Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 czy ktoś używał kiedyś do natleniania brzeczki piwnej pompki akwarystycznej? Bo jeśli Chodzi o natelnownie samego akwarium to troche lipny pomysł jest XD Słyszałem o roznych motywach z mikserem i wiertarką ale własnie w przypadku lagera kiedy musze schłodzić brzeczke do 10 stopni a nie dam rady zrobi tgo chłodnicą to zastanawiam mnie czy pozostawienie na jedna noc z taką pompką da cos. Bo chyba jak natlenie brzeczke piwną i zostawie na noc to nie wiem czy przy takiej temperaturze strace duzo tlen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Chyba najlepiej po schłodzeniu raz jeszcze szybko napowietrzyć np mikserem, dodać drożdże i zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 15 godzin temu, x1d napisał: Wczoraj zadałem do 10-tki 1,3l startera 8st. i po 24 h jeszcze się zbierają, robiłem przed rokiem podobne i starczyło, nie mam niestety notatek po jakim czasie ruszyły. Wczoraj w nocy ruszyło, zastanawia mnie jeden fakt - dopiero robiłem 3 warki w CoolBagu ( dwie w lato jak w piwnicy powyżej 20st oraz teraz jedna gdzie 12st w piwnicy). Za każdym razem miałem taki opóźniony start - tak myślę czy wkładane butelki PET z lodem, które bezpośrdenio dotykaja fermentora nie "stresują" drożdzy w jakiś sposób? Dziwne, ale za każdym razem jak wyciągnąłem butle na 4-6h to od razu fermentacja ruszała. A różnie wyciągałem, raz nawet po 48h bo nie ruszyły US-05 w 16st, lecz po wyciągnięciu butelek ruszyły od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 zapatrzyłem na na zestaw kolsha i se mysle łatwe piwo do zrobienia proponują mi tu us-05 lub nothingamy. Ale im bardziej sie wgryzam tym troche nie kumam. Piwo typu górnego. po fermentacji 7 dni zlewa sie i na 3 miechy trzeba trzymać w temp 0-8 stopni a potem. Dodaje sie gestwy lagerowej i butelkue wtf?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 To ja się zapytam czemu chcesz robić tak „nudne” i zapomniane już piwa? Zrób cos ciekawego i lojalnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 2 minuty temu, Juniorek napisał: To ja się zapytam czemu chcesz robić tak „nudne” i zapomniane już piwa? Zrób cos ciekawego i lojalnego Bo wydaje mi się ze będzie mi smakować wystarczająco dobry powód - tak sobie myślę Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Mam takie przemyślenie na portera prostego i bez „ciała” co wy na to aby uwarzyć go z praktycznie samego słodu pilznenskiego, jakiez 5-10% karmelu typu caraaroma i do tego carafa 2 SPECIAL, oraz po negatywnej czekoladowy? Takie Małe czyszczenie magazynu, zakładane 22Blg. Jakie waSze zdanie na portera bez monacha i/lub wiedeńskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 15 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: zapatrzyłem na na zestaw kolsha i se mysle łatwe piwo do zrobienia proponują mi tu us-05 lub nothingamy. Ale im bardziej sie wgryzam tym troche nie kumam. Piwo typu górnego. po fermentacji 7 dni zlewa sie i na 3 miechy trzeba trzymać w temp 0-8 stopni a potem. Dodaje sie gestwy lagerowej i butelkue wtf?! Do kolsha to musisz mieć drożdże do kolsha, inaczej Ci wyjdzie jakiś pseudokolsh. Go się fermentuje chłodniej niż normalne ejle, a potem tak jak mówisz lageruje w kilku stopniach. Dodanie gęstwy lagerowej jest raczej opcjonalne, pytanie jak długo lagerowałeś i czy masz wystarczająco żywych drożdży, żeby je nagazować. No ale w każdym razie to na pewno nie jest takie łatwe i szybkie piwo do zrobienia. 14 godzin temu, Juniorek napisał: To ja się zapytam czemu chcesz robić tak „nudne” i zapomniane już piwa? Zrób cos ciekawego i lojalnego No tak, bo warto robić tylko NE IPA i Pastry stouty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 8 minut temu, Oskaliber napisał: Do kolsha to musisz mieć drożdże do kolsha, inaczej Ci wyjdzie jakiś pseudokolsh. Go się fermentuje chłodniej niż normalne ejle, a potem tak jak mówisz lageruje w kilku stopniach. Dodanie gęstwy lagerowej jest raczej opcjonalne, pytanie jak długo lagerowałeś i czy masz wystarczająco żywych drożdży, żeby je nagazować. No ale w każdym razie to na pewno nie jest takie łatwe i szybkie piwo do zrobienia. Piszą o 3 miesiącach choć widziałem, 2 - 3 tygodniowe. Co by nie było zrezygnować chce z tej wariacji i zostawić sobie zrobienie go na piździernik Kocept sie zmienił i dodać postanowiłem jeszcze słód karmelowy słód pilzneński Viking Malt - 3kg słód monachijski ciemny Viking Malt - 2kg Słód KARMELOWY 150 Viking - 1 kg chmiel HALLERTAUER MAGNUM aromatyczny 50g a drożdże wszyscy chwalili ze spoko Drożdże piwowarskie GOZDAWA OLD GERMAN ALTBIER Tylko nie wiem czy z takim zasypem pilzneńskiego można będzie to nazwać jeszcze altem XD W ogóle to koncepcji zacierania tez widziałem mnóstwo nie wiem wrzucić w 40 podgrzewać powoli do 63 na 15 minut i grzać dalej do 72 stopni na 70 minet? 76 stopni 15 min i wysładzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Alt to jest dokładnie taka sama procedura jak Kolsh, to są pokrewne style. Także jak ma być rasowy to też dedykowane drożdże i lagerowanie. Tych sucharów nie znam, ale jakbym robił Alta to bym szedł w płynne na pewno. Pilzneński normalnie występuje jako słów bazowy w Altach, więc nie rozumiem w czym problem. Karmelowego zdecydowanie za dużo. Alty przeważnie zawierają też szczyptę słodów palonych. Zacieranie ja bym robił pewnie z 30min 62C i 30min 72C albo nawet jednotemperaturowo. To jest tutaj najmniej istotne. Na pewno nie bawiłbym się w żadne przerwy w 40C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 17 godzin temu, Oskaliber napisał: Pilzneński normalnie występuje jako słów bazowy w Altach, więc nie rozumiem w czym problem. Karmelowego zdecydowanie za dużo. Alty przeważnie zawierają też szczyptę słodów palonych. Zacieranie ja bym robił pewnie z 30min 62C i 30min 72C albo nawet jednotemperaturowo. To jest tutaj najmniej istotne. Na pewno nie bawiłbym się w żadne przerwy w 40C. hm to zamiast 1k karmelowego dać 500 i 200g czekoladowego jasnego? czy zamienić tą czekolade na palony? bo tez tyle gdzies mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Ja bym pewnie dał z 300g karmelowego i z 80-100g jakiejś Carafy Special. Popatrz sobie jakieś sprawdzone receptury na alty i coś pokombinuj, bo mam wrażenie, że robisz to kompletnie na chybił trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Może taki przepis. https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/alt_11,5_blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 7 godzin temu, INTseed napisał: Może taki przepis. https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/alt_11,5_blg A co powiesz na ten? Ja tam specjalnie za przenicą nie przepadam. tutaj jest zestaw na 25. zwłaszcza w moim wypadku to jest dobre bo mam strasznie nicską wydajność i boje sie ze z 20 mi nic nie wyjdzie XD ewentualnie go jakoś stuningować czyś https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/715-altbier-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/21-srutowanie-tak/27-zestaw-25l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Nie robiłem, dla mnie strata czasu na to piwo. Juniorek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Dokładnie już lepiej nudna Belgię robic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: zwłaszcza w moim wypadku to jest dobre bo mam strasznie nicską wydajność i boje sie ze z 20 mi nic nie wyjdzie XD Tzn. w czym jest problem? Mi przy "standardowym" piwie (ok. 12 blg) z ok. 28-29 litrów przed gotowaniem w garze zostaje spokojnie 22-23 litry po gotowaniu i 20 litrów gotowego piwa. Gdzie masz największe straty? @INTseed @Juniorek Jeden lubi czekoladę, a drugi jak mu śmierdzą nogi. Dajcie chłopakowi szansę się przekonać o własnych gustach Edytowane 7 Lutego 2020 przez Czeslaw Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Dokładnie już lepiej nudna Belgię robic Belgie to ty mi szanuj Juniorek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Tzn. w czym jest problem? Mi przy "standardowym" piwie (ok. 12 blg) z ok. 28-29 litrów przed gotowaniem w garze zostaje spokojnie 22-23 litry po gotowaniu i 20 litrów gotowego piwa. Gdzie masz największe straty? [mention=14420]INTseed[/mention] [mention=21236]Juniorek[/mention] Jeden lubi czekoladę, a drugi jak mu śmierdzą nogi. Dajcie chłopakowi szansę się przekonać o własnych gustach Nie chodziło mi o gust piwny tylko o czas na cichej. Wole zrobić dwa w tym samym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 29 minut temu, INTseed napisał: Belgie to ty mi szanuj Szanuje naprawdę szczególnie za witka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Szanuje naprawdę szczególnie za witka Jutro robie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 W dniu 7.02.2020 o 12:55, Czeslaw napisał: Tzn. w czym jest problem? o tutaj jest przestawiony problem, zastanawiam sie teraz czy poprostu kociołka nie zostawic sobie i tak niech sobie poprostu pracuje bez mieszania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Przymierzam się do bittera i dark Ale. jedno i drugie chciałbym zrobić na tych samych drożdżach. Chciałbym tez pierszy raz skorzystac z płynnych drozdzy i zastanawiam się nad FM10 - O czym szumią wierzby i FM11 Wichrowe wzgórza. Czy moze jakies lepsze są inne Rozumiem ze na 20 litrów brzeczki nie ma potrzeby robić startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Starter należy robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) 15 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Przymierzam się do bittera i dark Ale. jedno i drugie chciałbym zrobić na tych samych drożdżach. Chciałbym tez pierszy raz skorzystac z płynnych drozdzy i zastanawiam się nad FM10 - O czym szumią wierzby i FM11 Wichrowe wzgórza. Czy moze jakies lepsze są inne Rozumiem ze na 20 litrów brzeczki nie ma potrzeby robić startera? Ja wczoraj nastawiłem Bittera na FM10. Też miałem dylemat które z drożdży FM wybrać i zdecydowałem się na 10 ("jedenastki" podobno produkują mniej estrów charakterystycznych dla tego stylu, są bardziej neutralne). Startera nie robiłem. Kilka warek temu robiłem piwo na FM42 (a wcześniej FM41), również bez startera, wszystko ładnie przefermentowało. Edytowane 12 Lutego 2020 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się