Romanos_P Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ja tylko nie rozumiem po co otwierać fermentator i się stresować czy wszystko poszło okej... Przestańcie to robić im więcej razy go otwieracie to tym większa szansa na infekcję, a i stresu mniej! Zostawcie tydzień lub półtorej w spokoju potem zróbcie pomiary trzy dni z rzędu jak się nie zmienia do butelek. Zapachy przy fermentacji są różne od siarkowodoru, kanalizacji po zgniłe jaja i inne takie. Nie należy się przejmować zapachami podczas fermentacji!! W sumie masz rację. Winka też nie otwieram co chwilę. Niniejszym oświadczam, że już nigdy nie otworzę fermentatora przed zakończeniem burzliwej:) PS Zapomniałeś o cichej czy nie przeprowadzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Czasem robię a czasem po prostu wydłużam burzliwą i nie majtam fermentatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) Istny festiwal pomyłek Na drugi raz kup słód ześrutowany, ale to już wiesz. Z tego co zrozumiałem, to nie wysładzałeś w ogóle, a do tego miałeś źle ześrutowany słód - dlatego taka niska gęstość początkowa. Co do gotowania - jeżeli miałeś lekkie "bulkanie" podczas gotowania, to termometr źle Ci pokazuje temperaturę wrzenia - tym nie musisz się martwić. Podsumowując - dużo czytania przed Tobą. Dokładnie, moje podejście pokazuje jak NIE należy podchodzić do warzenia piwa Jeśli BLG po dwóch dniach spada o około 0,25-0,5 (ciężko oszacować) to przelewać już na cichą czy jeszcze nie? PS. Jak się usuwa własnego posta? Edytowane 28 Września 2012 przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Jeśli BLG po dwóch dniach spada o około 0,25-0,5 (ciężko oszacować) to przelewać już na cichą czy jeszcze nie? 0,25-0,5 czego? Jeżeli stopnia blg, to tyle można przyjąć jako błąd pomiaru, więc nic nie spadło. Jest jakaś piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) 0,25-0,5 BLG. Przy pierwszym pomiarze było trochę ponad 5, a teraz jest równo 5BLG, piany nie ma. Znaczy jest baaardzo szczątkowa, kilka "obłoczków" średnicy może 1cm. Zamieszałem dziś fermentatorem i ze dwa razy przez około 5 minut bulknęło w rurce. A zamieszałem jakieś 3 godziny wcześniej Edytowane 28 Września 2012 przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 W jakiej temperaturze dodałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) OK, mój błąd. Spadło do 5 i się nie rusza od dwóch dni. Poczekaj cały tydzień od dnia warzenia, jak się nie zmieni to przelej. Edytowane 28 Września 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 No ok, tak też zrobię Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 PS. Jak się usuwa własnego posta? Opcja "Zgłoś" w poście i prośba do admina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zapomniałem dodać że jak się używa opcji Zgłoś to u Tomka włączają się syreny okrętowe i wielkie czerwone pulsujące lampy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 No może nie aż tak, ale są wyraźne sygnały o potrzebie reakcji, które widzi obsługa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zapomniałem dodać że jak się używa opcji Zgłoś to u Tomka włączają się syreny okrętowe i wielkie czerwone pulsujące lampy Mnie też się od czasu do czasu coś uda zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ja tam nie wiem jak to wygląda po drugiej stronie mocy i nie chcę wiedzieć, ale wiem że jak w tym momencie nie skończę robić OT to będę musiał użyć przycisku Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ja tam nie wiem jak to wygląda po drugiej stronie mocy i nie chcę wiedzieć, ale wiem że jak w tym momencie nie skończę robić OT to będę musiał użyć przycisku Zgłoś No i znowu trzeba będzie wpaść z miotełką i pozamiatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zapomniałem dodać że jak się używa opcji Zgłoś to u Tomka włączają się syreny okrętowe i wielkie czerwone pulsujące lampy Mnie też się od czasu do czasu coś uda zrobić... Włączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 To już mówię, żeby była jasność. Raport jest widoczny dla obsługi forum, czyli Doroty, Arka i mnie. I w zależności od tego kto jest online, to ta osoba się tym zajmuje. Nieraz też dyskutujemy wewnętrznie nad podjęciem danej decyzji, jeżeli nie jest ona jasna lub jednoznaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Czy to, że po ok 32h od zadania drożdży piana2cm opadła i pozostały teraz tylko małe plamki piany to normalne? Czy jeszcze powinna się zrobić piana na tzw. wysokie krążki? Jak na razie to widzę, że Ale inaczej fermentują niż Pilznery... PS Nie otwierałem, tylko ostatnio zapomniałem o to zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Ale jesteście... Nic nie piszecie a ja się martwię Sposcilem trochę z kranika - w smaku jak na ten etap dobre. Bez oznakow infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Czy to, że po ok 32h od zadania drożdży piana2cm opadła i pozostały teraz tylko małe plamki piany to normalne? Czy jeszcze powinna się zrobić piana na tzw. wysokie krążki? Jak na razie to widzę, że Ale inaczej fermentują niż Pilznery... PS Nie otwierałem, tylko ostatnio zapomniałem o to zapytać. Po 48h przy 'ale' mozna uzyskac gestosc koncowa Ale piwo potrzebuje troche czasu nad drozdzami z innych powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 (edytowane) No to czekam dalej:) BLG 6,5. Edytowane 30 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Po kolejnych 3 dniach dalej 6,5 BLG. Jutro mija 7 dni burzliwej. Jutro zlewam na cichą. Tam dofermentuje. PS Czy pomiar blg pobranego piwka z dołu fermentatora (przez kranik) może mieć inną gęstość niż z powierzchni? Mam wrażenie, że jest bardziej mętne u dołu. Przy zlewaniu na cichą sprawdzę u góry BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 12°Blg była na starcie ? jeśli tak to 6,5°Blg to raczej nie koniec fermentacji, nie przelewaj jeszcze na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Z ilu startowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się