603przemek Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Dzisiaj będę butelkował pierwsze piwo (15 BLG), obliczyłem, że potrzebuje ok. 95g cukru do refermentacji. Piwa mam 18L. Czy możecie mi podpowiedzieć w jakiej ilości wody rozpuścić ten cukier? Z tego co się orientowałem to gęstość tego roztworu powinna być taka jak piwo, więc wychodzi mi ok. 600ml wody. Będę cukier rozpuszczał we wrzątku i chciałbym też wiedzieć czy taki gorący roztwór wlewać od razu do fermentora czy poczekać aż ostygnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Wody musi być tyle żeby cukier się rozpuścił i nie wyszedł z tego glut, czyli spokojnie 250-500ml "na oko" wystarczy. Możesz wlać gorące, wrzątek prosto do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
603przemek Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Możesz wlać gorące, wrzątek prosto do fermentora I na ten wrzątek mogę od razu dekantować piwo? A jak rozpuszcze cukier w większej ilości wody to coś się stanie? Chodzi mi o to, że jak go rozpuszcze w 1L, to będe miał 2 piwa więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Tutaj masz o tym cały wątek: http://www.piwo.org/topic/19144-refermentacja-i-stopie%C5%84-nagazowania-przy-u%C5%BCyciu-syropu-cukrowego/ Poza tym bardzo dokładnie wymieszaj cukier w gorącej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Możesz wlać gorące, wrzątek prosto do fermentora I na ten wrzątek mogę od razu dekantować piwo? A jak rozpuszcze cukier w większej ilości wody to coś się stanie? Chodzi mi o to, że jak go rozpuszcze w 1L, to będe miał 2 piwa więcej Tak, możesz od razu na wrzątek dekantować piwo. Pół litra- litr wrzątku mocno Ci nie podgrzeje pozostałych 18l piwa. Możesz rozpuścić cukier nawet w 10l wody jak chcesz, tylko będziesz miał bardziej rozwodnione piwo. No i przy takiej ilości to przydałoby się ją po gotowaniu trochę schłodzić Ja zwykle używam około pół litra, na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Chodzi mi o to, że jak go rozpuszcze w 1L, to będe miał 2 piwa więcej Rozpuść wiec w 5 litrach będziesz miał 10 piw więcej. Tak poważnie to litr wody nie poczujesz. 2 litry też by uszło przy 16blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlinio Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Piwowarzy z Wrocławia! Pilna prośba. Kupiłem nieześrutowany słód i potrzebuję go pilnie ześrutować. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy kto ześrutowałby mi słód. Jestem w stanie dojechać w każdą dzielnicę Wrocławia. Oczywiście zapłacę. Proszę o wiadomość na priv, podam nr telefonu i się zdzwonimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Potrzebuje szybkie info, bo za chwilę będę w Obi. Chcę zmontować poniższe cudo (fotka zapożyczona z tematu o filtratorze rurkowym) i w drodze do marketu olśniło mnie, że w sumie to nie jestem pewien czy rurki do ciepłej wody należy czymś kleić czy może wchodzą po prostu na wcisk. Proszę o pomoc kogoś kto używał. edit: Wygrzebałem gdzieś na forum, że wchodzą na ścisk, cofam pytanie. Edytowane 24 Października 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Jestem na zakupach i:1. Ball lock od pepsi odkreca się kluczem 22?2. Jakim kluczem odkręca się reduktor co2 od butli? EDIT: Odpowiem sobie sam: Klucz francuski. Edytowane 30 Października 2015 przez frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro1990 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Witam, czy mogę zrobić starter z wykorzystaniem bursztynowego suchego ekstraktu słodowego? Wszystko gotowe, drożdże wyciągnięte z lodówki i weekend to jedyny czas na uwarzenie, a dopiero teraz zauważyłem, że zamiast jasnego to karmelowy suchy ekstrakt przyszedł . PS: starter do HefeweizenaPozdrawiam,Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Jak nie masz zwykłego jasnego, to w takim możesz zrobić. Tylko, że weekend już się zaczął, to trochę za krótko na zrobienie starteru. No chyba że chcesz warzyć w następny weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Dzisiaj po filtracji w brzeczce zostało mi sporo osadów, mętów ze słodu. Przy zlewaniu do garnka część udało się odfiltrować za pomocą pończochy, będzie jeszcze jedna taka filtracja przed samym butelkowaniem. Czy te męty zaszkodzą piwu, może opadną podczas fermentacji i się "zakopią" na dnie razem z drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Opadną, spokojnie. Jest nawet szkoła przelewania na fermentacje całości z gara, wraz z wszelkimi osadami i chmielinami. Możesz spać spokojnie;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 On mówi chyba o osadach po filtracji a nie po gotowaniu. Tak czy tak wszystko Ci później opadnie, ale jak Ci się kawałki ziaren dostają do brzeczki przy filtracji to masz coś nie tak z filtratorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
need Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Pilnie potrzebuję POMOCY! Zatarłem dzisiaj sobie ipę, zaczynam warzyć, chcę uwodnić drożdże, paczę a tam ich nie ma... Położyłem je z innymi gratami na blacie i moja kochana córeczka postanowiła sobie zrobić z nich jakąś miksturę. Nie pytając mnie oczywiście o zdanie. Zużyła również zapasową saszetkę. Gęstwy żadnej nie mam, bo ostatnio robiłem cydr, który zresztą dziś rozlałem, Reasumując - mam brzeczkę, niechmieloną, jest 22.30, jutro święto a ja kur.a bez drożdży. Co z tym począć? Może jest ktoś z Łodzi, Zgierza lub okolic i ma odstąpić saszetkę US05, jakąś gęstwę, cokolwiek? Pojechałbym po to w dowolne miejsce. Ewentualnie co zrobić, gdybym nie znalazł nic do poniedziałku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Ja bym wystawił na dwór, albo trzymał w lodówce w temperaturze możliwie bliskiej zeru a w poniedziałek jeszcze dla pewności zagotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
need Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 ok, sytuacja opanowana dzięki wsparciu łódzkich kolegów piwowarów. Będę miał rano S-04. Zostawię brzeczkę nie do końca wystygniętą, żeby wystygła na rano i wtedy zadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie: Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Witam, Nazywam się Michał. I jestem tu nowy. Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni. Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyzydor Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Słuchajcie mam milk stouta po 2 tygodniach burzliwej i 1 tygodniu cichej. Nadal ma 5 Blg. Ile cukru do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie: Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi? Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać? Witam, Nazywam się Michał. I jestem tu nowy. Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni. Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Ja bym potrzymał w 20°C i butelkował, ewentualnie po tygodniu przeniósł do 18°C albo niższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 ok Dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie: Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi? Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać? Witam, Nazywam się Michał. I jestem tu nowy. Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni. Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Ja bym potrzymał w 20°C i butelkował, ewentualnie po tygodniu przeniósł do 18°C albo niższej. Moim zdaniem zupełnie odwrotnie. temperatura fermentacji powinna wzrastać. Zamierzasz chmielić na zimno? Jak tak to już na bank 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie: Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi? Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać? A kojarzysz może taką prostą sytuację z życia, że jakąkolwiek zupę tudzież danie jeśli chcemy je mieć X czasu, nie powinno się gotować kilka razy w całości, tylko żądaną ilość przekładać do osobnego garnka, bo po prostu kilka razy gotowane skwaśnieje. Proste rozumowanie, ale być może coś w tym jest. Edytowane 1 Listopada 2015 przez kostas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Nurtuje mnie od jakiegoś czasu jedna sprawa, a mianowicie: Czy ponowne przegotowanie rezerwy w postaci nachmielonej brzeczki przed rozlewem, nie wpłynie na jej jakość? Wiadomo, wypada przegotować, mimo że rezerwa była przez cały ten czas w zamrażalniku - ale no właśnie, czy nic jej przez to nie trafi? Nie przeczytałem nigdy o żadnych negatywnych konsekwencjach, no bo niby co się może stać? Witam, Nazywam się Michał. I jestem tu nowy. Wczoraj przelałem swoje piwo w stylu AIPA na cichą fermentację. Chciałem zapytać w jakiej temp. najlepiej ją przeprowadzić. Do wybotru mam piwnicę z temp 18 stopni i pokój z temperatrą stałą ok 20 stopni. Dodam, że podczas fermentacji burzliwej fermentor stał w piwnicy. Przy przelewaniu na cichą dało się wyczuć diacetyl. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Ja bym potrzymał w 20°C i butelkował, ewentualnie po tygodniu przeniósł do 18°C albo niższej. Moim zdaniem zupełnie odwrotnie. temperatura fermentacji powinna wzrastać. Zamierzasz chmielić na zimno? Jak tak to już na bank 18 stopni. Cześć! Dzięki za odp. Nie będę chmielił na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi