Dr2 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Jak w smaku OK, to na grzańca go prędziutko Bo sądząc po objawach to zaraz zupełnie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 nie wiem za bardzo ale grzyby niektóre produkują toksyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Jeśli faktycznie jest to pleśń, to zarodniki są już w całym piwie, wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) o alfatoksyny bym się bardzo nie bał, jak było mało tej pleśni - na 20l to nie będzie wcale dużo, a też drożdżaki częściowo je neutralizują, obawiałbym się o wtórną infekcję, można by spróbować zagotować albo może siarkować(piro dobrze zabija pleśnie) tak jak się siarkuje wino, musiało by może jeszcze postać... Stabilizacja młodego wina Po zakończeniu fermentacji, najczęściej po pierwszym obciągu, jeżeli chcemy zatrzymać dalszą fermentacje to należy dodać 6-10g pirosiarczynu na 100 litrów wina. Dzięki stabilizacji możemy otrzymać lekkie wina półsłodkie lub półwytrawne, w przeciwnym wypadku całość cukru zostanie przerobiona na alkohol i otrzymamy wino mocne. Stabilizacja gotowego wina W przypadku win lekkich, przed rozlaniem go do butelek zaleca się jeszcze dodatkowe siarkowanie. Czynność ta stabilizuje mikrobiologicznie wino oraz dodatkowo je konserwuje. Dawkowanie to 6-10g pirosiarczynu na 100 litrów wina. http://www.winiarze.pl/artykuly/winiarstwo/pirosiarczyn-potasu-informacje-ogolne-oraz-dawkowanie Edytowane 23 Lutego 2013 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Czołem załoga:) Pilne szybkie pytanko: mogę napowietrzyć brzeczkę blenderem jak dodałem już drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Pewnie. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 czy temperatura robienia startera na dolniaki ma jakieś zasadnicze znaczenie? do tej pory startery robiłem w temp pokojowej i trudno mi powiedzieć czy ma to jakiś wpływ na gotowe piwo bo doświadczenie mam niewielkie jeszcze z dolniakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Dla dolniaków temperatury startera są takie same jak dla górniaków. Edytowane 28 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 startery przygotowujesz w takiej samej temp, natomiast przed zadaniem musisz dolniaki schłodzić do temperatury zbliżonej ( do ok 5 stopni) do temp schłodzonej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Witam, warzę pierwszą warkę z zacieraniem w życiu, wg przepisu http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29. Pytanie: Jeżeli w przepisie nie ma nic o ash out (78C) to nie przeprowadzać, czy jednak? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Ja zawsze robie wtedy lepiej się filtruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Zrób mash out. Gratuluję wyboru, mi to piwo bardzo smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Witam, Jestem w trakcie filtrowania przez stalowy oplot. Czy brzeczka powinna lecieć takim malutkim strumieniem (zapowiada się, że będzie to trwało baaardzo długo), czy to ja coś zrobiłem źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Ma trwać długo. Nie można przefiltrować dobrze, a jednocześnie szybko. Długość filtrowania uzależniona jest od gatunku piwa, które warzysz, jednak zawsze jest to proces, którego nie powinno się przyspieszać. Edytowane 2 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ogólnie lepiej jest żeby za szybko nie leciała. Jakie piwo robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Skład zacieru: - 15 l wody - 5 kg słodu pilzeńskiego. A ile to w waszym wypadku trwa w godzinach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 U mnie zazwyczaj około godziny, ale tylko dlatego że trochę przykręcam kranik, żeby leciało wolniej, bo jak bym nie spowalniał to by trwało to ze 20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 U mnie w 20 min to może 0,7 litra wyleci, więc chyba coś jest nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Filtracja 20l warki nie powinna trwać dłużej niż 30-40 min, przepływ filaru około 1l na 1 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 To chyba jest coś nie tak. Spróbuj dmuchnąć w wylot, a jak nie pomoże to zamieszaj młóto, odczekaj z 10 minut i spróbuj ponownie filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 A filtrator powinien się znajdować na dnie czy wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Jeśli leci, to nic nie rób. Na dnie. Edytowane 2 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Leci ale powoli. I jeszcze jedno pytanie, w przepisie mam 20 gram chmielu goryczkowego niemieckiego - czas chmielenia 1 godz. i 20 g chmielu aromatycznego lubelskiego - chmielenie przez ostatnie 15 minut. Czy przy takiej ilości goryczka będzie ledwo wyczuwalna czy dość wyraźna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Zależy ile alfakwasów i ile litrów piwa ci wyjdzie, ale moim zdaniem to raczej wyraźna. Edytowane 2 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi