Patryk.B Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Najlepszy gar do piwa to na pakistańskim rynku kupilem, cena za 40 litrowy konkretny gar 60£ ale warty swojej ceny. Wykończony rewelacyjnie, i ma sporą średnicę, dzieki czemu zasłania dokladnie dwa palniki kuchenki gazowej a tak po pół to i na 4 da sie grzać. Edytowane 8 Marca 2016 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Najlepszy gar do piwa to na pakistańskim rynku kupilem, cena za 40 litrowy konkretny gar 60£ ale warty swojej ceny. Wykończony rewelacyjnie, i ma sporą średnicę, dzieki czemu zasłania dokladnie dwa palniki kuchenki gazowej a tak po pół to i na 4 da sie grzać. A Nie wybuchnie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Najlepszy gar do piwa to na pakistańskim rynku kupilem, cena za 40 litrowy konkretny gar 60£ ale warty swojej ceny. Wykończony rewelacyjnie, i ma sporą średnicę, dzieki czemu zasłania dokladnie dwa palniki kuchenki gazowej a tak po pół to i na 4 da sie grzać. A Nie wybuchnie ?? Jak narazie 1 warke przeżyłem, no chyba ze jakis zapalnik czasowy zamontowany i przy 3 kabuuum. A tak powaznie jest swietny, bo ścianki sa dosc grube i ładnie trzyma temperature. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Mam do Was nietypowe pytanie. Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że wypróbuję jednak warzenie mniejszych warek (10 litrów efektu końcowego). Gar 30 litrów mam, ale przy tej okazji naszła mnie myśl czy nie poszukać mniejszego gara, w lepszym stanie i z przygotowaną wcześniej skalą. Kilku kandydatów widziałem, ale mam trudność z oszacowaniem jaka pojemność będzie kompromisem pomiędzy komfortem a małą ilością miejsca. Licząc od tyłu: 10 litrów planuję w butelkach, 11 litrów mam przed cichą (o ile chmielę na zimno), 12 litrów powinienem mieć przed burzliwą, żeby uwzględnić to co zostanie w gęstwie, 14 litrów wyłączając palnik (2 litry zostaje z chmielem), 15/16 litrów powinienem mieć przed gotowaniem (uwzględniając parowanie na poziomie litr na godzinę). Dobrze liczę? Jaki zapas w garze wydaje się niezbędny? Czy takie wyliczenie będzie tak samo dobre przy pale ale jak i przy wysokoekstraktowym risie? I od razu podpytam, tak na wszelki wypadek, garnki 20-25 l ze skalą ktoś widział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 http://allegro.pl/garnki-gastronomiczne-garnek-indukcja-48-l-i5663183706.html Miał ktoś miał do czynienia z garnkiem tej firmy? Jakieś opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 to jest chyba tadar ja mam 36 litrów gar od tej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 to jest "reomowana firma Ronner" tyle że internet nie wie za dużo na temat firmy a tym bardziej jej renomy nie chciałbym być beta-testerem ale coś mi się wydaje że za wiele informacji nie znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 wygląda porządnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Znalazłem człowieka, który wykonuje garnki na wymiar z blachy nierdzewki 304. Ktoś mi może powiedzieć jaka jest optymalna grubość ścianek i dna? Przykładowo wycenił mi garnek o średnicy 40cm, pojemność ~40l z zamontowanym zaworem kulowym 1/2", ścianki i dno o grubości 2mm za łącznie 290zł to wydaje się być bardzo dobrą ceną. Tylko czy te 2mm ścianki są potrzebne? Może wystarczy 1mm? Dno warto zrobić grubsze czy 1-2mm wystarczą? Przy okazji może ktoś mi jeszcze napisać, nawet mocno orientacyjnie, ile będą do tego kosztowały ze dwie dopasowane (odpowiednio wygięte jak do montażu w kegu) grzałki np. 2x2kW (albo 2x1,5kW jeśli to wystarczy na gar ~50l) wraz z montażem? Bo zastanawiam się nad czymś wygodniejszym niż standardowe warzenie na kuchence tylko nie wiem czy koszty nie zrobią się za duże. I czy taki sprzęt można normalnie podłączyć w ogóle do gniazdka (elektrycznie zero u mnie ale skoro chodzi czajnik 2200W to czemu miałoby 3kW nie pójść)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) chyba wszystkie garnki z nierdzewki, albo większość, mają podwójne-potrójne dno. grubość ścianek jest w okolicy 1,5-2mm. nie łatwiej Ci pójść w kega? sam keg ok 150zł, zawór ok 50zł. grzałki do kega stąd masz po ok 130zł za pare. taki sprzęt podłączysz do gniazdka bez problemu. standardowo masz bezpiecznik 16A czyli dla napięcia znamionowego 230V możesz podłączyć maksymalnie coś co ciągnie 3680W. ja w kegu mam 2 grzałki o łącznej mocy 3,5KW a i tak nie pracują na 100%. na zacieraniu mam ustawiony maks 90%, gotowanie sterowane ręcznie na mocy 95%. regulator pamel prm+ Edytowane 16 Marca 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Nie wiem czy dam radę od razu wszystko sfinansować a tak to garnek mógłbym póki co wrzucić na kuchenkę gazową i warzyć jak do tej pory tyle, że z zaworem, który trochę ułatwi życie. Grzałki widzę, że chodzą tam po 180zł, czyli 360zł, do tego jakiś sterownik pamela 180zł, fałszywe dno ze 100zł i robi się z garnkiem ~1000zł (100zł mniej przy kegu), czyli jest to niestety nieco droższa impreza niż przewidywałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 http://allegro.pl/garnki-gastronomiczne-garnek-indukcja-48-l-i5663183706.html Miał ktoś miał do czynienia z garnkiem tej firmy? Jakieś opinie? Ostatecznie kupiłeś ten garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 tak i jest spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Witam kolegów i koleżanki. Pierwszy post i od razu będę czegoś od Was chciał :]Zastanawiam się nad zakupem tego ustrojstwa http://allegro.pl/duzy-garnek-gastronomiczny-arian-gastro-45l-i6026774978.html i mam 2 pytania: 1) Czy ktoś korzysta z podobnego i mógłby napisać jak się sprawuje? 2) W przyszłości chciałbym przerobić go na zacierno-filtracyjny, nada się? Warzyć zamierzam na kuchence gazowej. Z góry dzięki za odpowiedzi. Edytowane 8 Listopada 2016 przez ajfrost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Zastanawiam się nad zakupem tego ustrojstwa http://allegro.pl/du...i6026774978.htmli mam 2 pytania: 1) Czy ktoś korzysta z podobnego i mógłby napisać jak się sprawuje? 2) W przyszłości chciałbym przerobić go na zacierno-filtracyjny, nada się? ale ten link nie działa EDIT już działa tz z cytatu działa, a z Twojego wpisu nie Garnek OK, ale ma małe dno i zaoblone bardzo co może powodować konieczność montażu kranu raczej wysoko. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Dr2 ajfrost 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Zastanawiam się nad zakupem tego ustrojstwa http://allegro.pl/du...i6026774978.htmli mam 2 pytania: 1) Czy ktoś korzysta z podobnego i mógłby napisać jak się sprawuje? 2) W przyszłości chciałbym przerobić go na zacierno-filtracyjny, nada się? ale ten link nie działa EDIT już działa tz z cytatu działa, a z Twojego wpisu nie Garnek OK, ale ma małe dno i zaoblone bardzo co może powodować konieczność montażu kranu raczej wysoko. Faktycznie nie działa, dziwne :] Edit: poprawione Dzięki za odpowiedź. W takim razie poszukam czegoś innego. Edytowane 8 Listopada 2016 przez ajfrost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gentilis Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ja nabyłem taki i bardzo sobie chwalę Nie ma zaokrągleń przy dnie, więc z montażem kranu nie będzie problemu http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i6588920705.html?reco_id=e076a69e-a5d8-11e6-8c40-6c3be5c0af30&ars_rule_id=201 ajfrost 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Cześć Zaczynam przygodę z warzeniem. Znalazłem na allegro ofertę gatnka http://allegro.pl/elopol-garnek-emaliowany-36-cm-30l-indukcja-z-pokr-i6595063089.html Warto się nad takim garnkiem pochylić?? I czy jest jakaś różnica w stosunku do garnków DUCAT?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Ja nabyłem taki i bardzo sobie chwalę Nie ma zaokrągleń przy dnie, więc z montażem kranu nie będzie problemu http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i6588920705.html?reco_id=e076a69e-a5d8-11e6-8c40-6c3be5c0af30&ars_rule_id=201 Dzieki Edytowane 8 Listopada 2016 przez ajfrost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Odświeżę lekko temat. Właśnie odnośnie tych garnków z postu wyżej. Planuję kupić taki 70 l i zastanawiam się nad jakością, bo cena jest duuużo niższa niż u konkurencji. http://allegro.pl/garnek-wysoki-70-l-gastronomiczny-100-50-stalowy-i6605682785.html Warto czy okaże się, że dno ma 1 mm grubości i więcej przypala niż gotuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A ten garnek z jakiej stali jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Cytat z aukcji: Materiał z jakiego jest wykonany to stal szlachetna. Edytowane 27 Listopada 2016 przez 8Pi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 To nic dalej nie mówi. Stali szlachetnej może być wiele różnych rodzajów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Dokładnie się z Tobą zgadzam. Chodziło mi tylko o wskazanie w opisie rodzaju materiału, który tak na prawdę nic nie mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Odświeżę lekko temat. Właśnie odnośnie tych garnków z postu wyżej. Planuję kupić taki 70 l i zastanawiam się nad jakością, bo cena jest duuużo niższa niż u konkurencji. http://allegro.pl/garnek-wysoki-70-l-gastronomiczny-100-50-stalowy-i6605682785.html Warto czy okaże się, że dno ma 1 mm grubości i więcej przypala niż gotuje? A ten garnek z jakiej stali jest? Mam te gary w elektrycznym hermsie i sprawują się bardzo dobrze. Nie wiem jak na palnikach, bo dno i boki faktycznie to niecały 1 mm. Co do gatunku stali to nikt nie wie?! Ale jeżeli wykonane w Chinach to pewnie przyoszczędzono na kosztach zmniejszając ilość niklu i zastępując go manganem. Wg mnie jest to popularna w Azji stal AISI 201, czyli wg EN 1.4372. Oczywiście, że to dalej jest stal nierdzewna austenityczna, ale już nie tej jakości co choćby AISI 304 (1.4301). Własności mechaniczne oba gatunki mają porównywalne, z tym że ta jest trochę bardziej wytrzymała mechanicznie. Jest spawalna, ale teoretycznie bardziej podatna na korozję międzykrystaliczną szczególnie właśnie po spawaniu. Może być stosowana do celów gastronomicznych. EDIT: Na palniki i indukcję lepszy będzie ten http://www.piwo.org/topic/1069-ciekawe-aukcje-na-allegro/?p=421377 Edytowane 29 Listopada 2016 przez PiwoLab redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się