Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki dla użytkownika Mibor, który poratował drożdżami i doradził jak dalej postępować. Drożdże ponownie zadałem w niedzielę wieczorem, rozpuszczając je uprzednio w wodzie schłodzonej do temp. 30 stopni C. Po 15 minutach wlałem je do brzeczki i solidnie napowietrzyłem mieszając łyżką piwowarską.

Dziś mija czwarty dzień fermentacji. Drożdże ruszyły dopiero we wtorek, na tę chwilę mam 1,5 cm kożucha na ściance fermentora. Spodziewałem się szybszej fermentacji ale to chyba przez niska temperaturę, proszę sprostujcie mnie jeśli się myślę bo to moja pierwsza warka i mogę się mylić. Początkowo termometr wskazywał 19 stopni, więc chyba dobrze ale termometr stał na regale, na wysokości twarzy. Kiedy przestawiłem go na podłogę, obok fermentora (wczoraj) to okazało się że "przy gruncie" jest tylko 15,5 stopnia:) W recepcie jest napisane, że burzliwa powinna być w temp. 18-21 stopni. Więc chyba trochę za zimno było. Dzisiaj rano podkręciłem trochę termostat na grzejniku. Powinno być teraz burzliwej.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To z temperaturą wyszedł mały psikus, pewnie od podłogi jeszcze trochę chłodniej było. Te 15 stopni jest spoko, ale na pewno nie przyspieszyło to startu fermentacji. Z podnoszeniem temperatury nie szalałbym za bardzo, te 20 stopni dałbym  pod koniec fermentacji kiedy już drożdże będą dojadać. Nie spiesz się z przelewaniem na "cichą", a wręcz nie rób tego jeśli nie planujesz odbierać drożdży. Jeśli będziesz chmielił na zimno to syp chmiel do tego wiadra w którym fermentujesz. No i ja bym nie zaglądał tam przez 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie planuję zbierać gęstwy, jeszcze nie na tym etapie mojej piwnej edukacji. Ale czytałem, że przelanie brzeczki na cichą i tym samym odseparowanie jej od osadu drożdżowego powoduje, że piwo lepiej się wyklaruje. Rezygnować z tego?

Oczywiście będę chmielił na zimno, w końcu do AIPA. Powstrzymuję ciekawość i nie zamierzam otwierać pojemnika aż do momentu testu końca fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, rs.juszczak napisał:

Nie planuję zbierać gęstwy, jeszcze nie na tym etapie mojej piwnej edukacji. Ale czytałem, że przelanie brzeczki na cichą i tym samym odseparowanie jej od osadu drożdżowego powoduje, że piwo lepiej się wyklaruje.

 

Nie mam do końca przekonania. Podczas przelewania natleniasz brzeczkę, wzburzasz też osady. Ja nigdy na cichą nie zlewam. Przed rozlewem robię cold crash. Nie mam problemów z klarownością. Myślę, że większym problemem od klarowności piwa jest jego utlenienie więc staram się tą przypadłość ograniczać. Nie twierdzę, że któraś metoda jest lepsza od drugiej ale skoro jesteś początkujący to radziłbym Ci darować sobie zlewanie na cichą. Zrób wszystko w jednym fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Robie wlasnie ful aroma hop. W przepisie na 20L mam dac 23g magnum 11.7% a-k ale juz widze ze piwa bedzie jakies 25-26L. Mam jeszcze Lubelski 2.8% A-K. Czy jest sens rzucic jakies 10-15g tego lubelskiego razem z magnumem od poczatku gotowania ? Czy wtedy zadziala on na goryczke ? 

 

Ps. Lubelski na koniec tez daje na aromat. Ale mam paczke 100g lubelskiego wiec mi wystarczy. Oczywiscie nie sype calosci na aromat. Na aromat pójdzie 55g.

 

Dajcie znac bo za 30min brzeczka bedzie juz sie gotowac. Dzieki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak uwzglednilem. Gotowego piwa bedzie 25L. Powiem jeszcze ze nie mam innych chmieli a ten magnum co mam to resztka z ostatniego warzenia i akurat jest idealnie pod ten przepis no ale piwa bedzie ok 5L wiecej niz w przepisie.

Musze tylko wiedziec czy ten lubelski zadziala na goryczke jak wrzuce go od poczatku gotowania i czy nie bedzie jakis nieporzadanych efektow

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Panowie jestem przed zadaniem drożdży, tylko chyba coś nie pykło us05 zadane do wody o temp 30stopni minęło 30min i nie ma żadnego efektu tylko mleczna woda. Zawsze tworzyła się gesta piana a tu nic
Zadawać? 27f8dc2555e4a948229f86a44cc4c199.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja Weizena po 14 dniach w temperaturze 21-22°C zeszła z 13.5 do 7 BLG. Wydaje mi się trochę za wcześnie na przelewanie na cichą, a Wy co myślicie? Nie warzę w miejscu zamieszkania, więc każdy wyjazd w celu sprawdzenia to dla mnie pół godziny w jedną stronę + paliwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelewanie piwa do drugiego fermentatora ma sens wtedy, gdy chmielisz na zimno i chcesz zebrać gęstwę, jak nie zbierasz gęstwy i nie chmielisz na zimno to zostaw w tym fermentatorze co masz teraz. 

Przelanie nie pomoże w odfermentowaniu, a może zaszkodzić jak za wcześnie przelejesz. Poza tym każde przelanie to zwiększenie szansy na infekcję piwa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, moler napisał:

Fermentacja Weizena po 14 dniach w temperaturze 21-22°C zeszła z 13.5 do 7 BLG. Wydaje mi się trochę za wcześnie na przelewanie na cichą, a Wy co myślicie? Nie warzę w miejscu zamieszkania, więc każdy wyjazd w celu sprawdzenia to dla mnie pół godziny w jedną stronę + paliwo.

Po pierwsze podaj zasyp i jak zacierałeś, jakie drożdze.

Po drugie czym robiony pomiar?

To są podstawy bez tych informacji twój post nic nie wnosi.

Wręcz niemożliwe żeby zeszło tylko do 7 blg, w temp. 21-22 stopnie, podczas burzliwej miałeś z 25 stopni brzeczkę.

Ja fermentuje Fermentis WB-06 i fermentację zaczynam w 18 stopniach brzeczki i tak utrzymuje 7 dni, potem 20 i po 14 dniach w kega..

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał:

Po pierwsze podaj zasyp i jak zacierałeś, jakie drożdze.

Po drugie czym robiony pomiar?

To są podstawy bez tych informacji twój post nic nie wnosi.

Wręcz niemożliwe żeby zeszło tylko do 7 blg, w temp. 21-22 stopnie, podczas burzliwej miałeś z 25 stopni brzeczkę.

Ja fermentuje Fermentis WB-06 i fermentację zaczynam w 18 stopniach brzeczki i tak utrzymuje 7 dni, potem 20 i po 14 dniach w kega..

 

Słody:
Słód Pilzneński 1,5kg
Słód Pszeniczny 2,5kg
Słód Karmelowy 30 - 0,2kg

 

Zacieranie:

46 stopni - 15 minut

62 stopnie - 25 minut

72 stopnie - 40 minut

Próba jodowa

78 stopni - 10 minut

 

Drożdże WB-06

 

Pomiar wykonywany refraktometrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, moler napisał:

Słody:
Słód Pilzneński 1,5kg
Słód Pszeniczny 2,5kg
Słód Karmelowy 30 - 0,2kg

 

Zacieranie:

46 stopni - 15 minut

62 stopnie - 25 minut

72 stopnie - 40 minut

Próba jodowa

78 stopni - 10 minut

 

Drożdże WB-06

 

Pomiar wykonywany refraktometrem.

Wszystko w temacie gęstość po korekcie masz na zdjęciu.

Zatarłeś na słodko i twierdzę że niżej nie zejdzie.

Zmierz w odstępie 2 dni i jak się nie zmieni to w butelki.

Nic nie kombinuj.

gest.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.