zwiększać już goryczki i ograniczyć odparowanie olejków odpowiedzialnych za aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 ... (można też od razu schładzać, ważne żeby ostatecznie pomiędzy wsypaniem chmielu a jego oddzieleniem od brzeczki minęło 30 min.) Nie do końca bo w wyższej temperaturze olejki szybciej się rozpuszczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Zacieram i zacieram juz dluzej niz mialem w przepisie i ciagle pozytywna proba jodowa. Zacier jest slodki jak zwykle. Mam zacierac do skutku czy olac i filtrowac? Czym moze skutkowac nierozlozona skrobia? Na talerzyku po kilku minutach zabarwienie znika calkowicie mimo ze zaraz po zakropleniu jest wyrazne. Edytowane 2 Września 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Temperatury na pewno dobre i termometr sprawny? Zwykle negatywna próba jest po dużo krótszym czasie niż trwa całe zacieranie. EDIT: Widzę, że już 2h minęły od posta. Poradziłeś sobie? Edytowane 2 Września 2014 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Do dwoch godzin doszedlem przy zacieraniu infuzyjnym. Godzina przy 62 i godzina 72. Olalem robienie proby i wlasnie chmiele. Wydajnosc poki co bardzo dobra bo ledwo w garnek sie zmiescilem z zakladanym BLG wiec nie wiem o co chodzi z ta proba. Zwykle mialem wlasnie przed czasem podanym w recepturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Warzę na Safale US-05 i pierwszy raz korzystam z lodówki styropianowej. Z braku wprawy "trochę" przechłodziłem i temperatura brzeczki spadła do 12C. Niby to dolna granica US-05, ale fermentacja nie rozpoczęła się. Minęło już 50 godzin od zadania drożdży. Temperatura jest już OK (18-19C), ale "bulgotania" nadal brak. Jak wczoraj otworzyłem pokrywę, na górze nie było niemal żadnej piany. Coś można zrobić, czy już tylko kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Spróbuj napowietrzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Pomogło, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Z braku wprawy "trochę" przechłodziłem i temperatura brzeczki spadła do 12C. Można wiedzieć czym i w jakim czasie tak schłodziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Mała wątliwość w kwestii rozporządzenie sprzętem (2 fermentory i gar) Jeden fermentor aktualnie obsługuje cichą, a f ermentorze z kranikiem zazwyczaj robię burzliwą. Dziś mam w planach warzenie i "zajmę" fermentor z kranikiem, który niezastapiony jest dla mnie przy rozlewie, a niedługo kończy mi się cicha wcześniejszej warki... Zatem mam 2 opcje: 1. fermentować z garze do zacierania (emalia nienaruszona, pojemność odpowiednia, pokrywka o stosownym poziomie nieszczelności), a fermentor z kranikiem zostawić sobie na rozlew 2. fermentować w fermentorze z kranikiem, a rozlew robić jakoś inaczej - choć bez kranika to średnio to sobie wyobrażam... ??? chyba że rozlew bez kranika i da się to zrobićprzez zwykłe zassanie...ale jak wtedy rozwiązać kwesię tej końcówki do rozlewu? warzę dziś po pracy zatem kwestia dość pilna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Wydanie Zima 2013, strony 14-17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Jedno zdjęcie za 1000 słów. Zdjęcie z zapisków Browaru Rychlak i Syn: http://www.piwo.org/...889#entry197889 Edytowane 16 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 foto zaiste wymowne i doskonale wpasowujące się w moją opcje nr 1 wątpliwości rozwiane thx ps. blokada gara przynajmniej na jakiś czas ostudzi zew do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elimster Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Hej dziś warzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Nie sprawdziłem po wysładzaniu ile stopni balinga ma brzeczka w efekcie czego dopiero po całym procesie produkcyjnym zorientowałem się, że wylądowałem z 12-13 litrami brzeczki z zadanymi drożdżami. Mogę dolać przegotowanej i ostudzonej wody w tym momencie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Możesz ale rozcieńczysz w ten sposób piwo, skoro nie znasz początkowego Blg to nie wiadomo czy jest sens to robić. Elimster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elimster Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Odzyskałem przed chwilą trochę brzeczki z resztek chmielin. Wyszło na to że mam 21 stopni balinga w tym 1,5 stopnia z laktozy. Kwestia tego, czy pomiar jest dobry skoro to brzeczka z chmielin ? Takie dodanie wody nie zwiększa ryzyka zakażenia ? Edytowane 16 Września 2014 przez Elimster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Nie, jeśli woda jest przegotowana lub też jest to woda marketowa bezpośrednio z butelki. Może napisz dokładnie z jakich surowców warzyłeś to sprawdzimy ile mogło Ci wyjść litrów i Blg. Jeśli faktycznie masz 21°Blg to możesz śmiało to rozcieńczyć jeśli chcesz. Ile wody dodać aby osiągnąć pożądane Blg można policzyć za pomocą Toolkita z działu Pliki, zakładka Sumaryczny Blg. Elimster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi