Usiu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Pytanko a propos wiertarki, czy taka 550W się nada czy jednak musi mieć większą moc? http://allegro.pl/wiertarka-bosch-550w-polecam-i3626037056.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wiertarka musi być wolnoobrotowa. Inaczej możesz spalić regulator obrotów. Ja ostatecznie kupiłem wkrętarkę akumulatorów - na 1 biegu można wcisnąć spust do oporu i idzie aż miło. Na forum kiedyś znalazłem info, że napęd od wycieraczek samochodowych też się nadaje. Koszt ok. 20-30zł na szrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wiertarka musi być wolnoobrotowa. No ale przecież wiertarki posiadają regulację obrotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Przy zmniejszeniu obrotów spada moc wiertarki i dość mocno się grzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Wiertarka musi być wolnoobrotowa. No ale przecież wiertarki posiadają regulację obrotów. Tak, wiertarki posiadają regulację obrotów. Ale czym niższą prędkość ustawiasz spustem tym dajesz większe obciążenie na regulator obrotów. A przy dodatkowo mocnym obciążeniu jakim jest śrutownik momentalnie spalisz regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 o ale przecież wiertarki posiadają regulację obrotów. Do śrutownika trzeba szukać wiertarki z mechaniczną regulacją obrotów (biegami) - na niższym moc rośnie, prędkość spada i o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Expert Grupy Topex Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Cześć wszystkim, Jestem pracownikiem Grupy Topex, więc pozwolę sobie zabrać głos w kwestii wiertarki. Tak jak padło już wyżej, w tym przypadku potrzebna będzie wiertarka dwubiegowa. Sprzęt pracujący na 1 biegu będzie miał niskie obroty ale za to bardzo wysoki moment obrotowy, więc wiertarka powinna sobie spokojnie poradzić. Jest jednak jedno bardzo istotne zastrzeżenie! Nigdy nie startujemy z narzędziem w słodzie! W ten sposób bardzo łatwo spalić silnik a więc zawsze start „na sucho”. W naszej ofercie znalazłbym na pewno model, który mógłbym tutaj polecić, więc jeśli ktoś będzie zainteresowany to zapraszam do kontaktu Mój mail to expert@grupatopex.com. Z pozdrowieniami, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Administracja wie o waszej formie reklamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Expert Grupy Topex Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Administracja wie o waszej formie reklamy? Usiu, A co Twoim zdaniem powyższy post reklamuje? Celowo nie podawałem modelu wiertarki, którą bym tu polecił, żeby właśnie nie reklamować produktów na forum. W moim poście nie padła nawet nazwa marki elektronarzędzi, które ma w ofercie Grupa Topex. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę polecić coś za pośrednictwem maila ale to już nie reklama, ale zwykła odpowiedź na zadane pytanie. Pozdrowienia, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Administracja wie o waszej formie reklamy? Usiu, A co Twoim zdaniem powyższy post reklamuje? Pozdrowienia, Marcin Nic bym nie napisał ale kolego nie przeginaj , czyli logo podane w twoim profilu to twój twór i nie odnosi się do Topexa , w planach którego na ten rok wyraźnie podane " lokowanie marki w necie " . Jak uważasz że tu same imbecyly to ... przykro mnie z tego powodu . Choć nic nie mam przeciwko marki Topex . A po za tym , co da podawanie przez Ciebie konkretnych modeli jak Topex nie prowadzi sprzedaży detalicznej ? Jedynie możesz wskazać sklepy z wami współpracujące . I kółeczko zamyka się . A piszesz że nie reklamujesz . Edytowane 23 Października 2013 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Zastanawiam się nad wykorzystaniem do napędu silnika z kosiarki do trawy z odpowiednią redukcją. Jaka jest zdaniem kolegów najlepsza prędkość śrutowania (ile obrotów na minutę robią wasze wiertarki na 1 biegu)? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Zastanawiam się nad wykorzystaniem do napędu silnika z kosiarki do trawy z odpowiednią redukcją. Jaka jest zdaniem kolegów najlepsza prędkość śrutowania (ile obrotów na minutę robią wasze wiertarki na 1 biegu)? pozdrawiam na I - biegu 0-1000 na I- biegu 0-3000 nas interesuję większa moc na walie czyli I- bieg zależy od przełożenia i mocy , piszę o wiertarce 1050w z wyżej wymienionej " nie reklamowanej " grupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Administracja wie o waszej formie reklamy? Usiu, A co Twoim zdaniem powyższy post reklamuje? Celowo nie podawałem modelu wiertarki, którą bym tu polecił, żeby właśnie nie reklamować produktów na forum. W moim poście nie padła nawet nazwa marki elektronarzędzi, które ma w ofercie Grupa Topex. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę polecić coś za pośrednictwem maila ale to już nie reklama, ale zwykła odpowiedź na zadane pytanie. Pozdrowienia, Marcin Admin oczywiście widział ale nie robi zadymy, bo jestem przekonany, że dla forumowiczów Pan Marcin Momot z Topexu przygotuje super ofertę i będziecie mogli narzędzia do napędu śrutowników nabyć w atrakcyjnych cenach w wybranych punktach dystrybucji. Dobrze mówię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Zastanawiam się nad wykorzystaniem do napędu silnika z kosiarki do trawy z odpowiednią redukcją. Jaka jest zdaniem kolegów najlepsza prędkość śrutowania (ile obrotów na minutę robią wasze wiertarki na 1 biegu)? pozdrawiam moja wkrętarka na I biegu ma 350obr./min jałowo, przy obciążeniu śrutownika pewnie z 200-250. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-53F79A20-D952B5FA/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=3374 Nada się, bo w sumie nie są to duże pieniądze, więc może i warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 w sumie nie są to duże pieniądze ale w błoto byś je wyrzucił nie mam śrutownika, ale do niego to chyba trochę większe moce i momenty są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wiertarki 500 W nie wszystkie dają radę, więc zapomnij o wkrętarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wiertarkę mam o mocy 550W i daję radę ale sieciową, one najbardziej wydalają, próbowałem wkrętarkami różnego typu nie dawały radę. Tu macie mój sposób na podłączenie jej do śrutownika Brewferm : http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__240?do=findComment&comment=209943 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 czasnagli pisał, że stosuje wkrętarkę akumulatorową z powodzeniem, dlatego zapytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 znajomy dorobił mi śrubę do tego śrutownika bo ma nietypowy gwint. Srutowałem ostatnio i bez przedłużek tylko śruba nasadka i wiertarka i szło jak burza tylko trzeba po mału wsypywać żeby wiertarka szła na szybkich obrotach bo przy regulacji elektronicznej to możesz spalić wiertarke ja ci będzie ją zatrzymywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Usiu, może źle się wyraziłem. Bo ten z lidla to taki wkrętak, a moja wkrętarka (może wiertarko-wkrętarka) jest znacznie mocniejsza - 32Nm na akumulator 18V. Daję rady na ok. 6kg słodu, później pada bateria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 W końcu udało mi się zmontować układ napędzający śrutownik wiertarka 700W połączona ze śrutownikiem za pomocą: - ucięty imbus - przegub cardana - nasadka - śruba Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Nie potrzebnie ciąłeś imbusa Są już adaptery do wiertarek http://www.ceneo.pl/17472894, używam i sobie chwalę! Już ponad 200 kg słodów przerobiłem takimi narzędziami jak powyżej i nic się nie wyciera Edytowane 19 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Macie do tych śrutowników porobione jakieś większe kosze na słód ? Muszę coś wymyślić bo wkurza mnie ciągłe dosypywanie po 1kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Ja mam coś takiego zrobionego ze starej szafki. Z tyłu wyciąłem w dykcie miejsce na śrutownik, od góry też wyciąłem otwór, pod który wkładam wiadro 10 l i zrobiłem coś ala kosz zasypowy żeby leciało do niego bezpośrednio. Zdjęcie trochę niedokładne jak wrócę do domu mogę coś lepszego podesłać. Jest to totalna prowizorka, ale spełnia zwoje zadanie A kosz zasypowy Wihura zrobiłem z starej butelki po wodzie 5 litrów, próbowałem z petainera ale był za duży gibał się i wypadał. Edytowane 19 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi