scooby_brew Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 (edited) To jest moj Centennial IPA, ktory w zasadzie jest kopia mojego ulubionego IPA: Two Hearted Ale. To piwo ma tylko jeden rodzaj chmielu i w zasadzie dosyc prosta recepture, jednak w smaku jest to piwo bardzo zlozone. Wydaje mi sie, ze to jest dzieki chmielu Centenial. 10 lbs. (4.5 kg) 2-row pale malt 2.0 lbs. (0.9 kg) Vienna malt 0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 10'L 6 oz. Carapils malt 1 oz. (28 gr) Centennial 60 mins 1 oz. (28 gr) Centennial 30 mins 1 oz. (28 gr) Centennial 5 mins 1 oz. (28 gr) Centennial dry hop White Labs WLP-001 California Ale lub Wyest 1056 American Ale lub Safale US-05 Edited January 13, 2012 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted November 30, 2008 Share Posted November 30, 2008 Wydzielilem post z watku o IPA. Jak zdobede ten chmiel to na pewno sprobuje tego przepisu Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted December 1, 2008 Author Share Posted December 1, 2008 To ja ci podam recepture do Two Hearted Ale z magazynu BYO: 5 gallons/19 L, all-grain OG = 1.058 FG = 1.012 IBU = 56 SRM = 8 ABV = 5.9% 9.33 lbs. (4.2 kg) 2-raw Pale malt 2.0 lbs. (0.91 kg) Vienna malt 0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal (10*L) 0.33 lbs. (0.15 kg) Carapils malt (6*L) 0.5 oz./14gr. Centennial hops (60 min) 0.5 oz./14gr. Centennial hops (45 min) 0.5 oz./14gr. Centennial hops (30 min) 0.5 oz./14gr. Centennial hops (15 min) 0.33 oz./9.4gr. Centennial hops (0 min) 0.33 oz./9.4gr. Centennial hops (dry hop) 0.5 tsp. Irish moss (15 min) Wyeast 1272 (American Ale II), White Labs WLP051 (California 5), or yeast cultured from the bottle 0.75 cups corn sugar (for priming). Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Witam, Jako iż postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia (z brew-kitów na piwko z ekstraktów niechmielonych) usilnie próbuję sklecić jakąś sensowną recepturę opierając się o procedurę oraz receptury tutaj już przedstawione. W końcu coś tam zaczęło mi się krystalizwoać, ale chciałbym się upewnić czy to nie będzie przypadkiem jakas herezja Wszelkie wskazówki, poprawki itp itd mile widziane Surowce: Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek Drożdze suche Safale US-05 Chmiele: (wszystkie w granulacie) - Chinook - Simcoe - Cascade - Willamette Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób: Chinook - 60g - 60min Cascade - 20g - 15min Willamette - 15g - 10min Simcoe - 15g - 10min Cascade - 10g - 5min Cascade - 20g - do momentu schłodzenia Troszke to wszystko wyszło skomplikowane Czy 4 rodzaje chmielu to nie za wiele jak dla takiego piwa? Co z chmieleniem na zimno (jaki chmiel? ile?) za wszelkie podpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Witam, Jako iż postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia (z brew-kitów na piwko z ekstraktów niechmielonych) usilnie próbuję sklecić jakąś sensowną recepturę opierając się o procedurę oraz receptury tutaj już przedstawione. W końcu coś tam zaczęło mi się krystalizwoać, ale chciałbym się upewnić czy to nie będzie przypadkiem jakas herezja Wszelkie wskazówki, poprawki itp itd mile widziane Surowce: Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek Drożdze suche Safale US-05 Chmiele: (wszystkie w granulacie) - Chinook - Simcoe - Cascade - Willamette Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób: Chinook - 60g - 60min Cascade - 20g - 15min Willamette - 15g - 10min Simcoe - 15g - 10min Cascade - 10g - 5min Cascade - 20g - do momentu schłodzenia Troszke to wszystko wyszło skomplikowane Czy 4 rodzaje chmielu to nie za wiele jak dla takiego piwa? Co z chmieleniem na zimno (jaki chmiel? ile?) za wszelkie podpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję.. Myślę, że przesadziłeś z ilością chmielu na goryczkę - 60 g chinook. Druga sprawa do dobór ekstraktów - wyjdzie za ciemne jak na AIPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Witam, Jako iż postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia (z brew-kitów na piwko z ekstraktów niechmielonych) usilnie próbuję sklecić jakąś sensowną recepturę opierając się o procedurę oraz receptury tutaj już przedstawione. W końcu coś tam zaczęło mi się krystalizwoać, ale chciałbym się upewnić czy to nie będzie przypadkiem jakas herezja Wszelkie wskazówki, poprawki itp itd mile widziane Surowce: Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek Drożdze suche Safale US-05 Chmiele: (wszystkie w granulacie) - Chinook - Simcoe - Cascade - Willamette Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób: Chinook - 60g - 60min Cascade - 20g - 15min Willamette - 15g - 10min Simcoe - 15g - 10min Cascade - 10g - 5min Cascade - 20g - do momentu schłodzenia Troszke to wszystko wyszło skomplikowane Czy 4 rodzaje chmielu to nie za wiele jak dla takiego piwa? Co z chmieleniem na zimno (jaki chmiel? ile?) za wszelkie podpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję.. Myślę, że przesadziłeś z ilością chmielu na goryczkę - 60 g chinook. Druga sprawa do dobór ekstraktów - wyjdzie za ciemne jak na AIPA. Faktycznie. Coś musiałem źle wprowadzić w Brewtargecie..po zmianach wyglądałoby to tak: Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób: Chinook - 30g - 60min Cascade - 15g - 15min Willamette - 20g - 10min Simcoe - 20g - 10min Cascade - 10g - 5min Cascade - 20g - do momentu schłodzenia Wychodzi IBU 57.8. Co do koloru to pokazuje 11.8 przy dolnej granicy 11.6, czyli jakby nawet zbyt jasne? Dobrze to rozumiem? Jakbyś radził dobrać ekstrakty dla AIPA w takim razie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Nie wiem jak to wyliczyłeś, pewnie w Brewtarget, ale czy przypadkiem nie uzyskałeś wyniku w SRM? Wydaje mi się (na oko), że z tych ekstraktów otrzymasz coś ciemniejszego niż 11,8 EBC. Druga sprawa - nie napisałeś jakie to ekstrakty, a ja jakoś odruchowo przyjąłem, że to WES. Ja bym zrobił tak: 2 x 1,7 WES jasny, 1x1,7 WES bursztynowy - jak AIPA to AIPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 23, 2012 Share Posted August 23, 2012 Jasny WES jest raczej ciemny, jak na jasny ekstrakt. Z 2 puszek wychodzi tak na oko ze 30 ebc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 23, 2012 Share Posted August 23, 2012 Złożyłem zamówienie także nie ma odwrotu Po dość długich bojach z dobraniem gatunków chmielu i samych ekstraktów receptura przyjęła następujący kształt: Ekstrakty: - Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Medium (Bursztynowy) - 2,5kg - Ekstrakt słodowy Muntons Amber - Bursztynowy - 1,5 kg - Drożdże: Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g - Chmiele/receptura: a) Chinook - 30g - 60min b) Cascade - 20g - 15min c) Simcoe - 25g - 15min d) Willamette - 25g - 10min e) Cascade - 10g - 5min f) Cascade - 15g - 0min Według Brewtargeta parametry piwka prezentują się następująco: Gęstość początkowa: 1,072 Gęstość przed gotowaniem - 1,065 Gęstość końcowa - 1,018 Alkohol (ABV) - 7,0 Goryczka (IBU) - 63,3 Barwa - 22,1 Wskaźnik goryczki - 0,88 Kalorie - 239 .Do chmielenia na zimno zostanie mi mniej więcej 30g Cascade i 30 Willamette. Paczuszka powinna jutro dotrzeć i pewnie od razu zabiorę się za pracę Jakieś sugestie? Podpowiedzi doświadczonych piwowarów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 23, 2012 Share Posted August 23, 2012 Według Brewtargeta parametry piwka prezentują się następująco: Gęstość początkowa: 1,072 Na 20 litrów? Nie uwierzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 24, 2012 Share Posted August 24, 2012 Według Brewtargeta parametry piwka prezentują się następująco: Gęstość początkowa: 1,072 Na 20 litrów? Nie uwierzę Wyjdzie jakoś na 19L - 5gal. Spisałem wszystko kropka w kropke i taka wartość tam na pewno jest A mógłbyś wyjaśnić skąd Twoja niewiara? Jako, iż jestem super początkującym wprawiasz mnie w zakłopotanie Dużo to? Mało? i co zrobić żeby ta wartość była optymalna? ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 24, 2012 Share Posted August 24, 2012 Z 4kg ekstraktu to chyba mozliwe, choć rzeczywiście wygląda to mało prawdopodobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 24, 2012 Share Posted August 24, 2012 W sumie to zależy też od producenta ekstraktu, a tego nie znam, ale w uproszczeniu można przyjąć, że 0,3 kg ekstraktu płynnego lub 0,25 kg suchego podnosi 20-itrową warkę o 1°Blg. I jest to raczej założenie optymistyczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 24, 2012 Share Posted August 24, 2012 W sumie to zależy też od producenta ekstraktu, a tego nie znam, ale w uproszczeniu można przyjąć, że 0,3 kg ekstraktu płynnego lub 0,25 kg suchego podnosi 20-itrową warkę o 1°Blg. I jest to raczej założenie optymistyczne No właśnie z takim przybliżeniem się spotkałem i wychodziłoby w takim układzie potencjalnie 15Blg. Z przeliczenia gęstości wychodzi więcej no ale nieważne..będzie tyle Blg ile pokaże areometr Więcej ekstraktów dokupować do tego piwka nie zamierzam (swoją drogą to dość dorga zabawa, więc pewnie następnym szybkim krokiem będzie przejście na zacieranie ). Czy macie może jakieś uwagi co do chmielenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted August 24, 2012 Share Posted August 24, 2012 (edited) Koszt tej warki to chyba już przekroczył 100 zł. Na oko licząc za cenę tych ekstraktów zrobiłbyś 3 warki zacierane. Co do chmielenia, ja osobiście bym to znacznie uprościł, ale już zrób jak napisałeś. Tak naprawdę AIPA to dość "freestajlowe" chmielenie. Edited August 24, 2012 by WiHuRa artur2108 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 24, 2012 Share Posted August 24, 2012 Koszt tej warki to chyba już przekroczył 100 zł. Na oko licząc za cenę tych ekstraktów zrobiłbyś 3 warki zacierane. Co do chmielenia, ja osobiście bym to znacznie uprościł, ale już zrób jak napisałeś. Tak naprawdę AIPA to dość "freestajlowe" chmielenie. Oj przekroczył, ale miałem tego pełną świadomość Zdecydowałem się jednak chociaż jedną warkę z ekstraktów popełnić w myśl zasady "step by step" Razem z zamówieniem składników dokupiłem sprzętu niezbędnego do przeprowadzenia warzenia piwka z zacieraniem także będzie to kolejny "step" Zobaczymy co z tego wyjdzie Dziękuję za rady i niecierpliwie wypatruję kuriera Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Witam, małe pytanko w związku z moim AIPA..właśnie pobrałem próbkę do zmierzenia blg no i nie zastanawiajac sie dlugo sprobowalem jak to na ten moment smakuje..i jestem dosc mocno zdziwiony..o ile chmiele aromatyczne czuc mocno i wyraznie o tyle tego 30g Chinooka gotowanego przez godzine w zasadzie w ogole..goryczki w zasadzie brak..czy to normalne na te chwile? (6 dni fermentacji burzliwej) czy jednak cos nie poszlo jak trzeba i zostane z AIPA bez goryczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 A ile alfa kwasu ma ten Chinook i wielkość warki? http://www.piwo.org/files/file/16-porownanie-wyliczenia-ibu/ Proponuje ci wyliczanie z tego programu IBU. W mojej AIPIE na Zeusie goryczkę było czuć cały czas więc nie mam pojęcia dlaczego tak u ciebie jest! zaczekaj do końca fermentacji i ponownie oceń piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 A ile alfa kwasu ma ten Chinook i wielkość warki? http://www.piwo.org/...wyliczenia-ibu/ Proponuje ci wyliczanie z tego programu IBU. W mojej AIPIE na Zeusie goryczkę było czuć cały czas więc nie mam pojęcia dlaczego tak u ciebie jest! zaczekaj do końca fermentacji i ponownie oceń piwo. Z tego co pisza zawartosc alfa-kwasow wynosi 12%. Wielkosc warki 22l. Brewtarget pokazuje IBU na poziomie 67,7. W podanym przez Ciebie programie wychodzi 58,7 - Rager i 43,9 Tinseth, z tym ze w Brewtqargecie mam jeszcze m.in. Simcoe. Tak czy inaczej tej gorzyczki jest zdecydowanie za malo..szczerze mowiac to jest ledwo wyczuwalna a zgodnie z chociazby Brewtargetem mialo byc "super goryczka". Doswiadczenia nie mam w zasadzie ale jakos ciezko mi uwierzyc zeby to sie mialo zmienic z czasem czy na cichej fermentacji. Tylko pojecia nie mam co mozna zrobic zeby ta goryczka sie pojawila. Jutro chce zlewac na cicha i mialem dac jeszcze chmielenie na zimno aromatycznymi ale nie wiem czy to ma sens w takim wypadku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 No, 40 IBU to tak minimalnie jak na IPA. Na podbicie goryczki to albo ekstrakt izomeryzowany, albo herbatka chmielowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Na cichej fermentacji nic się z goryczą nie stanie, mało tego, z czasem jeszcze ciut spadnie... W takiej sytuacji, jeżeli uważasz, że warka jest aż tak niedochmielona (choć wydaje się to dziwne...) to ja wziąłbym trochę chmielu, zagotował w zwykłej wodzie (na oko 0.5l) , odcedził i taki "ekstrakt" dodał do piwa. Politycznie nie jest to poprawne, ale czemu nie spróbować. Ktoś zresztą na forum taki sposób uskuteczniał i wyszło ok. edit: Zgoda był szybszy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Na cichej fermentacji nic się z goryczą nie stanie, mało tego, z czasem jeszcze ciut spadnie... W takiej sytuacji, jeżeli uważasz, że warka jest aż tak niedochmielona (choć wydaje się to dziwne...) to ja wziąłbym trochę chmielu, zagotował w zwykłej wodzie (na oko 0.5l) , odcedził i taki "ekstrakt" dodał do piwa. Politycznie nie jest to poprawne, ale czemu nie spróbować. Ktoś zresztą na forum taki sposób uskuteczniał i wyszło ok. edit: Zgoda był szybszy:) Rozumiem ze chodzi o chmiel goryczkowy? zostal mi niestety tylko chmiel aromatyczny ktorego mialem uzyc na cichej (Willamette i Cascade). Czy robic te herbatke z tych chmieli czy to tylko pogorszy sprawe samej goryczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Dziwne mi w brewtargecie i w tym kalkulatorze wychodzą różnice około najwięcej 5 IBU... tak chodzi o goryczkowy, ale ja na twoim miejscu bym zostawił tak jak miałeś w planach a najwyżej będziesż miał pięknie aromatyczne piwo mało goryczkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Dziwne mi w brewtargecie i w tym kalkulatorze wychodzą różnice około najwięcej 5 IBU... tak chodzi o goryczkowy, ale ja na twoim miejscu bym zostawił tak jak miałeś w planach a najwyżej będziesż miał pięknie aromatyczne piwo mało goryczkowe Tak pewnie bedzie.. choc mialo byc wlasnie ultra goryczkowe..zeby nie bylo..to piwko w wydaniu takim jakie jest teraz jest bardzo smaczne jak na ten etap fermentacji z tym ze nie jest to AIPA o jakim myslalem moca goryczki mialo przypominac mniej wiecej Atak Chmielu Pinty..troszke sie nie powiodlo no nic..dziekuje za rady..jutro zlewam na cicha i przymierzam sie do pierwszej warki z zacieraniem..ma byc witbier..mam nadzieje ze nie wyjdzie super goryczkowy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 mam nadzieje ze nie wyjdzie super goryczkowy! Jeżeli tylko Ci się chmiele nie zamieniły.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now