jaedge Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 19 godzin temu, PiwoLab napisał: Dotarło i do mnie - 5 worków. Cena rewelacja, wyszło po 2,68 zł/kg z dostawą. Dziękuję @Lawnowerman. Teraz muszę tylko sprzęt odkurzyć. Niech zgadnę?, będzie pils ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 4 warki dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Sklep wróci kiedyś? Kupiłbym trochę J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Przerobiłem ostatnio troche tego słodu i nie byłem zadowolony z rezultatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 @anteksAndrzeju a coś konkretniej powiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Wychodziła jakaś mętna brzeczka i była mniejsza wydajnośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Andrzej zależy którego używałeś. Wszystkie słody ze zboża zeszłorocznego (polskie, czeskie niemieckie z wyjątkiem Wayermanna) wymagają przerwy białkowej 12-15 minut. W przypadku pilzneńskiego brzeczka wychodzi z ładnym przełomem i klarowna. Wydajności nie liczę. Ze słodu pale ale brzeczka jest lekko matowa, słabszy przełom. Ale wynika to ze specyfiki słodu. Zawiera dużo azotu aby fermentacja była szybsza i krótsza. Daje też specyficzny smak piwa. Brytyjczycy swoje ale fermentują 3-4 dni ( chyba tak to było w filmie Kopyra z angielskich browarów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 7.07.2020 o 23:48, twawrzyniak napisał: Andrzej zależy którego używałeś. Wszystkie słody ze zboża zeszłorocznego (polskie, czeskie niemieckie z wyjątkiem Wayermanna) wymagają przerwy białkowej 12-15 minut. W przypadku pilzneńskiego brzeczka wychodzi z ładnym przełomem i klarowna. Wydajności nie liczę. Ze słodu pale ale brzeczka jest lekko matowa, słabszy przełom. Ale wynika to ze specyfiki słodu. Zawiera dużo azotu aby fermentacja była szybsza i krótsza. Daje też specyficzny smak piwa. Brytyjczycy swoje ale fermentują 3-4 dni ( chyba tak to było w filmie Kopyra z angielskich browarów). Tomku pamiętałem o naszej ostatniej rozmowie i przy pilzneńskim zrobiłem przerwę białkową. Edytowane 9 Lipca 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Godzinę temu, anteks napisał: Tomku pamiętałem o naszej ostatniej rozmowie i przy pilzneńskim zrobiłem przerwę białkową. A możecie napisać o co chodziło w tej rozmowie? Od jakiegoś czasu obserwuję u siebie mętniejsze piwa niezależnie od słodu, czy to Malteurope, Soufflet, Viking, efekty są podobne. Zastanawiam się czy jest na to jakieś wytłumaczenie poza "ten typ tak ma". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 41 minut temu, mkrawc napisał: A możecie napisać o co chodziło w tej rozmowie? Od jakiegoś czasu obserwuję u siebie mętniejsze piwa niezależnie od słodu, czy to Malteurope, Soufflet, Viking, efekty są podobne. Zastanawiam się czy jest na to jakieś wytłumaczenie poza "ten typ tak ma". My rozmawiamy o brzeczce. Mówiąc mętne piwo masz na myśli efekt finalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Andrzej nie strasz mnie. Ćwiczyliśmy ten słód w dwóch warzelniach domowych przez cały sezon i było ok. Duża partia zamówiona. Myślę, że za 2 tygodnie start. Trochę mnie wystraszyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 My rozmawiamy o brzeczce. Mówiąc mętne piwo masz na myśli efekt finalny? Przede wszystkim brzeczka, ale na efekt finalny też mam wrażenie ma to wpływ. Jakiś czas temu zacząłem używać Whirlflocka i jest lepiej, ale mam wrażenie że wcześniej nie miałem takiego problemu.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Godzinę temu, mkrawc napisał: Przede wszystkim brzeczka, ale na efekt finalny też mam wrażenie ma to wpływ. Jakiś czas temu zacząłem używać Whirlflocka i jest lepiej, ale mam wrażenie że wcześniej nie miałem takiego problemu. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Brzmi jak słaba woda... Używam dalej malta i sobie chwalę. Do tej pory nie miałem opisywanych przez Was problemów. Brzeczka jest delikatnie mętna ale po gotowaniu - zawsze duży przełom i efekt finalny jest zazwyczaj klarowny. Gotowe piwa też są klarowne. Podtrzymuje zdanie, że słód w tej cenie jest jak najbardziej okej. Nie jest to premium wiadomo ale do warunków domowych jest całkiem dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Mam podobne zdanie co Undeath. W tej cenie efekt jest w pełni zadowalający. Czy pale czy lager wszystkie piwa wychodzą klarowne. Nie przerabiam hurtowych ilości, ale kilka worków w różnych okresach czasowych już zużyłem. Używam kranówki z dodatkiem kwasu mlekowego. WItbier na sucharach z Mangrove, zrobiony 50/50 ze słodu lager oraz niesłodowanej pszenicy klarownością deklasował sklepowe koncerniaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 10.07.2020 o 00:02, twawrzyniak napisał: Andrzej nie strasz mnie. Ćwiczyliśmy ten słód w dwóch warzelniach domowych przez cały sezon i było ok. Duża partia zamówiona. Myślę, że za 2 tygodnie start. Trochę mnie wystraszyłeś. Tomku na pilzneńskim po fermentacji bardzo klarowne, na pale ale jeszcze fermentuje. Może muszę sie tego słodu nauczyć? ps daj znać jak ruszysz wpadne na kontrolę Edytowane 11 Lipca 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Sklep Malteurop wreszcie wrócił ,ciekawe czy zniżka 10%nadal aktualna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Od 1 lipca stawka VAT na słód wynosi 5% a w malteurop ciągle jest 23%. Swoją drogą ciekawe czy ktoś przejmie komunikacje ze strony producenta w tym temacie czy piszemy w próżnie. Edytowane 21 Lipca 2020 przez mkrawc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 5 godzin temu, mkrawc napisał: Od 1 lipca stawka VAT na słód wynosi 5% a w malteurop ciągle jest 23%. Swoją drogą ciekawe czy ktoś przejmie komunikacje ze strony producenta w tym temacie czy piszemy w próżnie. Co oznacza, że kupując 4 worki Vikinga w Marxamie mamy darmową przesyłkę i w efekcie tańszy słód niż w Malteurop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Apropo Marxamu - widzę tam słody Viking i Soufflet. Za różnicę w cenie można mieć drożdże Dotychczas używałem dla uproszczenia wyłącznie VIkinga z dobrymi jak dla mnie wynikami. Czy ktoś z Was ma zdania o słodach marki Soufflet? Ten sam poziom jakości co Viking - można stosować zamiennie czy lepsze / gorsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Apropo Marxamu - widzę tam słody Viking i Soufflet. Za różnicę w cenie można mieć drożdże Dotychczas używałem dla uproszczenia wyłącznie VIkinga z dobrymi jak dla mnie wynikami. Czy ktoś z Was ma zdania o słodach marki Soufflet? Ten sam poziom jakości co Viking - można stosować zamiennie czy lepsze / gorsze? Wg mnie podobny poziom, czyli stosunek cena/jakoś w miarę przyzwoity, ale nie jest to najwyższa półka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 OK, dzięki. A jaką markę polecisz "o oczko wyżej"? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: OK, dzięki. A jaką markę polecisz "o oczko wyżej"? Jakub Weyermann, ostatnio zaczynam testować Simpsons Malt, ale tu jeszcze za mało uwarzyłem, żeby jednoznacznie powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 W dniu 21.07.2020 o 15:53, wojmalpur napisał: Sklep Malteurop wreszcie wrócił ,ciekawe czy zniżka 10%nadal aktualna ? Ktoś już to sprawdził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 20 godzin temu, BrowarPAPI napisał: Ktoś już to sprawdził? Dostałem wiadomość od sklepu, że rabat nadal jest naliczany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Dostałem wiadomość od sklepu, że rabat nadal jest naliczany A o VAT pytałeś?Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się