marek80 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Czy ktoś z was praktykował uprawę na pergoli przeznaczonej pod uprawę winorośli? Zbiór, oprysk byłby prostszy, ponadto konstrukcja byłaby niższa i nie zawaliłaby się pod wpływem wiatru. Pędy nakierowałbym na pergolę. Edytowane 11 Marca 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Na allegro cały czas jest sprzedaż sadzonek jeżeli kogoś by interesowało, w ofercie jest 5 odmian, sam myślę nad wzięciem na próbę z 3 sadzonki, a jak nie wyjdzie to chociaż będzie dla ozdoby domu Edytowane 12 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Jeśli chodzi o jakość, to polecam tego sprzedawcę - w zeszłym roku u tej pani kupiłem trzy sadzonki (Lubelski, Marynkę i Hallertau), doszły solidnie zapakowane, w opisanych doniczkach, z wydrukowaną krótką instrukcją uprawy/zbioru. Każdy ze sztobrów miał co najmniej trzy pędy, co odkryłem przy wysadzaniu do ziemi. Zbiory z pierwszego roku przerosły moje oczekiwania (po ususzeniu trzy litrowe słoiki upchanego chmielu), najdłuższe pędy osiągnęły 4,5m. Tylko co to za Hallertau, to nie mam zielonego pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Tradition Gabe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Każdy ze sztobrów miał co najmniej trzy pędy, co odkryłem przy wysadzaniu do ziemi. Zostawiłeś wszystkie trzy pędy,czy tylko największy a resztę wyciąłeś? Undeath- jeżeli chcesz kupić tylko 3 sadzonki to taniej będziesz miał z tej samej ręki ale z innego konta-http://allegro.pl/chmiel-pnacze-sadzonki-chmielu-na-piwo-gratisy-i3081607661.html chłyt maketingowy kup 5 szt po 12zł -szósta gratis a na innej aukcji bez gratisów po 10zł sztuka Edytowane 14 Marca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Zostawiłem wszystko - to były małe pędy, nie wystające jeszcze nad powierzchnię ziemi (dopiero przy wysadzaniu do chmielnika były widoczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 3 sadzonki to taniej będziesz miał z tej samej ręki ale z innego konta-http://allegro.pl/chmiel-pnacze-sadzonki-chmielu-na-piwo-gratisy-i3081607661.html skusiłem się i w poniedziałek ma pani wysłać zamówiłem 3 i ciekawy jestem gratisowej sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 zamówiłem 3 i ciekawy jestem gratisowej sztuki. Przecież gratis jest kupując 5 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 zamówiłem 3 i ciekawy jestem gratisowej sztuki. Przecież gratis jest kupując 5 sztuk. kliknij link http://allegro.pl/chmiel-pnacze-sadzonki-chmielu-na-piwo-gratisy-i3081607661.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ja bardzo chętnie przyjąłbym sadzonki... Jeżeli ktoś ma i się podzieli to czekam na oferty;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Pamiętacie może jakie w zeszłym roku odmiany oferował BA? Jakoś nie mogę się do tego dokopać w sieci. Marynka i Lubelski bodjaże po 7 zł za sztukę. Zakupiłem po 4 i wyrosły tylko lubelskie. Marynka nie wzeszła żadna a sadziłem książkowo i tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zaglądał już ktoś do chmielnika? To już 'ten' moment? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 U mnie lekko się przebiły pędy, jak na razie wszystkie za wyjątkiem Centennial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) dzisiaj doszły cztery sadzonki, mam zamiar je jak najszybciej posadzić ale po zimie stoi jeszcze niestety woda na działce i nawet nie wiem jak zeszłoroczne dzikusy. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez lopusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 U mnie lekko się przebiły pędy, jak na razie wszystkie za wyjątkiem Centennial A jak z 'cytrusowością' w naszym klimacie? dzisiaj doszły cztery sadzonki, mam zamiar je jak najszybciej posadzić ale po zimie stoi jeszcze niestety woda na działce i nawet nie wiem jak zeszłoroczne dzikusy. Też właśnie dostałem. To mówisz, że już wysadzać? W tamtym roku miałem Marynkę od kolegi z Olsztyna. Do Skierniewic przywiozłem je na początku maja. Przestraszyłem się, że mało zahartowane i wysadziłem dopiero po 'Zimnych Ogrodnikach' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 To mówisz, że już wysadzać? No właśnie nie wiem, jak będą przymrozki w nocy to lipa, a z drugiej strony najlepiej żeby jak najszybciej wystartowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 dzisiaj doszły cztery sadzonki, mam zamiar je jak najszybciej posadzić ale po zimie stoi jeszcze niestety woda na działce i nawet nie wiem jak zeszłoroczne dzikusy. No ja właśnie czekam, aż przyjdą miejsce już naszykowane... musiałem bluszcz usunąć ale mam nadzieje że chmiel będzie o niebo lepiej się prezentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 O niebo lepiej sprawdzałem pogodę na najbliższe 16 dni, na ile jest ona wiarygodna to inna kwestia, ale mrozu w nocy ma nie być, a robi się ciepło i wilgotno, idealne warunki, przed niedzielą sadzę, postanowione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ściana Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jeśli ktoś we Wrocławiu i okolicach posiada sadzonki/sztobry o statusie oddam/sprzedam to byłbym również zainteresowany. W tamtym roku posadziłem 2x marynka i 2x lubelski i kiepsko...albo za późno albo coś nie tak wsadziłem, bo znajoma mi osoba zamawiając również na tej aukcji była bardzo zadowolona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja także z chęcią przyjmę sadzonki chmielu. Wysyłka, lub może by się udało odbiór osobisty przez znajomego kierowcę z firmy w której pracuje. :-) Śląsk, Wielkopolska, okolice Mazurskie i może jeszcze kilka innych miejsc (ale to już kwestia przypadku gdzie im się trasa trafi) :-) Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Czy jest gdzieś instrukcja jak uzyskać sztobry z karpy chmielowej? I kiedy to się robi? Mam lubelski posadzony w ogrodzie i od 2 sezonów nic praktycznie przy nim nie robię. Może warto byłby rozkopać tę karpę i ją trochę odświeżyć? Przy tej operacji zapewne byłyby "odpady", które przypuszczam że można byłoby zasadzić gdzieś indziej. Mogę się spróbowac z tym pobawić, ale raz, że nie wiem jak, a dwa, że nie wiem czy nie za późno, bo byłoby to dopiero w weekend majowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) W tym temacie masz trochę informacji http://www.piwo.org/topic/303-chmielnik-sezon-2008-2012/page__st__220 od postu #230 Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Mam do wydania sztobry: Marynki, Lubelskiego i Magnum. Nie są zbyt duże, ale każdy posiada przynajmniej jeden korzonek, na zdjęciu Marynka. guma77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ja byłbym zainteresowany. Podaj więcej szczegółów na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Coroczna akcja sztobrów zaczęła się w BA: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=11316176&=Akcja_SZTOBRY_CHMIELOWE_2013_-_informacja&sess_id=25766872210 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi