Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam powazny problem uwarzyłem ape wstawilem do piwnicy 21 stopni , schodze do piwnicy przykliłem termometr ciekło krystaliczny , i po jakims czasie pojawiła sie temperatura 27, wsadziłem fermentor do miski z zimna wodą ( około 17-18 stopni zimniejsza nie leci z kranu), miska dośc wysoka poł fermentora zanużona.. Zszedłem do piwnicy po 20 minutach temperatura ta sama.

Co moge jeszcze zrobic aby schłodzić, nie mam mozliwosci wsadzenie fermentora do lodówki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owiń mokrymi ręcznikami, ale obawiam się, że główna część fermentacji przebiegnie w tej za wysokiej temperaturze.

Nie tak łatwo schłodzić szybko tak dużą ilość brzeczki, w 20 minut to jedynie chłodnicą od środka.

Pewnie zacząłeś fermentacje w za wysokiej temperaturze, raczej proces jej nie podbił aż tak wysoko w stosunku do temperatury piwnicy.

Edytowane przez kranu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owiń mokrymi ręcznikami, ale obawiam się, że główna część fermentacji przebiegnie w tej za wysokiej temperaturze.

czyli piwo pójdzie w kanalizę ? co bedzie skutkiem fermentowania piwa w takowej temperaturze pozdrawiam

drozdze us 05 piwo miało byc apa

Edytowane przez Markos227
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyli piwo pójdzie w kanalizę ?

Bez przesady. Wyjdzie trochę inne niż w temperaturze niższej, ale może takie właśnie przypadnie Ci do gustu. Na pewno nie będzie to piwo zepsute, nie do picia. Może trochę głowa boleć po wypiciu większej ilości.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie chodzi o pilną pomoc, ale o dwie małe kwestie co do kolejnej warki, a nie chcę zakładać odrębnego tematu. Mianowicie planuje ostatnie warzenie w tym roku, i chcę zrobić 42 litrową warką (lekka APA) z zasypem 10 kg pale ale i 2 kg pilzneńskiego (blg 13)

1) z uwagi, że czyszczę magazyn, a zostało mi jeszcze słody melanoidowy i weyermann caramunich III - czy mogę dorzucić np 0,1 melanoidowego i 0,5 caramunich -nie celuje dokładnie w stylową APĘ, bo część chmieli na goryczkę też pójdzie w ramach czyszczenia magazynu- ale chętnie pozbyłbym się resztek w/w słodów - pytanie tylko czy na pewno jest sens kombinować przy tak prostym zasypie (ostatnio robiłem IIRA i mocno przekombinowałem).

2) Fermentację planuje w dwóch 30l wiaderkach i zostaje kwestia drożdży- planowałem zakupić FM Amerykański sen i zrobić dwulitrowy starter, który później trafiłby po połowie do fermentorów i do końca nie jestem pewien, czy jak ugotuje 2 litry wody z 200 g ekstraktu, a następnie potrzymam na mieszadle 24-48 godzin, to czy starczy drożdży (wiem, że niby są odpowiednie kalkulatory, ale przyznam szczerze, że będzie to dopiero moja druga warka na płynnych i wolę to potwierdzić u fachowców)

 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, mam problem z chmielami. Właśnie wrzuciłem do gara Marynkę na goryczkę, a na kilka minut przed końcem chmielenia planuję dorzucić Lubelski na aromat. Problem jednak w tym, że ten mój Lubelski jest jakiś taki mało aromatyczny. Gdy otwierałem opakowanie z Marynką to aromat chmielowy aż uderzył w nozdrza, a Lubelski trzeba mocno obwąchiwać aby cokolwiek poczuć. Czy to możliwe, aby chmiel aromatyczny miał dużo słabszy aromat od chmielu goryczkowego? A może to zbiór sprzed dwóch lat i zdążył już zwietrzeć? Oba chmiele mam w formie granulatu, niedawno kupione (AresHurt) i szczelnie zamknięte, ale bez roku zbioru ani daty pakowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, mam problem z chmielami. Właśnie wrzuciłem do gara Marynkę na goryczkę, a na kilka minut przed końcem chmielenia planuję dorzucić Lubelski na aromat. Problem jednak w tym, że ten mój Lubelski jest jakiś taki mało aromatyczny. Gdy otwierałem opakowanie z Marynką to aromat chmielowy aż uderzył w nozdrza, a Lubelski trzeba mocno obwąchiwać aby cokolwiek poczuć. Czy to możliwe, aby chmiel aromatyczny miał dużo słabszy aromat od chmielu goryczkowego? A może to zbiór sprzed dwóch lat i zdążył już zwietrzeć? Oba chmiele mam w formie granulatu, niedawno kupione (AresHurt) i szczelnie zamknięte, ale bez roku zbioru ani daty pakowania.

Z mojego malego doswiadczenia wiem ze nie do konca nalezy sie sugerowac zapachem, oczywiscie jest to wazne, dla przykladu moj cascade pachnal marnie a w gotowym piwie byla gitarraaa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oba chmiele mam w formie granulatu, niedawno kupione (AresHurt) i szczelnie zamknięte, ale bez roku zbioru ani daty pakowania.

Tak ważnej informacji nie zamieścili? To i zawartości a-kwasów też nie znasz zapewne. Ja bym do nich pisał. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorki ,ale nie wiem w jakim innym temacie zadać to pytanie  ,może nie ąż tak pilne ,ale dziś ,  bądź jutro chciałabym uwarzyć kolejną warkę [wyjeżdzam 4-07]. 16 -06 uwarzyłam bittera i chciałabym z niego pobrać gęstwe do tej drugiej warki  [bedzie to również bitter tylko chmielony amerykańskimi chmielami] 

Czy mogę pobrać po 3-4 dniach tą gęstwę [jakoś ją zaczerpnąć z dna ] ,czy odlać trochę tej brzeczki z góry,choć w tym momencie piany juz prawie nie ma ?.Obydwa piwa chciałam zabutelkować max 3-4 -07.

Edytowane przez betiglo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może zrób je jutro. Skoro piany już nie ma tzn. że fermentacja była dość szybka ale te 1-2 dni dobrze by było jeszcze poczekać. W dniu warzenia nowej warki zlej pierwsze piwo do innego wiadra. Odzyskaj gęstwę do sterylengo pojemnika/słoika, oblicz ile Ci potrzeba gęstwy do nowego piwa. Zadaj z pojemnika tyle gęstwy ile wyliczyłeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli tą warke zrobię w niedzielę 21 -06  to do butelkowania będe miała 12-13 dni...,a pierwsza warka będzie zlewana na cichą po 5-ciu dniach.Chyba to bedzie optymalne rozwiazanie.Tej gęstwy zadawałam ok 100ml [ bez obliczania]-na poprzednich warkach dawała radę.Bitter ma być z 4kg pale -ale i 0,2 kg cara cristal-może dodam trochę pszenicznego na pianę [0,3 kg] Będzie dobrze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

wyliczyłeś.

Kiedyś padł na forum pomysł aby płeć żeńską jakoś wyraźnie wyróżniać. Chyba warto nad tym pomyśleć.

 

ale stajesz w obronie czy Ci się nie podoba?

bo jak w obronie, to wystarczy odpowiedni avatar wkleić do profilu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia -ważne są odpowiedzi i rady ,które udzielacie.

Dzięki za kolejną ,bo ostatnio się bardzo zaniedbałam w temacie piw [na korzyść przyswajania wiedzy z serowarstwa i wędlin   domowych]

Edytowane przez betiglo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja mojego piwa się skończyła i mam zamiar przelać je na cichą. Zamierzam także uwarzyć kolejną warkę i brzeczkę wlać do fermentora, w którym dopiero co skończyła się fermentacja poprzedniego piwa. Po prostu nie będę zbierał gęstwy tylko ją zaleje. Czy jest to dobry pomysł? Jak wzrośnie ryzyko infekcji? A może jednak zebrać gęstwę, przemyć, wyczyścić fermentator i zadać drożdże? 

Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Czy dodawanie mchu irlandzkiego do Weizena ma sens?

2. Dlaczego instrukcja zadawania drożdży do Weizena z naciskiem podkreśla by nie mieszać ich po rozsypaniu na powierzchni brzeczki? (zawsze uwadniałem i wlewałem gotowe co znacznie przyspieszało początek fermentacji)

P.S. Jest to moja pierwsza pszenica.  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Czy dodawanie mchu irlandzkiego do Weizena ma sens?

2. Dlaczego instrukcja zadawania drożdży do Weizena z naciskiem podkreśla by nie mieszać ich po rozsypaniu na powierzchni brzeczki? (zawsze uwadniałem i wlewałem gotowe co znacznie przyspieszało początek fermentacji)

P.S. Jest to moja pierwsza pszenica.  ;)

Ad1. Nie jestem pewny, pewnie ktoś mnie poprawi, ale mech irlandzki chyba białka zbiera, a barwa Weizena ma się brać z drożdży o niskiej flokuacji, więc to nie powinien być błąd.

Ad2. To taka skrócona prosta instrukcja, wtedy przeżyje około 50% komórek drożdżowych, lepiej uwodnić jak zawsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.