Skocz do zawartości

stabilna temperatura fermentacji - rozwiązania sprzętowe


areks1111

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 rok później...

Pozwolę sobie odkopać temat, bo nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania dla mojego przypadku.

 

Fermentację przeprowadzam w mieszkaniu, przy użyciu pudła styropianowego i butelek z lodem.

Denerwuje mnie jednak ich wymienianie i chciałbym zapytać czego mógłbym użyć do obniżania temperatury w fermentorze.

W pokoju mam 20-22C, chciałbym móc regulować temperaturę w zakresach 15-20C. Wiadomo, że butelki z lodem dają radę, ale chciałbym pozbyć się wahania temperatur i zapomnieć o codziennym ich sprawdzaniu.

 

Do podgrzewania służą pasy grzewcze. Czego można użyć, żeby obniżyć temperaturę?

Dodam tylko, że dodatkowa lodówka nie wchodzi w rachubę, ze względu na brak miejsca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak skrzynia jest dobrze zaizolowana (u mnie licząc od zewnątrz: płyta OSB 12mm, styrodur 5cm, pianka izolacyjna 0,5cm) to "lodówka" nie włącza się zbyt często. Ma dwa "biegi". Pierwszy jest słyszalny ale nie przeszkadza, drugi już troszkę hałasu powoduje....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, rkkr napisał:

Ja mam wmontowaną w pokrywę skrzyni izolacyjnej górę od lodówki turystycznej. W mieszkaniu, w którym jest ok 20°C spokojnie można osiągnąć temperaturę rzędu 8°C.

 

Teraz, Hobbysta napisał:


Hej możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku?

Ja też jestem bardzo zainteresowany jakimś zdjęciem bo patent wygląda nieźle.

Znalazłem nawet taką lodówkę z regulacją temperatury i wbudowanym termostatem. Możliwość regulacji i utrzymanie zadanej temperatury to byłby niezły bajer.

http://allegro.pl/27l-12-230-agregat-lodowka-turystyczna-samochodowa-i6864055606.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Hobbysta napisał:

Hej możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku?

 

Godzinę temu, damian_zg napisał:

Ja też jestem bardzo zainteresowany jakimś zdjęciem bo patent wygląda nieźle.

Nie mam w tej chwili dostępu do fermentora ale w tym poście link widać mniej więcej jak to wygląda. Jak będę miał okazję to oczywiście podeślę jeszcze jakieś zdjęcia...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, damian_zg napisał:

 

Ja też jestem bardzo zainteresowany jakimś zdjęciem bo patent wygląda nieźle.

Znalazłem nawet taką lodówkę z regulacją temperatury i wbudowanym termostatem. Możliwość regulacji i utrzymanie zadanej temperatury to byłby niezły bajer.

http://allegro.pl/27l-12-230-agregat-lodowka-turystyczna-samochodowa-i6864055606.html

Kurcze, nie wiem czym jest w środku wykończona ta lodówka, ale 27l wystarczy na większość warek, można by w tym bezpośrednio fermentować :)

A czy tą pokrywke da się demontować? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, goldi_WRO napisał:

Kurcze, nie wiem czym jest w środku wykończona ta lodówka, ale 27l wystarczy na większość warek, można by w tym bezpośrednio fermentować :)

A czy tą pokrywke da się demontować? 

Raczej bym w tym bezpośrednio nie fermentował. Ta lodówka pewnie ma wymianę powietrza z zewnątrz a to zbyt duże ryzyko infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za 220 kupilem 50l litrową zamrazarke Elektroluxa. Do tego sterownik za 35zł. 

Wymiary zewnetrzne 53x53x60 (WxSxG)

Fermentor 33 litrowy wchodzi na wysokośc, ale drzwi sie nie domykaja (trzeba by zrobic małą samorobke).

Może na lato, jak bede warzył do kega, ja preferuje warki 15l, fermentor 20l wchodzi bez problemu.

 

Przydaje sie do lagerowania, cold crashingu.

Sprezarka wlacza sie relatywnie rzadko, bo zamrazarka jest izolowana lepiej, niz lodówka. 

 

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej bym w tym bezpośrednio nie fermentował. Ta lodówka pewnie ma wymianę powietrza z zewnątrz a to zbyt duże ryzyko infekcji.
Lodówki turystyczne oparte są na ogniwach Peltiera, nie ma wymiany powietrza z zewnątrz, po obu stronach jest wiatrak. Ale zgadzam się, że fermentowanie bezpośrednio w takiej lodówce to zły pomysł. Problemem będzie choćby czyszczenie. Co innego wstawienie do środka pojemnika.
A jeżeli już - to albo pokrywa od takiej samochodowej wmontowana w skrzynię ze steropianu, albo lodówka hotelowa - na allegro są takie z turbo w nazwie albo berlinger. Przy czym trzeba pamiętać, że takie chłodzenie termoelektryczne jest dużo mniej efektywne.
Sam mam wieko od lodówki samochodowej w skrzyni, do tego kabel grzewczy i to wszystko podłączone do sterownika, ale już zejście 10 stopni poniżej temperatury otoczenia to spory wyczyn i czasami nawet doba może być mało.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam wszystkich,

Mam pomieszczenie w którym mam około 10 °C i muszę podgrzewać piwo. Mam oczywiście sterownik który odczytując temperaturę z zanurzonej sondy utrzymując stałą zadaną temperaturę i chciałbym do niego podłączyć matę grzewczą którą zamierzam podłożyć pod dno fermentora, żeby utrzymać np 19 czy 20 °C. Objętość 20-25 litrów ma pewną bezwładność i zanim na sondzie pojawi się te 19 - 20 °C to mata będzie grzała przez dłuży czas temperaturą np. 40 - 50 °C ( zanim sterownik ją wyłączy ). Czy ta temperatura idąca od dołu fermentora nie będzie miała złego wpływu na drożdże ? Próbowałem z matą która nagrzewa się do 30 °C ale jest zbyt słaba żeby w temperaturze otoczenia 10 °C utrzymać mi stabilną temperaturę piwa.

Co o tym myślicie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Odświeżę nieco temat i coś dołożę od siebie.

Jako że łatwiej było mi ogarnąć temat ogrzewania niż chłodzenia, sezon fermentacyjny trwa u mnie od jesieni do wczesnej wiosny, kiedy jest odpowiednio zimno.

Cały zestaw do fermentacji składa się z 2 fermentorów 30l, grzałki akwarystycznej 50W i taniego chińskiego regulatora temperatury. Fermentor z brzeczką zamykam pokrywą z wpuszczoną sondą temperatury od regulatora, jest zanurzona na ok 15 cm. Do drugiego fermentora wlewam ok. 3,5l wody i wkładam grzałkę ustawioną na temperaturę o 6 stopni wyższą niż temperatura fermentacji. Następnie fermentor z piwem ląduje w tym z grzałką. Ustawiam temperaturę włączenia zasilania grzałki na regulatorze na powiedzmy 17.9 stopni, wyłączenia na 18.1 i mam w miarę duzą pewność, że fermentacja przebiega w takiej temperaturze jakiej chcę, bez skoków temperatury i bez ubijania drożdży przez kontakt z gorącą grzałką.20241013_132855.thumb.jpg.dcfa669b03f1692a703aa73cfc28b4e6.jpg

 

W dniu 23.02.2018 o 11:37, rkkr napisał(a):

Ja mam wmontowaną w pokrywę skrzyni izolacyjnej górę od lodówki turystycznej. W mieszkaniu, w którym jest ok 20°C spokojnie można osiągnąć temperaturę rzędu 8°C

Super pomysł, może w końcu zrobię jakiegoś lagera albo pilsa :)

Edytowane przez bart2902
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.