bart3q Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Dziś byłem w Multibrowarze w Białymstoku po petainery, na miejscu dowiedziałem się że nie wszystkie dają się wykorzystać ponownie do wyszynku, z browaru Kormoran mają jednorazowy zawór który po złamaniu nie odbija i jedyne wyjście to trzymanie cały czas głowicy na nim co mija się z celem. Jeśli ktoś będzie szukał tych petainerów to lepiej się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Temat był gdzieś wałkowany (o tu na ten przykład: http://www.piwo.org/..._20#entry163411 ). "Jednorazowe" pety są z białym kółkiem w środku fittingu. Takiego też można użyć, trzeba rozebrać fitting i wyciągnąć takie małe pierdzidełko - pierścień plastikowy. Po tym zabiegu fitting zachowuje się jak ten z czerwonym środkiem. Z tego co gdzieś zasłyszałem firma produkująca wycofała się z tych jednorazówek bo są uciążliwe w używaniu, jak raz założysz głowicę musisz wyssać peta do końca. A gdy piwo się skończy w PETcie, trzeba zakręcić co2 na reduktorze i pomału go rozgazować bo inaczej walnie po oczach co2 Edytowane 22 Maja 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Może i wycofują się, przy mnie była dostawa z kormorana w tych "jednorazowych". Można rozebrać i zrobić wielorazowe, ale napisałem to w odniesieniu do załączonego pdfa, żeby ktoś nie zrobił karpia kupując np. na allegro te kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin666 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Czy orientuje się ktoś, gdzie w Warszawie można zdobyć takie pety? Tzn. który lokal ich używa, a potem pozbywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Chmielarnia i KiK na bank mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 piwpaw.pl co rano po kilka sztuk wyrzucają ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 PiwPaw, PDSL na 100% a pewnie i KiK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin666 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy któraś z tych głowic będzie pasować do tego peta? Jak tak, to która? http://imgur.com/a/APAYD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Druga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Któryś browar używa tych kegów? http://www.beerservice.pl/pl/p/Pet-KEG-Dolium-30L/289 Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Któryś browar używa tych kegów? http://www.beerservi...-Dolium-30L/289 Posiadam podobny 20l Jarekw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Jan Olbracht w Piotrkowie chyba je ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Posiadam podobny 20lTo że Ty masz mi wiele nie pomaga ;-) Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Posiadam podobny 20lTo że Ty masz mi wiele nie pomaga ;-) A to przepraszam, jak brzmiało pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Któryś browar używa tych kegów? http://www.beerservi...-Dolium-30L/289 Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Brawar Gzub z Annopola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 A to przepraszam, jak brzmiało pytanie? Nie chodziło mi o to który browar domowy używa tego tylko o browar komercyjny Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Po sezonie używania Petainerów, mówie im bye bye. Na jesień wziąłem 3 kegi 20l. Każdy keg wyszynkowałem około 3 razy. Już przed ostatnie piwo dziwnie szybko się zrobiło płaskie ale nie wyciągałem ostatecznych wniosków. Dziś otwieram Schwarzbiera z ostatniego Petainera - piwo ewidentnie zepsute, niepijalne. Pójdzie w odmęty. Kegi myte po każdym zakończeniu wyszynku i dezynfekowane. Żadne piwo z corneliusa nigdy mi się nie zepsuło. Sposób mycia i dezynfekcji taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Oczywiście rada jest na to prosta, brać non stop nowe, “świeże" plastiki, a jest tego od licha ale mam już ich dość. Co stal nierdzewna to jednak gwarancja jakości, plastik to plastik, badziewie. Musiałem to z siebie wyrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Musiałem to z siebie wyrzucić W sensie, że z fermetowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 A dokładnie z leżakowni Notabene mam dwie głowice flach A na sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ja używam już po kilkanaście razy i nie zauważyłem negatywnego wpływu na piwo. Jednak tak czy tak wolę pepsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Piwo, które mi się zepsuło stało w petainerze około pół roku ale tak stoją u mnie lagery, robione w zimie a pite latem i zawsze te 3-6 mija zanim je wszystkie spije. Pierwszą cześć tej warki wypiłem koło maja/czerwca (z corneliusa) i było z piwem wszystko w porządku. Może jednak gdzieś niedokładnie domyty petainer, może nieszczelność na fittingu, może jeszcze coś innego, nie wnikam głęboko, uzbierało mu się już tyle innych minusów, że mam ich dość. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Z minusów jaki mi przeszkadzają: - upierdliwe mycie i dezynfekcja, lanie wody/środków przez głowice, później wylewanie przez głowicę i tak parę razy, czasochłonne - nie można w prosty sposób odgazować piwa w przypadku przegazowania, brak zaworu bezpieczeństwa - upierdliwe wlewanie piwa przez głowicę, piwo wpadając przez rurkę do kega pieni się w środku co nie wpływa na pewno pozytywnie na trwałość piwa - upierdliwe ściągnie głowicy z plastikowego fittingu, po całym wyszynku czasem go trochę "sklei" i trzeba się trochę posiłować - po opróżnieniu kega jak sobię zapomnę wypuścić Co2 przez kran to później znowu muszę podpinać głowicę z kawałkiem choćby wężyka bo przy spuszczaniu gazu ciśnienia zawsze chluśnie z pozostałościami piwa na dnie Wychodzi na to że każda czynność, oprócz samego wyszynku piwa przez kran, jest dla mnie upierdliwa. Upierdliwa w stosunku do przyzwyczajeń z corneliusami. Plusy: - cena a właściwie jej brak i to by było na tyle Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Z minusów jaki mi przeszkadzają: - upierdliwe mycie i dezynfekcja, lanie wody/środków przez głowice, później wylewanie przez głowicę i tak parę razy, czasochłonne tu przydaje się całkowite ściągnięcie fitingu, rzecz wymaga wprawy, ja zepsułem jeden keg w tym celu, później udało się bez łamania i przeginania ściągnąć fiting z 8 kegów - nie można w prosty sposób odgazować piwa w przypadku przegazowania, brak zaworu bezpieczeństwa może mam inną głowicę, ale mam jedną z gwintami 1/2 i zamontowałem sobie na niej zawór kulowy na gas-in a gaz wpuszczam przez wyjście piwa. Po nalaniu, zamykam keg, zapinam odpowiednio uzbrojoną głowicę, dobijam ciśnienie i podobnie jak w corneliusie wypuszczam zaworem nadmiar powietrza, oczywiście nie zmienia to faktu że do każdej operacji na ciśnieniu w kegu trzeba zapinać głowicę - upierdliwe wlewanie piwa przez głowicę, piwo wpadając przez rurkę do kega pieni się w środku co nie wpływa na pewno pozytywnie na trwałość piwa j.w. - upierdliwe ściągnie głowicy z plastikowego fittingu, po całym wyszynku czasem go trochę "sklei" i trzeba się trochę posiłować - po opróżnieniu kega jak sobię zapomnę wypuścić Co2 przez kran to później znowu muszę podpinać głowicę z kawałkiem choćby wężyka bo przy spuszczaniu gazu ciśnienia zawsze chluśnie z pozostałościami piwa na dnie Może kwestia pewnych nawyków? Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi