henzzik Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam, Ze względu że w piwnicy mam średnią temperaturę dzienną około 7°C to myślałem o jakimś dolniaku. Czy moglibyście mi doradzić jakie wybrać? bo na forum jest tego bardzo dużo. Jestem początkujący mam dopiero jedną warkę za sobą z brewkita i to by było moje pierwsze piwo które chce zrobić przez zacieranie. Pozdrawiam artur2108 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Generalnie poszukaj przepisów na jakiegoś pilsa albo jasnego lagera. Tak na szybko to możesz zrobić na przykład taka warkę: słód pilzneński - 4 kg słód monachijski - 0,5 kg zacieranie: 63C - 30 min 73C - 30 min chmielenie 60 min - Marynka 15g 7%ak 20 min - Lubelski 25g 4%ak 1 min - Lubelski 35g % ak To jest tylko przykład generalnie postaraj się: - nie przesadzić z chmielem w pierwszej warce - zadaj piwo dwoma uwodnionymi saszetkami drożdży w34/70 ( przy założeniu, ze warzysz warke ok 20 litrów i do 12 BLG ) - sprawdź czy w piwnicy nie ma skoków temperatury - Po gotowaniu schłódź brzeczkę do ok 10C - decydując się na dolniaka przygotuj się na długą fermentację i długie leżakowanie. - generalnie czytaj, czytaj i czytaj bo pilsy to bardzo trudne piwa. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 ja polecam lagera wiedeńskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja myślałem, żeby zrobić tylko 10l bo chwilowo jestem niewydolny jeśli chodzi o szkło. Jeśli chcę zrobić na 10l to zasyp uciąć o połowę i czasy chmielenia też? W piwnicy mam skoki temperatur o około 2°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Wagę słodow i chmielu o połowę, czasy zostaw jakie są.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ja myślałem, żeby zrobić tylko 10l bo chwilowo jestem niewydolny jeśli chodzi o szkło. Jeśli chcę zrobić na 10l to zasyp uciąć o połowę i czasy chmielenia też? W piwnicy mam skoki temperatur o około 2°C. Szkło do rozlewu? 20 butelek to 7PLN w każdym sklepie, a przez 3 tygodnie fermentacji to jeszcze kilka chyba uzbierasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ja myślałem, żeby zrobić tylko 10l bo chwilowo jestem niewydolny jeśli chodzi o szkło. A jaki to problem uzbierać? Ja wczoraj dałem komunikat na Facebooku, że potrzebuję szklanych butelek 0,5 po piwie i dzisiaj mam już 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Wagę słodow i chmielu o połowę, czasy zostaw jakie są.. Jeśli zakupujesz gotowy zestaw słodów to przy zakupie poproś o zapakowanie każdego słodu oddzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Szkło do rozlewu? 20 butelek to 7PLN w każdym sklepie, a przez 3 tygodnie fermentacji to jeszcze kilka chyba uzbierasz... W jakim każdym? Jak u siebie w sklepach chodziłem i pytałem to cena za sztukę była min 2zł. Jeśli zakupujesz gotowy zestaw słodów to przy zakupie poproś o zapakowanie każdego słodu oddzielnie. Dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 cena za sztukę była min 2zł Ale o pełnych piszesz? Bo 7 zł to 0,35 (kaucja za pustą) x 20 sztuk = 7 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Szkło używane, nie nowe 0,35 zł za 1 szt. 10 litrów się nie opłaca, bo starty a próbkach zanim będzie dobra, zniknie, tym bardziej że dolniak, długo musi leżeć, 20 litrów będize mało, a rozlewać będziesz najszybciej za 3 tygodnie od warzenia 2 stopnie różnicy temp. różnicy nie robi, czyli jest OK na początku nie kombinuj, wal z gotowego przepisu, jest ich pełno tu http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Szkło do rozlewu? 20 butelek to 7PLN w każdym sklepie, a przez 3 tygodnie fermentacji to jeszcze kilka chyba uzbierasz... W jakim każdym? Jak u siebie w sklepach chodziłem i pytałem to cena za sztukę była min 2zł. 2 PLN to u mnie w sklepie kosztuje Korona 0,5 z Łomży, razem z butelką. Kaucja za butelkę 0,5 po piwie wynosi 0,35.... Edytowane 12 Grudnia 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Aaaaaa w ten sposób no spoko. Nie będę kombinować zrobię jak mówicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Aaaaaa w ten sposób no spoko. Nie będę kombinować zrobię jak mówicie zajrzyj do hurtowni piwa na przeciwko Aldika - ul. Sobieskiego; dostaniesz butelki wraz ze skrzynka (koncern do wyboru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Czy moglibyście mi doradzić jakie wybrać? 1. Propozycja slotish`a na początek jest jak najbardziej na miejscu, a jeśli chodzi o inne dolniaki (nie są najłatwiejsze do warzenia) to polecam także wiedeńskiego lagera; będzie Pan zadowolony; A jaki to problem uzbierać? 2. Flaszki - trochę czasu na obchód po knajpach, pogadanie z barmanami/właścicielami i za free można mieć całą baterię; z jednej knajpki dostaję opłukane po grolschu z krachlą i NRW pakowane w kartonach; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) u mnie czekają słody lagera wiedeńskiego na 40l piwa zostaje mi tylko koledze pozazdrościć temperatury, a bo obawiam się, że nie uda mi się ich zrobić i będę musiał oddać bo mają ważność tylko do marca a lager wiedeński naprawdę pyszne piwko Edytowane 12 Grudnia 2012 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 zajrzyj do hurtowni piwa na przeciwko Aldika - ul. Sobieskiego; dostaniesz butelki wraz ze skrzynka (koncern do wyboru) miałem dziś taki zamiar ale zabrakło mi czasu jutro podskoczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 zajrzyj do hurtowni piwa na przeciwko Aldika - ul. Sobieskiego; dostaniesz butelki wraz ze skrzynka (koncern do wyboru) miałem dziś taki zamiar ale zabrakło mi czasu jutro podskoczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 zadaj piwo dwoma uwodnionymi saszetkami drożdży w34/70 a po co dwoma? w zupełności wystarcza jedna (przynajmniej w moim wypadku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 u mnie czekają słody lagera wiedeńskiego na 40l piwa zostaje mi tylko koledze pozazdrościć temperatury, a bo obawiam się, że nie uda mi się ich zrobić i będę musiał oddać bo mają ważność tylko do marca Komu chcesz je oddać? Kiedy je kupiłeś? Słód może długo leżeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 oddam koledze który ma warunki do warzenia lagera. słody zakupiłem z miesiąc temu ale na opakowaniu jest zaznaczone, żeby wykorzystać do 3.2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Nic nie stoi na przeszkodzie aby na tych słodach zrobić górniaka. Po 3.2013 z tego słodu również można zrobić piwo. No chyba, że po prostu bardzo chcesz obdarować kolegę Edytowane 13 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) o panie kolego WiHuRa jakiego górniaka można zrobic? zestaw zawiera: Słód wiedeński Steinbach 3,8 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,4 kg Chmiel Marynka, granulat 40 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Edytowane 13 Grudnia 2012 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Do tego S-05 i fermentacja np. w 15°Ci będzie dobre piwo. lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Powiedzmy, że Polskie Ale. Nie przejmuj się aż tak tą datą, jak przechowujesz w suchym, to nic mu nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się