Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Nie, tej co zawsze, coś z tą blachą jest nie halo. Czy dodatek chlorku wapnia może coś takiego powodować? Blacha przybrała kolory tęczy. Może ci się robi elektroliza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) a było spawane ? nie było Może ci się robi elektroliza? To już przerabiałem kiedyś w zwykłej wodzie chyba nie jest możliwa elektroliza? jaki masz silnik i jak zasilany? od wycieraczek, zasilany z zasilacza atx Edytowane 21 Września 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 od wycieraczek, zasilany z zasilacza atx w którą stronę się kręci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 w prawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 zmierz napięcie miedzy obudową silnika, a bolcem uziemiającym (działającym) - powinno być 0. Ogółem to może być elektroliza - 12V wystarcza żeby zaczęły się magiczne rzeczy dziać na elektrodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) Kuźwa, faktycznie jakieś napięcie jest. Kiedyś już miałem takie coś tylko że miałem odwrotne obroty, tzn. napięcie szło na obudowę. Zmieniłem kierunek i było ok, a teraz? Edytowane 21 Września 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 obudowa musi mieć potencjał ziemi - zwykle czarny minus w ATXach to zero ziemi. Masz dobrze izolowany garnek inaczej by wywalało zabezpieczania w zasilaczu. A mieszadło może korodować od związków wydzielających się w czasie elektrolizy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Mam pytanie.Wszystko przygotowane do pierwszej zacieranej warki, schodzę do piwnicy po garnek i okazuje się że ma w środku obtłuczoną emalię .Okazuje się że to żonie nieopatrznie upadł na posadzkę.Czy można warzyć w takim obtłuczonym garnku , czy też dyskwalifikuje go to całkowicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Mam pytanie.Wszystko przygotowane do pierwszej zacieranej warki, schodzę do piwnicy po garnek i okazuje się że ma w środku obtłuczoną emalię .Okazuje się że to żonie nieopatrznie upadł na posadzkę.Czy można warzyć w takim obtłuczonym garnku , czy też dyskwalifikuje go to całkowicie? Możesz robić, nie dyskwalifikuje garnka .... ani żony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 ja kiedys warzylem i z piwem nic sie nie stalo ale na przyszlosc cos z tym lepiej zrob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Dzięki za pocieszenie.Biorę się do roboty.Bliższa dyskwalifikacji była żona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Dzięki za pocieszenie.Biorę się do roboty.Bliższa dyskwalifikacji była żona Żeby nie zniechęcać początek wystarczy żółta kartka, albo na karnego jeżyka z nią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Dzięki za pocieszenie.Biorę się do roboty.Bliższa dyskwalifikacji była żona Żeby nie zniechęcać początek wystarczy żółta kartka, albo na karnego jeżyka z nią A butelki już przygotowane? Resocjalizacja pracą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Ile cennych porad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Panowie, szybkie pytanie, chmieli mi się właśnie moja pierwsza w życiu warka, Koelsch z zestawu kupionego w CP. Schłodziłem próbkę brzeczki pobraną przed chmieleniem do 20 stopni i pokazuje mi 15 Blg. Zastanawiam się jak to możliwe, wg przepisu powinno być 11? Słody w zestawie były już ześrutowane. Użyłem 12 litrów wody do zacierania, 13 do wysładzania. Coś tu schrzaniłem czy to normalne i powinienem po prostu dolać wody (lub cieszyć się dość mocnym Koelschem)? Nadmieniam że sprawdzałem aerometr przed użyciem - w wodzie pokazywał równe 0, więc raczej wyskalowany poprawnie. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Różnica 4 blg przy zasypie na 20l raczej mało prawdopodobna, może zbyt mocno ci odparowało i brzeczki jest mniej? Jeśli faktycznie pomiar się zgadza, możesz rozcieńczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Panowie, szybkie pytanie, chmieli mi się właśnie moja pierwsza w życiu warka, Koelsch z zestawu kupionego w CP. Schłodziłem próbkę brzeczki pobraną przed chmieleniem do 20 stopni i pokazuje mi 15 Blg. Zastanawiam się jak to możliwe, wg przepisu powinno być 11? Słody w zestawie były już ześrutowane. Użyłem 12 litrów wody do zacierania, 13 do wysładzania. Coś tu schrzaniłem czy to normalne i powinienem po prostu dolać wody (lub cieszyć się dość mocnym Koelschem)? Nadmieniam że sprawdzałem aerometr przed użyciem - w wodzie pokazywał równe 0, więc raczej wyskalowany poprawnie. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Mierzyłeś brzeczkę o temperaturze 20°C? Czy ten wynik 15°Blg był z całości brzeczki przeznaczonej do chmielenia czy tylko tego co spuściłeś z zacierania? Z 12 litrów do zacierania i 13 do wysładzania po chmieleniu otrzymałeś 20 litrów? Raczej mało prawdopodobne, część wody zostaje w młócie, część odparuje w trakcie chmielenia i w trakcie chłodzenia. Zadawaj pytania konkretnie, opisując dokładnie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Witam, Pilna pomoc potrzebna. Pierwszy raz chcę użyć gęstwy. W słoiku ustały się drożdże, zbiły się i na dnie jest ich ok. 100 ml. według moich obliczeń potrzebuję do mojej warki 230 ml. Czy ta ilość odnosi się do własnie takich zbitych drożdży na dnie i mam ich zdecydowanie za mało, czy może jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) Najlepszym sposobem było by zrobienie startera, ale napowietrz dobrze brzeczkę i powinno być okej, ja zazwyczaj daje około 150 ml gęstwy z słoiczka, tylko na 24 h przed dodaniem wylewam znad piwo i przepłukuje wodą przegotowaną ostudzoną , czekam aż opadną znowu wylewam wodę i dopiero do warki.( robie to gdy mam pewność że gęstwa jest dobrej kondycji) Edytowane 23 Września 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Ja robię z gęstwy "ministarter", czyli po opłukaniu dodaję litr brzeczki o gęstości 6-7 blg. Po paru godzinach drożdże zaczynają pracować. Zazwyczaj zostawiam je na kilkanaście godzin i tak "obudzone" wlewam do brzeczki nastawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) Mierzyłeś brzeczkę o temperaturze 20°C? Tak. Czy ten wynik 15°Blg był z całości brzeczki przeznaczonej do chmielenia czy tylko tego co spuściłeś z zacierania? Z całości. Z 12 litrów do zacierania i 13 do wysładzania po chmieleniu otrzymałeś 20 litrów? Raczej mało prawdopodobne, część wody zostaje w młócie, część odparuje w trakcie chmielenia i w trakcie chłodzenia. I tu leżał pies pogrzebany - wyszło mi ostatecznie 15 litrów i to pomimo dolania 2l w połowie chmielenia (po przeprowadzeniu testu). Dolałem do fermentora przed zadaniem drożdży 5 litrów wody mineralnej, po czym pomiar pokazał 11 Blg. Problem wziął się z instrukcji warzenia dołączonej do zestawu surowców CP - pokazuje ona niniejszy wzór na ilość wody do wysładzania: – Od docelowej ilości piwa odejmujemy ilość wody, w ktorej zacieraliśmy słod; – następnie dodajemy mniej więcej . ilości wody, w ktorej zacieraliśmy słod (ilość wody ktora zostaje w młocie – czyli w zatartej śrucie po jej odfiltrowaniu); – dodajemy jeszcze 2-3 litry, ktore ulegną wyparowaniu w czasie gotowania (chmielenia). Z powyższego wyszło mi ok. 26 litrów całościowo (20 - 12 + 3 + 3 = 14). Wiki na piwo.org podaje żeby do całości użyc 30 litrów, gdybym tak zrobił wyszło by o wiele lepiej. Zostawiam więc ostrzeżenie dla potomnych używających szukajki - dlaczego wyszło za mało brzeczki. Edytowane 23 Września 2012 przez Winger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Z powyższego wyszło mi ok. 26 litrów całościowo (20 - 12 + 3 + 3 = 14). Wiki na piwo.org podaje żeby do całości użyc 30 litrów, gdybym tak zrobił wyszło by o wiele lepiej. Zostawiam więc ostrzeżenie dla potomnych używających szukajki - dlaczego wyszło za mało brzeczki. Prosta rada na przyszłość - wysładzaj do objętości uwzględnij to ile mniej/więcej Ci wyparowuje. Do czasu gotowania na kuchence odparowywało mi około 3 litrów, aby otrzymać 20 musiałem mieć w garze przed chmieleniem 23 litry brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zastanawiam sie ile dać chmialu do AIPA. Posiadam tylko szyszkę Marynki i Lubelskiego i jakieś 30g Magnuma, też szyszka. Naok 6kg zasypu i planowane 16blg. Marynka dodać 50,40,40 Co 15 min + 20, 20,40 Lubelskiego? kompletnie nie wiem ile tego dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zastanawiam sie ile dać chmialu do AIPA. Posiadam tylko szyszkę Marynki i Lubelskiego i jakieś 30g Magnuma, też szyszka. Naok 6kg zasypu i planowane 16blg. Marynka dodać 50,40,40 Co 15 min + 20, 20,40 Lubelskiego? kompletnie nie wiem ile tego dać. Cały problem z AIPA jest taki, ze podstawa smaku jest charakterystyczny smak amerykanskich chmieli. Marynka nie da nic podobnego w smaku. Natomiast klasyczne brytyjksie IPA ma szanse powodzenia na Marynce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Mam taki problem.Minęło 9h od zadania drożdży US-05 do AIPA i nie ma żadnych oznak fermentacji.Powierzchnia brzeczki jak tafla jeziora,żadnej piany,rurka nie bulka.Czy to znak że drożdże padły? Jak do tej pory we wszystkich moich warkach robiłem tak że rozsypywałem suche drożdże na powierzchni brzeczki i zamykałem fermentor i po 3-4h burzliwa ruszała ostro.US-05 zadałem w temp. 21'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi