Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Dzisiaj butelkowałem Pilsnera i w czasie kapslowania butelek /kapslownica Greta/ dwa razy ucieło szyjkę butelki tuż przy kapslu.Kilka dni temu miałem podobny wypadek . Czy mieliście podobne przypadki? Od dwóch warek mam tak samo z moją Gretą. :rolleyes: Nawet jeśli nie utnie szyjki, to i tak zostawia ślad na butelce, tuż pod kapslem. Więc przy następnym kapslowaniu takiej butelki jest ona na wstępie już osłabiona. Teraz muszę strasznie uważać kapslowanie trwa o wiele dłużej. Decyzja zapadła - przy następnym zamówieniu do koszyka wędruje kapslownica stołowa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A może wytarł się ślizg w matrycy do kapslowania i potrzeba większej siły do zakapslowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Raczej nie, kapslownica sama w sobie chodzi lekko. Którego typu stołową polecacie? Taką jak jest w BA czy Homebrewing? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Ja mam BA Heavy Duty i mogę polecić. Szczególnie, jak się ma butelki róznej wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Heh, a mi się bardziej podoba ta z HB.. Mam wrażenie, że dźwignia będzie wygodniejsza niż ta przekładnia ślimakowa.. chociaż nie wiem, nigdy takiej kapslownicy na żywo nie widziałem. A tak przy okazji, czy jest tam jakaś sprężyna, która odbija głowicę od kapsla po zakapslowaniu? Czy trzeba ręką wyrywać butelkę spod głowicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 W przypadku tej normalnej jest sprężyna, aczkolwiek jak głowica jest nowa, to butelka z kapslem może się zaklinować i trzeba lekko ją z wyciągnąć. I polecam przykręcić na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 W przypadku tej normalnej jest sprężyna, aczkolwiek jak głowica jest nowa, to butelka z kapslem może się zaklinować i trzeba lekko ją z wyciągnąć. I polecam przykręcić na stałe. Co jakiś czas warto nasmarować głowice, najlepiej środkiem z dodatkiem teflonu. Nawet przy grubych kapslach nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 W przypadku tej normalnej jest sprężyna, aczkolwiek jak głowica jest nowa, to butelka z kapslem może się zaklinować i trzeba lekko ją z wyciągnąć. I polecam przykręcić na stałe. Mówisz o tej dostępnej w Homebrewing.pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 W przypadku tej normalnej jest sprężyna' date=' aczkolwiek jak głowica jest nowa, to butelka z kapslem może się zaklinować i trzeba lekko ją z wyciągnąć. I polecam przykręcić na stałe.[/quote']Mówisz o tej dostępnej w Homebrewing.pl? Tak, bo tych z BA nie znam, ale poznam Ściągnę i jeżeli bardzo Ci się nie pali, to potestuję obie. Myślę, że około środy, czwartku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Niestety trochę mi się spieszy. Miałem dziś butelkować Koelscha i Alta. Skończyło się tak, że 7l Koeslcha poszło w pety, a Alt czeka na nową kapslownicę. Greta ostatecznie psuła wszystkie butelki po kolei W przyszłym tygodniu muszę coś już mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Ja mam BA Heavy Duty i mogę polecić. Szczególnie, jak się ma butelki róznej wysokości Polecam Hewvy Duty. Nie ma z nią problemu kapsluje wszystkie butelki od 0,66 do 0,33 tylko pod 0,33 trzeba coś podłożyc bo minimalnie jej brakuje albo naciąć jeden ząbek więcej.Szkoda siana na ręczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Ja mam BA Heavy Duty i mogę polecić. Szczególnie' date=' jak się ma butelki róznej wysokości[/quote']Polecam Hewvy Duty. Nie ma z nią problemu kapsluje wszystkie butelki od 0,66 do 0,33 tylko pod 0,33 trzeba coś podłożyc bo minimalnie jej brakuje albo naciąć jeden ząbek więcej.Szkoda siana na ręczne Ja również polecam,dopiero po zakupieniu Heavy Duty polubiłem kapslowanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Szkoda siana na ręczne Po dzisiejszej przygodzie to i ja wiem.. Kiedyś w ofercie BA były dwie stołowe, teraz widzę tyko Heavy Duty za 139zł. Rozumiem, że to o tej właśnie piszecie i tą polecacie? A czy przypadkiem tamta tańsza kapslownica (za 89zł bodaj) nie była podobnej konstrukcji jak ta z Homebrewing? Bo nie pamiętam.. tutaj : http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=77047 użytkownicy piszą o drobnych problemach, czy Wy też takie objawy u siebie zauważyliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Mariusz, tych kapslownic stołowych jest parę modeli. Zerknij też tutaj http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=239&session=ef1b5d2cdd83a68b1dc8761525501a6a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Wszystkie te ze strony Biowinu mają tę samą zasadę działania. Natomiast w BA jest trochę inna konstrukcja. Zastanawiam się która lepsza. Edytowane 28 Listopada 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Na oko ciekawiej wygląda i solidniej ta z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Kapsluje EMILY kupiłem w CP. Zakapslowałem ponad 400 butelek narazie jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Kapsluje EMILY kupiłem w CP. Zakapslowałem ponad 400 butelek narazie jest super Jak zakapslujesz 3x wiecej zmienisz zdanie Maryush kup Heavy Duty i nie bedziesz miał problemow, jak pisał szop007 od dnia zakupu tej kapslownicy kapslowanie bedzie najbardziej ulubiona czynnoscia.Kapslowanie 100 but wlacznie z nalewaniem zajmuje mi 1h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A jak rozlewasz - bo mnie tyle to zajmuje 50 butelek. I głównie czas idzie na rozlew ( kapsluje gretą) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Do butelek wcześniej zdezynfekowanych sypię cukier i wężykiem z zaworkiem wlewam do butelek, jak juz wszystkie napełnię, potem kapsel i trach kapslownicą. Szybko to idzie, najgorsze to dla mnie mycie butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 W przypadku tej normalnej jest sprężyna' date=' aczkolwiek jak głowica jest nowa' date=' to butelka z kapslem może się zaklinować i trzeba lekko ją z wyciągnąć. I polecam przykręcić na stałe.[/quote'']Mówisz o tej dostępnej w Homebrewing.pl? Tak, bo tych z BA nie znam, ale poznam Ściągnę i jeżeli bardzo Ci się nie pali, to potestuję obie. Myślę, że około środy, czwartku. @elroy Udało Ci się przeprowadzić wspomniane powyżej testy? Jeśli tak, to jaka jest Twoja opinia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ja kupiłem Heavy Duty i jestem bardzo zadowolony Koniec z uciętymi przez Gretę szyjkami, kapsluje się łatwo i przyjemnie. Szczerze polecam. Nie wiem na jakiej zasadzie działa tak kapslownica z HB, ale Heavy Duty jest idealna, jeśli w czasie jednego butelkowania używa się butelek różnego typu. Ja jedną warkę potrafię wpakować w butelki od bączków 0,33l (które bardzo lubię) przez ŻGB, NRW, aż do 650ml po dużych koncerniakach (dostaję spore ilości takich butelek od znajomych ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Dzięki za Twoją opinię Maryush!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Kiedyś opisałem budowę swojej kapslownicy ze stojącej wiertarki ręcznej. Zdjęcia są gdzieś na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) A ja tam uparcie twierdzę że najlepsza jest Eterna : http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82161&highlight=eterna Butelkuję nią od lat wszelkiego rodzaju butelki i nigdy nic się z żadna nie stało. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez radekam Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi