Apofis Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 witam 05,08, Uwarzyłem Sweet Stouta miał być w/g przepisu 14 Blg ( zakupiony gotowy zestaw w Twój Browar 20L 14 Blg ) ale zapomniałem go rozcieńczyć do 20 litrów i wyszło 16 BLG i niecałe 18 litrów .Po tygodniu odfermentował do 8 Blg a wczoraj zeszło tylko do 7,5 Blg .w/g przepisu przelewać na cichą czy może zabełtać fermentorem żeby trochę jeszcze zeszło , może drożdze ruszą ?Czy odczekać na cichej i butelkować tylko strach o granaty ? Koledzy co radzicie ?z góry dziękuję za pomoc . Doradzam nie przelewać na cichą i zostawić jeszcze na tydzień półtorej w tym samym fermentorze i po tym czasie rozlać do butelek. Jeżeli nie chmielisz na zimno albo nie dajesz żadnych dodatków to nie ma sensu przelewać do drugiego fermentora - szkoda czasu i po drugie unikasz infekcji tym zwłaszcza że to pierwsze piwa twoje. Co do blg - podbija je laktoza rzeczywisty wynik to pewnie jakieś 5 blg więc w normie na S-04. Polecam poczytać od deski do deski tematy: http://www.piwo.org/topic/21624-cicha-fermentacja-kiedy-zacz%C4%85%C4%87/?hl=cicha http://www.piwo.org/topic/20193-list-otwarty-do-sklep%C3%B3w-piwowarskich/page-2?hl=cicha&do=findComment&comment=407918 Cicha fermentacja jest naprawdę zbędna przy piwie. I druga rzecz czas fermentacji 8 dni to trochę za krótko na burzliwą... ale to doczytaj linki co podałem wyżej. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Wrr. To też nie jest nagła potrzeba . Lepiej było zapytać tu:http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ Ale skoro już odpowiedziałem, to trochę będzie na temat . Nie napisałeś jak zacierałeś, drożdże, temperatura. Ja też robiłem to piwo z TB, zacieranie 67-63°C, drożdże fm 13. Wyszło mi 22 L 15,5 blg a odfermentowało do 5,8. Widzę, że w międzyczasie odpowiedź już padła. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 W niedziele uwarzylem alta. Brzeczke schlodzilem do 15c. 23 litry 13blg. Zadalem uwodniona paczke old german altbier gozdawy(data do 08.16r., przed zadaniem tez schlodzilem) i do poniedzialku zero reakcji. W pon wieczorem dodalem druga paczke i dzisiaj w dalszym ciagu nic. Teraz nie wiem, czy podnosic temp. czy zarzucic nastepne drozdze(pay7)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) A co to znaczy zero reakcji? Sprawdzałeś czy blg spada? Pomijając już to lagi rzędu 24h się zdarzają, nawet dłuższe. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Chyba jednak za szybko spanikowalem. O 16 powierzchnia brzeczki byla gladka, przed chwila sprawdzalem jeszcze raz i zaczely pojawiac sie male grupki pecherzykow. Takiego grubego laga jeszcze nie widzialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Ja mam też sprawę w sumie dosyć pilną bo zaplanowałem warzenie a mój (pierwszy) starter robiony dzisiaj ok. 13 nie działa, blg stoi w miejscu. Czy lag 10h w starterze jest możliwy? Dodam, co najbardziej istotne, że użyłem drożdży wlp002 przeterminowanych z półtora roku, z tego co się dowiadywałem powinny działać mimo swojego wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Mierzysz blg w starterze ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Powinno spadać więc dokonałem pomiaru żeby uzyskać potwierdzenie, że drożdże się nie namnażają bo wygląd na to wskazywał. Czy to jakiś błąd? Wiem, że zwyczajowo nie ma najmniejszego sensu tego robić ale tutaj coś poszło źle więc sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Masz płynne drożdże 1,5 roku po terminie = hardkor. Jeśli w ogólę ruszą to będzie sukces, a ty się dziwisz, że nie fermentują po 10h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Wiem, że hardkor ale były za darmo więc pomyślałem, że będą w sam raz na pierwszy starter zważając na to, że i na tym forum i na paru zagranicznych czytałem, że ludzie kręcili z sukcesem startery nawet na 3 letnich drożdżach oryginalnie zapakowanych oczywiście. Właśnie przeczytałem w tej chwili konkretnie o 002, których użyłem, że też komuś nie ruszyły po dacie ważności, może to jakiś bardziej wrażliwy szczep. Z ciekawości wrzucę do tej kolby również przeterminowane Wyeast bo też mam jedno opakowanie a po tych doświadczeniach już raczej będę ganiać do sklepu po świeże więc i tak bym tą saszetkę wyrzucił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Jasiu, jak od początku żywota były dobrze przechowywane to spokojnie ruszą. Chociaż pewnie nie wszystkie. Powinno spadać więc dokonałem pomiaru żeby uzyskać potwierdzenie Jeszcze napisz, że mierzyłeś areometrem? :-) Zakładam, że zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze, bo sam zauważyłeś zmiany w wyglądzie. Panikowałbym gdyby po 48h nie było żandych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 A jak nie były? Nigdy tego nie wiadomo, chyba, że przeterminowaliśmy je sobie sami w lodówce. Jedno jest pewne, jest tam o wiele mniej żywych komórek niż 1,5 roku wcześniej, więc lag 10h nie powinien dziwić. Czekać i tyle. Nie ma sensu grzebać w starterze i mierzyć blg, bo zachodzącą fermentację widać i czuć wyraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Jeszcze napisz, że mierzyłeś areometrem? :-) Zakładam, że zrobiłeś jakiś błąd w pomiarze, bo sam zauważyłeś zmiany w wyglądzie. Panikowałbym gdyby po 48h nie było żandych efektów. Refraktometrem jeśli to robi różnicę, godzinę temu powtórzyłem areometrem. Jedyne co zauważyłem w wyglądzie (a również zapachu) to właśnie brak jakichkolwiek zmian co było powodem, dla którego dokonałem tego pomiaru. Minęły już blisko 24h, blg stoi jak już wszyscy wiedzą ku swej uciesze, a na dnie po zamieszaniu zbiera się warstwa drożdży z fiolki. Raczej trupy od samego początku i nie garną się do zmartwychwstania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Mi osobiście jest niesamowicie smutno z powodu poległych, ale z wylaniem w kibel jeszcze bym się wstrzymał, bo może coś z tego jednak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Mierzenie blg jest totalnie bez sensu,przecież to widać jak ruszy, piana, zmętnienie, po dodatkowym grzebaniu jest większe prawdopodobieństwo że ruszy, tylko jaki szczep dzików to już nikt nie wie ,jak do 4 dni nie ruszy to w kibel,no i pogratulować sobie,ze ze sterylnością wszystko ok. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przymierzam się jutro do warzenia Portera Bałyckiego 22 Plato. Planowałem zrobić jakiegoś cieńkusza z dodatkiem kokosa z wysładzania lecz zapomniałem dokupić do niego chmielu Czy jest może piwowar w okolicy który poratuje czymkolwiek? Jestem oznaczony na mapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przymierzam się jutro do warzenia Portera Bałyckiego 22 Plato. Planowałem zrobić jakiegoś cieńkusza z dodatkiem kokosa z wysładzania lecz zapomniałem dokupić do niego chmielu Czy jest może piwowar w okolicy który poratuje czymkolwiek? Jestem oznaczony na mapie. Albo słabo ogarniam te mapy albo nie działają na telefonie. Napisz skąd jesteś, to może uda się poratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Albo słabo ogarniam te mapy albo nie działają na telefonie. Napisz skąd jesteś, to może uda się poratować. Okolice Kępna w Wielkopolsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 To za daleko dla mnie. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Do mnie masz 120 km,ale zapraszam,coś sie znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorime Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Mogę poratować dopiero jutro wieczorem, żona będzie jechała po pracy w te okolice do rodziny. Mam marynkę i lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle Jeśli możesz podskoczyć do Ostrowa, to mogę poratować Magnumem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dziękuję za propozycję, lecz żadna z nich mnie nie urządza. Odpuszczę sobie piwo z wysłodek i tyle Jeśli możesz podskoczyć do Ostrowa, to mogę poratować Magnumem. Jestem już w trakcie zacierania więc nie da rady. Dzięki serdeczne za chęci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Zasyp 22% żyta, zacieranie bez przerwy beta glukanowej, wygrzew do 76. Tradycyjnie po 25 minutach chciałem zacząć filtrację, ale ani drgnie. Co robić? Zamieszać? Podgrzać? Dolać wrzątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi