karawela Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 http://www.krosno24.pl/informacje.php3?id=6375 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Ja rozumiem że browamator dostarcza słody z Bambergu ale po co deprecjonować polskie słody? Dyskoteka też nie rokuje dobrze ale może to tylko słaby dziennikarz a nie słaby browar... P.S. Karawela, mój tata pochodzi ze Starej Wsi, bywam co dwa miesiące Link to comment Share on other sites More sharing options...
pieddro Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 http://www.krosno24....je.php3?id=6375 Dla mnie gra. Jak sie zrobi ciepło (wiosennie i letnio), to będę miał tylko 15,8 km w weekendy door-to-door Poza tym, artykuł ciekawy - zamiast opowiadać co zrobią i jak to będzie , chłopaki wzięli i zrobili Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Jestem ciekaw jaka kwota poszła na jego uruchomienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Trochę mitów chłopaki stworzyli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 z Bambergu ale po co deprecjonować polskie słody? dokładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Dzięki wyselekcjonowanym słodom można zrobić powtarzalne piwo. Używając słodów lokalnych nie jest to pewne, bo to w dużej mierze zależy od warunków uprawy i pogody. Wtedy piwo nie będzie miało takiego smaku czy charakteru. Dlatego na początku nie eksperymentujemy z lokalnymi surowcami. Kiedyś na pewno wyprodukujemy piwo lokalne, np. szyszkowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo może to być produkt niepijalny Dość ciekawa teza Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Czyli jak wyjdzie marne piwo, powiedzą że to z lokalnych surowców Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Browar ma własną stronę, która niedawno została zaktualizowana: http://www.zzbrowar.pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Czemu Szyszki chmielu to tylko na reklamach Przecież chmiel w szyszkach jest nadal dostępny, albo przespałem jakieś nowe rozwiązanie "rewolucji". Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaL Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Ciekawych tez to tutaj jest dużo "Każdy etap produkcji odbywa się na miejscu. Słód jest zgniatany w śrutowni - w ten sposób wydobywa się z niego aromat. Potem gotowana jest tzw. brzeczka, wtedy w odpowiednim czasie i w różnych proporcjach dodawany jest chmiel. Gotowanie, w różnych temperaturach, trwa od 70 do 80 minut." "Zmieniliśmy recepturę czeskiego Pilznera pod nasze potrzeby, naszą warzelnię, dostosowaliśmy ją do twardości naszej wody. Dlatego tutaj jest niepowtarzalny, nigdzie takiego Pilznera się nie napijemy – zdradzają właściciele." Ciekawe ile z tego jest dziennikarskiej ignorancji a ile niewiedzy rzemieślników Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Ciekawe ile z tego jest dziennikarskiej ignorancji a ile niewiedzy rzemieślników Stawiam że 99% z tych "rewelacji" to inwencja dziennikarzy. Tak czy inaczej, trzymam kciuki za projekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Trochę zgrabniejszy artykuł o browarze z Wojkówki : http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,13359062,Piwo_warzone_na_miare__Dzis_rusza_pierwszy_w_regionie.html "Jeśli znajdą się chętni, będziemy dowozić gości z Rzeszowa - dodaje piwowar" - dobry pomysł! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Po sobocie powinienem mieć pierwsze butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leslaw2 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Będąc w trakcie "dni otwartych" zakupiłem pilsa podwójnie chmielonego i amber lagera. Piwo rozlewane do litrowych butelek. Pils okazał się mętny niczym wezbrane wody w Wisłoku na wiosnę, "podwójne chmielenie" dało mocną ale niestety nieprzyjemną ,długo pozostającą w ustach goryczkę. Mijają minuty i przemożna chęć przepłukania ust narasta. Niestety aromat chmielowy nie jest już tak wyraźny. Do tego wszystkiego jeszcze diacetyl. Amber lager...cóż jedyne wspomnienie jakie mi pozostało to zapach kukurydzy konserwowej. Generalnie miejsce i sam obiekt robi bardzo dobre wrażenie, chociaż odległość od Krosna czy drogi Krosno-Rzeszów może nieco zniechęcać do odwiedzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 A co jeszcze mają aktualnie w ofercie? Mnie mówiono, że jest 5 piw do wyboru-mam mieć jutro albo w następnym tygodniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leslaw2 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Mieli jeszcze pilsa nie-podwójnie chmielonego:) i ciemną pszenicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 (edited) Dojechała do mnie pszenica i pils. Na plus patent. Pszenica aktualnie na tapecie, kolor ok, ale mała pianka. Aromat chmielowo-pszeniczny, ostre trochę w smaku, bardziej złożone niż rześkie, goryczka widoczna i długa. Jest coś dziwnego w smaku. Brakuje orzeźwienia, lekkości, coś jest nie tak. Zobaczymy jaki będzie pils. Pils okazał się i mętny i trawiasto, a nie pilznerowo gorzki, pijalny, orzeźwiający, ale szału brak. Może chłopaki się pospieszyli z przedsięwzięciem? Edited February 24, 2013 by Bogi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 13, 2013 Share Posted June 13, 2013 Dojechały kolejne: pils poprawiony, nie zachwyca, ale poprawny, Pils podwójnie chmielony-bardzo dobry, mocno gorzki, wytrawny, radosny, bez zastrzeżeń-powinien być w stałej ofercie, Milk Stout-aromat białej czekolady, jeszcze z tak czystym aromatem się nie spotkałem, w smaku troszkę pusto i wodniście, ale jak na styl, dobra robota, myślę, że temat będzie się rozwijał Bamberg pszenica-niestety odgazowane było-bo do dupy patent z plastiku a nie ceramiczny i już przez drogę jak mi wieziono to piwo to już się ulatniał gaz, ale w smaku czuć było potencjał, przyjemnie wędzone, solidne. Pszenica-dużo lepsza niż kiedyś, bardziej Weizen niż Hefe Czekam na witbier i dunkel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now