GloomyReaper Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Potrzebuję rady przy mojej pierwszej warce. Opis piwa/procesu zacierania: Przerwa białkowa - 10min/52st. C Przerwa maltozowa - brak (błędny odczyt temperatury poskutkował ucieknięciem temperatury do 73 st. C) Przerwa dekstrynująca - 45min/73st. C (t spadła do 66 st. C) Próba jodowa ok. Gęstość początkowa 15,5blg Drożdże - US-05 Po dwóch tygodniach na fermentacji burzliwej piwo zostało przelane na cichą, a jego gęstość wynosiła 5,5blg (brak spadku blg przez ok. 5 dni). Po tygodniu cichej piwo miało 4,5 blg, a dzisiaj (10 dni cichej) ma już 3,9 blg. Zarówno fermentacja burzliwa jak i cicha przeprowadzane są w temperaturze 21/22st. C. Smak i aromat piwa nie wskazują na infekcję. Planuję kolejny pomiar blg pojutrze i tutaj nasuwa się pytanie, czy w razie dalszego spadku muszę czekać dalej z butelkowaniem? Obawiam się, że z jednej strony grożą mi granaty, a z drugiej infekcja (blisko miesiąc fermentacji). Edytowane 11 Lipca 2017 przez GloomyReaper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Musisz się zdecydować czego boisz się bardziej. tymonisko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Nie stresuj się. Nie będzie ani jednego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Potrzebuję rady przy mojej pierwszej warce. Opis piwa/procesu zacierania: Przerwa białkowa - 10min/52st. C Przerwa maltozowa - brak (błędny odczyt temperatury poskutkował ucieknięciem temperatury do 73 st. C) Przerwa dekstrynująca - 45min/73st. C (t spadła do 66 st. C) Próba jodowa ok. Gęstość początkowa 15,5blg Drożdże - US-05 Po dwóch tygodniach na fermentacji burzliwej piwo zostało przelane na cichą, a jego gęstość wynosiła 5,5blg (brak spadku blg przez ok. 5 dni). Po tygodniu cichej piwo miało 4,5 blg, a dzisiaj (10 dni cichej) ma już 3,9 blg. Zarówno fermentacja burzliwa jak i cicha przeprowadzane są w temperaturze 21/22st. C. Smak i aromat piwa nie wskazują na infekcję. Planuję kolejny pomiar blg pojutrze i tutaj nasuwa się pytanie, czy w razie dalszego spadku muszę czekać dalej z butelkowaniem? Obawiam się, że z jednej strony grożą mi granaty, a z drugiej infekcja (blisko miesiąc fermentacji). Czekać aż ekstrakt zupełnie przestanie spadać. Nie grozi Ci żadna infekcja po miesiącu fermentacji. No chyba, że codziennie zaglądasz do fermentora. Ogólnie to zawsze lepiej zostawić na miesiąc i zapomnieć niż grzebać co chwile. Edytowane 12 Lipca 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Hej. Mega ostry dyżur Gotuje się flanders, drożdże wyeast 3763 roeselare blend. Po prawie całym dniu saszetka nie spuchła w ogóle, starter nie pożądany był przy blendach, jestem w kropce... Za niedługo pora będzie zaszczepić brzeczkę, czuję, że coś jest nie tak. Czy na tym etapie da radę coś pomóc?? Dzięki za jakąkolwiek sugestię. Ps. W uzupełnieniu... mam saszetkę safbrew s33 w lodówce, ale wyeast aktywowane... Edytowane 13 Lipca 2017 przez Cube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 One mi też długo puchły. Możesz je dodać na cichą. Głównej Ci raczej nie uciągną. A to że aktywowałeś saszetkę w ten sam dzień co warzenie - pierwszy raz płynne? Płynne nie raz i nie dwa po kilka dni puchną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Ano właśnie... Co prawda nie pierwszy, a drugi raz płynne, ale to prawie to samo Pierwsze były wyeast 3278, poszły do lambica, też jeden dzień, ale one miały miesiąc, te mają trzy miesiące... W takim razie zapodam może s-33, pytanko tylko, ile od aktywacji mogę trzymać roeselare "puchnące" w paczce? Dotrzymają do cichej, czy trzeba będzie drugie? Edit: Powziąłem radę bart3q, zostawiam na cichą, a zaraz zapodaję s-33. Ile mogą wytrwać płynne po aktywacji? Jest jakiś termin (podbijam pytanie). Edytowane 13 Lipca 2017 przez Cube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Nie ma terminu, ale nie czekałbym super długo. Po prostu jak napuchną wrzuć do lodówki, i po tych 2 tyg fermentacji dodaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Nie ma terminu, ale nie czekałbym super długo. Po prostu jak napuchną wrzuć do lodówki, i po tych 2 tyg fermentacji dodaj Dzięki za pomoc, problem rozwiązany, temat zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Zebrałem gęstwę z piwa i wsadziłem do lodówki na 4 dni, ale zamknąłem szczelnie słoik. Dopiero po 4 dniach go rozszczelniłem i drożdże zaczęły się rozrastać. A muszę zadać gęstwę za 5 godzin? Czy ona się nadaje? Czy drożdże zapracują? Dodam, ze to RIS 27 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Powąchaj, jeżeli pachnie ok zadaj. I tak nigdy nie będziesz w 100% pewny, że gęstwa jest zdrowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Powąchaj, jeżeli pachnie ok zadaj. I tak nigdy nie będziesz w 100% pewny, że gęstwa jest zdrowa. zapach ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwna Strefa Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Nie mam doświadczenia z laktozą. Wiem jak bym ją użył do ciemnego piwa, ale obecnie chce ją dodać do jasnego piwa na cichą fermentacje. Są dwie opcje: - prosto do fermentatora w postaci sypkiej - Syrop z laktozy? Opcja płynna Jakieś rady? Jakie jest wasze doświadczenie w temacie? help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 A to się nie daje do gotowania? Teraz to już chyba można do rozlewu dodać, na cichej nie ma co grzebać, toć drożdżom i tak jest obojętna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwna Strefa Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Ok, czyli laktoza się w pełni rozpuści. Wystarczy ją połączyć z piwem podczas rozlewania i dobrze wymieszać? Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Ja ostatnio dałem 2 łyżeczki do sweet stoutu normalnie do szklanki ale mocno się pieni i ciężko wymieszać. Do gotowania za mało dałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Jak będziesz robił syrop cukrowy do refermentacji, to poprostu dorzuć laktozę do tego cukru Dla pewności zagotuj ten syrop cukrowo-laktozowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 laktozę zawsze warto dodać przed zakończeniem fermentacji, bo jak popchniesz to z cukrem w butle i okaże się że to nie była laktoza do końca, to będzie gorzej. Piwna Strefa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Zatarłem pszenicę (69°C-60min, mash out 78°C-10min) i kurczę nie chce się zatrzeć. Sprawdziłem płynem lugola i ciemność widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 jak zrobiłeś wygrzew to chyba już po sprawie bo enzymy są ubite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Zatarłem pszenicę może trzeba było słodu dać a tak bardziej serio to jaki zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Zatarłem pszenicę może trzeba było słodu dać a tak bardziej serio to jaki zasyp? Słody: pszeniczny (2,5kg), pilzneński (1,5kg), prażona pszenica (0,3kg) Podejrzewam, że za grubo ześrutowałem słód. No cóż, człowiek uczy się cały czas. Edytowane 24 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Jakbyś za grubo ześrutował to by się raczej zatarło, tylko wydajność by była słaba. Zacząłeś zacierać w dosyć wysokiej temperaturze. Jeśli masz jeszcze jakiś błąd pomiaru w termometrze, to mogło być cały czas 70C+, czyli beta-amylaza praktycznie wyłączona. W taki sposób to ciężko zatrzeć w godzinę słód. BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John Petrucci Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Hej, mam pytanie. Czy można uszkodzić starter drożdżowy silnym światłem (dioda Led smartphone) ? Przygotowuje sobie starter na mieszadle i zastanawiam się czy przypadkiem nie zaszkodziłem drożdżom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Hej, mam pytanie. Czy można uszkodzić starter drożdżowy silnym światłem (dioda Led smartphone) ? Przygotowuje sobie starter na mieszadle i zastanawiam się czy przypadkiem nie zaszkodziłem drożdżom. Raczej to nie możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi