Erikos Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Cały sezon 2017 za podstawowe słody robiły u mnie te z Malteurop, wszystkie warki bez zastrzeżeń. Na sezon 2018 też już się u nich częściowo zaopatrzyłem. Poza podstawowymi Mep©Pilsner i Mep©Lager, pierwszy raz od nich mam Mep©Ale. Ceny teraz mają świetne więc na około 800l piwa surowiec już mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 no ja do tej swojej APA dałem 4ml do wody na wysładzanie (na 15l) - pH zbiło do 5,5-6 (mierzone paskami) i efekty takie jak pisałem wcześniej. Skoro piszesz że teraz był kwas dany, to rozumiem że wcześniej zacier i woda do wysładzania była bez korekty kwasem i to i tak skutkowało mętną brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 To pierwsze było bez zakwaszania, napisałem jakie były różnice pomiędzy tym "dziwnym", a resztą, nie mam do końca pewności czy to wina słodu czy ja coś popieprzyłem, no ale co można zrąbać przy zacieraniu jeżeli słód jest dobry. Ja daję kwas do zacierania, wysładzam kranówka, czy dobrze się zatarło widać jeszcze przed wysładzaniem, w tym przypadku wyglądało to do bani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Pierwsze piwo w tym sezonie na świeżym słodzie za mną. Podczas zacierania było błoto. Zacier zakwaszałem kwasem fosforowym do 5,4 pH. Przełom przy warzeniu bardzo duży. Natomiast po sklarowaniu gorących osadów i chmielin brzeczka była krystalicznie przejrzysta. Wydajność troszkę niższa niż na słodach Weyermanna czy Colorado Viking Malt, ale różnica w cenie rekompensuje to z nawiązką. Słód który mam to pilzneński 4,5 EBC Edytowane 21 Października 2017 przez koholet Dopisałem pełną nazwę słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 U mnie jakoś strasznego błota nie stwierdzam ani na mep@ale ani na mep@wheat ale za to zauważam mniejszą wydajność aniżeli na innych słodach (o jakieś 5 - 10% przy dotychczasowej wydajności oscylującej w okolicach 80%, liczonej na kalkulatorze PPPP). Co ciekawe podstawowe słody z Malteurop stosuję od dosyć dawna i takiego spadku wydajności do tej pory nie zauważyłem. No i faktycznie lubi się w worku jakiś śmieć znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Kiedy piszecie o słodach, piszcie o który konkretnie chodzi, bo Malteurop ma ich kilka. Myślę, że mają problem z utrzymaniem stałej jakości. Obecnie warzę na słodach lagerowym i ale. Ten pierwszy niestety sprawia problemy, przy 100% zasypie nawet zakwaszenie brzeczki nie pomogło i dwa piwa będą mętne. Najlepiej mieszać z jakimś innym jasnym. Ejlowy bardzo dobry. Zakupię pilzneński i też sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Kiedy piszecie o słodach, piszcie o który konkretnie chodzi, bo Malteurop ma ich kilka. Myślę, że mają problem z utrzymaniem stałej jakości. Obecnie warzę na słodach lagerowym i ale. Ten pierwszy niestety sprawia problemy, przy 100% zasypie nawet zakwaszenie brzeczki nie pomogło i dwa piwa będą mętne. Najlepiej mieszać z jakimś innym jasnym. Ejlowy bardzo dobry. Zakupię pilzneński i też sprawdzę.Podrzucilbys specyfikację do słodu ale? Nie wiem czy dostałem bo worek u teściów, a chcę warzyć.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 27 września zamówiłem worek Ale'a. Dziś pierwsze warzenie na nim i wydajność tragedia. 6kg słodu, woda w proporcji 3,5:1 i brzeczka przednia ledwo 16,4 bx. Kupował ktoś u nich niedawno słód? Jak u Was z wydajnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Kupiłem 2 tygodnie temu warzyłem w środę i wydajność była okej na Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Ja przerobiłem 2 worki ale i wydajność jak najbardziej ok. Klarowność bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 18 godzin temu, lesiux napisał: 27 września zamówiłem worek Ale'a. Dziś pierwsze warzenie na nim i wydajność tragedia. 6kg słodu, woda w proporcji 3,5:1 i brzeczka przednia ledwo 16,4 bx. Kupował ktoś u nich niedawno słód? Jak u Was z wydajnością? Proszę o przesłanie próbki słodu ok. 1 kg do Malteurop [adres wysyłam na PW] W przypadku kiedy parameter ekstraktu będzie odbiegł od deklaorwanego wymienimy Panu słód ALE gratisowo, jednakże reklamowany przez Pana parameter nigdy nie był reklamowany przez większe browary, w których parameter ekstraktu jest kluczowy i restrykcyjnie kontrolowany a worki są z tej samej partii. Specyfika technologii słodowania wieżowego jest podatna na mętność brzeczki ale bardzo rzadko sprawia problemy z parametrem ekstraktu. Bardzo nam przykro, że nasz słód sprawił Panu problemy technologiczne. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) 18 godzin temu, lesiux napisał: 27 września zamówiłem worek Ale'a. Dziś pierwsze warzenie na nim i wydajność tragedia. 6kg słodu, woda w proporcji 3,5:1 i brzeczka przednia ledwo 16,4 bx. Kupował ktoś u nich niedawno słód? Jak u Was z wydajnością? robiłem ostatnio 2 razy APA na ich Pale ale i jeśli chodzi o wydajność - była bardzo przyzwoita - miałem 23l 11* (4,8 PA oraz 150g pszenicznego Bestmaltz) oraz 23,5 - 12,5* (5kg PA). Były pewne obawy o klarowność pierwszej APA bo po gotowaniu do fermentora poszło błoto, ale wczoraj butelkowałem i jest zamglone, ale w porównaniu z brzeczką po gotowaniu jest zdecydowanie lepiej. Druga warka - bardzo ładny przełom podczas gotowania i zdecydowanie lepsza brzeczka w fermentorze Edytowane 23 Października 2017 przez tymonisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 17 minut temu, tymonisko napisał: oraz 23,5 - 12,5* (5kg PA). wczoraj z 6kg PA wyciągnąłem tylko 23,8L 13,1 BLG. 20 minut temu, Lawnowerman napisał: Proszę o przesłanie próbki słodu ok. 1 kg do Malteurop [adres wysyłam na PW] W przypadku kiedy parameter ekstraktu będzie odbiegł od deklaorwanego wymienimy Panu słód ALE gratisowo, jednakże reklamowany przez Pana parameter nigdy nie był reklamowany przez większe browary, w których parameter ekstraktu jest kluczowy i restrykcyjnie kontrolowany a worki są z tej samej partii. Specyfika technologii słodowania wieżowego jest podatna na mętność brzeczki ale bardzo rzadko sprawia problemy z parametrem ekstraktu. Bardzo nam przykro, że nasz słód sprawił Panu problemy technologiczne. Spróbuję dziś zatrzeć testowo 1kg słodu, żeby zobaczyć czy wyniki się powtórzą. Jeśli tak przyślę Państwu słód na testy. Dziękuję za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 3 godziny temu, lesiux napisał: Spróbuję dziś zatrzeć testowo 1kg słodu, żeby zobaczyć czy wyniki się powtórzą. Jeśli tak przyślę Państwu słód na testy. Dziękuję za zainteresowanie. Bardzo prosimy - sam szef produkcji się zainteresował, bo słód jest ten sam, który łądujemy na cieżarówkę, statek, czy do worka. A żadna produkcja nie wróciła z reklamacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 A jak to jest z tą mętnością ,jakbyś mógł to wytłumaczyć, no i czy jest jakiś patent w warunkach domowych który zawalczyłby z tym (enzymy, zakwaszanie zacieru), zrobiłem dzisiaj brzeczkę i jest dokładnie to samo co w pierwszym, czyli muł straszny. Słód pal ale który mam daje radę jak go zmieszam z pszennym, wtedy brzeczka wychodzi w miarę ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Dnia 21.10.2017 o 22:25, BelgLover napisał: Podrzucilbys specyfikację do słodu ale? Nie wiem czy dostałem bo worek u teściów, a chcę warzyć. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Poszukaj na stronie słodowni, ja nie mam. Kupowaliśmy z kolegą na spółkę, na przełomie sierpnia i września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) 7 godzin temu, dziedzicpruski napisał: A jak to jest z tą mętnością ,jakbyś mógł to wytłumaczyć, no i czy jest jakiś patent w warunkach domowych który zawalczyłby z tym (enzymy, zakwaszanie zacieru), zrobiłem dzisiaj brzeczkę i jest dokładnie to samo co w pierwszym, czyli muł straszny. Kolega twierdzi, że mieszał 50:50% lagerowy z ale i zacieranie poszło OK Pilnowanie pH zacieru też jest wskazane Aha, wydajność u mnie jest taka sama jaka była na strzegomskim.W Brewtarget ustawiam na 90% przy użyciu około 34 litrów wody do zacierania i gotowaniu 90 minutowym. Edytowane 23 Października 2017 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Zrobiłem dziś test i zatarłem osobno 1kg Ale'a i 1kg Pilsa w 3,5l wody. Po godzinie zacierania i negatywnej próbie, ekstrakt w normie 18,6 Bx w obu próbkach. Także zwracam honor Malteurope, gdzieś mój błąd. Albo przy odważaniu słodu albo za dużo wody do zacierania, ale chyba to pierwsze, bo gdybym dał więcej wody do zacierania to znowu mniej bym zużył przy wysładzaniu a ogólnie wydajność nie wyszła za wesoła, więc raczej proporcje odpadają. Dzięki za zainteresowanie @Lawnowerman. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 OK, po paru przykrych doświadczeniach stanowczo odradzam zakup słodu Lager z Malteurop, chyba, że ktoś lubi piwo o wyglądzie mułu z glinianki. W smaku też średnio - duża zbożowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 10 godzin temu, krzysiek9999 napisał: OK, po paru przykrych doświadczeniach stanowczo odradzam zakup słodu Lager z Malteurop, chyba, że ktoś lubi piwo o wyglądzie mułu z glinianki. W smaku też średnio - duża zbożowość. Krzysiek, a masz resztę tego worka? Chętnie zobaczymy co się tam dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Aktualnie używam zarówno MEP@ale jak i MEP@Lager i słowa złego nie powiem na ich temat zarówno brzeczka jak i później samo piwko wychodzi klarowne. @krzysiek9999 podczas zacierania sprawdź jakie masz PH i podczas wysładzania dodaj do wody kwasu mlekowego/fosforowego żeby zredukować PH wody tak aby uzyskać poniżej 6. Kolejnym możliwym problemem jest samo zacieranie i to czy robisz próbę jodową bo jeśli skrobia Ci jeszcze zostaje to też będzie mętne. Patrząc na ilość warek jakie masz już na koncie to pewnie to już wiesz ale wpis który dałeś trochę nie bardzo mi pasuje do tego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Słód Ale bardzo dobry, wydajność porządna. Stosunek jakość cena - bezkonkurencyjna.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 1 godzinę temu, Lawnowerman napisał: Krzysiek, a masz resztę tego worka? Chętnie zobaczymy co się tam dzieje. Mam jeszcze z 15 kg, chętnie bym się dowiedział o co chodzi, bo nie wiem co z tym zrobić. Wyrzucić szkoda, piwa na tym są paskudne, przynajmniej jeśli chodzi o wygląd. Żona stwierdziła, że można tym wypychać pufy do siedzenia Godzinę temu, Arkis napisał: @krzysiek9999 podczas zacierania sprawdź jakie masz PH i podczas wysładzania dodaj do wody kwasu mlekowego/fosforowego żeby zredukować PH wody tak aby uzyskać poniżej 6. Kolejnym możliwym problemem jest samo zacieranie i to czy robisz próbę jodową bo jeśli skrobia Ci jeszcze zostaje to też będzie mętne. Patrząc na ilość warek jakie masz już na koncie to pewnie to już wiesz ale wpis który dałeś trochę nie bardzo mi pasuje do tego słodu. PH kontroluję, kwasu dodaję, ostatnio znowu zacząłem robić próbę jodową (właśnie ze względu na mętność). Zacieram zwykle dość długo, jeśli "na lenia" to minimum 90'. Widocznie mam jakąś gorszą partię tego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 8 minut temu, krzysiek9999 napisał: Mam jeszcze z 15 kg, chętnie bym się dowiedział o co chodzi, bo nie wiem co z tym zrobić. Wyrzucić szkoda, piwa na tym są paskudne, przynajmniej jeśli chodzi o wygląd. Żona stwierdziła, że można tym wypychać pufy do siedzenia PH kontroluję, kwasu dodaję, ostatnio znowu zacząłem robić próbę jodową (właśnie ze względu na mętność). Zacieram zwykle dość długo, jeśli "na lenia" to minimum 90'. Widocznie mam jakąś gorszą partię tego słodu. Krzysiek, zorganizuję odbiór tego słodu od Ciebie z podanej destynacji. Podaj proszę na PW dane + nr telefonu. Chcemy go zabadać u nas w labie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 2 godziny temu, krzysiek9999 napisał: Mam jeszcze z 15 kg, chętnie bym się dowiedział o co chodzi, bo nie wiem co z tym zrobić. ja mam podobny problem,kwas na nim jest całkiem ok Ewentualnie po zmieszaniu z innym słodem (pół na pół) robi się klarowne i nawet przełom miałem ostatnio. Lawnowerman, Ten słód dla nas to jest taki z ogólnej puli ? , może wyselekcjonujcie jakąś dobrą partię dla detalistów i wtedy nie będzie gorzkich żali . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się