bart3q Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 bedzie git. bedziesz robil próbę jodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Przerwa dekstrynująca to też amylaza, tylko alfa A beta-amylaza w 71C jeszcze działa, tylko bardzo słabo. Będzie w porządku, najwyżej piwo odrobinę mniej odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marafc Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Nie miałem niestety jodyny, ale przedłużyłem zacieranie o pół godziny - tak na wszelki wypadek, bo przecież w sumie to przy wyższej temperaturze konwersja zachodzi szybciej, prawda? Właśnie chmielę, mam nadzieję że coś z tego będzie. Ach, te problemy początkujących... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Witam. Skończyła mi się glukoza do refermentacji a zaraz butelkowanie. Czy można coś takiego jak na zdjęciach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Skończyła mi się glukoza do refermentacji a zaraz butelkowanie. Czy można coś takiego a to u Was nie ma cukru w okolicznych sklepach bo rozumiem, że takowego w domu nie posiadasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Bierz zwykły cukier ... nie kombinuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Użyj cukru Między cukrem i glukoza na refermentacji nie ma różnicy! Czemu tak się boicie zwykłego cukru? Ja go stosuje od początku zamiast drogiej glukozy i jakoś mam miejsca na pudłach w konkursach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Nie bezpieczniej wykorzystać cukierniczkę? To wygląda podejrzanie trochę. edit; Tylko 3 osoby mnie ubiegły. Edytowane 6 Października 2016 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Ok dzięki. Naczytałem sie o posmakach bimbrowych ale to pewno przy większych ilościach. Zwykły cukier sypac w takiej samej ilości czy są jakieś przeliczniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 100g glukozy odpowiada 95g sacharozy, więc trochę mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Użyj kalkulatora http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Wielkie dzięki. Od teraz nie przepłacam i używam zwykłego cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Panowie kupiłem sobie mini kega i chciałbym w nim zakegować piwo Ile cukru dodać w porównaniu do butelkowania. Chcę je nagazować do współczynnika 2.3 mam 19L glukoza Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Panowie kupiłem sobie mini kega i chciałbym w nim zakegować piwo Ile cukru dodać w porównaniu do butelkowania. Chcę je nagazować do współczynnika 2.3 mam 19L glukoza Pozdrawiam! Na takie pytania polecam ten temat. http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/page-195 Edytowane 7 Października 2016 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Dałem 15gr glukozy na 5L piwa, zobaczymy co z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Właśnie zobaczyłem że zapomniałem wrzucić chmiel na 0 (kubeczek stoi na oknie). Jestem w fazie chłodzenia. Temperatura brzeczki ok 50C. Kombinować coś jeszcze czy wrzucić cały ten chmiel na cichą? Styl to APA. A może wrzucić chmiel i nie filtrować? Albo podgrzać do 70C i whirlpool? Edytowane 13 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Właśnie zobaczyłem że zapomniałem wrzucić chmiel na 0 (kubeczek stoi na oknie). Jestem w fazie chłodzenia. Temperatura brzeczki ok 50C. Kombinować coś jeszcze czy wrzucić cały ten chmiel na cichą? Styl to APA. A może wrzucić chmiel i nie filtrować? Albo podgrzać do 70C i whirlpool? Mozesz nie podgrzewac i wrzucic. Mozesz poczekać i na cichą. Piwa nie zepsujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 To chyba będzie cicha. Bo zanim zatrzymałem chłodzenie spadło już do 30C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Juź nie kombinuj, wrzuć na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Witam, potrzebuje pomocy przy obliczeniach, bo warze w terenie i nie mam dostepu do kompa. Ile wrzucic chmielu (junga 11.6%ak) na 22l 25blg, zeby uzyskac 70 ibu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Witam, potrzebuje pomocy przy obliczeniach, bo warze w terenie i nie mam dostepu do kompa. Ile wrzucic chmielu (junga 11.6%ak) na 22l 25blg, zeby uzyskac 70 ibu? Wg Brewnessa ok. 80 gram. Na 60 minut. Edytowane 16 Października 2016 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Według forumowego arkusza 96g 60' licząc Tinsethem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Wg BS2 74g licząc tinsethem 48g licząc ragerem 87g licząc Garetzem wg http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ 76g licząc całą szyszkę 69g licząc granulat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Cześć, właśnie fermentuje mi się Barleywine od niedzieli. Trzymam fermentor w skrzyni, temperatura brzeczki skoczyła mi do 21C. Teraz w skrzyni jest 14C ale temp. brzeczki dalej ma 21C. Czy piwo wyjdzie za bardzo estrowe? Postarać się jeszcze schłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi