eresjot Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Mieszkam pod Poznaniem od strony Rataj właśnie. Chętnie skorzystam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Wielkie dzięki dla użytkownika Mibor, który poratował drożdżami i doradził jak dalej postępować. Drożdże ponownie zadałem w niedzielę wieczorem, rozpuszczając je uprzednio w wodzie schłodzonej do temp. 30 stopni C. Po 15 minutach wlałem je do brzeczki i solidnie napowietrzyłem mieszając łyżką piwowarską. Dziś mija czwarty dzień fermentacji. Drożdże ruszyły dopiero we wtorek, na tę chwilę mam 1,5 cm kożucha na ściance fermentora. Spodziewałem się szybszej fermentacji ale to chyba przez niska temperaturę, proszę sprostujcie mnie jeśli się myślę bo to moja pierwsza warka i mogę się mylić. Początkowo termometr wskazywał 19 stopni, więc chyba dobrze ale termometr stał na regale, na wysokości twarzy. Kiedy przestawiłem go na podłogę, obok fermentora (wczoraj) to okazało się że "przy gruncie" jest tylko 15,5 stopnia:) W recepcie jest napisane, że burzliwa powinna być w temp. 18-21 stopni. Więc chyba trochę za zimno było. Dzisiaj rano podkręciłem trochę termostat na grzejniku. Powinno być teraz burzliwej. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 To z temperaturą wyszedł mały psikus, pewnie od podłogi jeszcze trochę chłodniej było. Te 15 stopni jest spoko, ale na pewno nie przyspieszyło to startu fermentacji. Z podnoszeniem temperatury nie szalałbym za bardzo, te 20 stopni dałbym pod koniec fermentacji kiedy już drożdże będą dojadać. Nie spiesz się z przelewaniem na "cichą", a wręcz nie rób tego jeśli nie planujesz odbierać drożdży. Jeśli będziesz chmielił na zimno to syp chmiel do tego wiadra w którym fermentujesz. No i ja bym nie zaglądał tam przez 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Nie planuję zbierać gęstwy, jeszcze nie na tym etapie mojej piwnej edukacji. Ale czytałem, że przelanie brzeczki na cichą i tym samym odseparowanie jej od osadu drożdżowego powoduje, że piwo lepiej się wyklaruje. Rezygnować z tego? Oczywiście będę chmielił na zimno, w końcu do AIPA. Powstrzymuję ciekawość i nie zamierzam otwierać pojemnika aż do momentu testu końca fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 11 minut temu, rs.juszczak napisał: Nie planuję zbierać gęstwy, jeszcze nie na tym etapie mojej piwnej edukacji. Ale czytałem, że przelanie brzeczki na cichą i tym samym odseparowanie jej od osadu drożdżowego powoduje, że piwo lepiej się wyklaruje. Nie mam do końca przekonania. Podczas przelewania natleniasz brzeczkę, wzburzasz też osady. Ja nigdy na cichą nie zlewam. Przed rozlewem robię cold crash. Nie mam problemów z klarownością. Myślę, że większym problemem od klarowności piwa jest jego utlenienie więc staram się tą przypadłość ograniczać. Nie twierdzę, że któraś metoda jest lepsza od drugiej ale skoro jesteś początkujący to radziłbym Ci darować sobie zlewanie na cichą. Zrób wszystko w jednym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Piwo klaruje czas, można to przyspieszyć niską temperaturą i uważną dekantacją znad osadów. Ja bym nie przelewał na "cichą", zdecydowanie lepiej skupić się na skutecznym odfiltrowaniu chmielin przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Robie wlasnie ful aroma hop. W przepisie na 20L mam dac 23g magnum 11.7% a-k ale juz widze ze piwa bedzie jakies 25-26L. Mam jeszcze Lubelski 2.8% A-K. Czy jest sens rzucic jakies 10-15g tego lubelskiego razem z magnumem od poczatku gotowania ? Czy wtedy zadziala on na goryczke ? Ps. Lubelski na koniec tez daje na aromat. Ale mam paczke 100g lubelskiego wiec mi wystarczy. Oczywiscie nie sype calosci na aromat. Na aromat pójdzie 55g. Dajcie znac bo za 30min brzeczka bedzie juz sie gotowac. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Wziąłeś pod uwagę odparowanie i straty po chmieleniu?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Tak uwzglednilem. Gotowego piwa bedzie 25L. Powiem jeszcze ze nie mam innych chmieli a ten magnum co mam to resztka z ostatniego warzenia i akurat jest idealnie pod ten przepis no ale piwa bedzie ok 5L wiecej niz w przepisie. Musze tylko wiedziec czy ten lubelski zadziala na goryczke jak wrzuce go od poczatku gotowania i czy nie bedzie jakis nieporzadanych efektow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Śmiało wrzucaj, lubelski jest okWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Ok dzieki. Obecnie w garze mam ok 37L brzeczki a z obserwacji wiem ze po 1,5h gotowaniu odparowywuje mi jakies 10-12L + osad to zostanie okolo 25L Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Panowie jestem przed zadaniem drożdży, tylko chyba coś nie pykło us05 zadane do wody o temp 30stopni minęło 30min i nie ma żadnego efektu tylko mleczna woda. Zawsze tworzyła się gesta piana a tu nic Zadawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zadawać, będzie dobrze. Tylko jak jeszcze chwilę poczekasz to padną z głodu.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zadałem chwilę po zadaniu pytania, z resztą nie miałem za bardzo wyboru a wiedziałem że czekać nie wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 A tak serio to po jakim czasie zrehydrytowane drożdże giną? Ile jest czasu na ich zadanie? Mam tu małe problemy z filtracją chmieliny, a drożdże sobie stoją już jakiś czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Możesz już je zadać jeśli filtrujesz do docelowego wiadra, napowietrzysz z drożdżami w środku. Zaleca się uwadniać drożdże 15-20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Fermentacja Weizena po 14 dniach w temperaturze 21-22°C zeszła z 13.5 do 7 BLG. Wydaje mi się trochę za wcześnie na przelewanie na cichą, a Wy co myślicie? Nie warzę w miejscu zamieszkania, więc każdy wyjazd w celu sprawdzenia to dla mnie pół godziny w jedną stronę + paliwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Po jakiego grzyba robić cicha w weizenie? Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Chcę żeby było dobrze odfermentowane i nie mieć granatów. Ale 7 BLG to chyba i tak za dużo przed butelkowaniem, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Przelewanie piwa do drugiego fermentatora ma sens wtedy, gdy chmielisz na zimno i chcesz zebrać gęstwę, jak nie zbierasz gęstwy i nie chmielisz na zimno to zostaw w tym fermentatorze co masz teraz. Przelanie nie pomoże w odfermentowaniu, a może zaszkodzić jak za wcześnie przelejesz. Poza tym każde przelanie to zwiększenie szansy na infekcję piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 2 godziny temu, moler napisał: Fermentacja Weizena po 14 dniach w temperaturze 21-22°C zeszła z 13.5 do 7 BLG. Wydaje mi się trochę za wcześnie na przelewanie na cichą, a Wy co myślicie? Nie warzę w miejscu zamieszkania, więc każdy wyjazd w celu sprawdzenia to dla mnie pół godziny w jedną stronę + paliwo. Po pierwsze podaj zasyp i jak zacierałeś, jakie drożdze. Po drugie czym robiony pomiar? To są podstawy bez tych informacji twój post nic nie wnosi. Wręcz niemożliwe żeby zeszło tylko do 7 blg, w temp. 21-22 stopnie, podczas burzliwej miałeś z 25 stopni brzeczkę. Ja fermentuje Fermentis WB-06 i fermentację zaczynam w 18 stopniach brzeczki i tak utrzymuje 7 dni, potem 20 i po 14 dniach w kega.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 3 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Po pierwsze podaj zasyp i jak zacierałeś, jakie drożdze. Po drugie czym robiony pomiar? To są podstawy bez tych informacji twój post nic nie wnosi. Wręcz niemożliwe żeby zeszło tylko do 7 blg, w temp. 21-22 stopnie, podczas burzliwej miałeś z 25 stopni brzeczkę. Ja fermentuje Fermentis WB-06 i fermentację zaczynam w 18 stopniach brzeczki i tak utrzymuje 7 dni, potem 20 i po 14 dniach w kega.. Słody: Słód Pilzneński 1,5kg Słód Pszeniczny 2,5kg Słód Karmelowy 30 - 0,2kg Zacieranie: 46 stopni - 15 minut 62 stopnie - 25 minut 72 stopnie - 40 minut Próba jodowa 78 stopni - 10 minut Drożdże WB-06 Pomiar wykonywany refraktometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 3 minuty temu, moler napisał: Słody: Słód Pilzneński 1,5kg Słód Pszeniczny 2,5kg Słód Karmelowy 30 - 0,2kg Zacieranie: 46 stopni - 15 minut 62 stopnie - 25 minut 72 stopnie - 40 minut Próba jodowa 78 stopni - 10 minut Drożdże WB-06 Pomiar wykonywany refraktometrem. Wszystko w temacie gęstość po korekcie masz na zdjęciu. Zatarłeś na słodko i twierdzę że niżej nie zejdzie. Zmierz w odstępie 2 dni i jak się nie zmieni to w butelki. Nic nie kombinuj. moler 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Ludzie, co jest z wami? @moler, piszesz to samo w różnych wątkach, w tym w OSTRYM DYŻURZE, podając recepturę na swoje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 @x1d Odpowiadam ludziom na pytanie. Temat nie jest już pilny, gdyż jak pisałem w pierwszym moim poście w tym wątku, nie warzę w miejscu zamieszkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi