Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy przy dezynfekcji płatków z beczek po whisky.

 

Czy jest jakaś alternatywa dla zalewania płatków gorzałą? Mam strasznie drobne te płatki i dużo w siebie chłoną cieczy i żeby zdezynfekować 50g muszę wlać prawie 150ml, co wydaje mi się sporą ilością, jeżeli chce to wrzucić do 10 Litrów.

 

Jakieś pomysły?

Urządzenie do gotowania na parze. 15 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim, mam problem z moją dzisiejszą warką. Zacząłem rano warzyć pierwszego Wietbiera z przepisu z blogu dori (http://blog.homebrewing.pl/?p=687 ) i napotkałem sporo problemów po drodze już, mianowicie pierwszym jest brak negatywnej próby jodowej mimo tego,że najpierw płatki kleikowałem 30 minut w temp 68 stopni, następnie dolałem 5 litrów wody, dosypałem 2.5kg słodu Pilzneńskiego i w temp. 55 stopni trzymałem 20 minut, dalej podniosłem temperaturę do 64stopni i liczyłem na to, że po jakichś 1-1:30 h będę miał wszystko fajnie przerobione a tu po zrobieniu próby jodowej okazuje się, że skrobia jeszcze tam jest. Skutkiem tego przetrzymałem 2h20' w 64 stopniach - dalej brak negatywnej próby jodowej. Dalej podniosłem temp do 70 stopni na 15 minut - dalej była skrobia, więc zrezygnowany poszedłem już do 72 stopni na 35 minut - dalej pokazywała się skrobia, to się poddałem i podniosłem do 76 stopni i odstawiłem na 40 minut by złoże się ułożyło. Filtracja idzie jak "krew z nosa" - przez 1h20 min zleciało jakieś 7 litrów dopiero. Na koniec wypadł mi wyjazd nagły i stąd moje pytanie - mogę wlać całą wodę która mi została do wysładzania i zostawić to by się "filtrowało" czy jednak nie powinno się tak robić i już całkiem nie będzie czego zbierać po tym warzeniu ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znowu pewnie napiszę głupotę... ale kleikowanie robi się chyba w 100°C...

 

Za bardzo się na tym nie znam, ale coś czytałem tutaj, że przy pszenicy bywają jakieś problemy z próbą, ale kompletnie nie pamiętam o co chodziło.
Inna sprawa, że piwo nie jest z założenia zepsute z tego powodu, a jedynie mniej trwałe i bardziej mętne. Trzeba je szybciej wypić, co przy pszenicy wydaje się nieszkodliwe.

Co do filtrowania to pojęcia nie mam... sorki... Fakt, że tak robiłem przy żytnich piwach i były w smaku całkiem całkiem po czymś takim wcale nie świadczy o tym, że to dobry pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt... nawet 85-90°C nie powinno zaszkodzić jako temperatura jeziorka nad słodem. Skoro i tak skrobia została to chyba gorzej nie będzie, a jak filtracja idzie powoli, to max 1/4 brzeczki zostanie pozbawiona całkowicie enzymów, bo niżej będzie już chłodniej.

Ale to tylko moje zgadywanie, pewnie znowu coś źle piszę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki za porady. Podgrzałem tak lekko ponad 80 stopni i wlałem. Filtracja jeszcze trwa. Następnym razem spróbuję użyć pszenicy niesłodowanej i ją kleikować może trochę dłużej, do tego dam jej mniej niż 2 kg więc może filtracja pójdzie kapeczkę sprawniej i do tego skrobia się przerobi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, z piwkiem wydaje się być wszystko ok, ale wyszło go na oko jakieś 18-18.5 litra ale za to 17blg  :roll:  i mam teraz pytanie czy woda musi być mineralna sklepowa/przegotowana czy można np użyc takiej z filtra Brita ? Dodawał ktoś wody z takiego filtra do piwa przed zadaniem drożdży? Czy lepiej nie bawić się w to i jechać do sklepu i kupić wodę mineralną i dolać ? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, z piwkiem wydaje się być wszystko ok, ale wyszło go na oko jakieś 18-18.5 litra ale za to 17blg  :roll:  i mam teraz pytanie czy woda musi być mineralna sklepowa/przegotowana czy można np użyc takiej z filtra Brita ? Dodawał ktoś wody z takiego filtra do piwa przed zadaniem drożdży? Czy lepiej nie bawić się w to i jechać do sklepu i kupić wodę mineralną i dolać ? Pozdrawiam

 

Mimo wszystko użyj wody butelkowanej - teoretycznie nie powinna ona zawierać żadnych bakterii i innych "syfów". Na pewno jest to bezpieczniejsza opcja niż Brita. Piwowarzy stosują z powodzeniem takie rozwiązania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobry Panowie waga się popsuła w trakcie warzenia a potrzebuje odważyć 25g chmielu:(

Może wie ktoś ile gram ma mała łyżeczka z granulatem??

Łyżeczka z kopczykiem 5g ... standardowa łyżka z ikei 10-11g

 

Dzięki za pomoc:)

 

Ja bym leciał proporcjami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dzisiejszych termometrach jest chyba zabarwiony alkohol, chyba ze miałeś rteciowy... A drobinki szkła opadną po fermentacji

 

Ja osobiście bałbym się pić piwo, w którym może być rozbite szkło, nie mówiąc już o niewiadomym rodzaju wypełnienia termometru, które zostało dodatkiem w brzeczce. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.