Skocz do zawartości

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
palony żywiecki

Skąd masz taki słód? Jest u nas jakaś słodownia o której nie wiem? :)

Z Żywca i nie wiesz?

Kurde byłem oglądać pokaz palenia ale nie wiedziałem że dają na wynos :)

Może w przyszłym roku się załapię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

E-tam' date='

Mając ok 20kg tego słodu kamieni nie stwierdziłem.[/quote']

Kiedyś to tyle nabrał :lol:

Spokojnie dali mi ten mały woreczek. By nie robić paniki dodali trochę pileńskiego (tak dla równowagi). I tak to było na żywieckiej giełdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elo :)

Moja zajebiście słaba silna wola, skłoniła mnie do kontynuacji wątku.

Wejście smoka którym miała być dzisiejsza warka okazało się "oklapniętym pyrtkiem" :rolleyes:

 

Zasyp:

4000 - pilzneński mieszany z żywieckim palonym oraz kamieniami

6000 - pilzeński (czeski)

300 - palony żywiecki

80 - czekoladowy

125 - palony pszeniczny (własny)

225 - cafara

Chmiel :

100 lubelski

 

Zacierany pilzneński:

68°C - 60°C - 1h

74 - 1h

Wysładzanie 30 l wody do objętości ok. 50 - 55 l. I tu "oklapnięty pyrtek" z drugiego zdania - blg 9°. Biegli w obsłudze wszelakiego oprogramowania zapewne zaraz wyliczą mi wydajność , jednak przez grzeczność proszę aby mnie nie informowali o wyliczeniach :lol:

 

Pozostałe słody namoczone w zimnej wodzie, odciśnięte i przelane 5 l brzeczki przed chmieleniem. Efekt tych działań dodany jak to Coder pisze "zdecydowanym chluśnięciem" do chmielonej brzeczki.

 

 

chmielenie :

1h - całość chmielu

 

W pierwszej przerwie zasadziłem dwie borówki amerykańskie, w drugiej przesadziłem trzy juki.

...no elo!:)

jak miał pyrtek nie oklapnąć skoro "browar zamknięty"?...:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszą ruszyć, acz może to troszkę dłużej potrwać. Startowałem moją ostatnią warkę 16°Blg na 1/2 uwodnionej paczki w temp14-15°C, czyli bez startera i ruszyły po ok. 30godz. Te drożdże będą pracować nawet w komorze kriogenicznej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Dziś zlałem wystudzoną warkę do kega, po chmieleniu wyszło 40l 14°Blg. Coś musiałem wczoraj źle pomierzyć po wysładzaniu.

................

Pewnie nie zamieszałeś, Przy wysładaniu portera za głowę się złapałem jak zobaczyłem 13 blg. Po wymieszaniu całości było 22. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Dziś zlałem wystudzoną warkę do kega' date=' po chmieleniu wyszło 40l 14°Blg. Coś musiałem wczoraj źle pomierzyć po wysładzaniu.

................[/quote']

Pewnie nie zamieszałeś, Przy wysładaniu portera za głowę się złapałem jak zobaczyłem 13 blg. Po wymieszaniu całości było 22. :)

Po wysładzaniu takie zjawisko jest możliwe ale po warzeniu absolutnie nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.