Afghan Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Dodam dla otuchy, że nie masz powodu się przejmować tym czy ci będzie smakowało. Też na początku chciałem zrobić coś a'la koncerniak który mi wtedy smakował. Zrobiłem Pale Ale i od razu stwierdziłem, że sklepowe piwo się chowa. Teraz robię praktycznie co warka inny styl i każdy mi smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Wziąłem łopatę i zacząłem kopać. Panowie możecie uchylić rąbka tajemnicy jakie słody wyczuwacie w tymże piwie (tj. Warka Strong) chciałbym uwarzyć lagera w podobnej nucie smakowej (karmelowo-prażonej) ale nie chcę przesadzić z tymi aromatami. Z racji tego, że głośno myślę a na proporcjach się wcale nie znam moglibyście podrzucić jakieś przykładowe receptury w których wspomniane nuty smakowe są mocno uwydatnione i ewentualnie bym zmienił przepis do swoich upodobań? Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Wiedeński 1 kg 27.4% 81 % 4 Ziarno Strzegom Karmel 150 0.2 kg 5.5% 75 % 150 Cukier Cane (Beet) Sugar 0.4 kg 11% 100 % 0 Dodatek Honey 0.2 kg 5.5% 75 % 2 Ziarno Barley, Flaked 0.2 kg 5.5% 70 % 4 Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg 13.7% 79 % 16 Ziarno Strzegom Monachijski typ II 1 kg 27.4% 79 % 22 Ziarno Acid Malt 0.1 kg 2.7% 58.7 % 6 Ziarno Strzegom Karmel 600 0.05 kg 1.4% 68 % 601 Znalazłem taki przepis na wspomniane piwo. Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 9 godzin temu, fiszmen9 napisał: Wziąłem łopatę i zacząłem kopać. Panowie możecie uchylić rąbka tajemnicy jakie słody wyczuwacie w tymże piwie (tj. Warka Strong) chciałbym uwarzyć lagera w podobnej nucie smakowej (karmelowo-prażonej) ale nie chcę przesadzić z tymi aromatami. Z racji tego, że głośno myślę a na proporcjach się wcale nie znam moglibyście podrzucić jakieś przykładowe receptury w których wspomniane nuty smakowe są mocno uwydatnione i ewentualnie bym zmienił przepis do swoich upodobań? Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Wiedeński 1 kg 27.4% 81 % 4 Ziarno Strzegom Karmel 150 0.2 kg 5.5% 75 % 150 Cukier Cane (Beet) Sugar 0.4 kg 11% 100 % 0 Dodatek Honey 0.2 kg 5.5% 75 % 2 Ziarno Barley, Flaked 0.2 kg 5.5% 70 % 4 Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg 13.7% 79 % 16 Ziarno Strzegom Monachijski typ II 1 kg 27.4% 79 % 22 Ziarno Acid Malt 0.1 kg 2.7% 58.7 % 6 Ziarno Strzegom Karmel 600 0.05 kg 1.4% 68 % 601 Znalazłem taki przepis na wspomniane piwo. Co o tym sądzicie ? Strasznie skomplikowany zasyp. Z jednej strony cukier i miód, z drugiej słód wiedeński i monachijski jako baza. Ma być słodowo czy wytrawnie? Jakie chmielenie i drożdże? To też jest ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Reklamy i materiały PRowe mówią "dwuslodowe: pilzneński i prażony" jednak ja bym bardziej o jakimś karmelowym myślał. Skoro warzysz z ekstraktów, poszedłbym w dwie-trzy puszki ekstraktu z czego jedna mniejsza bursztynowa (2*1,7 + 1,2). Chmielenie pewnie homeopatyczne, do kilkunastu BLG jakimś klasycznym chmielem polskim, ale najważniejsza spraw to drożdże i fermentacja. Na lagera prawie nikt początkujący nie ma ani warunków i doświadczenia, więc poszukałbym neutralnych drożdży górnej fermentacji ale od tego jakie masz warunki temperaturowe zależy czy któreś kwejki, czy California Common/ San Francisco Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 3 godziny temu, zasada napisał: Na lagera prawie nikt początkujący nie ma ani warunków i doświadczenia Jeżeli jednak masz warunki i ochotę, to polecam drożdże, które pozostawią słodowość, np wyeast 2308, które są ostatnio moimi top 1 jeśli chodzi o takie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 12.07.2021 o 06:35, zasada napisał: Reklamy i materiały PRowe mówią "dwuslodowe: pilzneński i prażony" jednak ja bym bardziej o jakimś karmelowym myślał. Skoro warzysz z ekstraktów, poszedłbym w dwie-trzy puszki ekstraktu z czego jedna mniejsza bursztynowa (2*1,7 + 1,2). Chmielenie pewnie homeopatyczne, do kilkunastu BLG jakimś klasycznym chmielem polskim, ale najważniejsza spraw to drożdże i fermentacja. Na lagera prawie nikt początkujący nie ma ani warunków i doświadczenia, więc poszukałbym neutralnych drożdży górnej fermentacji ale od tego jakie masz warunki temperaturowe zależy czy któreś kwejki, czy California Common/ San Francisco Lager Mi bardzo smakuje karmelem ale ostatnio na promocji dorwałem ciemny prażony Morgansa (nie wiem czy wypada tak z nazwy) w smaku naprawdę przypomniał mi charakterystyczne nutki Stong'a. Piwa jeszcze na nim nie piłem, dopiero się robi Milk Stout (a, że będzie bardzo milk to nawet nie liczę na wyłapanie nutek prażono-karmelowych z tego). Tak jak mówisz 2 puchy jako bazę a mam z tej samej serii puchę Extra Pale, którą w sumie mogłbym zużyć w całości albo opcja z zasypem słodowym(?)(tutaj mówią na to spraymalt) mam 0.5 kg jasnego i tyleż medium'a czyli pewnie amber pod inną nazwą. Z chmielami w okolicznym sklepie po pierwsze polskimi jest bardzo słabo a konkretniej nie ma. Po drugie i tak wybór jest bardzo ubogi ale jak wiadomo istnieje internet ale nie do końca bo na Wyspach raczej gustują w amerykańskich albo o dziwo w angielskich. Niemcy i Czechy też są tolerowani. Po trzecie nie wiem czy chcę jakąś taką zdecydowaną goryczkę czy coś może takiego mdłego jak ludzie mówią o tych brytolach? Spróbuję obydwie opcje ale jakbyś mnie proszę nakierował na konkretne chmiele to byłbym mega wdzięczny. Co do warunków to chodzi Ci o lodówkę czy sprawną kuchenkę z dużym garem? Ta druga opcja odpada a z tej pierwszej korzystam. (Kiedyś żona mnie za to zabije bo stoi w salonie...)Jakbyś mógł rozwinąć temat to byłbym wdzięczny. Tak jak się zapewne domyślacie jestem praktycznie laikiem który uwarzył piwo i wie czym się różni stout od lagera bo na tym w zasadzie moja wiedza się kończy... W dniu 12.07.2021 o 10:00, x1d napisał: Jeżeli jednak masz warunki i ochotę, to polecam drożdże, które pozostawią słodowość, np wyeast 2308, które są ostatnio moimi top 1 jeśli chodzi o takie piwa. Słodowość i owszem ale jak dla mnie to piwo jest słodkie. I niekoniecznie słodowo słodkie. Ale może to jest moje subiektywne odczucie. Nie zmienia to faktu, że rozpocząłem próby z laktozą i xilitolem (nie jestem wielkim fanem dla mnie smakuje jak słodzik z Niemiec, którym był szałem jak ciotka z roboty przywiozła. Może złe wspomnienia z dzieciństwa ? ) i może jest jeszcze jakiś "substytut" cukru w cukrze, który bardziej przypomina cukrową słodycz ? Miód? A co myślisz o kakao? Zwykłym, bez cukru. Mogłoby trochę ciekawych nut tu wprowadzić, czy raczej nieporządane? A jeszcze takie pytanko odnośnie małego fermentatora (marki Coopers podobno na 15 litrów ale raczej 10-11max). Jak ustalać proporcje do niego tzn jak chmielić samemu ekstrakt z puszki z zachowaniem proporcji? Dzielić na pół czy system przeliczania jest jakiś bardziej skomplikowany? Spróbuję w nim uwarzyć kilka warek "Strąk" i zobaczymy która będzie podobna do "Strong" W dniu 11.07.2021 o 23:53, koholet napisał: Strasznie skomplikowany zasyp. Z jednej strony cukier i miód, z drugiej słód wiedeński i monachijski jako baza. Ma być słodowo czy wytrawnie? Jakie chmielenie i drożdże? To też jest ważne. Odpowiadam całkowicie bez przekonania, że słodowo. Co do drożdży to lagerowych nie mam żadnych a jedyne mocne mam Safale BE-256 gdzie mogę zrobić na nich belgijskie ( w domu mam 24,5C) i z gęstwy spróbować zadać do tego hmmm ale'lagera ? Bo jak mniemam trzeba jakiś mocarzy bo ekstrakt jest wysoki? Edytowane 14 Lipca 2021 przez fiszmen9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Chodziło mi o lodówkę, sterownik temperatury, mieszadło i kolbę do duzych starterów etc. Jak nie masz polskich chmieli, to cokolwiek się nada. Chmiel nie gra w tym piwie wlascieiw żadnej roli. Pisałem o polskich bo najtańsze. W zależności od tego gdzie warzysz (jakie wyspy) dobierzesz coś odpowiedniego. Na BE256 nie zrobisz nic podobnego do Warki Strong. Jeśli nie masz lodówki doczytaj jakie kwejki dają czysty profil w tych temperaturach i ich szukaj. Bo 25 otoczenia to za dużo na jakiekolwiek inne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Nie pamiętam jak smakuje warka strong, poza tym że jest słodkawa, ale ja bym proponował zrobić proste piwo na mało odfermentujących drożdżach. Skoro masz lodówkę możesz pokusić się i o lagera, na wspomnianych przeze mnie drożdżach (albo jakichś innych pozostawiających profil słodowy) wyjdzie piwo słodowe, a nawet słodkie, jeżeli nie postarasz się, by temu zaradzić (np przez wytrawne zacieranie). Możesz dodać trochę karmelowego słodu, ale podejrzewam, że dasz go za dużo, więc raczej odradzam. O dodatkach takich jak miód (odfermentowuje niemal jak cukier), xylitol czy kakao na początek zapomnij. Drożdże belgijskie odfermentowują bardzo mocno, więc nie osiągniesz na nich zamierzonego efektu. Proponowałbym coś takiego: pilzneński 75% monachijski 25% zacieranie 60 min 67 st. chmielenie na ok. 15 ibu jakimś chmielem typu lubelski czy east kent golding. Możesz robić mniejsze warki, np 10l, zmieniając parametry zasypu i szukając tak swojego świętego graala strong zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, zasada napisał: Chodziło mi o lodówkę, sterownik temperatury, mieszadło i kolbę do duzych starterów etc. Lodówkę mam, sterownika temperatury (oprócz termostatu w lodówce) nie mam, a kolbę da się zastąpić dużym słoikiem ? Sterownik temperatury postaram sobie zrobić w takim razie i skorelować to ze sterownikiem lodówki. Jak mniemam nie mam co wierzyć zapewnieniom producentów lodówek i ich sterownikom? Jakiś polecany "międzynarodowy" bo jak mówiłem z polskimi może być ciężko? Coś takiego by było ok? (https://www.ebay.co.uk/itm/222458695470) Co do chmieli to niestety nie rozróżniają między goryczkowym a aromatycznym. Jaka jest granica alfa kwasów albo jakiegoś składnika X aby je odróżnić od siebie? Charakterystyka chmieli to lektura obowiązkowa w moim przypadku? 42 minuty temu, x1d napisał: Nie pamiętam jak smakuje warka strong, poza tym że jest słodkawa, ale ja bym proponował zrobić proste piwo na mało odfermentujących drożdżach. Skoro masz lodówkę możesz pokusić się i o lagera, na wspomnianych przeze mnie drożdżach (albo jakichś innych pozostawiających profil słodowy) wyjdzie piwo słodowe, a nawet słodkie, jeżeli nie postarasz się, by temu zaradzić (np przez wytrawne zacieranie). Możesz dodać trochę karmelowego słodu, ale podejrzewam, że dasz go za dużo, więc raczej odradzam. O dodatkach takich jak miód (odfermentowuje niemal jak cukier), xylitol czy kakao na początek zapomnij. Drożdże belgijskie odfermentowują bardzo mocno, więc nie osiągniesz na nich zamierzonego efektu. Proponowałbym coś takiego: pilzneński 75% monachijski 25% zacieranie 60 min 67 st. chmielenie na ok. 15 ibu jakimś chmielem typu lubelski czy east kent golding. Możesz robić mniejsze warki, np 10l, zmieniając parametry zasypu i szukając tak swojego świętego graala strong Więc pełne zacieranie. Hmmm wiem, że jest to przykry obowiązek ale staram się się nie podejmować tej rękawicy. Mam mały garnek, jakby miał 10 litrów to byłbym się cieszył....załóżmy, że ma 7l mogę do niego bezpiecznie 2-2,5kg słodu wrzucić. Według Twojej receptury to 1.5 kg pizeńskiego i 0,5 kg monachijskiego i ewentualnie 100g karmelowego? edit @zasada: @fiszmen9 nie pisz postów pod postem, pilnuj długości linków: połączyłem i skróciłem Edytowane 14 Lipca 2021 przez fiszmen9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 @fiszmen9 to chmiel jakikolwiek. Jak jesteś w Szkocji to pewnie znajdziesz Challengera (wyższy poziom alfa kwasów, musisz dodać mniej), czy jak mówi @x1d Golding - East Kent, First Kent (mniej alfa kwasów, musisz dodać więcej). Lektura jest obowiązkowa przy każdym hobby, bez lektury co chwila będziesz zadawał pytania, a po lekturze tutejszego wiki, albo książki How to brew (dostępnej w starszej wersji online: http://www.howtobrew.com/; w najnowszej dostępnej po polsku: https://jakwarzyc.piwo.org/) będziesz zadawał ich mniej i wiedział/ umiał więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 34 minuty temu, fiszmen9 napisał: kolbę da się zastąpić dużym słoikiem jasne 34 minuty temu, fiszmen9 napisał: Jakiś polecany "międzynarodowy" https://pl.aliexpress.com/wholesale?SearchText=stc 1000 jest ok, a ten co podlinkowałeś wygląda na jeszcze prostszy w podłączeniu, ale nie znam go "osobiście". 38 minut temu, fiszmen9 napisał: Więc pełne zacieranie spokojnie możesz z ekstraktów, choć nie warzę z nich to myślę, że nie trzeba specjalnie modyfikować takiej ogólnej receptury. 39 minut temu, fiszmen9 napisał: niestety nie rozróżniają między goryczkowym a aromatycznym odmiana chmielu jest bardzo ważna, bo każdy daje nieco inne odczucia, choć w takim piwie i tak bardziej chmieliłbym na goryczkę (lekko) niż na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 (edytowane) 13 godzin temu, x1d napisał: odmiana chmielu jest bardzo ważna, bo każdy daje nieco inne odczucia, choć w takim piwie i tak bardziej chmieliłbym na goryczkę (lekko) niż na aromat. miałem na myśli, że często w sklepach internetowych nie ma specjalnego podziału na goryczkowe a aromatyczne a są podane dane dotyczące alfa kwasów i beta kwasów więc w grę wchodzi szukanie konkretnych modeli. Ostatnio miałem w ręce coś takiego jak Northern Brewer Hops ale nie uwierzyłem babce na słowo, że mogą pasować. Co do sterownika (przepraszam, za wygraną w konkursie na najdłuższy link na forum) chyba zakupię ten co podesłałem. Wygląda na solidnego, hmm przynajmniej taniego chińczyka. Czy dokładność do +-1C jest wystarczająca czy "must have" to +-0,1C Jest też opcja dla osób lubiących mieć pewność ale czy jest sens dokładać pieniądze za znaczek? Co do ekstraktów, to faktycznie jest tutaj spory wybór wszystkiego. A że promocje trafiają się wszędzie to zdarza mi się upolować coś ciekawego. Choć nie spróbowałem wszystkiego to "puszkowe" piwa są wszystkie możliwe i jakoś specjalnie nie palę się do tego. Chmielenie mi się zdarzało popełnić w życiu (czasem lepiej a czasem gorzej) jednak znawcą bym się nie nazwał. Edytowane 15 Lipca 2021 przez fiszmen9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 4 godziny temu, fiszmen9 napisał: często w sklepach internetowych nie ma specjalnego podziału na goryczkowe No jasne, ja polecalbym czytać charakterystyki chmielu na stronach takich jak w linkach poniżej. Tam wyczytasz czy to aroma, bittering czy dual purpose. Liczba alfa i beta kwasów, procent kohumulonu, "suma olejków ogółem", albo % udział poszczególnych olejków pozwala się zorientować lepiej ale ja polegam na opisach. Patrz w linki, z komputera jeszcze coś dodam: http://www.hopslist.com/hops/ https://byo.com/resource/hops/ https://www.beeradvocate.com/beer/101/hops/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 5 godzin temu, zasada napisał: No jasne, ja polecalbym czytać charakterystyki chmielu na stronach takich jak w linkach poniżej. Tam wyczytasz czy to aroma, bittering czy dual purpose. Liczba alfa i beta kwasów, procent kohumulonu, "suma olejków ogółem", albo % udział poszczególnych olejków pozwala się zorientować lepiej ale ja polegam na opisach. Patrz w linki, z komputera jeszcze coś dodam: http://www.hopslist.com/hops/ https://byo.com/resource/hops/ https://www.beeradvocate.com/beer/101/hops/ Super! Dziękuję! Znacznie bogatsze opisy niż na polskich stronach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 17 minut temu, fiszmen9 napisał: Super! Dziękuję! Znacznie bogatsze opisy niż na polskich stronach! Ano. Jeszcze dorzucę jedno miejsce - https://learn.kegerator.com/homebrewing/hops/, ale nie potrafię znaleźć swojego jakiś czas ulubionego źródła, które wyglądało bardziej jak dla rolników niż piwowarów. Na forum jak spojrzysz w dział Surowce czy w Charakterystyki odmian chmielu też się nie zawiedziesz. edit: o już mam! Beer Legends już nie ma, więc tylko w archiwum Internetu można zobaczyć jak pisali o chmielach: https://web.archive.org/web/20190308112313/http://beerlegends.com/simcoe-hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 11 godzin temu, fiszmen9 napisał: Co do sterownika (przepraszam, za wygraną w konkursie na najdłuższy link na forum) chyba zakupię ten co podesłałem. Ze swojej strony mogę polecić sterownik Pymeter. Można niezależnie podłączyć dwa urządzenia, np dwie lodówki lub lodówkę i pas grzewczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 16 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 W dniu 14.07.2021 o 02:44, fiszmen9 napisał: Odpowiadam całkowicie bez przekonania, że słodowo. Co do drożdży to lagerowych nie mam żadnych a jedyne mocne mam Safale BE-256 gdzie mogę zrobić na nich belgijskie ( w domu mam 24,5C) i z gęstwy spróbować zadać do tego hmmm ale'lagera ? Bo jak mniemam trzeba jakiś mocarzy bo ekstrakt jest wysoki? Dodanie cukru lub miodu do zacieru nie spowoduje, że piwo będzie słodkie. Przeciwnie, piwo będzie bardziej wytrawne, bo drożdże przerobią wszystkie cukry proste. Słodkie w odbiorze piwo zrobisz dodając słód dekstrynowy lub karmelowy. Albo zacierając w 67 C. Taka najprostsza proporcja to 90% słodu podstawowego (pilzneński lub pale ale) i 10% specjalnego (dekstrynowy lub jasny karmelowy- powyżej 300 Ebc dodają już posmaki palone). Prostszy przepis jest lepszy na początek. Do tego delikatne chmielenie na 10-20ibu jakąś tradycyjną odmianą typu europejskiego (np. Lubelski, Marynka, Saaz, Hallertauer Mittelfruh, Challenger), aby goryczka tylko delikatnie przełamywała słodycz. Jeśli wzorcem ma być Warka Strong, to drożdże W34/70. Łatwo dostępne. Ale fermentacja musi być prowadzona w lodówce (10-12 C), by dało to dobre rezultaty. W 24 C sens mają jedynie Voss Kveik (lub inne kveiki, ale Voss najłatwiej dostać w Polsce). Voss da w tych warunkach najmniej estrów. Warka Strong miała 13,8% ekstraktu. To nie był mocarz. Ja też trzymał bym się tych 14%, bo robienie mocnych piw jest trudniejsze. I efekty wcale nie muszą być lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 W dniu 16.07.2021 o 09:49, koholet napisał: słód dekstrynowy Hmmm szukałem wszędzie ale nie ma. Znany jest pod jakimiś "międzynarodowymi nazwami" ? Znalazłem taki ale czy to to ? Wyskakuje mi też "miodowy słód" może to być ten odpowiadający polskiej nomenklaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 6 godzin temu, fiszmen9 napisał: Hmmm szukałem wszędzie ale nie ma. Znany jest pod jakimiś "międzynarodowymi nazwami" ? Znalazłem taki ale czy to to ? Wyskakuje mi też "miodowy słód" może to być ten odpowiadający polskiej nomenklaturze? Coś słabo z tym szukaniem ? https://marxam.pl/specjalne-slod-dekstrynowy-viking-1-kg,c310,p3732,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 16 minut temu, punix napisał: Coś słabo z tym szukaniem ? Kolega szuka w Walii edit: niemniej faktycznie https://www.vikingmalt.com/product/viking-dextrin-malt/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, zasada napisał: Kolega szuka w Walii edit: niemniej faktycznie https://www.vikingmalt.com/product/viking-dextrin-malt/ Anglia, Walia, Szkocja to w zasadzie jeden pies. Mokry pies ? dziękuję serdecznie! A co do tego słodu, co podrzuciłem w linku, to wart uwagi? Znalazłem tylko wątpliwości gościa czy będzie dobrym zamiennikiem do włoskiego Château Melano light Temat tutaj ale po angielsku. Czy przez przypadek "odkryłem" podstawę do zrobienia piwa miodowego ? Jak ma się słód melanoidynowy jako dodatek do piwa? Co wnosi i czy może być potrzebny przy częściowym zacieraniu? Link do słodu Najmocniej przepraszam za zaśmiecanie tematu ale może da się oddzielić dywagacje na temat piwa a'la Warka Strong od dywagacji na temat świata Edytowane 19 Lipca 2021 przez fiszmen9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 7 godzin temu, fiszmen9 napisał: Hmmm szukałem wszędzie ale nie ma. Znany jest pod jakimiś "międzynarodowymi nazwami" ? Znalazłem taki ale czy to to ? Wyskakuje mi też "miodowy słód" może to być ten odpowiadający polskiej nomenklaturze? Generalnie każdy jasny słód specjalny coś ciekawego wniesie. Miodowy słód brzmi ciekawie, jeśli chcemy odtwarzać Warkę Strong. Słód melanoidynowy jest bardzo dobry do podkręcenia słodowości piwa, ale daje troszeczkę inny smak. Ja polecam go koźlaków i oszukanych scottish ale (gdy nie chce mi się długo gotować brzeczki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Godzinę temu, zasada napisał: Kolega szuka w Walii edit: niemniej faktycznie https://www.vikingmalt.com/product/viking-dextrin-malt/ No tak, nie popatrzyłem na wcześniejsze posty, a na telefonie nie wyświetla się lokalizacja. W takim razie po lokalnych sklepach szukałbym "dextrin malt". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 @fiszmen9cytując za Palmerem „Jak warzyć piwo”: przykłady słodu dekstrynowego to Carapils od Briess Malt oraz Carafoam ze słodowni Weyermann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się