DanielN Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 2 godziny temu, Kaniutek napisał: W kredzie piszacej jest bardzo duża domieszka gipsu, a kalcyt jest w znacznej mniejszosci. @Kaniutek informacje wyczytałem calkiem niedawno temu. Co do składu zanim wkleiłem post upewniałem się posłkując tą defininicją. Warto by było sprostować jeżeli jest inaczej by innych nie wprowadzać w błąd. @Wuuu jeżeli pH utrzyma Ci się na poziomie to znaczy, że masz węglan wapnia i da rade utrzymać. Mam tylko nadzieję że jakoś policzyłem jego ilość, bo reakcja Ci poszła nadzwyczaj dobrze. Jednak jeżeli spadek będzie następował szybko to znaczy że @Kaniutek ma rację i w kupionej kredzie masz jednak przeważnie dwuwodny CaSO4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Nie wiem, czy wywołujesz mnie do tablicy, czy informujesz. Ale jesli wywołujesz, to biorę tę krędę do tablicy i mówię, że jest w niej głównie gips. O taką kredę piszącą mi chodziło. Gips czyli siarczan wapnia, w odróżnieniu do Kalcytu czyli węglanu wapnia. Jesli używałes "kredy do tablicy", miałeś problemy z przereagowaniem z octem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalnyrc Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 4 godziny temu, Kaniutek napisał: Nie wiem, czy wywołujesz mnie do tablicy, czy informujesz. Ale jesli wywołujesz, to biorę tę krędę do tablicy i mówię, że jest w niej głównie gips. O taką kredę piszącą mi chodziło. Gips czyli siarczan wapnia, w odróżnieniu do Kalcytu czyli węglanu wapnia. Jesli używałes "kredy do tablicy", miałeś problemy z przereagowaniem z octem. W oszołomie albo tesko jakiś czas temu wziołem latorośli kredę Maped w składzie ma węglan wapniowy i pigmenty. Ma jeszcze białą, dostała od kogoś.Tam jest węglan wapniowo magnezowy i gips sprasowany i kaolin. Tą drugą ciężej z podjazdu zmyć i jak złapie wilgoć to słaba jest. Wynika z tego że trzeba sprawdzać nastepbym razem na zakupach. Także dzięki Panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 25 kg kredy pastewnej dla zwierząt kosztuje 10 pln. Czyli okolo tyle, ile pudelko bialej kredy szkolnej...W zasadzie, jest to najczystsza, dostępna na rynku forma węglanu wapnia. Czystszą formę mają juz tylko odczynniki chemiczne, w cenach po kilka tysięcy procent wyższych.Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Po co karmić bydlo kreda? Wtedy mleko jest białe? mój syn kiedyś powiedział... Tato ta klowa (krowa) w blonzowe łatki daje mleko o smaku toffi?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Powazny niedobor wapnia objawa sie najpierw tym, ze nie mozna podniesc piwa do ust Później robi sie juz tylko gorzej. Zwierzeta dzialaja tak samo jak czlowiek.Pierwszy lepszy z brzegu link do wyjasnienia: https://zdrowie.tvn.pl/a/niedobor-wapnia-objawy-przyczyny-uzupelnianie-brakowPS1. Podobnie sie dzieje przy niedobirach innych mineralow.PS2. Tak weglan wapnia czyli kreda jest doskonalym zrodlem wapnia dla zwierzat.Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalnyrc Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 12 godzin temu, Kaniutek napisał: 25 kg kredy pastewnej dla zwierząt kosztuje 10 pln. Czyli okolo tyle, ile pudelko bialej kredy szkolnej... W zasadzie, jest to najczystsza, dostępna na rynku forma węglanu wapnia. Czystszą formę mają juz tylko odczynniki chemiczne, w cenach po kilka tysięcy procent wyższych. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka No pewnie tak. Ale tutaj wygląda jako sytuacja nagła i trzeba ratować czym się da. Chłop nie przewidział. Jak się uda to będzie git malina, trzeba tylko czytac skład tego co kupujesz bo jest i gips i jest bez gipsu. Pewnie prawie wszystka kreda ma ten gips ale jak widać są też bez gipsu i awaryjnie może pradza. Z drugiej strony tak jak mówisz kupić worek i co z tym robić. Ja bym tam wolał przepłacać i kupić w sklepie piwowarskim mały woreczek albo lepiej dwa na zapas. Może Wuu niech poleje tą kredę octem i zobaczyć. Jak gips to nie będzie nic, dobrze mówię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Mozna kupic weglan wapnia do zakwaszania wina. Za 100g płaci sie cos kolo 3/4 ceny 25kg worka kredy paszowej.Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 No pewnie tak. Ale tutaj wygląda jako sytuacja nagła i trzeba ratować czym się da. Chłop nie przewidział. Jak się uda to będzie git malina, trzeba tylko czytac skład tego co kupujesz bo jest i gips i jest bez gipsu. Pewnie prawie wszystka kreda ma ten gips ale jak widać są też bez gipsu i awaryjnie może pradza. Z drugiej strony tak jak mówisz kupić worek i co z tym robić. Ja bym tam wolał przepłacać i kupić w sklepie piwowarskim mały woreczek albo lepiej dwa na zapas. Może Wuu niech poleje tą kredę octem i zobaczyć. Jak gips to nie będzie nic, dobrze mówię?Sprawdziłem. Miałem co prawda ocet balsamiczny ale trochę się pieniło w kontakcie z kredą, więc chyba będzie git. Dziś po robocie zmierze jeszcze pH czy się ustabilizowało i dam znać.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka rafalnyrc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Jak myślicie - czy 48 godzin to wystarczająco, żeby uznać że fermentacja nie ruszyła i dać kolejne drożdże? (Blond Ale 17blg w 19 stopniach, 4-dniowa gęstwa "FM Belgijskie Pagórki" po Belgian Pale Ale 12blg)? Czy może jeszcze próbować podnieść temperaturę? Mam 2 godziny do zamknięcia sklepu, dlatego pytam tutaj. I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant. Edytowane 14 Listopada 2018 przez burymichu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 15 minut temu, burymichu napisał: Jak myślicie - czy 48 godzin to wystarczająco, żeby uznać że fermentacja nie ruszyła i dać kolejne drożdże? (Blond Ale 17blg w 19 stopniach, 4-dniowa gęstwa "FM Belgijskie Pagórki" po Belgian Pale Ale 12blg)? Czy może jeszcze próbować podnieść temperaturę? Mam 2 godziny do zamknięcia sklepu, dlatego pytam tutaj. mysle ze po 2 dniach wzrasta ryzyko infekcji, do tego nowe drozdze tez nie rusza od razu wiec ja bym zadawał (mierzyłeś blg? czesto nie ma typowych oznak , a juz dawno po burzliwej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 11 minut temu, leonzn napisał: mysle ze po 2 dniach wzrasta ryzyko infekcji, do tego nowe drozdze tez nie rusza od razu wiec ja bym zadawał (mierzyłeś blg? czesto nie ma typowych oznak , a juz dawno po burzliwej) Nie patrzyłem na typowe oznaki, tylko na wskazanie iSpindel - mam pomiar gęstości co 30 minut i stoi jak zaklęty. A niezależnie od tego - zero piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Masz pewność że działa?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 10 minut temu, RobertSlask napisał: Masz pewność że działa? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Tak - kalibrowałem go. A nawet gdyby nie pokazywał prawidłowo wartości BLG to zmieniałby się kąt nachylenia. 1 BLG to jakieś 2,5 stopnia a ja od 48 godzin mam wahania na poziomie 0,02 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Nadzieja umiera ostatnia!!! Wracam do domu i widzę wybrzuszoną pokrywę i delikatną warstwę piany! Do tego odczyt BLG zaczął delikatnie, ale stanowczo wzrastać! Może jest jeszcze jakaś nadzieja Edytowane 14 Listopada 2018 przez burymichu Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Jakby kogoś interesował jeszcze temat mojego startera bakteryjnego po zadaniu kredy szkolnej, to dziś pH 4.9. Wczoraj przed zadaniem kredy bylo pH 4.5. Więc bufor chyba działa. Pytanie tylko czy tam jeszcze te bakterie żyją i czy zakwaszą mi docelową brzeczkę 25l 7-8Blg? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Spróbuj zarazić mleko tą brzeczką i postawić na kaloryferze albo na tyle lodówki. Jutro będziesz wiedział czy żyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganci Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 czesc, mam wielki problem po chmieleniu piwa, "przefiltrowałem" gorącą zawartość gara wraz z kłaczkami praktycznie wszystkimi. Po ochłodzeniu dopiero zobaczyłem ile osadów mam w fermentorze. Zostawiłem fermentor na noc temp. ok 15 stopni. Musze jescze raz przefiltowac brzeczke, w jaki sposob to zrobic najlepiej, na zimno przez whirpool czy gotowac jeszcze raz i dopiero filtrowac? prosze o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Zrób zdjęcie, osady na dnie to normalna sprawaWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganci Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 mam w fermentorze 16l brzeczki wraz z osadami, z czego około 5l to osady na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Ja zostawilbym to w spokoju. Popracuj nad techniką dekantacji:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Oczywiście mam na myśli dekantację z kadzi warzelnej do fermentoraWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganci Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 zostawiłbyś w spokoju i zadawał drożdże czy zlewał brzeczkę i zadawał drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 U mnie to już dawno byłoby przefermentowane dodaj drożdży i nie trzeba w tym:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 W spokoju i drożdże. Osady po fermentacji pewnie zbiją się razem z gęstwą i nie będzie tego aż tyle. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi