Granik Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dzięki wszystkim wielkie zabutelkuje i zobaczymy co będzie w myśl zasady - Co żeś se nawarzył to se wypij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Witam serdecznie potrzębuję pilnej odpowiedzi w kwestii klarowania piwa (grodziskie) żelatyną. Czy jeśli dzisiaj (Za ok godzinę) dodam do piwka żelatyny to czy mogę rozlewać piwo do butelek powiedzmy jutro wieczorem? Nie będzie to za wcześnie? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Mi się w temperaturze około 17°C w 12 godzin spokojnie klaruje (żelatyna wedle poradnika Scoobiego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Co prawda nie uzywam zelatyny do grodzisza, ale z mojej praktyki wynika, po ze 24-48h piwo z zelatyna jest gotowe do rozlewu. Jedyne co zauwazylem, to to, ze piwo musi odfermentowac do konca bo dosc czesto zdazalo mi sie lekko przegazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Można jednocześnie chmielić na zimno i dodać żelatyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Ja to robię wedle schematu 10 dni cichej z chmielem a na ostatnie 2 dni żelatyna i do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 no nic i tak pewnie jutro się nie wyrobię ( w planie 2 warki i zlanie przynajmniej 1 do butelek) zadam tę żelatynę dzisiaj max pojutrze wieczorem przeleje do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Ja to robię wedle schematu 10 dni cichej z chmielem a na ostatnie 2 dni żelatyna i do kega. Ale żelatyna 2 ostatnie dni na ten chmiel, czy po chmieleniu trzeba zlać do nowego naczynia i dopiero dodać żelatyny na dwa dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Wlewam ją do tego samego zbiornika gdzie chmiel. (chmielę granulatem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Czy kleik (pszenica 1kg, płatki pszenicy 400 gr, płatki owsiane 500 gr) należy musowo zagotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 W zasadzie tak, jeżeli kleikujesz bez dodatku słodu, dobrze jest zagotować i pogotować paręnaście minut. Ale jeżeli tego nie zrobisz, też nic strasznego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 dodałem trochę słodu, na wszelki wypadek zagotoewałem też tak może z 5 do 10 min. I tak ta warka to jakaś pomyłka więc co będzie to będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 czy do refermentacji 20 ltr Grodzisza ilość syropu ze 160 gr cukru będzie odpowiednia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Wnoszę poprawkę, grodzisza łącznie z syropem będzie ok 19 ltr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 W moich notatkach mam właśnie 4gr na butelkę, ale było za słabo nagazowane jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zaeksperymentowałem i dałem 163 gr na 19 ltr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Prawdopodobnie jutro rano będę robił pierwszego wita (taka moda). Czy płatki pszeniczne błyskawiczne trzeba kleikować? Za dużo czytałem na raz i mam lekki mętlik w głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Błyskawicznych nie trzeba. http://www.wiki.piwo...ane_ziarna_zbóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Błyskawicznych nie trzeba. http://www.wiki.piwo...ane_ziarna_zbóż Byłem tego prawie pewien. DZIĘKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Pytanie dotyczące burzliwej fermentacji. Dzisiaj mija dokładnie tydzień od czasu zadania drożdży, i nie wiem co zrobić - lepiej przelać na Cichą już dzisiaj (nie jestem pewien czy burzliwa już ustała), czy zostawić na burzliwej? Dodam tylko że dzisiaj jest ostatni dzień w który mogę przelać na cichą, później wyjeżdżam, i jeśli nie przeleje to piwo będzie musiało postać łącznie 3 tygodnie na "burzliwe" fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Oba rozwiązania są obarczone pewnym ryzykiem, ale oba są dobre. Ja osobiście bym nie przelewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 no to zostawiłem na burzliwej. I to chyba był dobry pomysł bo jak chwile poczekałem to okazało się że lubi sobie rurka przeskoczyć od czasu do czasu jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów. Przed chwilą przygotowałem piwo z ekstraktów. Niestety wyszło trochę za ciepłe żeby dodać drożdży, więc zamknąłem fermentator i wystawiłem na balkon, żeby rano dokończyć. W między czasie nawodniłem drożdże (us-05), bo myślałem że skończę dziś. Czy drożdżom nie zaszkodzi jak będą się nawadniać do rana w zamkniętym słoiku? Schować na noc do lodówki, czy jak???? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów. Przed chwilą przygotowałem piwo z ekstraktów. Niestety wyszło trochę za ciepłe żeby dodać drożdży, więc zamknąłem fermentator i wystawiłem na balkon, żeby rano dokończyć. W między czasie nawodniłem drożdże (us-05), bo myślałem że skończę dziś. Czy drożdżom nie zaszkodzi jak będą się nawadniać do rana w zamkniętym słoiku? Schować na noc do lodówki, czy jak???? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi No nie masz wyboru z drożdżami. Ja bym przetrzymał w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Witam. Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów. Przed chwilą przygotowałem piwo z ekstraktów. Niestety wyszło trochę za ciepłe żeby dodać drożdży, więc zamknąłem fermentator i wystawiłem na balkon, żeby rano dokończyć. W między czasie nawodniłem drożdże (us-05), bo myślałem że skończę dziś. Czy drożdżom nie zaszkodzi jak będą się nawadniać do rana w zamkniętym słoiku? Schować na noc do lodówki, czy jak???? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi No nie masz wyboru z drożdżami. Ja bym przetrzymał w lodówce. Ok, są w lodówce. Mam nadzieję że do rana nie zdziczeją i nie padną z głodu . Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi