dori Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Zawsze można kontynuowac temat "piwowarów nocne rozmowy" Jaka docelową gestosc chcesz osiągnąc? Za kilka dni tez bede robil tripla tylko na s-33. Mam nadzieje, że dadza rade. Pozdrawiam! Zależy mi żeby miał powyżej 18,5°Blg. Zwiększę chyba ilość cukru do 0,8kg. Zobaczymy co z tego wyjdzie S-33 powinny dać radę: S-33 zachowują idealne właściwości w piwie do zawartości alkoholu 8.5%v/v, ale mogą odfermentować do 11.5% v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 ... i skończyłam wreszcie Gotowanie 90 minut Chmielenie: 25g Marynki (szyszki) w 20 minucie gotowania 20g Styrian Goldings na 5 minut przed końcem gotowania, wtedy tez dodałam 0,8kg cukru Uzyskałam piękny przełom Wyszło 20,5l brzeczki o ekstrakcie około 19,5°Blg. Zadane drożdżami Wyeast 3944 Belgian Witbier zebranymi wprost z fermentującego witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Dziś rano, po 6h od zadania drożdży w fermentorze była już piękna, gęsta piana. Witbiery to jednak bardzo żywotne drożdże W najbliższym czasie mój browarek czeka sporo zmian. Kupuję od Darko sprzęt i z warzenie przenoszę się do garażu. Od razu zaznaczę mąż mnie z kuchni nie wyrzuca Rozglądam się teraz za jakąś pompą do przepompowywania brzeczki. Kupuję też dyszę do płukania butelek mam nadzieję, że choć trochę usprawni mi to mycie butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 No dysza jest super, tylko trudno jest ją uszczelnić-mnie przeciaka bokami. Taborecik super sprawa, keg też kupiłaś? Jeśli chodzi o pompę do zimnej brzeczkitakamoże się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) Jeśli chodzi o pompę do zimnej brzeczkitakamoże się nada. A dlaczego tylko do zimnej? Nic nie ma w opisie o dopuszczalnych temperaturach pracy... BTW, Dori, można się zapisać na gęstwę z Witbierów? Edytowane 8 Września 2009 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 A dlaczego tylko do zimnej? Nic nie ma w opisie o dopuszczalnych temperaturach pracy... Ja bym tam nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Ja też nie będę ryzykować z tą pompą, Wesoły mi odradził. Poszukam czegoś co wytrzyma temp 80°C. Gęstwą z witbiera oczywiście mogę się podzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 A dlaczego tylko do zimnej? Nic nie ma w opisie o dopuszczalnych temperaturach pracy... Ja bym tam nie ryzykował. Kiedyś sprawdzałem te pompy i 60°C to jest praktyczny max (opinia użytkownika - nie moja). Wynika to z wykonania elementów wewnętrznych i możliwości potencjalnego uszkodzenia pompy. Te które są i do gorącej i do zimnej brzeczki są b. drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) A dlaczego tylko do zimnej? Nic nie ma w opisie o dopuszczalnych temperaturach pracy... Ja bym tam nie ryzykował. Kiedyś sprawdzałem te pompy i 60°C to jest praktyczny max (opinia użytkownika - nie moja). Wynika to z wykonania elementów wewnętrznych i możliwości potencjalnego uszkodzenia pompy. Ciekawe na czym to ma polegać, bo wg opisu elementy pompy stykające się z płynem wykonane są z mosiądzu. Nie jest to może najszczęśliwszy stop do kontaktu z żywnością, ale o uszkodzeniu pompy nie powinno być mowy. Jedynie uszczelnienia pozostają niepewne ale te powinno się dać wymienić na silikonowe (wątpię, żeby użyto jakichś nietypowych simmeringów). Edytowane 8 Września 2009 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Dziś do butelek po prawie miesięcznej cichej trafiło piwo bożonarodzeniowe (warka 55). Do butelkowania dodałam 150g glukozy i za radą Codera zaprawkę z przypraw na bazie wódki. Rozlałam też "Cieniznę" czyli popłuczyny po Russian Imperial Stout (warka 54). Do refermentacji dałam 80g glukozy/12l piwa. Jak dobrze pójdzie to jutro uwarzę Dubbla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Dori, Ty widzę do swoich piw dajesz około 150-160g surowca (glukozy) do refermentacji.. Prawie wszystkie moje piwa z taką ilością glukozy są przegazowane.. a jak u Ciebie? Ja do swoich będę dawał max 100g/ 26-28l, bo mam problemy z serwowaniem mojego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Dori, Ty widzę do swoich piw dajesz około 150-160g surowca (glukozy) do refermentacji.. Prawie wszystkie moje piwa z taką ilością glukozy są przegazowane.. a jak u Ciebie? Ja do swoich będę dawał max 100g/ 26-28l, bo mam problemy z serwowaniem mojego piwa Tak już przetestowałam, faktycznie daję 150-160g glukozy na 20l piwa. Właśnie taka ilość u mnie jest odpowiednia. Rzadko, ale zdarzały mi się piwa lekko przegazowane. Ja zawsze piwa trzymam długo na fermentacji, więc zwykle mam pewność, że piwo już ostatecznie odfermentowało. Może u Ciebie jeszcze dofermentowuje w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Może u Ciebie jeszcze dofermentowuje w butelkach? Jest taka ewentualność, ale ostatnio próbuję ją wyeliminować ( tydzień burzliwej i gruuuuuuuubo ponad 2 tygodnie cichej). Niemniej jednak do następnych butelkowanych warek dam 100g glukozy na 25-28l Zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Dziś postanowiłam uwarzyć coś a'la Dubbel Warka 58 Zasyp: 2,85kg słód pilzneński 0,8kg słód pszeniczny jasny 0,5kg słód monachijski II 0,4kg słód Biscuit 0,25kg słód Caramunich 0,2kg słód Carared 0,5kg cukier lekko skarmelizowany Zacieranie infuzyjne 35 minut w 63°C 20 minut w 72°C Gotowanie 70 minut 25g Marynki (szyszki) na początku gotowania 15g Lubelskiego (granulat T45) i cukier w 60 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Wyszło 20l o ekstrakcie 17,5°Blg. Zadane Wyeast 3944 Belgian Witbier zebranymi wprost z witbiera (warka 56) Przy okazji zmierzyłam ekstrakt Witbiera i Tripla: Witbier po 9 dniach fermentacji z 12,5°Blg zszedł do 4°Blg (dwa dni temu było 5°Blg) Tripel po 4 dniach fermentacji z 19,5°Blg zszedł zaledwie do 14°Blg Gdybym nie znała tych drożdży to chyba zaczęłabym się martwić, że coś jest nie tak, ale one chyba już tak maja - startują błyskawicznie, a później zdecydowanie zwalniają tempa. Bywało, że lekkie witbiery trzymałam na burzliwej nawet dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Cześć. Gdybym nie znała tych drożdży to chyba zaczęłabym się martwić, że coś jest nie tak, ale one chyba już tak maja - startują błyskawicznie, a później zdecydowanie zwalniają tempa. Bywało, że lekkie witbiery trzymałam na burzliwej nawet dwa tygodnie. Dori Twój post spadł mi jak z nieba wczoraj mierzyłem swojego wita a tam 10°Blg (z 13,5). Spodziewałem się dużo niższego odfermentowania, teraz wiem że tak miało być. Powolutku do celu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Dziś katastrof ciąg dalszy czyli: WARKA 59 FOREIGN EXTRA STOUT Zasyp: 4,4kg pilzneński 0,3kg Caraaroma 0,2kg jęczmień palony 0,1kg Carafa I 0,4kg płatki jęczmienne Przerwy: 40 minut w 64°C 30 minut w 72°C Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania 40g Lubelskiego (granulat T45) w 40 minucie gotowania Wyszło 20l czarnej brzeczki o ekstrakcie około 17Blg. Zadane drożdżami S-04 Dziecko usnęło pół godziny temu... jak tak dalej pójdzie to chyba sobie dam spokój z warzeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Dziecko usnęło pół godziny temu... jak tak dalej pójdzie to chyba sobie dam spokój z warzeniem... Dzieci tak mają i wyczuwają że rodzice mają inne plany. Dlatego robią często pod górkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Cześć Czyli o północy? Może w dzień warzenia dawaj jej melaminę ;-) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Cześć Czyli o północy? Nawet po północy, a już 4.40 było "poczytaj mi mamo". Ledwo do pracy dojechałam, oczy na zapałki... A myślałam, że chmiel ma działanie uspakajające, przez całe warzenie dawałam jej wąchać... i nici... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Cześć Czyli o północy? Może w dzień warzenia dawaj jej melaminę ;-) ? Chcesz żeby dziecko otruła? W Chinach dawali to do mleka i trochę małych Chińczyków się otruło. Pewno chodziło Ci o melatoninę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Cześć. Chcesz żeby dziecko otruła? W Chinach dawali to do mleka i trochę małych Chińczyków się otruło. Pewno chodziło Ci o melatoninę. Jacek masz rację!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Dziś witbier (warka 56) trafił na cichą, więc według najnowszych trendów piwowarskich zapewne będzie kwachem... Wczoraj około północy do warki 59 dodałam drożdże S-04 wprost z saszetki rozsypując je na powierzchni brzeczki o ekstrakcie około 17°Blg . Po przyjściu z pracy, okazało się, że fermentacja jest już iście burzliwa, ale według najnowszych trendów to pewnie jakieś dzikusy rozszalały się w piwie... Wiem zgryźliwa jestem...i na dodatek pewnie sobie te kwachy wykrakam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 ..., więc według najnowszych trendów piwowarskich zapewne... Wygra jakiś konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 cześć Dziś witbier (warka 56) trafił na cichą, więc według najnowszych trendów piwowarskich zapewne będzie kwachem... źle odczytałes dyskusję wg. najmowszych miksów teorii, o bakteriach tlenowych.beztlenowych które są już w twojej brzeczce w trakcie burzliwej, lub tej że dostaną się w tracie przelewania na cichą lub w trakcie, to zwiększyłaś ryzyko biohzardu o 50% ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się