Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

Powoli krystalizuje mi się plan na warki z zwiększonym wybiciem. Będzie ich mniej, około 8-10, z czego większość to dolniaki.

Drogą redukcji zrezygnowałem z amerykańskich ales więc American Ale II mam na sprzedaż. Jakby ktoś chciał mogę podać je na Bracką Jesień, osobiście nie będę ale może podam przez kogoś.

 

Na początek pójdą brytyjskie klasyki - Bitter, Brown i IPA na Brittish II, da mi to czas na przygotowanie zamrażalnika na fermentacje dolniaków. Później już tylko lagery, cześć z nich pójdzie w kegi.

 

Niedługo warzenie, taboret i gar już w drodze do browaru :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótkie podsumowanie rewolucji sprzętowej w browarze:

 

1) Kupiłem okazyjnie młynek żarnowy do maszynki zelmera więc na razie będę w tym śrutował

2) Przybył taboret 7kW i gar 50l emaliowany, będę w nim zacierał i gotował (szykuje na przyszły rok niezły biceps :))

3) Zasilanie taboretu z butli propan butan 11kg

4) Kadź filtracyjną zrobiłem ze skrzynki 600x400x300 + filtrator rurkowy (jak się sprawdzi to ocieplę), pojemność kadzi do otworów to 52l

5) Woda do wysładzania będzie gotowana w fermentorze z zamocowaną grzałką 2000W od czajnika (takie plastikowe HLT), pozostanie tylko dobudowanie deszczownicy ale to później bo się budżet na razie wyczerpał.

 

Będzie warzenie to wszystko opstrykam.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda do wysładzania będzie gotowana w fermentorze z zamocowaną grzałką 2000W od czajnika (takie plastikowe HLT), pozostanie tyl

 

Ja mam podobnie tylko grzałka nie jest od czajnika tylko taka długa ze sklepu elektrycznego (mniejsza miejscowa temperatura).

Miałem pewne obawy o bezpieczeństwo takiego rozwiązania więc zasięgnąłem opinii elektryka i dowiedziałem się że dopóki wiadro jest plastikowe (czyli jest w zasadzie izolatorem) wystarczy faza i zero. Przy garze czy pojemniku metalowym należy go uziemić 3 przewodem.

To tak dla uspokojenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sklepie/hurtowni Ele-Comp na Boya-Żeleńskiego. Były różnej długości i mocy.

Grzeję 15l max więc kupiłem 1600W. Kosztowała coś 25 zł.

Bez strat, na podgrzanie 15 litrów z 20C do 77C potrzeba ok 40min. Z 30 do 77 ponad 30 min (można z kranu lać już ciepłą wodę)

Na początek sprawdza się termometr z Ikei z alarmem. Później można łatwo podłączyć regulator temperatury.

Na przewód zasilający zastosuj szybki włącznik/wyłącznik zasilania i np czerwoną diodę na 230V. Widać czy grzałka grzeje czy nie. Ułatwiają życie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eh, pewna firma kurierska dostała znowu ode mnie minusa, gar przyszedł znowu obity (mimo naklejki uwaga szkło), na szczęście na górnym rancie od zewnątrz więc nie będzie styczności z brzeczką, mimo wszystko profilaktycznie zabezpieczę emalią zaprawkową.

 

Sprzęt skompletowany, wczoraj odpaliłem taboret w celu przepalenia, dziś test śrutowania i .... być być może .... w weekend .... coś się nawarzy.

 

:cool:

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otwarcie sezonu.

 

09.09.2012

warka #15 Best Bitter, 12°Blg

 

BS IBU - 37

BS EBC - 13

wydajność estymowana BS2 - 80%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 6,9 kg, 90,8%
  • Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,5 kg, 6,6%
  • Pszeniczny jasny 4 EBC Weyermann - 0,15 kg, 2,0%
  • Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,05 kg, 0,7%
  • Target 10,5%AA - 30g
  • Challenger 6,7%AA - 70g
  • Wyeast 1335 Brittish Ale II - starter 1,5l
  • Safale S-04

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 27,5l

35' - 65-62°C

25' - 72-70°C

1' - 78°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie zacieru do kadzi filtracyjnej

29,7l - 65°C

 

brak pomiaru pojemności i ekstraktu

 

GOTOWANIE 70':

60' - Target 30g

30' - Challenger 30g

15' - Challenger 20g

 

39l - 12°Blg do fermentacji

2l z chmielin, na refermentacje

 

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 84,6%

 

FERMENTACJA:

 

Fermentator 1:

Pojemność: 19l + 1,5l (starer)

Drożdże: Brittish Ale II

Napowietrzenie: kołysanie fermentorem

Temperatura zadania: 22°C

Temperatura otoczenia: 20°C

 

Fermentator 2:

Pojemność: 20l

Drożdże: Safale S-04

Napowietrzenie: przy dekantacji

Temperatura zadania: 22°C

Temperatura otoczenia: 20°C

 

-----------------------

23.09.2012

 

Fermentator 1:

Drożdże: Brittish Ale II

Pomiar: 2,5°Blg

Temperatura pracy: 22°C->18°C

Przelane na cichą i pozostawiłem w 18°C

Zebranie gęstwy

 

Fermentator 2:

Drożdże: Safale S-04

Pomiar: 3°Blg

Temperatura pracy: 22°C->18°C

Przeniosłem ponownie do 21-22°C

 

-----------------------

30.09.2012

 

Fermentator 1:

Drożdże: Brittish Ale II

Pomiar: 2°Blg

Temperatura pracy: 18°C

 

Fermentator 2:

Drożdże: Safale S-04

Pomiar: 2,5°Blg

Temperatura pracy: 22°C

 

ROZLEW:

- rozlałem do butelek 0,5l

- refermentacja: 1,45 rezerwy 12°Blg z 67g cukru

- celowałem w nagazowanie 2,0 v/v

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Komentarz:

- czas pracy 6,5h (ale jest co skrócić)

- stres przed filtracją, własne śrutowanie (młynek zelmera), nowy filtrator, większy zasyp - na szczęście wszystko poszło pięknie, zwróciłem ledwie 1,5l i już leciało klarowne

- podczas zacierania garnek szybko wychładza zacier, około 1°C na 10min, trzeba będzie okrywać

- chłodzenie makabra - 1h - zimna woda ma 20°C!

- bardzo ładna wydajność jak na to że wszystko było "nowe"

- rano obydwa fermentatory już pracowały

 

Zdjęcia:

Filtrator rurkowy

Kadź zacierna w trakcie pracy

Kadź zacierna - kranik

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe info odnośnie używania płatków dębowych. Użyłem je do warki nr 10 i 11, po 50g, na cichą (14 dni), średnio opiekane. Obydwa piwa na finiszu są wyraźnie "ściągające" (jak ktoś pija wina leżakowane w beczkach to wie o co chodzi). Oba piwa są treściwe (13,5°Blg i 17°Blg) i w moim odczuciu płatki pasują do tego typu piw, także ze względu na samą złożoność smaków w piwie. Gdybym miał zrobić jeszcze raz to piwo zmniejszyłbym ilość płatków do około 20-30g na warkę.

 

W tym sezonie również będę kontynuował eksperyment z nimi, tym razem w mniejszej ilości i na ciemnym lagerze.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bitter się powoli kończy fermentować, Brittish Ale II zeszło do 2,5°Blg, S-04 do 3°Blg. Temperatura przez 2 tygodnie spadła w garażu do 18°C, S-04 przeniosłem do cieplejszego na ewentualne dojedzenie (fermentuje na jedno wiadro, bez cichej).

 

Od tego sezonu zapiski do fermentacji i rozlewu będę uzupełniał po butelkowaniu edytując post z recepturą, tak żeby było wszystko w jednym poście i uzupełnione za jednym zamachem.

 

Za około tydzień butelkowanie, a za dwa tygodnie PIPA na tapecie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.10.2012

warka #16 Pipa pipa, 13°Blg

BS2 IBU - 89, BS2 EBC - 20, wydajność estymowana BS2 - 80%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel i Monachijski 18 EBC Litovel - 7,95 kg, 92,4%
  • Carared 40-50 EBC Weyermann - 0,50 kg, 5,8%
  • Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,15 kg, 1,8%
  • Sybilla 6,2%AA - 60g
  • Iunga 12,5%AA - 60g (szyszka)
  • Marynka 7,0%AA - 50g (szyszka)
  • Wyeast 1335 Brittish Ale II - gęstwa z I zbioru

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 31l

40' - 64°C

20' - 72°C

1' - 78°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie zacieru do kadzi filtracyjnej

28l - 65°C

 

GOTOWANIE 75':

brzeczka przednia - Sybilla 60g

60' - Iunga 60g

15' - Marynka 50g

 

39l - 13°Blg do fermentacji

4l z chmielin, na refermentacje

 

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 84,8%

 

FERMENTACJA:

 

Fermentator 1:

Pojemność: 21,5l

Drożdże: gęstwa British Ale II

Napowietrzenie: przy dekantacji

Temperatura zadania: 22°C

Temperatura otoczenia: 18°C

 

Fermentator 2:

Pojemność: 17,5l

Drożdże: gęstwa British Ale II

Napowietrzenie: przy dekantacji

Temperatura zadania: 22°C

Temperatura otoczenia: 18°C

 

KOMENTARZ:

- zasyp przypadkowy bo pomyliłem wiadra przy ważeniu słodu, może nawet jest pół na pół pilzneńskiego i monachijskiego

- miałem chmielić zacier ale zapomniałem więc poszło do brzeczki przedniej, stąd IBU poszło ostro w górę, palnowałem coś 60-70 IBU

- kolor ładny, goryczka potężna

- pierwszy raz chmielenie szyszką, mimo chmielenia bez siateczki nie było problemów z dekantacją, poza mały farfoclami szyszki opadły na doł

- odzyskiwanie brzeczki z błota szyszkowego to makabra, musiałem to zrobić na dwie raty i wyszło z tego aż 4l

 

-------------------------------------------

27.10.2012

 

Fermentator 1:

Pomiar: niewiele ponad 3°Blg

Temperatura burzliwej: 20°C

Cicha około 10 dni

Temperatura cichej: 16°C

 

Fermentator 2:

Pomiar: niewiele ponad 3°Blg

Temperatura burzliwej: 20°C

Cicha około 14 dni

Temperatura cichej: 16°C

 

ROZLEW:

- rozlałem do butelek 0,5l

- refermentacja: 1,5l rezerwy fermentator 1 i 1,3l rezerwy fermentator 2

- celowałem w nagazowanie 2,4 v/v

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Minął dokładnie rok od uwarzenia pierwszej warki :beer:

Uwarzyłem w tym czasie prawie 400l piwa. W ciągu jednego roku nastąpiło spore przobrażenie browaru, z elektryczego kociołka i 20l wybicia przeszedłem na 40l warki zasilane gazem, do tego nabyłem kegi oraz zapoczątkowałem budowę keezera, który będzie również fermentownią (już następna warka). Wszystko jeszcze przede mną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po 2 tygodniach bezstylowa "Pipa pipa", mimo wysokiej temperatury fermentacji (20-22°C) niemrawo zeszła z 13°Blg w okolice 3,5°Blg, eksperymentalnie napowietrzyłem brzeczkę tylko podczas dekantacji (a nie jak zawsze 5 minutowy kołysaniem) i chyba to jest przyczyną tak wolnej fermentacji, przelałem na klarowanie licząc jeszcze że zejdzie około 0,5°Blg. W smaku zapowiada się ciekawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie przygotowałem jeszcze zamrażalnika na dolniaki więc dokańczam temat górniaków.

 

28.10.2012

warka #17 Brown Ale, 11°Blg

BS2 IBU - 27, BS2 EBC - 34, wydajność estymowana BS2 - 84,5%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel i Monachijski 18 EBC Litovel - 6 kg, 85,1%
  • Carared 40-50 EBC Weyermann - 0,50 kg, 7,1%
  • Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,30 kg, 4,3%
  • Carafa I Special 900 EBC Weyermann - 0,25 kg 3,5%
  • EKG 4,8%AA - 80g
  • Wyeast 1335 Brittish Ale II - gęstwa z II zbioru

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 26,5l

20' - 67°C-65°C

40' - 72°C (w połowie przerwy dodałem słód palony)

1' - 78°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie zacieru do kadzi filtracyjnej

31l - 70-75°C

 

GOTOWANIE 70':

60' - EKG 60g

 

38l - 11°Blg do fermentacji

1l z chmielin, na refermentacje

 

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 78,5%

 

FERMENTACJA:

 

Fermentator 1:

Objętość: 20l

Drożdże: gęstwa British Ale II

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 20°C

Temperatura otoczenia: 20°C

 

Fermentator 2:

Objętość: 18l

Drożdże: gęstwa British Ale II

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 20°C

Temperatura otoczenia: 20°C

 

KOMENTARZ:

- drożdże zadałem i zostawiłem fermentory w garażu w 16°C, okryłem kocem, jednak rano temperatura poleciała jeszcze do 12°C, drożdżom chyba się to nie spodobało bo po 12h nie ma oznak fermentacji, przeniosłem do 20°C

- dość ostro gotowałem, stąd wyszło tylko 39l

- z ciekawości zmierzyłem na jakiej gęstości skończyłem wysładzanie - wyszło niecałe 3°Blg

 

------------------------------------------

05.11.2012

 

Fermentator 1:

Temperatura pracy: 20°C

Pomiar: 3,5°Blg

Zebranie gęstwy

 

Fermentator 2:

Temperatura pracy: 20°C

Pomiar: 3,5°Blg

​Zebranie gęstwy

 

17.11.2012

 

Fermentator 1:

Pomiar: niewiele ponad 3°Blg

Temperatura burzliwej: 20°C

Cicha około 13 dni

Temperatura cichej: 20°C

Refermentacja: 115g cukru w 0,5l wody

Nagazowanie 2,4 v/v

 

Fermentator 2 (zakażenie):

Pomiar: niewiele ponad 3°Blg

Temperatura burzliwej: 20°C

Cicha około 13 dni

Temperatura cichej: 20°C

Refermentacja: 105g cukru w 0,5l wody

Nagazowanie 2,4 v/v

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.