dori Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Warka 142 - ekstrakt brzeczki podstawowej 12,8Blg. Rozlana do dwóch fermentorów, do jednego przeniesiona piana z warki 141 Wyeast 3638 Bavarian Wheat,do drugiego dodane WB-06. @Jacenty my jakoś specjalnie nie walczymy o wydajność. Podnosimy kosz, wysładzamy do czasu, aż brzeczka dotyka dna tuby... i tyle. jeśli zależy Ci na wydajności, to możesz spróbować innej metody - wysładzać do momentu aż brzeczka dotknie wkładu, następnie wyjąć koszt, przenieść do jakiej miski (my mamy pospawaną z nierdzewki z poprzecznymi prętami na których stoi kosz) i skończyć wysładzanie. Dolać "cienkusz" do Spaidla i ewentualnie dłużej gotować, aby trochę więcej odparowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Myślałem, że może masz jakiś sposób. Robię dokładnie tak jak Wy. Z tym, że z cienkusza który odzyskuję z kosza stojącego poza kotłem, robię cieniutkie piwa-podpiwki-eksperymenty smakowe. No nic, dzięki za odpowiedź. Edytowane 8 Maja 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) Warka 142 - ekstrakt brzeczki podstawowej 12,8Blg. Rozlana do dwóch fermentorów, do jednego przeniesiona piana z warki 141 Wyeast 3638 Bavarian Wheat,do drugiego dodane WB-06. Jako miłośnik pszenic, jestem ciekawa Twojej oceny drożdży 3638, a w zasadzie już gotowego piwa uwarzonego na nich. Podobno są lepsze od 3068... Edytowane 10 Maja 2012 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 WARKA 143 CZESKI Lager Zasyp: 8,0kg pilzneński Litovel 2,0kg monachijski Litovel 0,3kg karmelowy jasny Litovel Zacieranie: 25 minut w 64C 40 minut w 72C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 WARKA 144 CIENKA AIPA Miała być AIPA, ale trochę przeholowałam z wodą do wysładzania. Zasyp: 12kg Pale Ale Weyermann 0,15g karmelowy Litovel Zacieranie: 70 minut w 66C 10 minut w 72C Gotowanie 90 minut Chmielenie: 70g Simcoe na 85minut 10g Simcoe i 20g Centennial na 60 minut 30g Centennial na 60 minut 60g Citra na 0minut Ekstrakt - 12,8Blg. Całość zadana starterem Wyeast1056 American Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 WARKA 144 CIENKA AIPA Miała być AIPA, ale trochę przeholowałam z wodą do wysładzania. Może po prostu APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Może po prostu APA? Nie liczyłam, ale podejrzewam, że goryczka jest za wysoka jak na APA. Nazwa i przyporządkowanie do odpowiedniej kategorii jest tu najmniej ważne, mam nadzieję, że piwo wyjdzie dobre :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 W sobotę Janusz uwarzył warkę z ekstraktów, a dziś zacieranie: WARKA 146 BELGIAN PALE ALE Zasyp: 7,0kg Pale Ale 3,0kg Monachijski I 0,8kg Abbey 0,6kg Carabelge Zacieranie 10 minut w 54C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie 90 minut Chmielenie: 60g Brewers Gold w 30 minucie gotowania 70g Styrian Goldings po wyłączeniu palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Wybicie 40l. Ekstrakt 13,8Blg. Brzeczka podzielona na dwa fermentory - jeden zadany Wyeast 1214 Belgian Abbey, a drugi Wyeast 1762 Belgian Abbey 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Dziś uCieszny browarek wzbogacił się o mieszadło magnetyczne . Wyeast 1968 London ESB na jutrzejszą IPA już się na nim kręcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Na dziś w planie były Amerykańska Pszenica i IPA. Niestety podczas zacierania pszenicy siadła pompa w Speidlu i mieliśmy trochę problemów. Czas i temperatura zacierania nie do odtworzenia, zacier natleniony, wydawało mi się też że straty ekstraktu będą duże, więc dodałam od razu puchę 1,7kg ekstraktu jasnego i teraz to mam Amerykańską Pszenicę Imperialną Na IPA brakło już czasu. WARKA 147 AMERYKAŃSKA PSZENICA IMPERIALNA Zasyp: 5,5kg pszenicznego 4,0kg pilzneńskiego 0,2kg zakwaszającego 0,2kg Carawheat Zacieranie - nie do odtworzenia Gotowanie 75minut Chmielenie: 40g Simcoe - chmielenie pierwszej brzeczki 20g Centennial - w 15 minucie gotowania 30g Simcoe - podczas chłodzenia 1,7kg ekstraktu jasnego Bruntal do gotowania Wybicie: 40l, ekstrakt 17,1Blg. 1/2 zadana Wyeast 1010 American Wheat, 1/2 Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Niestety podczas zacierania pszenicy siadła pompa w Speidlu i mieliśmy trochę problemów. Koniec świata. Niemiecki sprzęt a siadł po roku... koniec świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Koniec świata. Niemiecki sprzęt a siadł po roku... koniec świata Bo teraz nowy sprzęt ma pracować o miesiąc dłużej niż wynosi okres gwarancji.Gdzie te czasy, że urządzenia były niemal wieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Właśnie powstała klasyczna, angielska IPA WARKA 148 India Pale Ale Zasyp: 11,5kg Pale Ale Muntons 0,5kg Crystal 150 Muntons Zacieranie: 10 minut w 56C 20 minut w 64C 40 minut w 72C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 40g East Kent Goldings - chmielenie brzeczki przedniej 60g Challenger na 60 minut gotowania 40g East Kent Goldings na 15 minut 40g East Kent Goldings po zakończeniu gotowania Wybicie 40l, ekstrakt 14,0Blg. 1/2 zadana starterem Wyeast 1968 London ESB, 1/2 uwodnionymi Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Wczoraj Janusz uwarzył AIPA z ekstraktów WARKA 149 American India Pale Ale 4,2kg ekstrakt słodowy jasny w płynie Bruntal Gotowanie 90 minut Chmielenie: 30g Cenntenial na poczatku gotowania 10g Simcoe na 20 minut przed końcem gotowania 35g Citra po wyłączeniu palnika Wybicie 18l, ekstrakt 16Blg, zadane pianą z warki 148 - Wyeast 1968 London ESB. Dziś już ładnie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 W środę 15.08.2012 powstała w uCiesznym Browarku 150 warka WARKA 150 BELGIJSKIE - 9,0kg Pilzneński Litovel - 1,5kg Amber 50EBC Brewferm - 1,0kg Caraamber Weyermann Zacieranie: - 10 minut w 52C - 40 minut w 64C - 25 minut w 72C Gotowanie 90 minut Chmielenie: - 42g Northern Brewer na 65 minut - 30g Styrian Goldings na 20 minut - 30g Aurora na 5 minut - 1kg cukru brązowego kandyzowanego na 15 minut - 20g mchu irlandzkiego uwodnionego wcześniej na 15 minut Wybicie 40l o ekstrakcie 17Blg 1/2 zadana Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, 1/2 drożdżami T-58. Warka 147 - Amerykańska Pszenica Imperialna zdecydowanie do powtórzenia, już niewiele jej zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Gratuluje 150 warki! Warka 147 - Amerykańska Pszenica Imperialna zdecydowanie do powtórzenia, już niewiele jej zostało Ale to piwo jest nie do powtórzenia, no chyba że zepsujesz pompę i dodasz ekstrakt z puchy A tak na serio na jakich drożdżach będziesz je powtarzać - Wyeast 1010 American Wheat czy Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Pompa co warkę nawala, więc z tym nie powinno być problemu a chcąc uzyskać tak wysoki ekstrakt warząc w Speidlu, to dodatek ekstraktu jest wręcz koniecznością. Jak się można było spodziewać wyszły dwa całkiem różne piwa, to na Mauribrew Weiss jest bardzo goździkowe, a przez to ma dużo wspólnego z Weizenem, natomiast to na American Wheat jest bardziej stonowane, na pierwszy plan wybijają się amerykańskie chmiele i dość znaczna goryczka. Jedno i drugie wyszło bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Pompa co warkę nawala, Masz problemy z pompą? Raz mi się zdarzyła awaria pompy. Udało mi się ją uruchomić. Od tego czasu największą uwagę przywiązuję do dokładnego jej przepłukania po całym procesie. Biorę wąż i silnym strumieniem płuczę, przykładając koniec węża raz do jednego, raz do drugiego otworu pompy w kotle. I jeszcze jedno, po warzeniu i dokładnym umyciu zostawiam kocioł z wodą na dnie, żeby nic nie zaschło. Od czasu, gdy tak robię mam spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Pompa co warkę nawala, Masz problemy z pompą? Raz mi się zdarzyła awaria pompy. Udało mi się ją uruchomić. Od tego czasu największą uwagę przywiązuję do dokładnego jej przepłukania po całym procesie. Biorę wąż i silnym strumieniem płuczę, przykładając koniec węża raz do jednego, raz do drugiego otworu pompy w kotle. I jeszcze jedno, po warzeniu i dokładnym umyciu zostawiam kocioł z wodą na dnie, żeby nic nie zaschło. Od czasu, gdy tak robię mam spokój. Jedna pompa działa dobrze, z drugą jest problem. Podobno pomoże wymiana wirnika, na który czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Raz tylko byłem przy warzeniu na klonie Speidla i to właśnie pszenicy i muszę powiedzieć że poniżej temp. maltozowej to jedynie dekokcja pomaga. Każdy wynalazek typu moje FD herms itp. mają tą wadę że poniżej temp. scukrzania albo się przypala, albo nie wydala pompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Mylisz się Jejski Robiłam przerwy i to dość długie w 44C, w 52C i nie było problemu. Uwarzyłam na tym sprzęcie już niejedną warkę nigdy się nic nie przypaliło!!! Chociaż i tak są pewnie tacy którzy mi nie uwierzą. Tam się nie ma co przypalić, bo wszelkie części stałe zacieru są w tubie i nie mają styczności z grzałkami. Normalnie pompa wydala niezależnie od lepkości (skorelowanej z temperaturą) przy standardowych zasypach, dostosowanych do wielkości Speidla. Moje problemy wynikają prawdopodobnie stąd, że wyszła kiedyś wadliwa partia pomp i niestety mnie się pewnie taka przytrafiła. Nie ma problemu z wymianą wirnika na nowy i mam nadzieję, że to pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 WARKA 151 BLONDYNKA - 10,0kg Pale Ale Brewferm - 1,5kg Pszeniczny Brewferm - 0,4kg Carabelge Weyermann - 0,3kg Amber 50EBC Brewferm Zacieranie: - 5 minut w 52C - 40 minut w 64C - 25 minut w 72C Gotowanie 90 minut Chmielenie: 10 minuta gotowania 50g Brewers Gold 85 minuta gotowania 60g Styrian Goldings w 70 minucie gotowania dodany cukier biały w ilości 1,2kg Wybicie 40l o ekstrakcie 14,5Blg. Zadane gęstwą Wyeast 1388 Belgian Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Znów zaniedbałam zapiski... W między czasie uwarzyliśmy Stouta Owsianego, rozlany został w sobotę do butelek i zapowiada się całkiem OK. W ramach testów popełniliśmy tez dwie warki z brewkitów Brewfermy - Klasztorne i Malinowe. Na efekty jeszcze trochę poczekamy. Dziś coś lekkiego, bardzo jasnego, na rozruszanie drożdży przed koźlakiem: WARKA 155 PILS NIEMIECKI Zasyp: 8,5kg słód pilzneński Litovel 1,0kg słód krótki (Chit malt) Wayermann 0,4kg Carapils Wyermann 0,1kg zakwaszający Weyermann Zacieranie 10 minut w 53C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Gotowanie 75 minut Chmielenie: 35g Hallertauer Mittelfruh do pierwszej brzeczki 60g Perle na 75 minut 40g Spalt Select na 7 minut 40g Hallertauer Mittelfruh po zakończeniu gotowania 30g Hallertauer Mittelfruh przy chłodzeniu, w temperaturze 60C Ekstrakt brzeczki podstawowej 13,1Blg. 1/2 zadana starterem Wyeast 2206 Bavarian Lager, a resztę 2 saszetkami uwodnionych Mauribrew Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się