Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

17 minut temu, Przemysław Osmólski napisał:

 Czy to normalne  (zdjęcie) 7 dzień fermentacji, zaszczepione gestwą z poprzedniej warki US 05 ok 100 ml jasnej części gestwy prosto z poprzedniej warki(w dzień przelewania tej poprzedniej na cicha po odstaniu aż do rozwarstwienia) - mój pierwszy raz zadawania drozdzy w ten sposób(zawsze wcześniej były nowe z saszetki). 13 blg na start. Aktualne blg ok 7 mierzone refraktometrem wiec wg kalkulatora 3.1 blg

 

 

 

Wygląda całkiem normalnie 

Link to comment
Share on other sites

18 stc prawie cały czas. Jednego dnia jak nie zapomniałem zamknąć porządnie okno to było 16 stc w pokoju w trzecim dniu fermentacji. Tez mi się wydaje ze jest ok, po prostu to mój pierwszy raz i wolę się upewnic. Z rurki pachnie przyjemnie wiec chyba wszystko ok.  Dzięki. 

 

A jak by nie opadło to czy w ok 10 -12 dniu mogę zlecać na cicha ? Normalnie wezyk kranik i do linii tej czapy ? Czy najpierw coś z ta z czapą zrobić?  

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Przemysław Osmólski napisał:

18 stc prawie cały czas. Jednego dnia jak nie zapomniałem zamknąć porządnie okno to było 16 stc w pokoju w trzecim dniu fermentacji. Tez mi się wydaje ze jest ok, po prostu to mój pierwszy raz i wolę się upewnic. Z rurki pachnie przyjemnie wiec chyba wszystko ok.  Dzięki. 

 

A jak by nie opadło to czy w ok 10 -12 dniu mogę zlecać na cicha ? Normalnie wezyk kranik i do linii tej czapy ? Czy najpierw coś z ta z czapą zrobić?  

 

Jak nie opadnie samo to zabeltaj delikatnie i czapa powinna zniknąć. Tylko zrób to chociaż dzień przed rozlewem bo możesz zruszyc osady 

Link to comment
Share on other sites

Część potrzebuje pomocy jak przeprowadzić burzliwą fermentację. Za 20min skończę gotowanie i nwm jak przygotować fermentor. Chodzi o to że napotkałem się aby nie domykać pokrywki i nie dawać ten plastikowej na górę co pokazuje że bulgocze. Ponieważ i tak by wywaliło. Czy mogę dać ta rurkę i nie zatykać jej od góry ? Czy jak to zrobić. Dzięki sorki za błędy i chaos mojego pytania.

Link to comment
Share on other sites

Część potrzebuje pomocy jak przeprowadzić burzliwą fermentację. Za 20min skończę gotowanie i nwm jak przygotować fermentor. Chodzi o to że napotkałem się aby nie domykać pokrywki i nie dawać ten plastikowej na górę co pokazuje że bulgocze. Ponieważ i tak by wywaliło. Czy mogę dać ta rurkę i nie zatykać jej od góry ? Czy jak to zrobić. Dzięki sorki za błędy i chaos mojego pytania.
Zacznij od czytania wiki, albo może "warze z Kopyrem"... Rurki Ci nie wywali, przecież masz przez nią ujście dla gazu. Można też fermentowac z niedomknietym wiekiem (uchylasz lekko z jednej strony, dosłownie zamykasz i unosisz na tyle żeby tylko się odpielo z mocowania), z uchylonym wiadrem ryzykujesz... W sumie nic. Z rurka ryzykujesz że przy przenoszeniu zassie Ci wodę do środka. Dlatego nie warto dawać jej jakoś bardzo dużo.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Adam Pawlicki napisał:

Zacznij od czytania wiki, albo może "warze z Kopyrem"... Rurki Ci nie wywali, przecież masz przez nią ujście dla gazu. Można też fermentowac z niedomknietym wiekiem (uchylasz lekko z jednej strony, dosłownie zamykasz i unosisz na tyle żeby tylko się odpielo z mocowania), z uchylonym wiadrem ryzykujesz... W sumie nic. Z rurka ryzykujesz że przy przenoszeniu zassie Ci wodę do środka. Dlatego nie warto dawać jej jakoś bardzo dużo.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

Widzisz ja raz sie pokusilem fermentowac z "uchylona pokrywa" i piwo wylalem z powodu muszek, ktore jakims cudem sie w ta mikro szczeline dostaly. . Rurke uwazam za bezpieczniejsza opcje :D

19 minut temu, RobertSlask napisał:

 

Co to jest nwm? ?

 

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

 

 

Domyslam sie ze nie wiem :D

Link to comment
Share on other sites

Dobra dzięki postanowiłem fermentować z rurką. Przepraszam za takie niejasne tłumaczenie problemu. Wszystko poszło prawie tak jak chciałem, oprócz chłodzenia brzeczki. Udało mi się ją schłodzić do 37 stopni i zacząłem przelewać do fermentora myśląc ,że te 10 C wytraci przy przelewaniu. Okazało się ,że straciła tylko 1 stopnień. o 3 nad ranem skończyłem i zamknąłem fermentor z brzeczką o temperturze 35C postanowiłem poczekać i dodać drożdze rano gdy brzeczka się ochłodzi. Około 10:00 dałem drożdze w temperaturze brzeczki 27C. Teraz jest 23C. Mam nadzieje ,że nie doszło do jakiegoś zakażenia i nie będzie problemu z tym p[óźnym dodaniem drożdzy. Narazie nic szczególnego się nie dzieje.  Na przyszłoś już będe wiedział, człowiek się uczy na błędach.

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, INTseed napisał:

Źle zrobiłeś dodając drożdze w tak wysokiej temperaturze. To największy błąd początkujących. Też taki robiłem.
Jeśli nie masz możliwości schłodzić niżej kup FM53 kveiki.

Nie chciałem dużej czekać, bałem się że taki czas zaszkodzi brzeczce bez drożdży. Co do chłodzenia to włożyłem garnek z brzeczką do  większego garnka dzięki czemu powstał taki pierścień wolnego miejsca o szerokości 2-3 cm. Do niego wylewałem zimną wodę a on chłodził ścianki garnka z brzeczką . Po jakiejś godzinie ze 100 stopni zostało 40. Mogłem jeszcze wylać i wlać zimną wodę  ze 2 razy,wtedy by było raczej dobrze wszystko.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, GrubyDzoló napisał:

dałem drożdze w temperaturze brzeczki 27C. 

 

Duży błąd. Mniej zaszkodziło by zaczekać i zadać drożdże w dużo niższej temperaturze. To piwo nie będzie najlepsze. Następnym razem zrób jak trzeba. 

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Mam zamiar uwarzyć harcerskie ok 5 blg 20L na t58 z chmieli mam waimee citre amarilloo. Pytanie jak chmielić?
Ostrożnie. Daj na hopstand po 15g Citry i Amarillo. Na zimno powtórz zabieg. Nie chmiel nic na goryczkę.Będziesz zadowolony.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Moi mili, za moment mam zamiar dodać z 1.2kg mrożonych malin do 10l berinera i tu pytanie czy dodać tak po prostu luzem, czy blendować, czy jeszcze inaczej?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, RobertSlask napisał:

Oczywiście że przetrwalników nie zabijesz w ten sposób, ale grzyby i inne zarazki juz tak, takie jest moje przekonanie, że lepiej sparzyć niż wylać warke

@RobertSlask nie zabijesz. Nie ma takich szans. Dopiero dłuższe gotowanie zabije Ci formy wegetatywne, tyndalizacja można założyć, że również formy przetrwalnikowe. Jakby parzenie pomagało nikt by nie pasteryzował żywności. Berliner weisse za sprawą niskiego pH powinien sobie poradzić z czystymi owocami. 

Lany wrzątek bardzo szybko traci energię i staje się mało skuteczny jako środek dezynfekujący. Wrzątek raczej bym traktował jako środek myjący.

Link to comment
Share on other sites

Też byłem tego zdania i wsypałem mrożonki bezpośrednio. Jak to piwo się nie zakaziło do tej pory, mimo tego co przeszło, to już niczym się nie zakazi :)
Ładny kolorek od razu złapało.

2bceddf2db9f3efbe2a42f921b46c148.jpgf27e206f8a0bcd56e83ea5d4a2369e4f.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Edited by Wuuu
Link to comment
Share on other sites

Witajcie,

mam pytanie dość na szybko.

W sobotę uwarzyłem pszeniczne karmelowe - wyszło mi 9 brix czyli cieniutkie. Do piwa wrzuciłem 4 łyżki gęstwy lagerowej po Porterze 20 brix.

Piwo do teraz nie ma żadnych oznak fermentacji, ani piana się nie robi ani nie bulka. Piwo było napowietrzone jak zwykle, przelane z wiadra do wiadra z wysokości ok 1,5m. Od zadania drożdży mineło już ok 56h. Piwo stoi w temp. otoczenia 10 st. 

 

Co myślicie czy poczekać jeszcze czy dodać kolejną porcję gęstwy?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.