Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie potrzębuję pilnej odpowiedzi w kwestii klarowania piwa (grodziskie) żelatyną. Czy jeśli dzisiaj (Za ok godzinę) dodam do piwka żelatyny to czy mogę rozlewać piwo do butelek powiedzmy jutro wieczorem? Nie będzie to za wcześnie?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie uzywam zelatyny do grodzisza, ale z mojej praktyki wynika, po ze 24-48h piwo z zelatyna jest gotowe do rozlewu. Jedyne co zauwazylem, to to, ze piwo musi odfermentowac do konca bo dosc czesto zdazalo mi sie lekko przegazowane piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to robię wedle schematu 10 dni cichej z chmielem a na ostatnie 2 dni żelatyna i do kega.

Ale żelatyna 2 ostatnie dni na ten chmiel, czy po chmieleniu trzeba zlać do nowego naczynia i dopiero dodać żelatyny na dwa dni ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Prawdopodobnie jutro rano będę robił pierwszego wita (taka moda).

Czy płatki pszeniczne błyskawiczne trzeba kleikować? Za dużo czytałem na raz i mam lekki mętlik w głowie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie dotyczące burzliwej fermentacji.

 

Dzisiaj mija dokładnie tydzień od czasu zadania drożdży, i nie wiem co zrobić - lepiej przelać na Cichą już dzisiaj (nie jestem pewien czy burzliwa już ustała), czy zostawić na burzliwej? Dodam tylko że dzisiaj jest ostatni dzień w który mogę przelać na cichą, później wyjeżdżam, i jeśli nie przeleje to piwo będzie musiało postać łącznie 3 tygodnie na "burzliwe" fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów.

Przed chwilą przygotowałem piwo z ekstraktów. Niestety wyszło trochę za ciepłe żeby dodać drożdży, więc zamknąłem fermentator i wystawiłem na balkon, żeby rano dokończyć. W między czasie nawodniłem drożdże (us-05), bo myślałem że skończę dziś. Czy drożdżom nie zaszkodzi jak będą się nawadniać do rana w zamkniętym słoiku? Schować na noc do lodówki, czy jak????

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów.

Przed chwilą przygotowałem piwo z ekstraktów. Niestety wyszło trochę za ciepłe żeby dodać drożdży, więc zamknąłem fermentator i wystawiłem na balkon, żeby rano dokończyć. W między czasie nawodniłem drożdże (us-05), bo myślałem że skończę dziś. Czy drożdżom nie zaszkodzi jak będą się nawadniać do rana w zamkniętym słoiku? Schować na noc do lodówki, czy jak????

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

 

No nie masz wyboru z drożdżami. Ja bym przetrzymał w lodówce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów.

Przed chwilą przygotowałem piwo z ekstraktów. Niestety wyszło trochę za ciepłe żeby dodać drożdży, więc zamknąłem fermentator i wystawiłem na balkon, żeby rano dokończyć. W między czasie nawodniłem drożdże (us-05), bo myślałem że skończę dziś. Czy drożdżom nie zaszkodzi jak będą się nawadniać do rana w zamkniętym słoiku? Schować na noc do lodówki, czy jak????

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

 

No nie masz wyboru z drożdżami. Ja bym przetrzymał w lodówce.

 

Ok, są w lodówce. Mam nadzieję że do rana nie zdziczeją i nie padną z głodu :D.

Dzięki za podpowiedź

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.