wizi Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Może browar w Grodzisku byłby zainteresowany? Polscy rzemieślnicy też coraz częściej warzą wędzone piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Moim zdaniem na pewno wzięcie miałby solidnie wędzony pilzneński i pszeniczny grodziski. Wędzony torfem jest używany przez niewielu i raczej raz, może dwa razy w roku. Wydaje mi się to bez sensu. Slod whisky (jeczmien, torf lub torf + drewno) - do wyrobu whisky ale coraz bardziej popularny w piwowarstwie, zasypy 10-40% Raczej 100% Piwowarzy domowi robią od kilku, kilkunastu do pięćdziesięciu rocznie - ponoć są tacy co ponad to. Są Ale w tych ponad 50 warkach rocznie ledwie kilka jest wędzonych, choć wędzone piwa bardzo lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 No ja robię na 54 warki rocznie około 2-4 wędzonych, na warkę od 2-4 kg słodu wędzonego w zależności od intensywności. Tak samo polecam przedzwonić do kilku czołowych sklepów - twójbrowar, homebrewing, alepiwo, browamator, centrumpiwowarstwa itp. I dowiedzieć się jaką mają sprzedaż wędzonych słodów, oni pewnie posiadają dokładniejsze dane. Wielu piwowarów nie udziela się na forach więc dokładnej liczby nie pozna się, jedynie sklepy mogą ją określić w miarę dokładnie. santa i kubarep 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Pod koniec lipca pojawią się słody wędzone ze Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Jako, że nie chcę zakładać nowego wątku zapytam tu. Chcę kupić worek 25 kg pale, pilzneńskiego oraz pszenicznego. Brać zecstrzegomia, czy lepiej dopłacić i wziąć coś innego (np. Weyermann)? Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Podstawowe jak najbardziej Strzegom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Podstawowe jak najbardziej Strzegom.Dziękuję Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Słody wędzone. camilos, Wania i Luk Tous 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Jako, że nie chcę zakładać nowego wątku zapytam tu. Chcę kupić worek 25 kg pale, pilzneńskiego oraz pszenicznego. Brać zecstrzegomia, czy lepiej dopłacić i wziąć coś innego (np. Weyermann)? Wysłano z Commodore 64 Nie bierz słodów "wędzonych" z Weyermanna. Dwa razy na nich okrutnie się przejechałem i nie polecam. Bestmalz, Steinbach, a jeśli chcesz torfu to Fawcett. A z podstawowych i karmelowych najlepiej brać Strzegom czy inne tanie krajowe. Poza Carafą i pszenicznym czekoladowym, to nie widzę w Weyermanie słodów o unikatowych właściwościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Jako, że nie chcę zakładać nowego wątku zapytam tu. Chcę kupić worek 25 kg pale, pilzneńskiego oraz pszenicznego. Brać zecstrzegomia, czy lepiej dopłacić i wziąć coś innego (np. Weyermann)? Wysłano z Commodore 64 Nie bierz słodów "wędzonych" z Weyermanna. Dwa razy na nich okrutnie się przejechałem i nie polecam. Bestmalz, Steinbach, a jeśli chcesz torfu to Fawcett. A z podstawowych i karmelowych najlepiej brać Strzegom czy inne tanie krajowe. Poza Carafą i pszenicznym czekoladowym, to nie widzę w Weyermanie słodów o unikatowych właściwościach. Dziękuję. Słody podstawowe ze Strzegomia kupione. Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Słody wędzone. U Ciebie czy zdjęcie pożyczyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Leżą na moim biurku w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Otwórz i powąchaj, potem napisz wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Ciekawe kiedy do detalu trafią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Ciekawe kiedy do detalu trafią. Witam, już niedługo. Teraz trafiają do testów do piwowarów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Czy jest już ktoś w stanie rozwinąć temat słodów wędzonych ze Strzegomia? Interesuje mnie głównie wędzone wiśnią, czereśnią, jabłonią i gruszą (w TB już od jakiegoś czasu jest dostępne). Do jakich piwo pasują? Może do jasnych? Czym różnią się te aromat od bukowego lub dębowego, bo do tej pory robiłem tylko grodziskie na dębowym i stouty owsiane na bukowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Ja zamieżam robić roggenbier nw buki i wiśni co wyjdzie zobaczymy rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Czy ktoś testował już nowe wędzonki? Kupiłem parę dni temu trochę wędzonego drewnem gruszy. Nie czuję tej gruszy, za to czuję solidną wędzonkę. Myślicie, że coś z tej gruszy wyjdzie później? Zastanawiam się ile użyć w zasypie żeby nie przegiąć. Zależy mi na delikatnej wędzonce na poziomie lichtenheinera czy grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Czy ktoś testował już nowe wędzonki? Kupiłem parę dni temu trochę wędzonego drewnem gruszy. Nie czuję tej gruszy, za to czuję solidną wędzonkę. Myślicie, że coś z tej gruszy wyjdzie później? Zastanawiam się ile użyć w zasypie żeby nie przegiąć. Zależy mi na delikatnej wędzonce na poziomie lichtenheinera czy grodziskiego.Może głupie pytanie, ale czego się spodziewałeś w aromacie po gruszy? Wysłano z Commodore 64 Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Czy ktoś testował już nowe wędzonki? Kupiłem parę dni temu trochę wędzonego drewnem gruszy. Nie czuję tej gruszy, za to czuję solidną wędzonkę. Myślicie, że coś z tej gruszy wyjdzie później? Zastanawiam się ile użyć w zasypie żeby nie przegiąć. Zależy mi na delikatnej wędzonce na poziomie lichtenheinera czy grodziskiego.Może głupie pytanie, ale czego się spodziewałeś w aromacie po gruszy? Wysłano z Commodore 64 Może głupia odpowiedź, ale jednak jakiejś owocowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 W specyfikacji podana jest informacja o zawartości fenoli w zakresie 5-10 ppm, czyli raczej lekko dymione. Planuję niedługo serię smashów lagerowych na tych słodach jak tylko temp w piwnicy spadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Czy ktoś testował już nowe wędzonki? Kupiłem parę dni temu trochę wędzonego drewnem gruszy. Nie czuję tej gruszy, za to czuję solidną wędzonkę. Myślicie, że coś z tej gruszy wyjdzie później? Zastanawiam się ile użyć w zasypie żeby nie przegiąć. Zależy mi na delikatnej wędzonce na poziomie lichtenheinera czy grodziskiego.Może głupie pytanie, ale czego się spodziewałeś w aromacie po gruszy? Wysłano z Commodore 64 Może głupia odpowiedź, ale jednak jakiejś owocowości. Ano głupia... Wędziłeś coś kiedyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 No to pierwsze piwo z serii SMASH się warzy - w założeniu chcę uwarzyć na każdym z "owocowych" słodów, każde chmielone tylko Iungą na goryczką. Póki co mogę tylko napisać, że słód mocno pachnie wędzonką i jest to zupełnie inny zapach niż buk czy dąb. Wydajność na normalnym poziomie dla Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Owocowość z gruszy w drewnie użytym do wędzenia słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Pozwolę się podpiąć pod temat, mianowicie użyłem w ten weekend słodu wędzonego gruszą ze Strzegomia do uwarzenia piwa. 60% zasypu to był właśnie ten słód, pachniał bardzo intensywną wędzonką ale tylko przez pierwsze 5-10 minut zacierania, poźniej nic, mam wrażenie, że te słody są baardzo lekko wędzone, zwłaszcza, że kiedyś już użyłem wędzonego słodu 5-10ppm (Castlemalting o ile pamiętam) w ilości ok 20% w zasypie i wędzonka była bardzo wyraźna, a tutaj jak na 3 razy więcej jest słabo, ktoś już zrobił na tych słodach jakieś piwo i je próbował? jestem bardzo ciekaw rezultatów. Edytowane 18 Września 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się