anteks Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ale nie wprowadzaj w blad, ze trzeba zero piatkom dwóch tygodni na przejedzenie 12blg Nie zapominaj o kwestii temperatury zadania, temperatury fermentacji, natlenieniu, ilości zadanych grzybów oraz ich jakości i żywotności jak również czy był starter, czy było uwodnienie (i jak one przebiegły) a także o objętości warki. No i o tym, czy było zacierane na słodko, na wytrawnie czy w stylu mieszanym. Czynników jest wiele... Zapomniałeś o najważniejszym!! - - ---- - - - - - - - - - - - - - o fazach księżyca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 właśnie ześrutowałem na mokro 6 kg+ 250ml wody ale za chwilę muszę wyjść i warzyć będę wieczorem albo nawet jutro-zostawię to w dwóch miskach przykryte ręcznikiem ,albo odkryte pytanie: stanie się coś z tym do wieczora? może się przez to np lekko zakwasić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 właśnie ześrutowałem na mokro 6 kg+ 250ml wody ale za chwilę muszę wyjść i warzyć będę wieczorem albo nawet jutro-zostawię to w dwóch miskach przykryte ręcznikiem ,albo odkryte pytanie: stanie się coś z tym do wieczora? może się przez to np lekko zakwasić? 250ml wody na 6kg to nie dużo spokojnie możesz zostawić do jutra nic się nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Możesz sprawdzić pH już w czasie zacierania, jeśli nawet wyjdzie pH=5,4-5,8 to nawet lepiej. Jeśli normalnie dodajesz jakiegoś kwasu do zakwaszania zacieru to dodaj tylko tyle żeby wyrównać do pożądanego pH. Podczas gotowania i tak powinieneś wybić wszystkie bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Część, jak bretty zjadły mi 12blg do 2blg to mogę butelkować czy mam czekać aż zejdą do 0blg? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 sprawdź blg jutro,pojutrze i za 3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Na pewno tak zrobię ale bardziej mi chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0? ale wiesz, że to mityczne "0" to zero pozorne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 sprawdź blg jutro,pojutrze i za 3 dni Jak brety to raczej "sprawdź blg dzisiaj i za miesiąc" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0? ale wiesz, że to mityczne "0" to zero pozorne? Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu. sprawdź blg jutro,pojutrze i za 3 dni Jak brety to raczej "sprawdź blg dzisiaj i za miesiąc" Piwko nastawiłem miesiąc temu a trzeba zwalniać tanki bo kolejka jest długa. Czy jak w tydzień się nie ruszy to można butelkować, czy strach? To moje pierwsze piwko na brettach ale czytałem że fermentacja trwa średnio 3tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu. Rzecz w tym, że to co mierzymy to ekstrakt pozorny bo alkohol przekłamuje wskazania, a więc wskazanie 0 to nie zero ekstraktu. Tobie pewnie jednak chodziło o to czy brety zjedzą wszystkie cukry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) They say 90% done in 2 weeks, and final 10% takes 8 weeks. My experience has been all over the map; fast, slow, done at 2 weeks, and continued for 3 months. In my experience Brett will get 90% done then drop a point a month http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=309462 EDIT: Dzięki za rozjaśnienie tematu, w takim razie piwko leci na długą cichą. Chociaż z tego co widzę themadfermentationist butelkuje po ok miesiącu. Najwyżej butelkuj i sprawdzaj nagazowanie w butelkach Edytowane 2 Grudnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu. Rzecz w tym, że to co mierzymy to ekstrakt pozorny bo alkohol przekłamuje wskazania, a więc wskazanie 0 to nie zero ekstraktu. Tobie pewnie jednak chodziło o to czy brety zjedzą wszystkie cukry? Ok, rozumiem. Chodziło mi o cukry bo słyszałem że bretty czyszczą wszystko, łącznie z laktozą i takie piwa są "wytrawne do kości". They say 90% done in 2 weeks, and final 10% takes 8 weeks. My experience has been all over the map; fast, slow, done at 2 weeks, and continued for 3 months. In my experience Brett will get 90% done then drop a point a month http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=309462 Dzięki za rozjaśnienie tematu, w takim razie piwko leci na długą cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Nie ma to jak zabrać się za takie piwo, nic nie czytając o fermentacji, pracy drożdży i o samym piwie... Powodzenia życzę i lepiej się do edukuj bo sobie granatów narobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Mam prosbe obliczy ktos ile trzeba swiezej gestwy na 25 litrow pilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Jaki ekstrakt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Mam prosbe obliczy ktos ile trzeba swiezej gestwy na 25 litrow pilsa? Jeżeli stylowy około 12 plato to, a gęstwa jest bardzo świeża to 200 ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Uh zapomnialem o najwazniejszym 12 Edit. Dzieki, gestwe zaraz zbiore :-) Edytowane 4 Grudnia 2016 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Na pewno tak zrobię ale bardziej mi chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0? Bretty nie zawsze zjadają do zera, a jeśli fermentacja to 100% brett to właściwie nigdy tego nie robią. Dodatkowo przy fermentacji 100% brett, czasami potrafią się po prostu zatrzymać i odfermentować płycej niż zwykłe drożdże. W większości piw o niezbyt wysokim ekstrakcie 12-15(czy 16) przy fermentacji 100% brett wystarczyło im 6-8 tygodni na zakończenie roboty, ale np. przy brett saisonie okazało się, że po fermentacji bretty nie podjęły się refermentacji i przez prawie rok nie ruszyły cukru do refermentacji, dopiero tej jesieni, gdy wyciągałem butelkę z piwnicy w celu zakażenia innego piwa zaskoczyło mnie nagłe mocne nagazowanie butelek. Smul&Sons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Wiatajcie. Miałem dziś butelkować malinowe z resztek i dwa dni temu wstawiłem je do lodówki aby wszystko opało. Niestety w lodówce coś nawaliło i komora chłodząca w dwa dni zmroziła mi fermentor z 12 l piwa. Czy po rozmrożeniu coś z tego piwa jeszcze będzie i czy refermentacja ruszy, czy może dodać świeżych drożdży i jeśli tak to w jakiej ilości? Edytowane 5 Grudnia 2016 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Powinno sie nagazować, najwyzej trochę dłużej mu to zajmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Czyli mogę liczyć że drożdży nie uśmierciłem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Miałem dokładnie to samo. Lagerowałem sobie lagera wiedeńskiego a on mi zamarzł! Czekałem dobę po wyjęciu z lodówki żeby rozlać. Nagazowało się bez żadnego problemu i w normalnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Dziękować. Moje się jescze rozmraża więc rozlew będzie dopiero jutro w nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Czy zakrętka fermentacyjna od słoika, zalana wodą powinna bulkać? To nie żart, kontroluję fermentację na odległość i mam obawę, że słoik może wylecieć w kosmos. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez kowalczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi