KosciaK Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Chodzi mi o wysokość błony bakteryjnej jaka powstaje w czasie cichej. U mnie na powierzchni niewiele się działo po dodaniu blendu Wyeasta - piany praktycznie nie było. Błona też jakaś spektakularna się nie pojawiła (ale podobno nie musi, to bardziej kwestia dostępności tlenu), ot trochę bąbli, jakiś filmo-nalot. Pewnie dopiero po przelaniu i dodaniu owoców coś się więcej zacznie dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bender Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dzięki za info, pozostaje zakup słojów i zabierać się do warzenia. Chcę uwarzyć 2 warki po 20 litrów. Wspomniano wcześniej, że jedno opakowanie Wyeast Lamic poradzi sobie z 40 litrami na cichej. Co o tym sądzicie ? Czy pomimo zmniejszonej ilość na starcie, drożdże i bakterie namnożą się w trakcie na tyle, żeby "prawidłowo" przeprowadzić cichą ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dawałam mieszankę do flandryjskiego (Roeselare) na 2 wiadra,spokojnie dało radę,wiec pewnie te lambikowe też zadziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 U mnie po pierwszej fermentacji w dwóch wiadrach zlałem ich zawartość do balona 50l i zadałem jedną paczką. Po jakimś czasie - miesiąc albo półtora zaczęły pojawiać się naloty na powierzchni. Grudki, błona, itd. Myślę że w tym czasie bakterie się mnożyły i pokazały się po uzyskaniu odpowiedniej biomasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 70~zł za taki słój 25 litrowy na allegro. Sporo, ale szczerze mówiąc nie orientuje się po ile chodzą takie produkty ze szkła. Da się taniej kupić coś przyzwoitego do lambica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Balony na bazarach często chodzą taniej, można trafić w cenie 1zł/litr. Popatrz też za balonami na olx, czasem sie coś trafia. A najpewniejszy zakup to te 5l balony po 8-9 zł na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 No ale co mi po 5 litrowych, nie będę się bawił w rozkładanie warki na 5 części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galadh Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Można użyć butli 5 galonowych (18,9l) po wodzie. Wykonane są z poliweglanu i stosowane z powodzeniem w wielu krajach. Używane można znaleźć nawet za 10zł. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez galadh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 No ale co mi po 5 litrowych, nie będę się bawił w rozkładanie warki na 5 części. te 25litrowe słoje są warte swojej ceny - polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Do mnie właśnie dojechał ten słój. Nie wiem jak sprawdza się w praktyce, ale sprawia dobre wrażenie i pewnie wezmę jeszcze ze dwa w przyszłości. Za te szelki bym nie nosił, bo jakoś średnio wierzę, że wytrzymają bujanie się z ponad 20kg i nie chcę się utwierdzać w tym przekonaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 A ja bym radził Ci jednak je założyć. O wiele lepiej się w nich nosi. Przenoszenie wystrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Na allegro są 2 rodzaje takich słoi, różniące się z tego co widzę zamknięciem. http://allegro.pl/uniwersalny-sloj-balon-galon-dymion-na-wino-25l-s-i5043315817.html http://allegro.pl/uniwersalny-sloj-balon-galon-dymion-na-wino-25l-nw-i5043317491.html Jest tu jakaś różnica w wygodzie używania czy tylko czysto kosmetyczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Druga wersja ma tylko inny system zamykania, w pierwszej dość szybko wysycha woda w zgałębieniu i trzeba dolewać, druga wersja ma mniejszy pojemnik na wodę - czy lepszy to nie wiem, popytaj Undeath, widziałem że kupił tą drugą wersje. Edytowane 9 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 W moim słoju bardzo szybko z pojemnika znika woda... Zastawiałem się czy to nie sprawka psa, ale zabezpieczyłem na tydzień słój i faktycznie samo wysycha i raz na tydzień trzeba uzupełnić tą wodę. Za to do cichej nadają się idealnie Słój obsłużył już 2-3 piwa i jest dość wygodny choć widzę, że wersja moja jest robiona trochę po kosztach - poszły mi paski do noszenia słoja i z zamknięciem stałym słoja trzeba uważać bo po kilkudziesięciu użyciach plastik na bank pęknie... Zobaczymy z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontrabas Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jakiego rodzaju owoce nadają się do Lambica? Czy np. śliwki węgierki albo brzoskwinie mogą być? Mam ich zwykle dużo w ogródku i się marnują, a w tym roku postanowiłem, że zrobię Lambica. Myślałem jeszcze o winogronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Jakiego rodzaju owoce nadają się do Lambica? Czy np. śliwki węgierki albo brzoskwinie mogą być? Mam ich zwykle dużo w ogródku i się marnują, a w tym roku postanowiłem, że zrobię Lambica. Myślałem jeszcze o winogronach. Myślę, że każde z tych owoców będą dobre do zrobienia Fruita. Śliwki spotęgują na pewno kwaśny smak, ale myślę że to też bardzo dobra opcja. Stosunek owoców 1kg-3-3,5l piwa Typowy Kriek jest z wiśniami, do Fruitów dodaje się najróżniejszych owoców. Polecam dodatek truskawek. Próbowałem też czarnej porzeczki i wynik bardzo zadowalający. Na cichą polecam Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend Edit: Śliwki porozcinaj, ale nie dryluj. Zostaw z pestkami. Edytowane 22 Lutego 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jakiego rodzaju owoce nadają się do Lambica? Czy np. śliwki węgierki albo brzoskwinie mogą być? Mam ich zwykle dużo w ogródku i się marnują, a w tym roku postanowiłem, że zrobię Lambica. Myślałem jeszcze o winogronach. Powinieneś już go uwarzyć. Przefermentować (S-33) zlać do balona i zadać mieszankę Wyeast. A po pojawieniu się owoców późnym latem/ początkiem jesieni dodać owoce i potrzymać je do lutego 2016, wtedy rozlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontrabas Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Właśnie wczoraj uwarzyłem 40 litrów i zamierzam potem zrobić trzy, cztery różne rodzaje, z róznymi owocami. Czym je dosładzać, jeśli wyjdą za kwaśne? Stevia może być, czy będzie sztuczne w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Z dosładzaniem bym uważał. To że dany cukier jest nieferermentowalny dla drożdży piwowarskich nie znaczy, że pozostałe organizmy z blendu lambikowego też nie będą w stanie sobie z nim poradzić. Ale tu niech się wypowie ktoś mający większe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 używałem ksylitolu, słodził, nie był pożywką dla drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dosładzam czasem kwas chlebowy ksylitolem, dziwna sprawa,ale to ustrojstwo jest bakteriobójcze (zresztą później przeczytałem,że wciera się go w zęby,właśnie w tym celu), no więc jak dałem 300 g na 25 l kwasu to z kwasu zrobił osie piwo,prawie kompletnie się nie skwasiło,normalnie kwasi się w 24 godz. być może inne bakterie też zostaną wybite przez ten cukier,ale to trzeba by sprawdzić na sobie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dosładzam czasem kwas chlebowy ksylitolem, ... zostaną wybite przez ten cukier,ale to trzeba by sprawdzić na sobie . Może dlatego, że to nie cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Ksylitol to alkohol z chemicznego punktu widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Mam pytanie odnośnie pobierania pracującego lambika w celu zaszczepienia nowego. Kiedy to najlepiej zrobić i w jaki sposób ? Będę miał dwa balony 10 i 15 litrów. Jeden z nich dostanie owoce jak przyjdzie sezon. O ile domyślam się że wystarczy pobranie po prostu wężykiem jakiejś ilość lambika i dodanie do nowego , to nie wiem właśnie kiedy to najlepiej zrobić i ile pobrać do zaszczepienia około 20 litrów nowego ( po fermentacji normalnymi drożdżami ) lambika. Edytowane 10 Marca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się