Fidel Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Tak, ale w niczym to nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Tak, ale w niczym to nie przeszkadza. Jakiej grubości ma dno? I czy faktycznie grubsze ścianki o kilka milimetrów tak izoluje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Tak jak pisałem wcześniej: grube dno i ścianki świetnie izolują temp. Wczoraj zacierałem Polskie Ale i w czasie przerw nie było potrzeby dogrzewania, temp w ciągu 30-40 min spadła o 1C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Tak, ale w niczym to nie przeszkadza. Jakiej grubości ma dno? I czy faktycznie grubsze ścianki o kilka milimetrów tak izoluje? Dno takie jak ścianki, niestety reszty pytania nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jak będziesz mieszał, to nic Ci się nie przypali. Ja wcześniej zacierałem w 50 litrowym garze z Olkusza, spisywał się dobrze, ale nie trzymał zbyt długo temp. Jakiś czas temu przesiadłem się na 2 garnki z nierdzewki produkcji Stargast W-wa, http://www.stargast....ria/garnki.html mam 26 l i 57 l , grubość dna 6mm, ścianek 1,2mm. W czasie przerw przy zacieraniu nie ma potrzeby dogrzewania. Ale zawsze jest coś za coś. Te garnki do tanich nie należą. Wchodzę na stronkę i podobają mi się garnki ale jak widzę, że są to "garnki do urzytku..." to mnie rozwala i odechciewa się kupowaćod takiej ekipy... zresztą ja i tak cały czas nad garami stoję więc chyba kupię tańsze z allegro z cienką ścianką ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Ponieważ też zauważyłem konieczność posiadania większego gara niż obecnie posiadanego - 30l, przyglądam się temu http://allegro.pl/ga...3131874539.html i przynajmniej "z opisu" jest całkiem solidny, a cena nie powala. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Tak, ale w niczym to nie przeszkadza. Jakiej grubości ma dno? I czy faktycznie grubsze ścianki o kilka milimetrów tak izoluje? Dno takie jak ścianki, niestety reszty pytania nie rozumiem. Myślę, że frc miał na myśli bezwładność termiczną, która jest do zauważenia w garnkach z dnem warstwowym, co tu nie jest aż tak bardzo istotne. Przy dużych lub gęstych zasypach sama zawartość gara posiada na tyle dużą bezwładność termiczną, że podczas zacierania wymaga, jeżeli w ogóle, jedynie drobnych korekt, oczywiście w zakresie jednej przerwy; chociaż jasne jest, że im wyższa temperatura tym częściej takie korekty będą konieczne. Grube, czy cienkie dno ma na pewno znaczenie w korzystniejszym rozkładzie temperatur w odniesieniu do źródła ciepła, co w pewnym stopniu zabezpiecza przed przypalaniem, ale mieszanie także rozwiązuje ten problem. W moim przypadku (wiem, bo mam oba rozwiązania garnków) jest także bez porównania lepszym rozwiązaniem niż dno z blachy (posiadam płytę ceramiczną i z niej na razie korzystam) - tutaj bardzo ważne jest dokładne przyleganie dna garnka do powierzchni grzewczej płyty, a to zapewnia grube warstwowe dno; blacha się jednak odkształca termicznie (przez to, że pole grzejne ma jedynie 220mm a średnica garnka ok 300-350mm). Widać to szczególnie na początku grzania - dno przestaje być płaszczyzną; po jakimś kwadransie się "układa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Polecam Stalgast. Używam 70 litrowego od ponad roku. Bardzo dobra jakość. http://www.gastroprodukt.pl/category/naczynia-kuchenne-garnek-gastronomiczny-wysoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) -jak ktoś ma wewnętrzne grzałki to dno nie jest takie ważne a jak ktoś grzeje na płycie-to chyba lepiej mieć dno warstwowe, dobrze myślę? chodzi mi o te odkształcenia ,co kolega wyżej pisał,ale z kolei grubsze dno=większa bezwładność Mam płytę o średnicy 220mm - a obecny garnek ma 300mm średnicy i jest ok ale znalazłem garnek o średnicy 400 mm -jeżeli mieszadło będzie kręcić non-stop ,to chyba będzie ok-jak myślicie? ma ktoś garnek o średnicy dużo większej niż płyta? Pytam ,bo chyba się skuszę na ten: http://allegro.pl/ga...3131874631.html i dlatego szukam porady-"pójdzie " ten garnek na płycie 220mm? Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Mam płytę o średnicy 220mm Czyli jakieś 2,0 góra 2,5kW, przy dużych garnkach dochodzi jeszcze kwestia długości grzania i gotowania zawartości. U mnie grube dno+płyta tworzy bardzo korzystny układ temperaturowy (dość szybko się nagrzewa i jednocześnie ładnie "trzyma" temperaturę przy zacieraniu), ale obecnie grzeję ok 16 litrów w garze. Myślę że na takim polu grzewczym można grzać do 20-25 litów brzeczki z powodu jego mocy, większe objętości na pewno ze względów ekonomicznych i czasowych będą wymagały przesiadki na taboret. Przymierzam się do gara z grubym dnem o średnicy tak do 350mm i pojemności ok 30 litrów - zakładam wybicie 20-25 litrów ale z kolei grubsze dno=większa bezwładność przy umiejętnym wykorzystywaniu tego zjawiska to zaleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Ponieważ też zauważyłem konieczność posiadania większego gara niż obecnie posiadanego - 30l, przyglądam się temu http://allegro.pl/ga...3131874539.html i przynajmniej "z opisu" jest całkiem solidny, a cena nie powala. Kupiłem podobny garnek (38l) i jestem bardzo zadowolony. Solidny. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 tez chce 20-25 l ale gar 30 przy mocnym gotowaniu 26-27l moze wykipiec dlatego chce gar ok 35-38 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Czyli jakieś 2,0 góra 2,5kW, przy dużych garnkach dochodzi jeszcze kwestia długości grzania i gotowania zawartości.[...]Myślę że na takim polu grzewczym można grzać do 20-25 litów brzeczki z powodu jego mocy, większe objętości na pewno ze względów ekonomicznych i czasowych będą wymagały przesiadki na taboret. Nie jest to prawdą. Można poczytać moje posty. Na polu 22cm stawiam gar 50l (podstawa 40cm). Największa warka - porter 12kg+36l wody. Temperatura w godzinnej przerwie 63C nie spadła nawet o 1C. Grzanie z max. mocą przy zacieraniu stosuję czasami, przy dużych zasypach. Chmielenie 45l nie sprawia żadnych problemów. Grzanie mojej płyty przy tym garnku to szybciej niż 1C/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Na polu 22cm stawiam gar 50l (podstawa 40cm). Tylko ,że Ty stawiasz gar 400mm na płycie 220mm ale na płycie ceramicznej i cały garnek "stoi" na płycie Ja mam płytę też 220mm ale nie ceramiczną tylko zwykłą i ona "wystaje" więc po 90mm na około garnek będzie w powietrzu.Kupiłem ten garnek a teraz się zastanawiam,czy może tyle wystawać ,czy nacisk 25-27litrów nie stworzy jakiś problemów,typu zniekształcenie dna?Obecny garnek ma 300mm ,więc wystaje tylko po 40mm i nic się nie dzieje . Warzy ktoś na takiej "wystającej "płycie elektrycznej w garnku większym niż średnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góralczyk Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja mam w planach zakup kega 50l i taboreta gazowego.Jak inwestować to na długo. U znajomego ślusarza mam zamiar obciąc górę kega i dospawać na dole kranik. Wewnątrz filtr z oplotu.Na wierzch jakaś pokrywka. Izolację planuję wykonac z ekranu jakie stosuje się za kaloryferami(sam jestem ciekaw czy to zadziała). Nie ukrywam iż inspirację czerpę z filmików niejakiego Scalaka68 które oglądałęm na Youtube. Wg mnie koleś wykonał kapitalną robotę a taki keg będzie służył jeszcze wnukom. Wklejam linka do filmu w którym kolo zaciera piwko w takim cudeńku (choć pewnie wszyscy już widzieli ten filmik) [media] [/media] Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Góralczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 miałem juz kupowac garnek dukat olkusz, ale po lekturze tego wątku jeszcze się wstrzymam z decyzją. naprawdę taka lipa? ktoś miał może do czynienia z tymi garnkami? http://allegro.pl/garnek-emaliowany-babuni-31-x-36-cm-30-l-i3166329311.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/garnek-gar-emaliowany-z-pokrywa-30l-komunia-i3165116210.html warzę w takim i nie narzekam na niego (no prawie nie narzekam bo już jest za mały ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 też mam taki garnek, wersja brązowa w kropeczki i nic mi się nie przypala, działa sprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Sytuacja zmusza mnie do zakupu nowego gara warzelnego... upatrzyłem sobie - http://allegro.pl/ga...3183435672.html Miał ktoś do czynienia z takim garem? tym albo mniejszym? Blacha nie za cienka? Poproszę o opinię ewentualnie o namiary jakiś fajny garnek powyżej 50l -- ha!!! bielok w komentach dla alegrowicza dobrze Ci się sprawuje ta setka? Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Używam 100L z cienkim dnem już od 6lat i niewielkie są na nim ślady użytkowania Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) miałem juz kupowac garnek dukat olkusz, ale po lekturze tego wątku jeszcze się wstrzymam z decyzją. naprawdę taka lipa? ktoś miał może do czynienia z tymi garnkami? http://allegro.pl/ga...3166329311.html Kupiłem identyczny z Dukata, cena 130 złotych. Jakość bez porównania lepsza od emalii Olkusz. Poprzedni kupiłem przez net, ten garnek z dukata dokładnie obejrzałem i kupiłem na straganie. Jeszcze w nim nie warzyłem, ale wygląda solidnie. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Witam Szukam nowego garnka, bo 30 litrowy jest za mały Szukam czegoś minimum 50litrowego i taniego, rozważam 2 opcje, emalia i keg. Więc pytania są następujące: 1) Czy występują garnki emaliowane o pojemności większej niż 50litrów? Konkretnie to 70litrów? Nie widziałem takiego w internetach, a chcę emaliowany z racji ceny ( o zgrozo, 350zł na nierdzewkę :O). 2) Kegów chyba nie ma większych niż 50litrów, bo w googlach nic nie znalazłem, na allegro też maks 50litrów, w takim razie, ile kosztowałoby usunięcie ''góry'' i wspawanie nagwintowanej rurki, żeby przykręcać kranik i filtrator? Wygoda posiadania kega z wbudowanym filtratorem to wygoda, jeżeli inwestycja ma być niewiele droższa od garnka emaliowanego 50litrów, to czemu nie spróbować.. Jednak mimo wszystko chciałbym coś 70litrowego, co kosztuje mniej niż 300zł... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 upatrzyłem sobie - http://allegro.pl/ga...3183435672.html Miał ktoś do czynienia z takim garem? tym albo mniejszym? Blacha nie za cienka? Poproszę o opinię ewentualnie o namiary jakiś fajny garnek powyżej 50l Ten może droższy http://allegro.pl/garnek-stalowy-do-gastronomii-70l-i3202757106.html ale jakość zdecydowanie wyższa. (Każdy chwali swoje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Linki już nieaktualne, czy w temacie mowa jest o emalii Oklusz czy od garnkach Dukat Olkusz? Mam bardzo ograniczony budżet, czy te granki to ten sam wyrób? http://allegro.pl/garnek-do-piwa-36-cm-poj-30-l-brazowy-i3212658057.html (DukatOlkusz) http://allegro.pl/duzy-garnek-emaliowany-36cm-30l-garnek-do-piwa-i3278377547.html (pieknowkuchni) http://allegro.pl/garnek-do-piwa-emaliowany-30l-36cm-i3225199469.html (krzysztof538) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 To nie to samo. Te co wkleiłeś są tańsze i według mnie badziewniejsze (mam taki gar). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się