WiHuRa Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Powoli krystalizuje mi się plan na warki z zwiększonym wybiciem. Będzie ich mniej, około 8-10, z czego większość to dolniaki. Drogą redukcji zrezygnowałem z amerykańskich ales więc American Ale II mam na sprzedaż. Jakby ktoś chciał mogę podać je na Bracką Jesień, osobiście nie będę ale może podam przez kogoś. Na początek pójdą brytyjskie klasyki - Bitter, Brown i IPA na Brittish II, da mi to czas na przygotowanie zamrażalnika na fermentacje dolniaków. Później już tylko lagery, cześć z nich pójdzie w kegi. Niedługo warzenie, taboret i gar już w drodze do browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Gar dotarł, obity, protokół, zwrot, oczekiwanie na nowy, wrrrr! A wrzyć się chce bo jestem na detoxie już od ponad 4 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Krótkie podsumowanie rewolucji sprzętowej w browarze: 1) Kupiłem okazyjnie młynek żarnowy do maszynki zelmera więc na razie będę w tym śrutował 2) Przybył taboret 7kW i gar 50l emaliowany, będę w nim zacierał i gotował (szykuje na przyszły rok niezły biceps ) 3) Zasilanie taboretu z butli propan butan 11kg 4) Kadź filtracyjną zrobiłem ze skrzynki 600x400x300 + filtrator rurkowy (jak się sprawdzi to ocieplę), pojemność kadzi do otworów to 52l 5) Woda do wysładzania będzie gotowana w fermentorze z zamocowaną grzałką 2000W od czajnika (takie plastikowe HLT), pozostanie tylko dobudowanie deszczownicy ale to później bo się budżet na razie wyczerpał. Będzie warzenie to wszystko opstrykam. Edytowane 4 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Woda do wysładzania będzie gotowana w fermentorze z zamocowaną grzałką 2000W od czajnika (takie plastikowe HLT), pozostanie tyl Ja mam podobnie tylko grzałka nie jest od czajnika tylko taka długa ze sklepu elektrycznego (mniejsza miejscowa temperatura). Miałem pewne obawy o bezpieczeństwo takiego rozwiązania więc zasięgnąłem opinii elektryka i dowiedziałem się że dopóki wiadro jest plastikowe (czyli jest w zasadzie izolatorem) wystarczy faza i zero. Przy garze czy pojemniku metalowym należy go uziemić 3 przewodem. To tak dla uspokojenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 ... tylko taka długa ze sklepu elektrycznego ... skybert a gdzie taką kupiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 W sklepie/hurtowni Ele-Comp na Boya-Żeleńskiego. Były różnej długości i mocy. Grzeję 15l max więc kupiłem 1600W. Kosztowała coś 25 zł. Bez strat, na podgrzanie 15 litrów z 20C do 77C potrzeba ok 40min. Z 30 do 77 ponad 30 min (można z kranu lać już ciepłą wodę) Na początek sprawdza się termometr z Ikei z alarmem. Później można łatwo podłączyć regulator temperatury. Na przewód zasilający zastosuj szybki włącznik/wyłącznik zasilania i np czerwoną diodę na 230V. Widać czy grzałka grzeje czy nie. Ułatwiają życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 (edytowane) Eh, pewna firma kurierska dostała znowu ode mnie minusa, gar przyszedł znowu obity (mimo naklejki uwaga szkło), na szczęście na górnym rancie od zewnątrz więc nie będzie styczności z brzeczką, mimo wszystko profilaktycznie zabezpieczę emalią zaprawkową. Sprzęt skompletowany, wczoraj odpaliłem taboret w celu przepalenia, dziś test śrutowania i .... być być może .... w weekend .... coś się nawarzy. Edytowane 5 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Otwarcie sezonu. 09.09.2012 warka #15 Best Bitter, 12°Blg BS IBU - 37 BS EBC - 13 wydajność estymowana BS2 - 80% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 6,9 kg, 90,8% Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,5 kg, 6,6% Pszeniczny jasny 4 EBC Weyermann - 0,15 kg, 2,0% Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,05 kg, 0,7% Target 10,5%AA - 30g Challenger 6,7%AA - 70g Wyeast 1335 Brittish Ale II - starter 1,5l Safale S-04 ZACIERANIE: woda do zasypu - 27,5l 35' - 65-62°C 25' - 72-70°C 1' - 78°C WYSŁADZANIE: Przełożenie zacieru do kadzi filtracyjnej 29,7l - 65°C brak pomiaru pojemności i ekstraktu GOTOWANIE 70': 60' - Target 30g 30' - Challenger 30g 15' - Challenger 20g 39l - 12°Blg do fermentacji 2l z chmielin, na refermentacje WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 84,6% FERMENTACJA: Fermentator 1: Pojemność: 19l + 1,5l (starer) Drożdże: Brittish Ale II Napowietrzenie: kołysanie fermentorem Temperatura zadania: 22°C Temperatura otoczenia: 20°C Fermentator 2: Pojemność: 20l Drożdże: Safale S-04 Napowietrzenie: przy dekantacji Temperatura zadania: 22°C Temperatura otoczenia: 20°C ----------------------- 23.09.2012 Fermentator 1: Drożdże: Brittish Ale II Pomiar: 2,5°Blg Temperatura pracy: 22°C->18°C Przelane na cichą i pozostawiłem w 18°C Zebranie gęstwy Fermentator 2: Drożdże: Safale S-04 Pomiar: 3°Blg Temperatura pracy: 22°C->18°C Przeniosłem ponownie do 21-22°C ----------------------- 30.09.2012 Fermentator 1: Drożdże: Brittish Ale II Pomiar: 2°Blg Temperatura pracy: 18°C Fermentator 2: Drożdże: Safale S-04 Pomiar: 2,5°Blg Temperatura pracy: 22°C ROZLEW: - rozlałem do butelek 0,5l - refermentacja: 1,45 rezerwy 12°Blg z 67g cukru - celowałem w nagazowanie 2,0 v/v Edytowane 19 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Komentarz: - czas pracy 6,5h (ale jest co skrócić) - stres przed filtracją, własne śrutowanie (młynek zelmera), nowy filtrator, większy zasyp - na szczęście wszystko poszło pięknie, zwróciłem ledwie 1,5l i już leciało klarowne - podczas zacierania garnek szybko wychładza zacier, około 1°C na 10min, trzeba będzie okrywać - chłodzenie makabra - 1h - zimna woda ma 20°C! - bardzo ładna wydajność jak na to że wszystko było "nowe" - rano obydwa fermentatory już pracowały Zdjęcia: Edytowane 14 Października 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 A teoria nie mówi przypadkiem, że nacięcia w filtratorze do spodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Pewnie, tylko do zdjęcia są do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Po raz pierwszy użyłem na fermentacji burzliwej ... bulkadełka. Bulka jak cholera Dostawca fermentorów może spać spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Małe info odnośnie używania płatków dębowych. Użyłem je do warki nr 10 i 11, po 50g, na cichą (14 dni), średnio opiekane. Obydwa piwa na finiszu są wyraźnie "ściągające" (jak ktoś pija wina leżakowane w beczkach to wie o co chodzi). Oba piwa są treściwe (13,5°Blg i 17°Blg) i w moim odczuciu płatki pasują do tego typu piw, także ze względu na samą złożoność smaków w piwie. Gdybym miał zrobić jeszcze raz to piwo zmniejszyłbym ilość płatków do około 20-30g na warkę. W tym sezonie również będę kontynuował eksperyment z nimi, tym razem w mniejszej ilości i na ciemnym lagerze. Edytowane 18 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Bitter się powoli kończy fermentować, Brittish Ale II zeszło do 2,5°Blg, S-04 do 3°Blg. Temperatura przez 2 tygodnie spadła w garażu do 18°C, S-04 przeniosłem do cieplejszego na ewentualne dojedzenie (fermentuje na jedno wiadro, bez cichej). Od tego sezonu zapiski do fermentacji i rozlewu będę uzupełniał po butelkowaniu edytując post z recepturą, tak żeby było wszystko w jednym poście i uzupełnione za jednym zamachem. Za około tydzień butelkowanie, a za dwa tygodnie PIPA na tapecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Rozlałem warkę #15 Best Bitter, szczegóły w recepturze. Miałem robić PIPA ale jakieś licho odwodzi mnie o tego pomysłu, także pewnie na razie zrobię Brown Ale a później się obaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Bedzie jednak PIPA Zasyp "niespodzianka" bo pomyliłem sobie wiadra przy ważeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Bedzie jednak PIPA Aby nie taka: http://www.eioba.org...pipa_brzuch.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Świetne. Chyba nazwę to piwo Grzbietoród Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) 05.10.2012 warka #16 Pipa pipa, 13°Blg BS2 IBU - 89, BS2 EBC - 20, wydajność estymowana BS2 - 80% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel i Monachijski 18 EBC Litovel - 7,95 kg, 92,4% Carared 40-50 EBC Weyermann - 0,50 kg, 5,8% Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,15 kg, 1,8% Sybilla 6,2%AA - 60g Iunga 12,5%AA - 60g (szyszka) Marynka 7,0%AA - 50g (szyszka) Wyeast 1335 Brittish Ale II - gęstwa z I zbioru ZACIERANIE: woda do zasypu - 31l 40' - 64°C 20' - 72°C 1' - 78°C WYSŁADZANIE: Przełożenie zacieru do kadzi filtracyjnej 28l - 65°C GOTOWANIE 75': brzeczka przednia - Sybilla 60g 60' - Iunga 60g 15' - Marynka 50g 39l - 13°Blg do fermentacji 4l z chmielin, na refermentacje WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 84,8% FERMENTACJA: Fermentator 1: Pojemność: 21,5l Drożdże: gęstwa British Ale II Napowietrzenie: przy dekantacji Temperatura zadania: 22°C Temperatura otoczenia: 18°C Fermentator 2: Pojemność: 17,5l Drożdże: gęstwa British Ale II Napowietrzenie: przy dekantacji Temperatura zadania: 22°C Temperatura otoczenia: 18°C KOMENTARZ: - zasyp przypadkowy bo pomyliłem wiadra przy ważeniu słodu, może nawet jest pół na pół pilzneńskiego i monachijskiego - miałem chmielić zacier ale zapomniałem więc poszło do brzeczki przedniej, stąd IBU poszło ostro w górę, palnowałem coś 60-70 IBU - kolor ładny, goryczka potężna - pierwszy raz chmielenie szyszką, mimo chmielenia bez siateczki nie było problemów z dekantacją, poza mały farfoclami szyszki opadły na doł - odzyskiwanie brzeczki z błota szyszkowego to makabra, musiałem to zrobić na dwie raty i wyszło z tego aż 4l ------------------------------------------- 27.10.2012 Fermentator 1: Pomiar: niewiele ponad 3°Blg Temperatura burzliwej: 20°C Cicha około 10 dni Temperatura cichej: 16°C Fermentator 2: Pomiar: niewiele ponad 3°Blg Temperatura burzliwej: 20°C Cicha około 14 dni Temperatura cichej: 16°C ROZLEW: - rozlałem do butelek 0,5l - refermentacja: 1,5l rezerwy fermentator 1 i 1,3l rezerwy fermentator 2 - celowałem w nagazowanie 2,4 v/v Edytowane 19 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Minął dokładnie rok od uwarzenia pierwszej warki Uwarzyłem w tym czasie prawie 400l piwa. W ciągu jednego roku nastąpiło spore przobrażenie browaru, z elektryczego kociołka i 20l wybicia przeszedłem na 40l warki zasilane gazem, do tego nabyłem kegi oraz zapoczątkowałem budowę keezera, który będzie również fermentownią (już następna warka). Wszystko jeszcze przede mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 To teraz do 10 lat Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) Dzięki Fidel warka #15 Best Bitter, 12°Blg Etykieta: Edytowane 22 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Po 2 tygodniach bezstylowa "Pipa pipa", mimo wysokiej temperatury fermentacji (20-22°C) niemrawo zeszła z 13°Blg w okolice 3,5°Blg, eksperymentalnie napowietrzyłem brzeczkę tylko podczas dekantacji (a nie jak zawsze 5 minutowy kołysaniem) i chyba to jest przyczyną tak wolnej fermentacji, przelałem na klarowanie licząc jeszcze że zejdzie około 0,5°Blg. W smaku zapowiada się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Rozlałem warkę #16 Pipa pipa, szczegóły w recepturze. Przy okazji powstała etykieta: Edytowane 22 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Nie przygotowałem jeszcze zamrażalnika na dolniaki więc dokańczam temat górniaków. 28.10.2012 warka #17 Brown Ale, 11°Blg BS2 IBU - 27, BS2 EBC - 34, wydajność estymowana BS2 - 84,5% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel i Monachijski 18 EBC Litovel - 6 kg, 85,1% Carared 40-50 EBC Weyermann - 0,50 kg, 7,1% Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,30 kg, 4,3% Carafa I Special 900 EBC Weyermann - 0,25 kg 3,5% EKG 4,8%AA - 80g Wyeast 1335 Brittish Ale II - gęstwa z II zbioru ZACIERANIE: woda do zasypu - 26,5l 20' - 67°C-65°C 40' - 72°C (w połowie przerwy dodałem słód palony) 1' - 78°C WYSŁADZANIE: Przełożenie zacieru do kadzi filtracyjnej 31l - 70-75°C GOTOWANIE 70': 60' - EKG 60g 38l - 11°Blg do fermentacji 1l z chmielin, na refermentacje WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 78,5% FERMENTACJA: Fermentator 1: Objętość: 20l Drożdże: gęstwa British Ale II Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 20°C Temperatura otoczenia: 20°C Fermentator 2: Objętość: 18l Drożdże: gęstwa British Ale II Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 20°C Temperatura otoczenia: 20°C KOMENTARZ: - drożdże zadałem i zostawiłem fermentory w garażu w 16°C, okryłem kocem, jednak rano temperatura poleciała jeszcze do 12°C, drożdżom chyba się to nie spodobało bo po 12h nie ma oznak fermentacji, przeniosłem do 20°C - dość ostro gotowałem, stąd wyszło tylko 39l - z ciekawości zmierzyłem na jakiej gęstości skończyłem wysładzanie - wyszło niecałe 3°Blg ------------------------------------------ 05.11.2012 Fermentator 1: Temperatura pracy: 20°C Pomiar: 3,5°Blg Zebranie gęstwy Fermentator 2: Temperatura pracy: 20°C Pomiar: 3,5°Blg Zebranie gęstwy 17.11.2012 Fermentator 1: Pomiar: niewiele ponad 3°Blg Temperatura burzliwej: 20°C Cicha około 13 dni Temperatura cichej: 20°C Refermentacja: 115g cukru w 0,5l wody Nagazowanie 2,4 v/v Fermentator 2 (zakażenie): Pomiar: niewiele ponad 3°Blg Temperatura burzliwej: 20°C Cicha około 13 dni Temperatura cichej: 20°C Refermentacja: 105g cukru w 0,5l wody Nagazowanie 2,4 v/v Edytowane 19 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się