Markos227 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Witam mam powazny problem uwarzyłem ape wstawilem do piwnicy 21 stopni , schodze do piwnicy przykliłem termometr ciekło krystaliczny , i po jakims czasie pojawiła sie temperatura 27, wsadziłem fermentor do miski z zimna wodą ( około 17-18 stopni zimniejsza nie leci z kranu), miska dośc wysoka poł fermentora zanużona.. Zszedłem do piwnicy po 20 minutach temperatura ta sama. Co moge jeszcze zrobic aby schłodzić, nie mam mozliwosci wsadzenie fermentora do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Owiń mokrymi ręcznikami, ale obawiam się, że główna część fermentacji przebiegnie w tej za wysokiej temperaturze. Nie tak łatwo schłodzić szybko tak dużą ilość brzeczki, w 20 minut to jedynie chłodnicą od środka. Pewnie zacząłeś fermentacje w za wysokiej temperaturze, raczej proces jej nie podbił aż tak wysoko w stosunku do temperatury piwnicy. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Owiń mokrymi ręcznikami, ale obawiam się, że główna część fermentacji przebiegnie w tej za wysokiej temperaturze. czyli piwo pójdzie w kanalizę ? co bedzie skutkiem fermentowania piwa w takowej temperaturze pozdrawiam drozdze us 05 piwo miało byc apa Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Markos227 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Kanaliza chyba nie, ale piwo może być mocno estrowe. Też zależy jakie drożdże - bo różnie reagują na wysoką temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 czyli piwo pójdzie w kanalizę ? Bez przesady. Wyjdzie trochę inne niż w temperaturze niższej, ale może takie właśnie przypadnie Ci do gustu. Na pewno nie będzie to piwo zepsute, nie do picia. Może trochę głowa boleć po wypiciu większej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Temp spadła do 24 w fermentorze, otoczenie 22,3 - nadal trzymam fermentor w wodzie o temp 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 możesz zamrozić wodę w butelkach pet i takie butelki wrzucić do tej miski to na pewno zbije temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Może nie chodzi o pilną pomoc, ale o dwie małe kwestie co do kolejnej warki, a nie chcę zakładać odrębnego tematu. Mianowicie planuje ostatnie warzenie w tym roku, i chcę zrobić 42 litrową warką (lekka APA) z zasypem 10 kg pale ale i 2 kg pilzneńskiego (blg 13) 1) z uwagi, że czyszczę magazyn, a zostało mi jeszcze słody melanoidowy i weyermann caramunich III - czy mogę dorzucić np 0,1 melanoidowego i 0,5 caramunich -nie celuje dokładnie w stylową APĘ, bo część chmieli na goryczkę też pójdzie w ramach czyszczenia magazynu- ale chętnie pozbyłbym się resztek w/w słodów - pytanie tylko czy na pewno jest sens kombinować przy tak prostym zasypie (ostatnio robiłem IIRA i mocno przekombinowałem). 2) Fermentację planuje w dwóch 30l wiaderkach i zostaje kwestia drożdży- planowałem zakupić FM Amerykański sen i zrobić dwulitrowy starter, który później trafiłby po połowie do fermentorów i do końca nie jestem pewien, czy jak ugotuje 2 litry wody z 200 g ekstraktu, a następnie potrzymam na mieszadle 24-48 godzin, to czy starczy drożdży (wiem, że niby są odpowiednie kalkulatory, ale przyznam szczerze, że będzie to dopiero moja druga warka na płynnych i wolę to potwierdzić u fachowców) Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 To jest OSTRY DYŻUR, wątek dla potrzebujących PILNEJ POMOCY. Zadaj sobie minimum trudu i zadaj pytanie w odpowiednim wątku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Hej, mam problem z chmielami. Właśnie wrzuciłem do gara Marynkę na goryczkę, a na kilka minut przed końcem chmielenia planuję dorzucić Lubelski na aromat. Problem jednak w tym, że ten mój Lubelski jest jakiś taki mało aromatyczny. Gdy otwierałem opakowanie z Marynką to aromat chmielowy aż uderzył w nozdrza, a Lubelski trzeba mocno obwąchiwać aby cokolwiek poczuć. Czy to możliwe, aby chmiel aromatyczny miał dużo słabszy aromat od chmielu goryczkowego? A może to zbiór sprzed dwóch lat i zdążył już zwietrzeć? Oba chmiele mam w formie granulatu, niedawno kupione (AresHurt) i szczelnie zamknięte, ale bez roku zbioru ani daty pakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Hej, mam problem z chmielami. Właśnie wrzuciłem do gara Marynkę na goryczkę, a na kilka minut przed końcem chmielenia planuję dorzucić Lubelski na aromat. Problem jednak w tym, że ten mój Lubelski jest jakiś taki mało aromatyczny. Gdy otwierałem opakowanie z Marynką to aromat chmielowy aż uderzył w nozdrza, a Lubelski trzeba mocno obwąchiwać aby cokolwiek poczuć. Czy to możliwe, aby chmiel aromatyczny miał dużo słabszy aromat od chmielu goryczkowego? A może to zbiór sprzed dwóch lat i zdążył już zwietrzeć? Oba chmiele mam w formie granulatu, niedawno kupione (AresHurt) i szczelnie zamknięte, ale bez roku zbioru ani daty pakowania. Z mojego malego doswiadczenia wiem ze nie do konca nalezy sie sugerowac zapachem, oczywiscie jest to wazne, dla przykladu moj cascade pachnal marnie a w gotowym piwie byla gitarraaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Cóż, kupię chyba dla porównania opakowanie jakiegoś chmielu aromatycznego u innego dostawcy i jeśli ten nowy będzie dużo lepszy to użyję go na zimno do cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Oba chmiele mam w formie granulatu, niedawno kupione (AresHurt) i szczelnie zamknięte, ale bez roku zbioru ani daty pakowania. Tak ważnej informacji nie zamieścili? To i zawartości a-kwasów też nie znasz zapewne. Ja bym do nich pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Sorki ,ale nie wiem w jakim innym temacie zadać to pytanie ,może nie ąż tak pilne ,ale dziś , bądź jutro chciałabym uwarzyć kolejną warkę [wyjeżdzam 4-07]. 16 -06 uwarzyłam bittera i chciałabym z niego pobrać gęstwe do tej drugiej warki [bedzie to również bitter tylko chmielony amerykańskimi chmielami] Czy mogę pobrać po 3-4 dniach tą gęstwę [jakoś ją zaczerpnąć z dna ] ,czy odlać trochę tej brzeczki z góry,choć w tym momencie piany juz prawie nie ma ?.Obydwa piwa chciałam zabutelkować max 3-4 -07. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 To może zrób je jutro. Skoro piany już nie ma tzn. że fermentacja była dość szybka ale te 1-2 dni dobrze by było jeszcze poczekać. W dniu warzenia nowej warki zlej pierwsze piwo do innego wiadra. Odzyskaj gęstwę do sterylengo pojemnika/słoika, oblicz ile Ci potrzeba gęstwy do nowego piwa. Zadaj z pojemnika tyle gęstwy ile wyliczyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Jeśli tą warke zrobię w niedzielę 21 -06 to do butelkowania będe miała 12-13 dni...,a pierwsza warka będzie zlewana na cichą po 5-ciu dniach.Chyba to bedzie optymalne rozwiazanie.Tej gęstwy zadawałam ok 100ml [ bez obliczania]-na poprzednich warkach dawała radę.Bitter ma być z 4kg pale -ale i 0,2 kg cara cristal-może dodam trochę pszenicznego na pianę [0,3 kg] Będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 wyliczyłeś. Kiedyś padł na forum pomysł aby płeć żeńską jakoś wyraźnie wyróżniać. Chyba warto nad tym pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Będzie dobrze? Lepiej nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 wyliczyłeś.Kiedyś padł na forum pomysł aby płeć żeńską jakoś wyraźnie wyróżniać. Chyba warto nad tym pomyśleć. ale stajesz w obronie czy Ci się nie podoba? bo jak w obronie, to wystarczy odpowiedni avatar wkleić do profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia -ważne są odpowiedzi i rady ,które udzielacie. Dzięki za kolejną ,bo ostatnio się bardzo zaniedbałam w temacie piw [na korzyść przyswajania wiedzy z serowarstwa i wędlin domowych] Edytowane 19 Czerwca 2015 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekpioro Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Fermentacja mojego piwa się skończyła i mam zamiar przelać je na cichą. Zamierzam także uwarzyć kolejną warkę i brzeczkę wlać do fermentora, w którym dopiero co skończyła się fermentacja poprzedniego piwa. Po prostu nie będę zbierał gęstwy tylko ją zaleje. Czy jest to dobry pomysł? Jak wzrośnie ryzyko infekcji? A może jednak zebrać gęstwę, przemyć, wyczyścić fermentator i zadać drożdże? Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Im mniej grzebania, tym mniejsze ryzyko infekcji. Zalanie wiadra z gęstwą, jest o wiele mniej ryzykowne niż inne czynności przy niej. Śmiało możesz tak zrobić. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zalanie wiadra z gęstwą, jest o wiele mniej ryzykowne niż inne czynności przy niej. Śmiało możesz tak zrobić. zgadzam się, z drobną uwagą, overpichng też nie jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 1. Czy dodawanie mchu irlandzkiego do Weizena ma sens? 2. Dlaczego instrukcja zadawania drożdży do Weizena z naciskiem podkreśla by nie mieszać ich po rozsypaniu na powierzchni brzeczki? (zawsze uwadniałem i wlewałem gotowe co znacznie przyspieszało początek fermentacji) P.S. Jest to moja pierwsza pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 1. Czy dodawanie mchu irlandzkiego do Weizena ma sens? 2. Dlaczego instrukcja zadawania drożdży do Weizena z naciskiem podkreśla by nie mieszać ich po rozsypaniu na powierzchni brzeczki? (zawsze uwadniałem i wlewałem gotowe co znacznie przyspieszało początek fermentacji) P.S. Jest to moja pierwsza pszenica. Ad1. Nie jestem pewny, pewnie ktoś mnie poprawi, ale mech irlandzki chyba białka zbiera, a barwa Weizena ma się brać z drożdży o niskiej flokuacji, więc to nie powinien być błąd. Ad2. To taka skrócona prosta instrukcja, wtedy przeżyje około 50% komórek drożdżowych, lepiej uwodnić jak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi