Bellon Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Tak, wiem procedura ryzykowna, ale zastosowałem ją przypadkiem żeby ratować tego RIS'a. Samo zaszczepianie pianą powiodło się, ale faktycznie wartoby mieć piwo w takim stadium, akurat po schłodzeniu brzeczki - a to logistycznie może być trudne. Dry stout odfermentował spokojnie, nawet gęstwy na dnie fermentora narobiło się sporo, także nie pozbawiłem go w całości drożdzy. To było 9 Blg, poszłoby na połowie saszetki S-04. RIS'a butelkowałem po 3 tygodniach bo nie wyszedł mi taki mocny jak planowałem, wyszło 24 Blg. Użyte drożdże to wspomniane S-04, które szybko siadają. Wcześniej "męczone" RIS'y, które przelewałem na cichą, miały problem z nagazowaniem się. Nie mówię hop, na razie po miesiącu w butelkach jest ok...będę ostrożny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 https://drive.google.com/file/d/0B6G4GcL0YEcIejQyNlRBZUVCbFU/view?usp=sharing do zlewu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 do zlewu? oj raczej infekcja ale nie powiem jaka, spróbuj w smaku. Czasem cos z tego moze wyjsc w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 https://drive.google.com/file/d/0B6G4GcL0YEcIejQyNlRBZUVCbFU/view?usp=sharing do zlewu? Miałem podobne, zabutelkowałem, żałuje. Szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) https://drive.google.com/file/d/0B6G4GcL0YEcIejQyNlRBZUVCbFU/view?usp=sharing do zlewu? http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Polecam algorytm na końcu. Miałem podobne, zabutelkowałem, żałuje. Szkoda czasu.Coś co robi "podobny" biofilm może mieć zupełnie inny wpływ na smak. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witam zadałem to samo pytanie w dziale infekcje, ale wciąż nie uzyskałem odpowiedzi. Czy to jest infekcja piwa ? APA z zestawu surowców z BA stoi na cichej od 20.08. Zaglądnałem teraz pierwszy raz od tygodnia (byłem wyjechany i widze cos takiego). Piwo fermentuje w około 23°C bo niżej nie udało mi się osiągnąć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam zadałem to samo pytanie w dziale infekcje, ale wciąż nie uzyskałem odpowiedzi. Wg mnie to nie temat do działu "Ostry dyżur" bo piwo jakie jest takie już będzie. Jeśli nie otrzymałeś tam odpowiedzi w dziale "Infekcje" to może warto się zastanowić dlaczego? Ja np. z tego zdjęcia nie jestem nic w stanie wywróżyć (możliwe, że jestem już ślepy ) EDIT Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Na zdjęciu widać wyraźnie takie małe skupiska "czegoś". Biała kropka otoczona takim bladym nieregularnym kożuszkiem. Czy tak mogą wyglądać zwykle drożdże unoszące się na powierzchni? Jest to dopiero druga warka, a na forum działam od niedawna, więc liczę na wyrozumiałość. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 więc liczę na wyrozumiałość. Wierz mi, że jestem wyrozumiały Na zdjęciu widać wyraźnie takie małe skupiska "czegoś". Biała kropka otoczona takim bladym nieregularnym kożuszkiem. I Ty widzisz te szczegóły na tym zdjęciu? Ja widzę tylko białe kropki i to małe Zrób może fotki samych tych kropek (makro) i tych szarawych owali bo wyglądają jak pęcherze pod jakąś błonką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Wyślę prawdopodobnie za pare godzin jak bede w domu z powrotem. Dziękuje zatem za bycie wyrozumiałym i życzę samych dobrych warek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Nie jest takie złe to zdjęcie. Jak się przybliży to widać białe kropki otoczone błoną. Mi to wyglada podejrzanie. Weź sobie próbkę pobierz tego piwa i ocen czy coś niepokojącego jest w aromacie lub smaku. Jak nie to może coś z tego wyjdzie - tak czy inaczej do szybkiego wypicia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Dużo tam różnych rzeczy pływa, więc o które chodzi? A może o wszystkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Najbardziej zastanawia mnie to 2 i 3 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Jeśli na powierzchni nie ma błony to częstą przyczyną takiego obrazu jest wydobywanie się z osadzonej na dnie fermentora gęstwy CO2. Wg mnie pozostaje ocena organoleptyczna. W przypadku dobrego smaku i innych walorów, ale jednak też niepewności, zostaje szybkie spożycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Piwo spróbowane i w smaku super. Zapach nadal nie do ocenienia bo zatkany nos, i jeszcze Chmielenie na zimno bedzie Wiec ulegnie zmianie Potem szybkie przelanie do butelek i zaciskam kciuki zeby się udało wszystko. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Hobbysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogrodnik16 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Witam Mam takie pytanko. robiłem ostatnio APA na drożdżach US WEST COAST M44. Piwo zeszło do 2 blg na cichej (8 dni fermentacji cichej) i nie wiem czy butelkować czy jeszcze poczekać? czy piwo zejdzie jeszcze niżej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Chyba ma burzliwej? Na cichej to już nie wiele drożdże dojadają bo jest ich mało. Jeśli chodzilo Ci o burzliwą to zaczekaj jeszcze 2 dni zmierz ponownie jeśli nadal będzie 2 blg, to można butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Najlepiej przekonać się czy zejdzie niżej eksperymentalnie - poczekaj kilka dni i zmierz ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogrodnik16 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Właśnie w tym problem. Jutro popołudniu muszę jechać do pracy i wracam dopiero za 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogrodnik16 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Chyba ma burzliwej? Na cichej to już nie wiele drożdże dojadają bo jest ich mało. Jeśli chodzilo Ci o burzliwą to zaczekaj jeszcze 2 dni zmierz ponownie jeśli nadal będzie 2 blg, to można butelkować. Najpierw była burzliwa 7 dni, a później 8 dni cichej. 8 dnia cichej sprawdzałem i było 2 BLG. Rurka jeszcze lekko od czasu do czasu bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Nikt szklanej kuli nie ma, aby ci napisać butelki lub nie. Możemy tylko spekulować. Przy odfermentowaniu do 2 blg raczej już wiecej nie powinno zejść. Ale ręki nie dam sobie uciąć. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 CO2 który już jest w piwie uwalnia się i rurka bulka. Na cichej to już Ci raczej niżej nie zejdzie. Następnym razem pamiętaj zanim zlejesz na cichą sprawdzaj Blg w odstępach 2 dniowych, jeśli wskazania będą takie same to można zlewać na cichą. A teraz to już nic nie zrobisz, albo butelkuj na własne ryzyko i kontroluj nagazowanie, albo na własne ryzyko zostaw na 2 tygodnie. Ogrodnik16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogrodnik16 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Dzięki bardzo za podpowiedź. Rozumie, że nikt Szklanej Kuli niema, ale chodziło mi tylko o Wasz punkt widzenia. Zaryzykuję i zabutelkuję najwyżej dam trochę mniej cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Witam. Właśnie zacieram moja drugą warkę, wsypałem słody etc i nie wiem jak zmierzyłem temperaturę ale po 20 minutach wyszła 72 stopnie od wsypania słodów. Czy to znaczy że nic z tego nie bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Wszystko będzie dobrze, jakoś tam się zatrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi