Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

szybkie pytanko, wysładzam własnie BPA 12blg w warce 10L. W garnku mam już 9L i 12Blg a co najlepsze brzeczka mi leci też 12Blg... Skąd to szczęście? Wysładzać na więcej niż 10L finalnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W poprzedniej warce ( takie same piwo, bo podzieliłem na dwie warki po 10L ) po wysładzaniu 11,2L 10Blg, po chmieleniu 9L i 14Blg. Stąd wniosek ,że mógłbym wsyladzać nawet do jakiś 8-9blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W poprzedniej warce ( takie same piwo, bo podzieliłem na dwie warki po 10L ) po wysładzaniu 11,2L 10Blg, po chmieleniu 9L i 14Blg. Stąd wniosek ,że mógłbym wsyladzać nawet do jakiś 8-9blg

Jesli lecaca brzeczka ma wiecej niz 3blg to mozesz wysladzac dalej. Wazna jest gestosc calosci przed chmieleniem.

Jesli uzywasz jakiegos oprogramowania to powinna byc podana gestosc przed i po chmieleniu oraz ilosc ktora ci odparuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże ci nie ruszą w szklance, rehydryzacja polega na rozrobieniu drożdży z formy suchej do mokrej. W szklance ma powstać zawiesina o konsystencji kremu, którą po pół godzinie możesz dodać do brzeczki. Warto też odpowiednio napowietrzyć brzeczkę (zamajtaj fermentatorem). Ważna też jest temperatura rehydryzacji najlepiej około 25C żeby nie przedobrzyć. Więc spokojnie możesz lać już do fermentatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DroZdże w wodzie nie wystartują - rozpuszczenie ich w przegotowanej i wystudzonej poniżej 30°C wodzie ma na celu przywrócenie drożdży do życia i umożliwienie im kontrolowania tego, co przepuszczają przez swoje błony komórkowe. Jeżeli wrzucimy je do brzeczki bez rehydratacji, przez ich wysuszone błony przenikają także substancje szkodliwe dla drożdży i duża ich część zginie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dopiero zaczynam warzenie piwa i dzisiaj udalo sie zrobic pierwsza warke,

niestety martwie sie jedna rzecza - przy badaniu gestosci areometr po prostu osiadl na dnie cylindra - w okolicy 13 -14 o Blg. Nie mialem mozliwosci sprawdzic gestosci w inny sposob wiec po prostu dodalem drozdze i zostawilem do fermentacji.

 

warzylem piwo przeniczne z brewkita z twojbrowar.pl dodalem z 18l wody + 4l rozpuszczonego ekstraktu + ~1,1kg glukozy.

 

Dodam ze temp brzeczki byla w granicach 24oC.

 

Powinienem sie martwic? jest szansa ze nic nie spieprzylem ;>?

 

ps - sorry jak nie ten temat :/

Edytowane przez falas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cylinder 50cm3

jakiś mały się wydaje

nie wiem jaki masz areometr, do mojego w komplecie kupiłem cylinder 150ml i pasuje

 

 

http://www.browamato...zedm=194343

 

o takie, ale cylinder mniejszy, teraz widzę 200ml sprzedają

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Argon nie reaguje z niczym i gorzej rozpuszcza się w płynach niż CO2; moim zdaniem chyba brak niepożądanych skutków, ale głowy nie dam. Jedyne co jeszcze znalazłem, to że ma zapach eteryczny http://www.airproducts.com.pl/cylindergases/gazy_sprezone/gazy/argon.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stoi mi całkowicie filtracja. Co ciekawe to nie żadne piwo z udziwnionym zasypem tylko zwykły Dry Stout. 600g płatków jęczmiennych, 200g pszenicznego czekoladowego a reszta to zwykłe słody z łuską a tu taki psikus.

 

Mieszam młóto, dmucham w wężyk, nic nie idzie. Już z pół godziny straciłem a wszystko stygnie. Co jeszcze mogę zrobić?

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.