Jump to content

American IPA


scooby_brew

Recommended Posts

To jest moj Centennial IPA, ktory w zasadzie jest kopia mojego ulubionego IPA: Two Hearted Ale. To piwo ma tylko jeden rodzaj chmielu i w zasadzie dosyc prosta recepture, jednak w smaku jest to piwo bardzo zlozone. Wydaje mi sie, ze to jest dzieki chmielu Centenial.

 

twohearted.jpg

 

 

10 lbs. (4.5 kg) 2-row pale malt

2.0 lbs. (0.9 kg) Vienna malt

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 10'L

6 oz. Carapils malt

 

1 oz. (28 gr) Centennial 60 mins

1 oz. (28 gr) Centennial 30 mins

1 oz. (28 gr) Centennial 5 mins

1 oz. (28 gr) Centennial dry hop

 

White Labs WLP-001 California Ale

lub

Wyest 1056 American Ale

lub

Safale US-05

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

To ja ci podam recepture do Two Hearted Ale z magazynu BYO:

 

 

 

5 gallons/19 L, all-grain

 

OG = 1.058

FG = 1.012

IBU = 56

SRM = 8

ABV = 5.9%

 

9.33 lbs. (4.2 kg) 2-raw Pale malt

2.0 lbs. (0.91 kg) Vienna malt

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal (10*L)

0.33 lbs. (0.15 kg) Carapils malt (6*L)

 

0.5 oz./14gr. Centennial hops (60 min)

0.5 oz./14gr. Centennial hops (45 min)

0.5 oz./14gr. Centennial hops (30 min)

0.5 oz./14gr. Centennial hops (15 min)

0.33 oz./9.4gr. Centennial hops (0 min)

0.33 oz./9.4gr. Centennial hops (dry hop)

 

0.5 tsp. Irish moss (15 min)

 

Wyeast 1272 (American Ale II), White Labs WLP051 (California 5), or yeast cultured from the bottle

0.75 cups corn sugar (for priming).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Witam,

Jako iż postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia (z brew-kitów na piwko z ekstraktów niechmielonych) usilnie próbuję sklecić jakąś sensowną recepturę opierając się o procedurę oraz receptury tutaj już przedstawione. W końcu coś tam zaczęło mi się krystalizwoać, ale chciałbym się upewnić czy to nie będzie przypadkiem jakas herezja :P

 

Wszelkie wskazówki, poprawki itp itd mile widziane :)

 

Surowce:

Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn

Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn

Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek

Drożdze suche Safale US-05

Chmiele: (wszystkie w granulacie)

- Chinook

- Simcoe

- Cascade

- Willamette

 

Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób:

Chinook - 60g - 60min

Cascade - 20g - 15min

Willamette - 15g - 10min

Simcoe - 15g - 10min

Cascade - 10g - 5min

Cascade - 20g - do momentu schłodzenia

 

Troszke to wszystko wyszło skomplikowane ;) Czy 4 rodzaje chmielu to nie za wiele jak dla takiego piwa? Co z chmieleniem na zimno (jaki chmiel? ile?) za wszelkie podpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję..:)

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Jako iż postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia (z brew-kitów na piwko z ekstraktów niechmielonych) usilnie próbuję sklecić jakąś sensowną recepturę opierając się o procedurę oraz receptury tutaj już przedstawione. W końcu coś tam zaczęło mi się krystalizwoać, ale chciałbym się upewnić czy to nie będzie przypadkiem jakas herezja :P

 

Wszelkie wskazówki, poprawki itp itd mile widziane :)

 

Surowce:

Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn

Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn

Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek

Drożdze suche Safale US-05

Chmiele: (wszystkie w granulacie)

- Chinook

- Simcoe

- Cascade

- Willamette

 

Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób:

Chinook - 60g - 60min

Cascade - 20g - 15min

Willamette - 15g - 10min

Simcoe - 15g - 10min

Cascade - 10g - 5min

Cascade - 20g - do momentu schłodzenia

 

Troszke to wszystko wyszło skomplikowane ;) Czy 4 rodzaje chmielu to nie za wiele jak dla takiego piwa? Co z chmieleniem na zimno (jaki chmiel? ile?) za wszelkie podpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję.. :)

Myślę, że przesadziłeś z ilością chmielu na goryczkę - 60 g chinook. Druga sprawa do dobór ekstraktów - wyjdzie za ciemne jak na AIPA.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Jako iż postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia (z brew-kitów na piwko z ekstraktów niechmielonych) usilnie próbuję sklecić jakąś sensowną recepturę opierając się o procedurę oraz receptury tutaj już przedstawione. W końcu coś tam zaczęło mi się krystalizwoać, ale chciałbym się upewnić czy to nie będzie przypadkiem jakas herezja :P

 

Wszelkie wskazówki, poprawki itp itd mile widziane :)

 

Surowce:

Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn

Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn

Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek

Drożdze suche Safale US-05

Chmiele: (wszystkie w granulacie)

- Chinook

- Simcoe

- Cascade

- Willamette

 

Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób:

Chinook - 60g - 60min

Cascade - 20g - 15min

Willamette - 15g - 10min

Simcoe - 15g - 10min

Cascade - 10g - 5min

Cascade - 20g - do momentu schłodzenia

 

Troszke to wszystko wyszło skomplikowane ;) Czy 4 rodzaje chmielu to nie za wiele jak dla takiego piwa? Co z chmieleniem na zimno (jaki chmiel? ile?) za wszelkie podpowiedzi i wskazówki z góry dziękuję.. :)

Myślę, że przesadziłeś z ilością chmielu na goryczkę - 60 g chinook. Druga sprawa do dobór ekstraktów - wyjdzie za ciemne jak na AIPA.

Faktycznie. Coś musiałem źle wprowadzić w Brewtargecie..po zmianach wyglądałoby to tak:

Chmielenie chcę przeprowadzić mniej więcej w ten sposób:

Chinook - 30g - 60min

Cascade - 15g - 15min

Willamette - 20g - 10min

Simcoe - 20g - 10min

Cascade - 10g - 5min

Cascade - 20g - do momentu schłodzenia

 

Wychodzi IBU 57.8. Co do koloru to pokazuje 11.8 przy dolnej granicy 11.6, czyli jakby nawet zbyt jasne? Dobrze to rozumiem? Jakbyś radził dobrać ekstrakty dla AIPA w takim razie?

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak to wyliczyłeś, pewnie w Brewtarget, ale czy przypadkiem nie uzyskałeś wyniku w SRM? Wydaje mi się (na oko), że z tych ekstraktów otrzymasz coś ciemniejszego niż 11,8 EBC. Druga sprawa - nie napisałeś jakie to ekstrakty, a ja jakoś odruchowo przyjąłem, że to WES. Ja bym zrobił tak: 2 x 1,7 WES jasny, 1x1,7 WES bursztynowy - jak AIPA to AIPA ;)

Link to comment
Share on other sites

Złożyłem zamówienie także nie ma odwrotu ;) Po dość długich bojach z dobraniem gatunków chmielu i samych ekstraktów receptura przyjęła następujący kształt:

Ekstrakty:

- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Medium (Bursztynowy) - 2,5kg

- Ekstrakt słodowy Muntons Amber - Bursztynowy - 1,5 kg

- Drożdże: Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g

- Chmiele/receptura:

a) Chinook - 30g - 60min

b) Cascade - 20g - 15min

c) Simcoe - 25g - 15min

d) Willamette - 25g - 10min

e) Cascade - 10g - 5min

f) Cascade - 15g - 0min

Według Brewtargeta parametry piwka prezentują się następująco:

Gęstość początkowa: 1,072

Gęstość przed gotowaniem - 1,065

Gęstość końcowa - 1,018

Alkohol (ABV) - 7,0

Goryczka (IBU) - 63,3

Barwa - 22,1

Wskaźnik goryczki - 0,88

Kalorie - 239

.Do chmielenia na zimno zostanie mi mniej więcej 30g Cascade i 30 Willamette. Paczuszka powinna jutro dotrzeć i pewnie od razu zabiorę się za pracę :) Jakieś sugestie? Podpowiedzi doświadczonych piwowarów? :)

Link to comment
Share on other sites

Według Brewtargeta parametry piwka prezentują się następująco:

Gęstość początkowa: 1,072

Na 20 litrów? Nie uwierzę ;)

Wyjdzie jakoś na 19L - 5gal. Spisałem wszystko kropka w kropke i taka wartość tam na pewno jest :) A mógłbyś wyjaśnić skąd Twoja niewiara? :P Jako, iż jestem super początkującym wprawiasz mnie w zakłopotanie :D Dużo to? Mało? :P i co zrobić żeby ta wartość była optymalna? ;]

Link to comment
Share on other sites

W sumie to zależy też od producenta ekstraktu, a tego nie znam, ale w uproszczeniu można przyjąć, że 0,3 kg ekstraktu płynnego lub 0,25 kg suchego podnosi 20-itrową warkę o 1°Blg. I jest to raczej założenie optymistyczne ;)

Link to comment
Share on other sites

W sumie to zależy też od producenta ekstraktu, a tego nie znam, ale w uproszczeniu można przyjąć, że 0,3 kg ekstraktu płynnego lub 0,25 kg suchego podnosi 20-itrową warkę o 1°Blg. I jest to raczej założenie optymistyczne ;)

No właśnie z takim przybliżeniem się spotkałem i wychodziłoby w takim układzie potencjalnie 15Blg. Z przeliczenia gęstości wychodzi więcej no ale nieważne..będzie tyle Blg ile pokaże areometr :) Więcej ekstraktów dokupować do tego piwka nie zamierzam (swoją drogą to dość dorga zabawa, więc pewnie następnym szybkim krokiem będzie przejście na zacieranie :) ). Czy macie może jakieś uwagi co do chmielenia?

Link to comment
Share on other sites

Koszt tej warki to chyba już przekroczył 100 zł. Na oko licząc za cenę tych ekstraktów zrobiłbyś 3 warki zacierane.

 

Co do chmielenia, ja osobiście bym to znacznie uprościł, ale już zrób jak napisałeś. Tak naprawdę AIPA to dość "freestajlowe" chmielenie.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Koszt tej warki to chyba już przekroczył 100 zł. Na oko licząc za cenę tych ekstraktów zrobiłbyś 3 warki zacierane.

 

Co do chmielenia, ja osobiście bym to znacznie uprościł, ale już zrób jak napisałeś. Tak naprawdę AIPA to dość "freestajlowe" chmielenie.

Oj przekroczył, ale miałem tego pełną świadomość ;) Zdecydowałem się jednak chociaż jedną warkę z ekstraktów popełnić w myśl zasady "step by step" :) Razem z zamówieniem składników dokupiłem sprzętu niezbędnego do przeprowadzenia warzenia piwka z zacieraniem także będzie to kolejny "step" :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :) Dziękuję za rady i niecierpliwie wypatruję kuriera :) Pozdrawiam! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam,

małe pytanko w związku z moim AIPA..właśnie pobrałem próbkę do zmierzenia blg no i nie zastanawiajac sie dlugo sprobowalem jak to na ten moment smakuje..i jestem dosc mocno zdziwiony..o ile chmiele aromatyczne czuc mocno i wyraznie o tyle tego 30g Chinooka gotowanego przez godzine w zasadzie w ogole..goryczki w zasadzie brak..czy to normalne na te chwile? (6 dni fermentacji burzliwej) czy jednak cos nie poszlo jak trzeba i zostane z AIPA bez goryczki? :/

Link to comment
Share on other sites

A ile alfa kwasu ma ten Chinook i wielkość warki? http://www.piwo.org/files/file/16-porownanie-wyliczenia-ibu/ Proponuje ci wyliczanie z tego programu IBU. W mojej AIPIE na Zeusie goryczkę było czuć cały czas więc nie mam pojęcia dlaczego tak u ciebie jest! zaczekaj do końca fermentacji i ponownie oceń piwo.

Link to comment
Share on other sites

A ile alfa kwasu ma ten Chinook i wielkość warki? http://www.piwo.org/...wyliczenia-ibu/ Proponuje ci wyliczanie z tego programu IBU. W mojej AIPIE na Zeusie goryczkę było czuć cały czas więc nie mam pojęcia dlaczego tak u ciebie jest! zaczekaj do końca fermentacji i ponownie oceń piwo.

Z tego co pisza zawartosc alfa-kwasow wynosi 12%. Wielkosc warki 22l. Brewtarget pokazuje IBU na poziomie 67,7.

W podanym przez Ciebie programie wychodzi 58,7 - Rager i 43,9 Tinseth, z tym ze w Brewtqargecie mam jeszcze m.in. Simcoe.

Tak czy inaczej tej gorzyczki jest zdecydowanie za malo..szczerze mowiac to jest ledwo wyczuwalna a zgodnie z chociazby Brewtargetem mialo byc "super goryczka". Doswiadczenia nie mam w zasadzie ale jakos ciezko mi uwierzyc zeby to sie mialo zmienic z czasem czy na cichej fermentacji. Tylko pojecia nie mam co mozna zrobic zeby ta goryczka sie pojawila. Jutro chce zlewac na cicha i mialem dac jeszcze chmielenie na zimno aromatycznymi ale nie wiem czy to ma sens w takim wypadku?

Link to comment
Share on other sites

Na cichej fermentacji nic się z goryczą nie stanie, mało tego, z czasem jeszcze ciut spadnie...

W takiej sytuacji, jeżeli uważasz, że warka jest aż tak niedochmielona (choć wydaje się to dziwne...) to ja wziąłbym trochę chmielu, zagotował w zwykłej wodzie (na oko 0.5l) , odcedził i taki "ekstrakt" dodał do piwa. Politycznie nie jest to poprawne, ale czemu nie spróbować.

Ktoś zresztą na forum taki sposób uskuteczniał i wyszło ok.

 

edit: Zgoda był szybszy:)

Link to comment
Share on other sites

Na cichej fermentacji nic się z goryczą nie stanie, mało tego, z czasem jeszcze ciut spadnie...

W takiej sytuacji, jeżeli uważasz, że warka jest aż tak niedochmielona (choć wydaje się to dziwne...) to ja wziąłbym trochę chmielu, zagotował w zwykłej wodzie (na oko 0.5l) , odcedził i taki "ekstrakt" dodał do piwa. Politycznie nie jest to poprawne, ale czemu nie spróbować.

Ktoś zresztą na forum taki sposób uskuteczniał i wyszło ok.

 

edit: Zgoda był szybszy:)

Rozumiem ze chodzi o chmiel goryczkowy? zostal mi niestety tylko chmiel aromatyczny ktorego mialem uzyc na cichej (Willamette i Cascade). Czy robic te herbatke z tych chmieli czy to tylko pogorszy sprawe samej goryczki?

Link to comment
Share on other sites

Dziwne mi w brewtargecie i w tym kalkulatorze wychodzą różnice około najwięcej 5 IBU... tak chodzi o goryczkowy, ale ja na twoim miejscu bym zostawił tak jak miałeś w planach a najwyżej będziesż miał pięknie aromatyczne piwo mało goryczkowe :)

Link to comment
Share on other sites

Dziwne mi w brewtargecie i w tym kalkulatorze wychodzą różnice około najwięcej 5 IBU... tak chodzi o goryczkowy, ale ja na twoim miejscu bym zostawił tak jak miałeś w planach a najwyżej będziesż miał pięknie aromatyczne piwo mało goryczkowe :)

Tak pewnie bedzie..:) choc mialo byc wlasnie ultra goryczkowe..zeby nie bylo..to piwko w wydaniu takim jakie jest teraz jest bardzo smaczne jak na ten etap fermentacji z tym ze nie jest to AIPA o jakim myslalem ;) moca goryczki mialo przypominac mniej wiecej Atak Chmielu Pinty..troszke sie nie powiodlo ;) no nic..dziekuje za rady..jutro zlewam na cicha i przymierzam sie do pierwszej warki z zacieraniem..ma byc witbier..mam nadzieje ze nie wyjdzie super goryczkowy! :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.