Pun kOmora Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Olej to. Jak przefermentuje spróbuj. Jak będzie "klapa" to przy butelkowaniu dodaj herbatki chmielowej. W międzyczasie zapytaj sklep k jaki miał być ibu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Jako, że jutro planuję warzyć, a nie dotarła przesyłka z 80% kwasem mlekowym, czy ktoś z kolegów/koleżanek wie gdzie go można stacjonarnie nabyć w okolicach Katowic, ewentualnie mógłby odsprzedać z 10 ml? Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Jako, że jutro planuję warzyć, a nie dotarła przesyłka z 80% kwasem mlekowym, czy ktoś z kolegów/koleżanek wie gdzie go można stacjonarnie nabyć w okolicach Katowic, ewentualnie mógłby odsprzedać z 10 ml? Wysłano z Commodore 64 Słód zakwaszający nie wystarczy?Możesz poszukać w ekosklepach. Używają tego zamiast octu:) tylko stężenie pewnie niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Będzie musiał wystarczyć. Chciałem lekko zakwasić wodę do wysładzania. Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Witajcie, czy ktos z Lublina lub bliskich okolic mógłby odsprzedać saszetkę S-33 S-04 jutro (Mogę podjechać o praktycznie dowolnej porze)? Fermentacja nie ruszyła a nie mam pewności czy chyba jedyny sklep w Lublinie dostarczy drożdze na czas edit: złe drożdze. Edytowane 17 Lipca 2016 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Jakoś nie wierzę, że homebeer nie sprzeda Ci ich od ręki po telefinie...? :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Byli na urlopie, dlatego właśnie mam wątpliwości. edit: Zamówiłem dwie paczki, żeby mieć na przyszłość na takie sytuacje, nawet z dopiskiem specjalnym, no ale zadzwonie dopiero rano. Edytowane 17 Lipca 2016 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Zamierzam dzisiaj przemyć gęstwę i dodać ją do brzeczki. Była ona cały czas w lodówce i nie ma jakoś wyszczególnionych warstw. Pytanie, przemywać w takim razie całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Pytanie, przemywać w takim razie całość? Tak, przepłucz bo sporo śmieci. A jak to jest na wiki, sekcja przemywanie drożdży + link do strony ze zdjęciami. http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Ile gestwa ma i po czym to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 To drożdże WLP 665, gęstwa ma tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Witam mam prośbę, obliczy mi ktos? 100 litrow, magnum 13 procent, tak na 20 ibu sama goryczka na 60 min gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Ile blg? bez tego ani rusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Kurka 11 srt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) SRT? 60 g magnum 13% na 100 litrów 11 blg -21 IBU Edytowane 24 Lipca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Dzieki wielkie, mialo byc sry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Popełniłem błąd przy warzeniu APA. Po ochłodzeniu brzeczki, zamieszałem ją żeby wprowadzić chmieliny w ruch wirowy i żeby ułożyły się ładnie w stożek na dnie gara. Za szybko chyba przelałem brzeczkę do fermentora bo czekałem tylko kilka sekund i chmieliny nie opadły chyba całkowicie na dno. Dzisiaj przy napowietrzaniu brzeczki zobaczyłem, że mam chmieliny na końcówce do ubijania piany. Nigdy chmieliny mi nie osiadały na drucikach. Uwodnione drożdże zadałem 2 godziny temu i zastanawiam się czy póki nie ma gęstwy na dnie bo dopiero się namnażają nie przelać ponownie brzeczki do innego fermentora, chmieliny powinny zostać na dnie. Fermentacja z chmielinami wpłynie znacząco na smak piwa? Drożdże powinny być chyba zawieszone w brzeczce i nie wyleję ich z chmielinami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Popełniłem błąd przy warzeniu APA. Po ochłodzeniu brzeczki, zamieszałem ją żeby wprowadzić chmieliny w ruch wirowy i żeby ułożyły się ładnie w stożek na dnie gara. Za szybko chyba przelałem brzeczkę do fermentora bo czekałem tylko kilka sekund i chmieliny nie opadły chyba całkowicie na dno. Dzisiaj przy napowietrzaniu brzeczki zobaczyłem, że mam chmieliny na końcówce do ubijania piany. Nigdy chmieliny mi nie osiadały na drucikach. Uwodnione drożdże zadałem 2 godziny temu i zastanawiam się czy póki nie ma gęstwy na dnie bo dopiero się namnażają nie przelać ponownie brzeczki do innego fermentora, chmieliny powinny zostać na dnie. Fermentacja z chmielinami wpłynie znacząco na smak piwa? Drożdże powinny być chyba zawieszone w brzeczce i nie wyleję ich z chmielinami? Ja bym zostawił jak jest tym bardziej że już zadałeś drożdże. Chmieliny na smak nie powinny mieć wpływu, a jeszcze dodatkowo ryzykujesz infekcję. U mnie prawie zawsze jakaś niewielka ilość chmielu z garnka przedostaje się do fermentora, raz nawet bardzo dużo i nigdy się tym nie poprzejmowałem, negatywnych skutków nie stwierdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Popełniłem błąd przy warzeniu APA. Po ochłodzeniu brzeczki, zamieszałem ją żeby wprowadzić chmieliny w ruch wirowy i żeby ułożyły się ładnie w stożek na dnie gara. Za szybko chyba przelałem brzeczkę do fermentora bo czekałem tylko kilka sekund i chmieliny nie opadły chyba całkowicie na dno. Dzisiaj przy napowietrzaniu brzeczki zobaczyłem, że mam chmieliny na końcówce do ubijania piany. Nigdy chmieliny mi nie osiadały na drucikach. Uwodnione drożdże zadałem 2 godziny temu i zastanawiam się czy póki nie ma gęstwy na dnie bo dopiero się namnażają nie przelać ponownie brzeczki do innego fermentora, chmieliny powinny zostać na dnie. Fermentacja z chmielinami wpłynie znacząco na smak piwa? Drożdże powinny być chyba zawieszone w brzeczce i nie wyleję ich z chmielinami? Pono w hameryce tak robią i nic się nie dzieje. Osobiście też raz wlałem z chmielinami i jakoś to na smak nie wpłynęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Popełniłem błąd przy warzeniu APA. Po ochłodzeniu brzeczki, zamieszałem ją żeby wprowadzić chmieliny w ruch wirowy i żeby ułożyły się ładnie w stożek na dnie gara. Za szybko chyba przelałem brzeczkę do fermentora bo czekałem tylko kilka sekund i chmieliny nie opadły chyba całkowicie na dno. Dzisiaj przy napowietrzaniu brzeczki zobaczyłem, że mam chmieliny na końcówce do ubijania piany. Nigdy chmieliny mi nie osiadały na drucikach. Uwodnione drożdże zadałem 2 godziny temu i zastanawiam się czy póki nie ma gęstwy na dnie bo dopiero się namnażają nie przelać ponownie brzeczki do innego fermentora, chmieliny powinny zostać na dnie. Fermentacja z chmielinami wpłynie znacząco na smak piwa? Drożdże powinny być chyba zawieszone w brzeczce i nie wyleję ich z chmielinami? był gdzieś temat odnośnie zlewania chmieli itd do fermentacji, z podpiętym artykułem (eksperyment z zlewaniem takiego samego piwa z osadami oraz bez) okazuje się, że nie ma to większego wpływu. Tylko nie da się odzyskać gęstwy na następne warki. Tak że nie ma co się stresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 To chyba to: http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 To chyba to: http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/ dokładnie o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 http://www.piwo.org/topic/12953-przestan-juz-tak-kombinowac-piwowarstwo-jest-proste/ Niektórzy w ogóle nie oddzielają osadów i piwo im smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Dziękuję za porady. Zanim je zdarzyłem przeczytać to zlałem piwo do innego fermentora, wcześniej zamieszałem, żeby drożdże zawiesiły się w brzeczce. Na dnie fermentora było ok 1l. chmielin. Nauczka na przyszłość: przed zlaniem z gara poczekać kilka minut żeby chmieliny spokojnie opadły. Chciałem zadać gęstwę do następnej warki, więc chmieliny by przeszkadzały trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Popełniłem błąd przy warzeniu APA. Po ochłodzeniu brzeczki, zamieszałem ją żeby wprowadzić chmieliny w ruch wirowy i żeby ułożyły się ładnie w stożek na dnie gara. Za szybko chyba przelałem brzeczkę do fermentora bo czekałem tylko kilka sekund i chmieliny nie opadły chyba całkowicie na dno. Dzisiaj przy napowietrzaniu brzeczki zobaczyłem, że mam chmieliny na końcówce do ubijania piany. Nigdy chmieliny mi nie osiadały na drucikach. Uwodnione drożdże zadałem 2 godziny temu i zastanawiam się czy póki nie ma gęstwy na dnie bo dopiero się namnażają nie przelać ponownie brzeczki do innego fermentora, chmieliny powinny zostać na dnie. Fermentacja z chmielinami wpłynie znacząco na smak piwa? Drożdże powinny być chyba zawieszone w brzeczce i nie wyleję ich z chmielinami? O którym błędzie piszesz? Bo ja tu widzę kilka. Masz wymiennik? W jaki sposób chłodziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi