Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania

dori

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wadą systemów cyrkulacyjnych jest problem z robieniem niskich przerw. Słyszałem też info od paru innych osób z poza forum co pracują na takich systemach i mówią że minimalna temperatura żeby zacząć do 60 stopni.

Próbowaliście użyć w początkowej niskotemperaturowej fazie mieszadła mechanicznego, np. takiego do zaprawy. Widzę to tak: ustawiamy temperaturę początkową, włączamy mieszadło i zasypujemy słód. Mieszadło nie pozwoli się na zbicie się złoża w początkowej fazie zacierania, a po podniesieniu temp. i tak będzie dużo czasu na uzyskanie klarownej brzeczki. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale myślę, że warto spróbować.

Ogólnie warzenie na tym sprzęcie to bajka :)

a jak wrażenia w porównaniu do sprzętu z kegów i sterownika Bolka?

Przy Spaidlu nie ma prawie, żadnej pracy. Programujesz całość procesu, czyli zacieranie i gotowanie, wciskasz "start". Po podgrzaniu wody włącza się sygnał, że musisz wsypać słód. Wsypujesz, potwierdzasz i masz spokój do filtracji. Znów sygnał o końcu zacierania, podnosisz wkład, czekasz pół godzinki, wyjmujesz wkład, potwierdzasz. Po zagotowaniu wsypujesz chmiel, potem drugą dawkę, wkładasz chłodnicę, czekasz do schłodzenia, odkręcasz kranik i spuszczasz gotową brzeczkę do fermentora. Przy własnej konstrukcji pracy jest sporo więcej, musisz tego wszystkiego bardziej pilnować, zaletą są większe możliwości. Zaletą Spaidla jest prostsze mycie.

Rzeczą o której będę musiała pomyśleć w najbliższym czasie jest wyciągarka...

Właśnie wadą systemów cyrkulacyjnych jest problem z robieniem niskich przerw. Słyszałem też info od paru innych osób z poza forum co pracują na takich systemach i mówią że minimalna temperatura żeby zacząć do 60 stopni.

Próbowaliście użyć w początkowej niskotemperaturowej fazie mieszadła mechanicznego' date=' np. takiego do zaprawy. Widzę to tak: ustawiamy temperaturę początkową, włączamy mieszadło i zasypujemy słód. Mieszadło nie pozwoli się na zbicie się złoża w początkowej fazie zacierania, a po podniesieniu temp. i tak będzie dużo czasu na uzyskanie klarownej brzeczki. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale myślę, że warto spróbować.[/quote']

W Spaidlu nie ma takiej możliwości. Zacier jest zamknięty z góry i z dołu filtrem i nie mam możliwości mechanicznego mieszania.

no u mnie jest tak zrobione że wysładzanie polega na uruchamianiu pompy. W zasadzie mógłbym mieć czujnik, który uruchamiałby pompę gdy się zacznie odsłaniać młóto, a w końcu chodzi o to żeby trochę się przy tym pobawić. Ostatnio warzyłem z kolegą i stwierdził że taką warzelnie jak teraz mam to mógłby mieć, bo jakby miał garnek z łychą to by żadnej przyjemności z warzenia nie miał. U mnie w kociołku było podwójne dno spod którego zasysała pompa ciecz i zwracała na młóto na górze wiec była możliwość zamieszania i czasem trzeba było. Ale przy niskiej temperaturze to i tak nie pomagało.

co do wyciągarki swego czasu były w lidlu

Widziałem ją i nawet całkiem solidnie wyglądała.

Nie mniej jednak przykręcenie takiej w kuchni na suficie równa się z eksmisją i rozwodem na bank :)

w moim wypadku niekoniecznie :) :) A tak serio to przygotowałam sobie pomieszczenie do warzenia w piwnicy.

A właśnie, Speidel nawet 50l jest na tyle zgrabny, że można go spokojnie ustawić na blacie w kuchni i warzyć, czego nie można powiedzieć o konstrukcji z kegów ;)

A właśnie, Speidel nawet 50l jest na tyle zgrabny, że można go spokojnie ustawić na blacie w kuchni i warzyć, czego nie można powiedzieć o konstrukcji z kegów :)

Rzeczywiście jest zgrabny (taki kobiecy, pasuje do torebki :)). Aż chce się mieć taki podobny, tylko męski (wersja 200l :)).;)

Cześć :)

W Spaidlu nie ma takiej możliwości. Zacier jest zamknięty z góry i z dołu filtrem i nie mam możliwości mechanicznego mieszania.

Trzeba dorobić nowy górny filtr z mieszadłem.

Trzeba dorobić nowy górny filtr z mieszadłem.

Nie, bo to zaburzy cyrkulację. Nie ma co kombinować, po prostu trzeba stosować mniejszy zasyp. W poprzedniej warce użyłam 11kg i nie miałam takich problemów. Kwestia opanowania sprzętu :)

Wiktor, chyba żartowałeś z tą wciągarką prawda ? Takie bydle w domu i to jeszcze elektryczne, żeby podnosić wkład o wadze góra ok. 30 kg ?

Powoli składam stelaż na gar i na allegro są faje wciągarki ręczne za ok. 50 zł do 450 kg udźwigu.

Wiktor, chyba żartowałeś z tą wciągarką prawda ? Takie bydle w domu i to jeszcze elektryczne, żeby podnosić wkład o wadze góra ok. 30 kg ?

Powoli składam stelaż na gar i na allegro są faje wciągarki ręczne za ok. 50 zł do 450 kg udźwigu.

bo ja myślę przyszłościowo :P wiesz jeszcze niedawno Dori warzyła w 30 litrowym garnku na gazie teraz ma 50 litrowe Spiedla, to co wie co będzie w przyszłości ;)

Jak by co to Dori ma 3 browary pod jednym dachem. Jeden to garniek 30l, drugi na kegach 50l oraz na Spiedla. W końcu by warzyć nie trzeba mieć od razu automatyki tylko zwykły garnek. I Dori o tym nie zapomniała.

• 2 tygodnie później...

01.02.2011 przelałam na cichą warkę 107.

Dziś warzę TMAVE

WARKA 108

TMAVY LEZAK

5,5kg pilzneński

3,0kg monachijski II

0,6kg Caraaroma

0,5kg Carapils

0,5kg Caramunich II

0,4kg CarafaIII

Zacieranie:

10 minut w 55°C

25 minut w 64°C

45 minut w 72°C

10 minut w 76°C

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

50g Sybilli na 70 minut (450GPH)

60g Lubelskiego na 20 minut (210GPH)

Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie około 12,5Blg. 1/2 zadana starterem Wyeast 2206 Bavarian Lager, 1/2 wlana bezpośrednio do fermentora po cichej warki 106 z drożdżami Wyeast 2278 Czech Pils.

1/2 warki 106 powędrowała do butelek.

Zacieranie:

50 minut w 64°C

20 minut w 72°C

Gotowanie 90 minut

50g Marynki (szyszki) na 80 minut (350 GPH)

40g Lubelskiego (granulat) na 15 minut (140GPH)

Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie około 20°Blg. Jutro zadam drożdżami, jakimi to się jeszcze okaże :)

Dziś powrót do poczciwego gara emaliowanego :)

Nie masz dziś zakwasów? Było co mieszać :)

Ojjj troszkę ciężko było ;)

Ale bardzo się cieszę, że udało mi się dwa piwa w weekend uwarzyć :)

Porter został zadany pianą z Budvarów :)

• 2 tygodnie później...

WARKA 110

WIEDEŃSKIE

Zasyp:

5,0kg wiedeński

3,5kg pilzneński

2,0kg monachijski II

0,7kg Carapils

0,6kg melanoidynowy

0,2kg zakwaszający

Zacieranie:

10 minut w 55°C