kosimazaki Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 A jaki zakres temperatur fermentacji podaje producent brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Polskie tłumaczenie podaje 21oC lecz na stronie producenta jest 13: http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/lager/pilsener Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 To takie "górne dolniaki", 21°C to dla nich stanowczo za dużo, jeśli możesz obniż temperaturę. Ale słabo czytałeś opis jeleniu: "May produce an eggy smell (this will dissipate with bottle age)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Kupiłem karuk i nie wiem jak go stosować ile dawkować,jak przechowywać?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 w posiadaniu komisji PSPD ds grodziskiego jest instrukcja jak karuku używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 w posiadaniu komisji PSPD ds grodziskiego jest instrukcja jak karuku używać. To mu Wiktor pomogłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 To mu Wiktor pomogłeś no bardzo, teraz wie do kogo napisać żeby dostać oryginalną instrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 no bardzo, teraz wie do kogo napisać żeby dostać oryginalną instrukcję Z tym że to już nie jest szybka pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) Ludzie ten wątek to nie ***** !!! Nie da się upchnąć każdego pytania, zwłaszcza tego na które odpowiada wyszukiwarka. Stoisz nagarem z garścią tego środka żeby zadawać takie pytanie? Edytowane 24 Lutego 2012 przez elroy Edycja wulgaryzmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 zwłaszcza że karuk jest po fermentacji to można chwilę przeciągnąć dlatego odpowiedź nie musi być wybitnie szybka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Karuk delikatnie trzeba wmieszać w piwo przed rozlewem. Major 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Kupiłem karuk i nie wiem jak go stosować ile dawkować,jak przechowywać?. to ten w płynie ?,tak się zastanawiałem co to właściwie jest,jeżeli karuk (a zapewne jest to zwykły klej rybi ,a nie żaden karuk z pęcherzy jesiotrowatych) to musi być czymś konserwowany i to raczej ostro,swego czasu wykorzystywałem karuk w postaci suchej (nie do piwowarstwa) i po paru dniach lodówce skisi się to,widocznie ten płynny musi być jakoś obrobiony,ze nie psuje się,zapewne trzeba w lodówce trzymać i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Cześć, Uwarzone wczoraj 24 litry hefe-weizen dziś uciekają z fermentora. Mam się tym martwić i czy trzeba/da się go jakoś powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Cześć, Uwarzone wczoraj 24 litry hefe-weizen dziś uciekają z fermentora. Mam się tym martwić i czy trzeba/da się go jakoś powstrzymać to zależy - jeśli dogonisz je na piechotę to nie musisz sie martwić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Zbierz ile możesz tej piany do słoka, zalej przegotowaną zimną wodą i będziesz miał drożdże na następny raz. Możesz założyć blow-off tube, przenieść w nieco chłodniejsze miejsce do czasu gdy fermentacja się zwolni albo przygotować się do czystrzenia podłogi (a może też ścian i sufitu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Cześć .....w posiadaniu komisji PSPD ds grodziskiego jest instrukcja ...... ło matko chyba się zapiszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jak długo umyte,wysterylizowane butelki mogą stać na suszarce zanim zostaną napełnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jak do góry dnem, to długo. Mikroby nie mają nóg i nie wlezą od spodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jak do góry dnem, to długo. Mikroby nie mają nóg i nie wlezą od spodu. To dość odważna teoria... Chociaż w kuchni trzymałem zdezy butelki 2 dni przy opóźnieniu przy nalewaniu i problemu nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 To dość odważna teoria... Chociaż w kuchni trzymałem zdezy butelki 2 dni przy opóźnieniu przy nalewaniu i problemu nie miałem. Trochę zmutowały drożdże u Ciebie w browarze Ale to prawda. Różne ustrojstwa mają rzęski i inne takie duperele do poruszania się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasss Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Witam! Pierwszy raz będę czyuścił butelki sterylizatorem(http://www.homebrewing.pl/sterylizator-butelkowy-lux-p-67.html) co ile butelek wymieniać OXI? i czy wlanie litra wystarczy? rozumiem, ze każdą butelke wystarczy raz "przepompowac". Z gory dzieki Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 To dość odważna teoria... Chociaż w kuchni trzymałem zdezy butelki 2 dni przy opóźnieniu przy nalewaniu i problemu nie miałem. Ale ile z tych mikrobow zepsuje nam piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Witam! Pierwszy raz będę czyuścił butelki sterylizatorem(http://www.homebrewi...y-lux-p-67.html) co ile butelek wymieniać OXI? i czy wlanie litra wystarczy? rozumiem, ze każdą butelke wystarczy raz "przepompowac". Z gory dzieki Kuba Zadaj to pytanie, ale po przeczytaniu całego wątku właśnie tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Witam! Pierwszy raz będę czyuścił butelki sterylizatorem(http://www.homebrewi...y-lux-p-67.html) co ile butelek wymieniać OXI? i czy wlanie litra wystarczy? rozumiem, ze każdą butelke wystarczy raz "przepompowac". Z gory dzieki Kuba Spokojnie możesz używać OXI do dezynfekcji butelek. Mozesz przepompować raz, możesz kilka razy. Roztworu nie musisz wymieniać jeśli dezynfekujesz butelki na jedną warkę. Ja w międzyczasie w tym samym roztworze dezynfekuje wężyki i rurkę do rozlewu. Jak na razie obyło się bez problemów. Edytowane 24 Lutego 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Pierwszy raz będę czyuścił butelki sterylizatorem(http://www.homebrewi...y-lux-p-67.html) co ile butelek wymieniać OXI? i czy wlanie litra wystarczy? rozumiem, ze każdą butelke wystarczy raz "przepompowac". Ja butelkę przepompowywuję trzy razy. Choć w sumie nie wiem po co bo pewnie raz wystarczy :-). Ale ja za to butelek nie myję wcześniej (tylko płuczę wodą po wypiciu). 1L w zupełności wystarczy na 50 butelek a pewnie i na więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi