marcin_l85 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 szybkie pytanko, wysładzam własnie BPA 12blg w warce 10L. W garnku mam już 9L i 12Blg a co najlepsze brzeczka mi leci też 12Blg... Skąd to szczęście? Wysładzać na więcej niż 10L finalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 wysładzasz do poziomu o 2 BLG niższego niż ostatecznie oczekujesz,(w twoim wypadku do 10BLG) ponieważ podczas gotowania z chmielem woda ci odparuje i gęstość wzrośnie. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 W poprzedniej warce ( takie same piwo, bo podzieliłem na dwie warki po 10L ) po wysładzaniu 11,2L 10Blg, po chmieleniu 9L i 14Blg. Stąd wniosek ,że mógłbym wsyladzać nawet do jakiś 8-9blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 W poprzedniej warce ( takie same piwo, bo podzieliłem na dwie warki po 10L ) po wysładzaniu 11,2L 10Blg, po chmieleniu 9L i 14Blg. Stąd wniosek ,że mógłbym wsyladzać nawet do jakiś 8-9blg Jesli lecaca brzeczka ma wiecej niz 3blg to mozesz wysladzac dalej. Wazna jest gestosc calosci przed chmieleniem. Jesli uzywasz jakiegos oprogramowania to powinna byc podana gestosc przed i po chmieleniu oraz ilosc ktora ci odparuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Ile kilogramów słodu wchodzi do 30 litrowego wiadra? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Ile kilogramów słodu wchodzi do 30 litrowego wiadra? Z góry dzięki za odpowiedź. Niecałe 20kg o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) masa objętościowa nieśrutowanego słodu, według normy wynosi ok. 0,6kg/l czyli jakieś 18kg/30l Edytowane 25 Stycznia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 przeprowadzam właśnie rehydratację drożdzy WB-06. Jak poznać czydrożdze ruszyły? Od niecałej godziny widzę jak w tej szklance cały czas są na powierzchni, na dno szklanki opadła łoże 1/5 całości a część jeszcze nie jest zanurzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 w wodzie nie ruszą bo nie mają co jeść zamieszaj delikatnie aż zrobi się z tego jednorodny krem i zadaj do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Drożdże ci nie ruszą w szklance, rehydryzacja polega na rozrobieniu drożdży z formy suchej do mokrej. W szklance ma powstać zawiesina o konsystencji kremu, którą po pół godzinie możesz dodać do brzeczki. Warto też odpowiednio napowietrzyć brzeczkę (zamajtaj fermentatorem). Ważna też jest temperatura rehydryzacji najlepiej około 25C żeby nie przedobrzyć. Więc spokojnie możesz lać już do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 DroZdże w wodzie nie wystartują - rozpuszczenie ich w przegotowanej i wystudzonej poniżej 30°C wodzie ma na celu przywrócenie drożdży do życia i umożliwienie im kontrolowania tego, co przepuszczają przez swoje błony komórkowe. Jeżeli wrzucimy je do brzeczki bez rehydratacji, przez ich wysuszone błony przenikają także substancje szkodliwe dla drożdży i duża ich część zginie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Super, brzeczka zaraz będzie miała 25oC więc przeleje, zamykam i arrivederci na 10 dni. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) drożdże w czystej wodzie nie ruszą, dopiero w brzeczce lej je do brzeczki i napowietrzaj, wtedy wezmą się do roboty Edytowane 25 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Dopiero zaczynam warzenie piwa i dzisiaj udalo sie zrobic pierwsza warke, niestety martwie sie jedna rzecza - przy badaniu gestosci areometr po prostu osiadl na dnie cylindra - w okolicy 13 -14 o Blg. Nie mialem mozliwosci sprawdzic gestosci w inny sposob wiec po prostu dodalem drozdze i zostawilem do fermentacji. warzylem piwo przeniczne z brewkita z twojbrowar.pl dodalem z 18l wody + 4l rozpuszczonego ekstraktu + ~1,1kg glukozy. Dodam ze temp brzeczki byla w granicach 24oC. Powinienem sie martwic? jest szansa ze nic nie spieprzylem ;>? ps - sorry jak nie ten temat Edytowane 29 Stycznia 2013 przez falas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) przeniczne wrr i alt się tobie zacina żeby było w temacie będzie OK, co to za cylinder że spławik osiadł przy 14 blg? ps trzeba było wrzucić do wiadra Edytowane 29 Stycznia 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 masakra : o za te "przeniczne" to chyba skasuje konto : o cylinder 50cm3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) cylinder 50cm3 jakiś mały się wydaje nie wiem jaki masz areometr, do mojego w komplecie kupiłem cylinder 150ml i pasuje http://www.browamato...zedm=194343 o takie, ale cylinder mniejszy, teraz widzę 200ml sprzedają Edytowane 30 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Skończył mi się dwutlenek,a akurat zakegowałem IPA, czy można (tzn. można- ale czy będą jakieś przykre konsekwencje)? awaryjne dobić 3 bary z mieszanki CO2+ Ar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Mogę się wypowiedzieć jedynie od strony fizjologi. Dla człowieka jest to gaz obojętny fizjologicznie (wiec nie będzie miał wpływu na ciebie) jako jeden ze szlachetnych ale na piwo to brak wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 To wiem, chodzi mi o wpływ np. na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Argon nie reaguje z niczym i gorzej rozpuszcza się w płynach niż CO2; moim zdaniem chyba brak niepożądanych skutków, ale głowy nie dam. Jedyne co jeszcze znalazłem, to że ma zapach eteryczny http://www.airproducts.com.pl/cylindergases/gazy_sprezone/gazy/argon.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Po co awaryjnie dobijać gazu ? przecież możesz za 2,3 dni spokojnie nagazować, przecież piwu w kegu nic nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Stoi mi całkowicie filtracja. Co ciekawe to nie żadne piwo z udziwnionym zasypem tylko zwykły Dry Stout. 600g płatków jęczmiennych, 200g pszenicznego czekoladowego a reszta to zwykłe słody z łuską a tu taki psikus. Mieszam młóto, dmucham w wężyk, nic nie idzie. Już z pół godziny straciłem a wszystko stygnie. Co jeszcze mogę zrobić? Edytowane 3 Lutego 2013 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 wywal wszystko z kadzi filtracyjnej, sprawdź, czy coś się nie pozaginało, nalej wody sprawdź czy leci. Później wrzuć wszystko z powrotem i czekaj aż się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Zrobiłem jak mówisz. Woda poszła normalnie, przesypałem młóto z powrotem i wszystko znowu stoi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi