Karp Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Czy zalinkowany poniżej worek się sprawdzi? Wychodziłby zdecydowanie taniej od tych "dedykowanych" do warzenia. http://allegro.pl/worek-malarski-do-filtracji-farby-agregaty-i5615878224.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Trudno powiedzieć, nie podali żadnych szczegółów. Wydaje się też trochę za mały jak na standardowy garnek do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 O to już zapytałem sprzedającego. Chodzi mi tylko o to, czy takie worki malarskie się do tego nadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Panowie, podbijam temat. Myślicie, że takie worki dadzą rade do BIAB'u ? https://pl.aliexpress.com/item/1Pc-Drawstring-Bra-Underwear-Products-Laundry-Bags-Baskets-Mesh-Bag-Household-Cleaning-Tools-Accessories-Laundry-Wash/32627925512.html?spm=2114.56010208.4.2.ppKrkH Cena naprawdę ok Mam gar 50 litrów o szerokości ok 44 cm na górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Panowie, podbijam temat. Myślicie, że takie worki dadzą rade do BIAB'u ? https://pl.aliexpress.com/item/1Pc-Drawstring-Bra-Underwear-Products-Laundry-Bags-Baskets-Mesh-Bag-Household-Cleaning-Tools-Accessories-Laundry-Wash/32627925512.html?spm=2114.56010208.4.2.ppKrkH Cena naprawdę ok Mam gar 50 litrów o szerokości ok 44 cm na górze. Próbowałeś te worki do BIAB, czy może zastosowałeś coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zastanawiam, czy to nie nada się do chmielenia? Jako coś w rodzaju hop spidera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mambik Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Co sądzicie o takim sprzęcie http://www.browamator.pl/siatka-do-filtracji-chmielenia-brew-bag-poj-35-l,3,5,4585. Na pierwszy rzut oka wygląda to lepiej niż przyzwoicie. Skoro na sklepowe półki trafiają już gotowe "worki" do zacieraania to wszystko wskazuje na to, że piwowarstwo domowe w Polsce będzie ewaluowało w tym kierunku. Zainteresowanych skróceniem czasu warzenia ze słodów jest chyba każdy. W ilu litrach wody powinno się taką metodą zacierać zasyp na standardową warkę 20l, 12 blg (czyli ok. 4,3 kg) i czy będzie on wystarczający, żeby taki wynik uzyskać? Zawsze można sypnąć więcej słodu. I tak cenowo wyjdzie dużo koszystniej niż na ekstraktach. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Tu prezentacja - LINK Ciekawi mnie, ile cukrów zostało uwięzione w siatce po odciśnięciu zacieru (młóta?) ?Ciekawi mnie też, na ile oczka siatki, z której owy Berw Bag są duże w kontekście warzenia i chmielenia granulatem za jego pomocą ? Tak swoją drogą - na filmie pokazano ciekawą kołdrę i poduszkę Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Na pierwszy rzut oka wygląda to lepiej niż przyzwoicie. A i owszem jak każdy kawałek firany, która z definicji ma służyć ozdobie czyli ma być ładna Skoro na sklepowe półki trafiają już gotowe "worki" do zacieraania to wszystko wskazuje na to, że piwowarstwo domowe w Polsce będzie ewaluowało w tym kierunku. Zaiste nadal nie zbadane są meandry ludzkiego wnioskowania Mam niedaleko siebie salon Ferreri, wniosek - niedługo będę takowym powoził Zainteresowanych skróceniem czasu warzenia ze słodów jest chyba każdy. Dzięki, że się tak o mnie troszczysz (bo ja to też każdy), ale jakoś pozwolę się z Tobą nie zgodzić. I tak cenowo wyjdzie dużo koszystniej niż na ekstraktach. O i ta Twoja argumentacja i wnioskowanie wiele mi tłumaczy anteks i Lasek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 DR - a dałoby się dla nowych użytkowników tak troszkę bez ironii? Może postanowienie takie Świąteczne, co? Igorrodz, Cichus i Skajo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja tylko się podzielę linkiem, bo skorzystałem sporo na lekturze tematu. Znalazłem u Chińczyka taki worek: goo.gl/Ro6cAz Za 5$ (a może być mniej, zamawiając parę sztuk) to chyba najtańsza opcja, nieporównywalnie tańsza niż prezentowane tu alternatywy - a jeśli moje obliczenia są OK, to format 75x50cm powinien starczyć na mój gar 50l. Jak przyjdzie, to podzielę się obserwacjami. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez ludz Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Najbardziej mnie ciekawi, czy ten worek nadaje się do chmielenia podczas gotowania i na zimno granulatem. Wygląda ze zdjęć, że oczka ma zbyt duże - ale mogę się mylić, wszak to tylko zdjęcia. No i maksymalna temperatura to 110°C co może ale nie musi być problemem. I to poliester bez wzmocnień, wszyć, obszyć, wstawek zatem można zastanawiać się nad jego trwałością. Niemniej za 2 dychy cudów spodziewać się nie można (to i tak o stówę mniej niż wcześniej linkowany worek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Takie coś na allegro znalazłem http://allegro.pl/worek-nylonowy-do-prasy-wino-nalewki-bimber-prasa-i4857382615.html Może wam się przyda. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Podepnę się, z pytaniem które padło, ale bez odpowiedzi. W drodze z Chin worek, nylonowy. Czy może on leżeć na dnie kega podczas zacierania i podgrzewania taboretem, czy sie przypali/przytopi? Bo nie wiem czy kombinowac cokolwiek jak false bottom pod taki worek? Opcjonalnie przejdę na zacieranie infuzyjne w kegu z workiem, no ale bywa że trzeba podbić temperaturę gazem dodatkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 23 godziny temu, flood napisał: Podepnę się, z pytaniem które padło, ale bez odpowiedzi. W drodze z Chin worek, nylonowy. Czy może on leżeć na dnie kega podczas zacierania i podgrzewania taboretem, czy sie przypali/przytopi? Bo nie wiem czy kombinowac cokolwiek jak false bottom pod taki worek? Opcjonalnie przejdę na zacieranie infuzyjne w kegu z workiem, no ale bywa że trzeba podbić temperaturę gazem dodatkowo. Mi raz sie podczas podgrzewania przypalil troche. Od tamtego momentu jak podgrzewam to go unosze na czas podgrzewania, tak zeby byl pare cm nad dnem. A zazwyczaj to zacieram na lenia i nic nie podgrzewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 2 minuty temu, Lasek napisał: Mi raz sie podczas podgrzewania przypalil troche. Od tamtego momentu jak podgrzewam to go unosze na czas podgrzewania, tak zeby byl pare cm nad dnem. A zazwyczaj to zacieram na lenia i nic nie podgrzewam. Dzięki, też skłaniam sie ku infuzji, tak zaczynam kombinowac konfiguracje kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Chciałbym wypróbować BIAB. Mam pytanie dotyczące ilości wody - czy powinno się zacierać w wodzie w ilości 3-3,5l/kg słodu i dolać pozostałą ilość świeżej wody do zakładanej ilości brzeczki do gotowania, czy może zacierać od razu w większej ilości wody, tak żeby po wyciągnięciu worka uzyskać zakładaną ilość brzeczki do gotowania? Jak do tego podchodzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 @damian_zg Podstawowym zalozeniem biab jest uproszczenie warzenia do minimum. Zacierasz od razu w calkowitej objetosci wody do warzenia (ilosc do zacierania + ilosc do wysladzania) i babrzesz sie tylko z jednym garem.PS. Zacieranie teoretycznie powinno byc dluzsze (75-90 min). Ale powinienies kierowac sie proba jodowa po np. godzinie.ALE !!! Sam jestes sobie szefem Mozesz wprowadzac modyfikacje. Pierwsze warki sa zawsze testowe. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Dnia 11.11.2017 o 15:43, mirogster napisał: ALE !!! Sam jestes sobie szefem Mozesz wprowadzac modyfikacje. Pierwsze warki sa zawsze testowe. Ja dziś warzyłem pierwszy raz tym systemem. Wysładzanie, chyba z nawyku dodawania wody do filtratora i tego całego "musisz się chłopie umęczyć przy warzeniu" robiłem tak, że zacierałem 3,5/1 a potem wyciągnięcia, odciśnięcie, płukanie raz w drugim garze, płukanie dwa w małej ilości wody... To debilizm! Trzecim razem miałem 2 BLG. Jak będę robił małe warki, jakieś testowe, to MOŻE będę robił z tym jednym przepłukaniem, bo mi na kuchence się dwa garnki zmieszczą, a i wydajność minimalnie większa i zacieranie nie takie długie. Ale normalne duże warki to woda w opór, kokodżambo i do przodu Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Troche zakopane, ale co tam.. worki 20l za 20zł to chyba dobra cena więc wstawie link (nie jestem reklamodawcą) https://www.olx.pl/oferta/worki-worek-filtracyjny-filtrujacy-do-owocow-7-14-24-33-50-l-prasa-CID628-IDkyWO4.html#83acf4c059 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Wrzuć do tematu : ciekawe aukcje allegro, moze ktoś skorzystaTapatalknięte z drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) A jakby tak zatrzeć normalnie w garze/lodówie/fermentorze/wiadrze (jak kto lubi) a potem przelać i zrobić wysładzanie i filtrowanie w tym worze włożonym do fermentora z kranikiem? Worek uszyty z praktycznie nieprzepuszczalnymi bokami i dnem z tkaniny filtracyjnej o odpowiednich oczkach, robiłby za garnek wewnętrzny z fałszywym dnem, tyle że nie nawiercanym, a wykonanym z tej tkaniny. Dno z odpowiedniej tkaniny miałoby nieporównywalnie większą przepustowość niż oplot lub fałszywe dno, przy zachowaniu bardzo drobnych oczek. Wysładznie z obiegiem (jeśli pełna ilość wody) lub z dolewkami, ale zachowując skuteczność oplotu powinno być od niego o wiele szybsze. Przy okazji - do szycia worów nici z jedwabiu poliestrowego - wytrzymują gotowanie, a nici mogą być grubsze od odzieżowych i szew przeżyje uszyty przedmiot. Edytowane 4 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 3 godziny temu, c64club napisał: A jakby tak zatrzeć normalnie w garze/lodówie/fermentorze/wiadrze (jak kto lubi) a potem przelać i zrobić wysładzanie i filtrowanie w tym worze włożonym do fermentora z kranikiem? Worek uszyty z praktycznie nieprzepuszczalnymi bokami i dnem z tkaniny filtracyjnej o odpowiednich oczkach, robiłby za garnek wewnętrzny z fałszywym dnem, tyle że nie nawiercanym, a wykonanym z tej tkaniny. Dno z odpowiedniej tkaniny miałoby nieporównywalnie większą przepustowość niż oplot lub fałszywe dno, przy zachowaniu bardzo drobnych oczek. Wysładznie z obiegiem (jeśli pełna ilość wody) lub z dolewkami, ale zachowując skuteczność oplotu powinno być od niego o wiele szybsze. Przy okazji - do szycia worów nici z jedwabiu poliestrowego - wytrzymują gotowanie, a nici mogą być grubsze od odzieżowych i szew przeżyje uszyty przedmiot. Możesz tak zrobić, ale przyśpieszając wysładzanie stracisz na wydajności. Coś za coś. Szybko nie zawsze znaczy lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Mirogster i Mycroft wspominali o wydajności 90-95% przy zacieraniu i filtrowniu w worze, było wspomniane o śrutowaniu na drobno. Jakby tak zatrzeć w garze (łatwiejsze dogrzewanie) drobno ześrutowany, a do wora przelać do filtracji, to czemu miałaby spaść wydajność? Wlać do wora, odczekać, spuścić. Dolać, odczekać spuścić, różnica taka że ciężej byłoby przytkać taki wór niż oplot czy fałszywe dno. Nie bardzo widzę, czemu miałaby spaść wydajność. dirk_gently wspominał w temacie, że tak czynił, ale nie sprecyzował jak wysładzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 2 godziny temu, c64club napisał: Wlać do wora, odczekać, spuścić. Dolać, odczekać spuścić, Piszesz o klasycznym wysładzaniu na raty, które jest mniej wydajne niż wysładzanie ciągłe. Gdybyś chciał w ten sposób wysładzać musiał byś jeszcze jakiegoś rodzaju konstrukcje zrobić pod workiem tak, aby nie dotykał on dna, bo w innym wypadku będzie lecieć tylko to co jest w okolicach kranika, a to na pewno nie będzie szybsze niż Fd, czy oplot. Jak myślisz dlaczego takiej metody mało kto używa, a króluje Fd i oplot? 2 godziny temu, c64club napisał: . Dolać, odczekać spuścić, różnica taka że ciężej byłoby przytkać taki wór niż oplot czy fałszywe dno. Nie bardzo widzę, czemu miałaby spaść wydajność. Wypróbuj i porównaj różne metody , a następnie podziel się wnioskami. Może będziesz autorem kolejnej rewolucji na miarę sraczwężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się