Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

obudowa musi mieć potencjał ziemi - zwykle czarny minus w ATXach to zero ziemi. Masz dobrze izolowany garnek inaczej by wywalało zabezpieczania w zasilaczu. A mieszadło może korodować od związków wydzielających się w czasie elektrolizy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie.Wszystko przygotowane do pierwszej zacieranej warki, schodzę do piwnicy po garnek i okazuje się że ma w środku obtłuczoną emalię .Okazuje się że to żonie nieopatrznie upadł na posadzkę.Czy można warzyć w takim obtłuczonym garnku , czy też dyskwalifikuje go to całkowicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie.Wszystko przygotowane do pierwszej zacieranej warki, schodzę do piwnicy po garnek i okazuje się że ma w środku obtłuczoną emalię .Okazuje się że to żonie nieopatrznie upadł na posadzkę.Czy można warzyć w takim obtłuczonym garnku , czy też dyskwalifikuje go to całkowicie?

Możesz robić, nie dyskwalifikuje garnka .... ani żony. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pocieszenie.Biorę się do roboty.Bliższa dyskwalifikacji była żona ;)

 

Żeby nie zniechęcać początek wystarczy żółta kartka, albo na karnego jeżyka z nią ;)

A butelki już przygotowane? Resocjalizacja pracą :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, szybkie pytanie, chmieli mi się właśnie moja pierwsza w życiu warka, Koelsch z zestawu kupionego w CP.

Schłodziłem próbkę brzeczki pobraną przed chmieleniem do 20 stopni i pokazuje mi 15 Blg. Zastanawiam się jak to możliwe, wg przepisu powinno być 11?

Słody w zestawie były już ześrutowane. Użyłem 12 litrów wody do zacierania, 13 do wysładzania.

Coś tu schrzaniłem czy to normalne i powinienem po prostu dolać wody (lub cieszyć się dość mocnym Koelschem)? Nadmieniam że sprawdzałem aerometr przed użyciem - w wodzie pokazywał równe 0, więc raczej wyskalowany poprawnie.

 

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, szybkie pytanie, chmieli mi się właśnie moja pierwsza w życiu warka, Koelsch z zestawu kupionego w CP.

Schłodziłem próbkę brzeczki pobraną przed chmieleniem do 20 stopni i pokazuje mi 15 Blg. Zastanawiam się jak to możliwe, wg przepisu powinno być 11?

Słody w zestawie były już ześrutowane. Użyłem 12 litrów wody do zacierania, 13 do wysładzania.

Coś tu schrzaniłem czy to normalne i powinienem po prostu dolać wody (lub cieszyć się dość mocnym Koelschem)? Nadmieniam że sprawdzałem aerometr przed użyciem - w wodzie pokazywał równe 0, więc raczej wyskalowany poprawnie.

 

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Mierzyłeś brzeczkę o temperaturze 20°C?

Czy ten wynik 15°Blg był z całości brzeczki przeznaczonej do chmielenia czy tylko tego co spuściłeś z zacierania?

Z 12 litrów do zacierania i 13 do wysładzania po chmieleniu otrzymałeś 20 litrów? Raczej mało prawdopodobne, część wody zostaje w młócie, część odparuje w trakcie chmielenia i w trakcie chłodzenia.

 

Zadawaj pytania konkretnie, opisując dokładnie problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Pilna pomoc potrzebna.

 

Pierwszy raz chcę użyć gęstwy. W słoiku ustały się drożdże, zbiły się i na dnie jest ich ok. 100 ml. według moich obliczeń potrzebuję do mojej warki 230 ml.

 

Czy ta ilość odnosi się do własnie takich zbitych drożdży na dnie i mam ich zdecydowanie za mało, czy może jest ok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepszym sposobem było by zrobienie startera, ale napowietrz dobrze brzeczkę i powinno być okej, ja zazwyczaj daje około 150 ml gęstwy z słoiczka, tylko na 24 h przed dodaniem wylewam znad piwo i przepłukuje wodą przegotowaną ostudzoną , czekam aż opadną znowu wylewam wodę i dopiero do warki.( robie to gdy mam pewność że gęstwa jest dobrej kondycji)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię z gęstwy "ministarter", czyli po opłukaniu dodaję litr brzeczki o gęstości 6-7 blg. Po paru godzinach drożdże zaczynają pracować. Zazwyczaj zostawiam je na kilkanaście godzin i tak "obudzone" wlewam do brzeczki nastawnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mierzyłeś brzeczkę o temperaturze 20°C?

Tak.

Czy ten wynik 15°Blg był z całości brzeczki przeznaczonej do chmielenia czy tylko tego co spuściłeś z zacierania?

Z całości.

Z 12 litrów do zacierania i 13 do wysładzania po chmieleniu otrzymałeś 20 litrów? Raczej mało prawdopodobne, część wody zostaje w młócie, część odparuje w trakcie chmielenia i w trakcie chłodzenia.

I tu leżał pies pogrzebany - wyszło mi ostatecznie 15 litrów i to pomimo dolania 2l w połowie chmielenia (po przeprowadzeniu testu).

Dolałem do fermentora przed zadaniem drożdży 5 litrów wody mineralnej, po czym pomiar pokazał 11 Blg.

 

Problem wziął się z instrukcji warzenia dołączonej do zestawu surowców CP - pokazuje ona niniejszy wzór na ilość wody do wysładzania:

Od docelowej ilości piwa odejmujemy ilość wody, w ktorej zacieraliśmy słod;

następnie dodajemy mniej więcej . ilości wody, w ktorej zacieraliśmy słod (ilość wody

ktora zostaje w młocie – czyli w zatartej śrucie po jej odfiltrowaniu);

dodajemy jeszcze 2-3 litry, ktore ulegną wyparowaniu w czasie gotowania (chmielenia).

Z powyższego wyszło mi ok. 26 litrów całościowo (20 - 12 + 3 + 3 = 14).

Wiki na piwo.org podaje żeby do całości użyc 30 litrów, gdybym tak zrobił wyszło by o wiele lepiej.

Zostawiam więc ostrzeżenie dla potomnych używających szukajki - dlaczego wyszło za mało brzeczki.

Edytowane przez Winger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z powyższego wyszło mi ok. 26 litrów całościowo (20 - 12 + 3 + 3 = 14).

Wiki na piwo.org podaje żeby do całości użyc 30 litrów, gdybym tak zrobił wyszło by o wiele lepiej.

Zostawiam więc ostrzeżenie dla potomnych używających szukajki - dlaczego wyszło za mało brzeczki.

Prosta rada na przyszłość - wysładzaj do objętości uwzględnij to ile mniej/więcej Ci wyparowuje.

Do czasu gotowania na kuchence odparowywało mi około 3 litrów, aby otrzymać 20 musiałem mieć w garze przed chmieleniem 23 litry brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam sie ile dać chmialu do AIPA. Posiadam tylko szyszkę Marynki i Lubelskiego i jakieś 30g Magnuma, też szyszka. Naok 6kg zasypu i planowane 16blg.

 

Marynka dodać 50,40,40 Co 15 min + 20, 20,40 Lubelskiego?

kompletnie nie wiem ile tego dać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam sie ile dać chmialu do AIPA. Posiadam tylko szyszkę Marynki i Lubelskiego i jakieś 30g Magnuma, też szyszka. Naok 6kg zasypu i planowane 16blg.

 

Marynka dodać 50,40,40 Co 15 min + 20, 20,40 Lubelskiego?

kompletnie nie wiem ile tego dać.

 

Cały problem z AIPA jest taki, ze podstawa smaku jest charakterystyczny smak amerykanskich chmieli. Marynka nie da nic podobnego w smaku.

Natomiast klasyczne brytyjksie IPA ma szanse powodzenia na Marynce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taki problem.Minęło 9h od zadania drożdży US-05 do AIPA i nie ma żadnych oznak fermentacji.Powierzchnia brzeczki jak tafla jeziora,żadnej piany,rurka nie bulka.Czy to znak że drożdże padły? Jak do tej pory we wszystkich moich warkach robiłem tak że rozsypywałem suche drożdże na powierzchni brzeczki i zamykałem fermentor i po 3-4h burzliwa ruszała ostro.US-05 zadałem w temp. 21'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.