bagienny Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Uoj, a to ja nie wiedziałem. To dziękuję i najmocniej Państwa przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Jot Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Po 15 dniach zlałem Tea Pale Ale na cichą. Chciałem zebrać gęstwę US-05 ale wygląda ona dziwnie (foto), coś na kształt granulek z serka grani. Podczas gotowania brzeczki popełniłem błąd i zamiast 10 min gotowałem mech irlandzki przez 30 min. Przypuszczam,że to powód dziwnego wyglądu gęstwy. Zbierać czy do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Miałem tak parę razy i korzystałem ponownie z takiej gęstwy, wg mnie możesz zbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 U mnie wygląda tak zawsze przy mchu irlandzkim. Za mieszaj fermentorem to się wyrowna. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu_1 Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Cześć,Zrobiłem American Stouta 15blg , użyłem drożdży gozdawa us west coast ( wcześniej uwodnione ) zadane w sobotę rano (13.05) do dziś jakoś nie ruszyły (48h), resztka ze szklanki, w której uwadniałem poszła z odrobiną brzeczki na test FFT i te pracują ładnie.Nie wiem czy czekać czy zadać kolejne, mam jeszcze us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Po czym wnioskujesz, że nie ruszyły, rurka nie bulgocze, czy brak piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu_1 Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Piany brak , rurka też nie bulgocze a fermentor jest szczelny, poprzednia APA bulgotała mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Raczej powinna być przynajmniej jakaś niewielka piana. Możesz sprawdzić czy ekstrakt nie spada. Ja osobiście, jeśli mi w ciągu 24h nie rusza to dorzucam suchary, nawet nie sprawdzam ekstraktu, bo mi się nie chce, a jedna paczka to nie majątek. Dobrze, że masz US-05, zawsze trzeba mieć paczkę na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu_1 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Wczoraj wieczorem zadałem uwodnione us05, zobaczymy, rano jeszcze był spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Czy biofilm na brettach to norma? Warka 100% brett WLP650. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Robiłem 4 piwa 100% WLP650 i nie miałem nigdy, ale butelkowałem je dosyć wcześnie, po ok. 7 tygodniach. Czytałem jednak, że jest to możliwe. Długo już leży? Plastik czy szkło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) 3 miesiące w nieotwieranym wiadrze. Pachnie ładnie, smakuje dobrze. Zeszło do 0 BLG. Zabutelkowałem i popijam sobie resztkę. Edytowane 16 Maja 2017 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Bretty przeważnie, choć nie zawsze, produkują biofilmy. Normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Awaria taboretu? Zacząłem właśnie rozstawiać sprzęt, wkręcam wężyk od gazu do taboretu, a mój taboret wygląda tak: Nie wiem, czy tak było zawsze, tylko było to zakryte tą tabliczką znamionową i 16 warek na tym ugotowałem, czy coś mi odpadło, ale to wygląda dosyć podejrzanie i niebezpiecznie. Wiecie, od góry się wkręca ten wężyk z zaworem, a tu zaraz taka dziura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 https://drive.google.com/file/d/0B6G4GcL0YEcIZE50dWlRWmFWOEU/view?usp=drivesdk Chciałem dzisiaj butelkowac. Zakażenie? Zlew czy butelka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 https://drive.google.com/file/d/0B6G4GcL0YEcIZE50dWlRWmFWOEU/view?usp=drivesdk Chciałem dzisiaj butelkowac. Zakażenie? Zlew czy butelka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 A jak smakuje? Jak dobrze to lej w butelki i szybko spijaja Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Jak nie ma ewidentnego smrodu to lej do butelek, skoro i tak dotarłeś już do tego etapu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Awaria taboretu? Zacząłem właśnie rozstawiać sprzęt, wkręcam wężyk od gazu do taboretu, a mój taboret wygląda tak: Nie wiem, czy tak było zawsze, tylko było to zakryte tą tabliczką znamionową i 16 warek na tym ugotowałem, czy coś mi odpadło, ale to wygląda dosyć podejrzanie i niebezpiecznie. Wiecie, od góry się wkręca ten wężyk z zaworem, a tu zaraz taka dziura. mój też tak ma , nic ci nie odpadło, to jest wlot powietrza a przesuwaniem blaszki regulujesz ilość powietrza przecież Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Awaria taboretu? Zacząłem właśnie rozstawiać sprzęt, wkręcam wężyk od gazu do taboretu, a mój taboret wygląda tak: Nie wiem, czy tak było zawsze, tylko było to zakryte tą tabliczką znamionową i 16 warek na tym ugotowałem, czy coś mi odpadło, ale to wygląda dosyć podejrzanie i niebezpiecznie. Wiecie, od góry się wkręca ten wężyk z zaworem, a tu zaraz taka dziura. mój też tak ma , nic ci nie odpadło, to jest wlot powietrza a przesuwaniem blaszki regulujesz ilość powietrza przecież Dzięki kolego. Warto czytać instrukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Która metoda obliczania IBU jest bardziej powszechna? Korzystam z kalkulatora pobranego z tego portalu i tam są metody Rager i Tinseth. Różnice są spore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Która metoda obliczania IBU jest bardziej powszechna? Korzystam z kalkulatora pobranego z tego portalu i tam są metody Rager i Tinseth. Różnice są spore. To nie jest pytanie na ostry dyżur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marozba Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Trzymałem Polish IPA na cichej, ostatnie dni były upalne (nawet do 24-25 stopni otoczenia) i dziś przy butelkowaniu piwo wydawało się być dość kwaśne. Teraz mam pytanie czy była to infekcja? Wpływ temperatury? Czy możliwym jest że jedno i drugie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Bez obaw, będzie dobrze. Jeżeli nie gmerałeś w fermentorze zbyt często to nic się nie powinno przytrafić. Oczywiście infekcja nawet przy zachowaniu reżimu czystości przy warzeniu i fermentacji zawsze jest możliwa ale myślę że będzie ok. Przy pierwszych warkach człowiek zawsze troszkę przewrażliwiony. Otworzysz za tygodnie buteleczkę testową, w odpowiedniej temperaturze, i sam się przekonasz co i jak ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marozba Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Bez obaw, będzie dobrze. Jeżeli nie gmerałeś w fermentorze zbyt często to nic się nie powinno przytrafić. Oczywiście infekcja nawet przy zachowaniu reżimu czystości przy warzeniu i fermentacji zawsze jest możliwa ale myślę że będzie ok. Przy pierwszych warkach człowiek zawsze troszkę przewrażliwiony. Otworzysz za tygodnie buteleczkę testową, w odpowiedniej temperaturze, i sam się przekonasz co i jak ... ) Dzięki za dodanie otuchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi